Začínáme s lovem kapra na boilies

Autor: Stano Sládek

Nakladatelství: vlastní náklad autora
Rok vydání: 2004
Počet stran: 160
Cena: 299Kč

       Jedná se o knihu, která je výjimečná už tím, že ji autor vydal ve vlastním nákladu. Jak sám uvádí, jeho snahou bylo, shrnout všechny informace a rady, které se týkají začátků lovu na boilies do jednoho celku. Knihy s touto tématikou se většinou zabývají lovem kapra z širšího pohledu nebo rozebírají problematiku do nejmenších detailů a souvislostí. Hlavně překlady angl.originálů mohou být pro nováčka španělskou vesnicí. Jak už z názvu vyplývá, kniha je především určena těm, kteří s lovem na boilie opravdu začínají, i když netvrdím, že nemůže doplnit i znalosti pokročilejšího „boiliesáře“. Také je potřeba upozornit, že se autor ve své knize věnuje pouze problematice lovu na položenou.
      Úvodem jsou popsány jednotlivé části základní výbavy s doporučením značek, které se vyznačují kvalitou a spolehlivostí. Dále autor věnuje několik stránek rybářské bižuterii a přechází k praktickému rybolovu. Tato část knihy je nejobsáhlejší a provádí čtenáře od zhotovení návazce a vysvětlení jeho funkčnosti přes seznámení s chováním a aktivitami kaprů až po nástrahy tedy samotné boilie včetně sestavení směsi pro jeho výrobu. Užitečná bude určitě základní tabulka se stručným popisem , vlastnostmi a proteinovou hodnotou běžně používaných komponentů na výrobu vlastního boilie. Autor se také zabývá podmínkami lovu na různých typech vod, zdoláváním kaprů a zacházením s nimi po vylovení. Své místo v knize našly i záležitosti týkající se focení trofejních úlovků s praktickými radami.
      Jednotlivé části knihy jsou psány výstižně, bez zbytečného zacházení do detailů tak, aby začátečník dostal opravdu ty nejdůležitější informace a nebyl rozptylován souvislostmi. I přes to je kniha poměrně obsáhlá a přímo nabita důležitými informacemi. V knize je použit dostatek názorných fotografií. Je sympatické, že autor nedává jen návod k tomu, jak se stát úspěšným lovcem kaprů na boilie, ale nezvykle mnoho místa věnuje rybářské etice. Upozorňuje na nešvary, které se u vody dějí ať už je to masařina, nešetrné zacházení s úlovky nebo znečišťování přírody odpadky a prezentuje tím svůj postoj k rybařině a přírodě. Zajímavá je i autorova zkušenost s povolením zavážení nástrah na slovenských revírech a poměrně negativní poznatky se situací u vody při masovém uplatňování této možnosti. K některým názorům by snad mohli mít odborníci v této oblasti připomínky, ale tak už to chodí. Autorovi bych snad vytkl jen chybu v popisu sestavy pro zjišťování hloubky pomocí značkovacího splávku (marker) kdy uvádí, že nejprve navlékneme na silon marker a pak na konec silonu navážeme zátěž. Takto by sestava nefungovala a postup přípravy je právě opačný. Další návod pro zjišťování hloubky je popsán správně.
      V konečném hodnocení u mě tato kniha uspěla a věřím, že se stane užitečným pomocníkem pro kolegy a mladé adepty Petrova cechu, kteří chtějí proniknout do tajů lovu touto technikou. Myslím, že většina Čechů ještě rozumí řeči našich slovenských sousedů a nebude jim kniha psaná jejich jazykem působit žádné potíže a navíc je obohatí o taková krásná slovenská slova jako např.“brieždenie“ nebo „neresenie“. Tato krásná slova už ale nebudou v české mutaci, která se chystá pro náš trh.

zpracoval: Honzas, 24.02.2004

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.