Navázání háčku s lopatkou na šňůrku

Je možné navázat háček s lopatkou šńůrkovým návazcem pro plavanou, položenou pro klasické nastražení nástrahy na háček? nebo je nutné používat háčky s očkem?
Mám obavy, že lopatka přeřeže šňůrku (např. Corastrong). Pokud je možné ukázat (odkázat) na případné obrázky uzlů, budu rád. Díky.
Autor diskuse: PETR CH. - , 30.9.2005 všeobecné - náčiní, doplňky

Martin M. - Profil | So 1.10.2005 23:18:22

Petr Ch.> staci klasicky uzel na hacek s lopatkou, jakym vazes monofil, jen s pletenkou udelej ten uzel dal od lopatky, utahni ho co nejpevneji, a az potom ho pritahni k lopatce. Vice nez preriznuti o lopatku totiz hrozi, ze uzel sklouzne pres lopatku dolu. Hlavne u malinkych hacku a silnejsi pletence.
A jinak mam dojem, ze uzel na hacku s lopatkou je ten nejpevnejsi uzel v moji sestave. A proto nemam nutkani prejit na hacky s ockem :-)

Bruno.fly - Profil | Pá 30.9.2005 15:47:07

Petře, na takřka všechny uzly se můžeš podívat zde www.globalflyfisher.com

Jinak, pokud bys chtěl jemné háčky, tak já používám na plavku i s očkem OWNERY "Pinhook"
ve velikosti #10, což odpovídá cca naší #12 Maj je ve více velikostech a jsou z dost tenkého a zároveň pevného drátu v provedení Black Nickel (černé). Ta velikost #10 je z drátu o síle 0.45mm a jsou fakt super i na větší ryby. Na 0.16 vlasci jsem na plavku uvodil i kapra 60cm a háček vydržel v pohodě.

Lubo | Pá 30.9.2005 11:08:20

Vážu normálně šnůru na háček s lopatkou (lov na feeder). Vážu běžný uzel, akorát omotávám šnůru kolem háčku ve dvou vrstvách na sebe. Používám háčky SASAME, typ KOAJI DOUCHI. Někdo tady před časem psal že háčky SASAME májí ostrou lopatku a přes ní se přeřízne monofil. Nevím jak u jiných typů SASAME, ale u tohoto se mi to ještě nestalo ani u monofilu, ani u šnůry.

Many - Profil | Pá 30.9.2005 10:45:51

hraji omluva chtěl jsem reagovat na bracha

Many - Profil | Pá 30.9.2005 10:43:11

hraji-ten uzel je v downloadu poslal ho tam Roman C. Je to trochu nejasně nakreslené.mně ho naučil strýc před 42 lety a je opravdu pevný.Doporučuji všem.

hraji - Profil | Pá 30.9.2005 7:33:04

Používám háčky s lopatkou a navazuji je na šňůry, používám běžný uzel, kterým vážu i monofil, ale není to běžný uzel, který používá většina rybářů, nikde jsem jej nenašel nakreslený a nejsem kreslíř, ale jde to a dokážu navázat na pletenku i háček velikosti 12 s lopatkou, který drží.
Jinak docela dobrá alternativa, kterou jsem vyzkoušel, je použití muškařských háčků s očkem, jsou totiž mnohem jemnější, než klasické háčky s očkem a přitom kvalitní a pevné. Dělají se v mnoha tvarech a velikostech a z různě silných drátů.

brach - Profil | Pá 30.9.2005 6:35:10

stefan58 - nechápu proč nechápeš, že PETR CH. používá háčky s lopatkou? Používám je bez problémů také na jakoukoliv sestavu a jsem spokojen. Dokonce ti mohu říci, že mi, při použití háčků s očkem, pár háčků vypadlo ze šňůry - nedomačknuté očko. Když jsem je domačknul peanem, pár háčků prasklo. Pravdou je, že jsou háčky a "háčky".
Pro Petra - uzel ti nenakreslím, nemám na to, ale používám klasický uzel - oko na šňůře (monofilu), přetáčení před lopatkou a po utažení (chladit) dbám na to, aby uzel byl dovnitř háčku. Když, Petře, trochu projedeš tento web, určitě něco najdeš.

PETR CH. | Pá 30.9.2005 6:28:12

Je to dáno mým možná špatným pocitem používat háčky s očkem např. při plavané. Myslím si, že očkové háčky patří jen na lov kaprů s vlasovou montáží. Jemnost šńůrek bych chtěl ale využít i při lovu se splávkem (cejn, lín, v travách) ale můj pocit je, že očko je větší než lopatka a tudíž víc odrazuje. Ale opakuji, jde o můj možná špatný pocit, daný neověřením v praxi. Nemám moc času na testování montáží apod., a proto jsem tady vložil můj dotaz.

stefan58 | Pá 30.9.2005 3:50:59

PETR CH : nechápem prečo chceš viazať lopatkový háčik na šnúru , či už šnúra alebo vlasec lepšie držia na očkových háčikoch , ja osobne očkové háčiky používam už asi 10 rokov do veľkosti č.10 , menšie z lopatkou , a naväzujem ich dvojitým Grinerom uzly sú oveľa pevnejšie a vinikajúco držia.Pekný lov.