Méně tradiční boilies?

Už dlouho mi leží v hlavě recepty na boilies,ale strašně nerad se s tím koulím,tak se chcu zeptat,jestli někdo boilies na podobné bázi vyzkoušel?Místo vajec používám sušená vejce(boilies není tak zavřené),pokud chcu více vytvrdit,přidám do směsi albumin.Z toho vyplývá,že směs rozdělávám vodú(už jsem použil místo vody aj smetanu,ale pak se to nedalo koulet,byla to hrozná práca).Používám více ovocné boilies,a tak mě už dlouho naskakuje myšlenka použít místo vody k rozdělání směsi šťává vymačkanú z ovoce.Např.jablečné boilies-použiju šťávu z jablek,chcu zkusit aj šťávu z hroznů,ze švestek,meruněk,atd.Samozřejmě to musí být šťáva z čerstvého ovoce(mošt),jinak konzervovat jde převařením(prej).Při tom by se dalo přikrmovat k boiliesu aj kousky ovoce,nebo např.u hroznového bobulkama hroznů,ne?Na tuto myšlenku mě přivedli docela dobré úspěchy při lovu na mirabelky a na třěšně.Zkoušel někdo z vás něco podobného?Taky mě napadá např v té rozdělávací vodě rozmíchat marmeládu,to by mohlo snad taky fungovat.
Autor diskuse: Milda - , 19.9.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

Tonys - Profil | Pá 23.9.2005 11:18:37

mikdandy: člověče kapr zuby nemá ale požeráky v nichž si potravu drtí,je to něco podobného jako louskáček na ořechy,chceš mi říct,že pokud máš tvrdé boilie a kapr to rozlouske v požerácích tak se křupnutí neozve ? a kromě toho jsou tu vesměr rady pro Mildu,tak se podle toho zaři´d

mikdandy - Profil | Čt 22.9.2005 23:00:01

hele chlapi efekt krupnutio je pekna kravina zkouseli jste nekdy vzit koule pod vodou rozmacknout? slyseli ste krupnuti a myslite ze kapr si to kouse zubama aby mu to kroupalo- podle me jen lenost rybaru. vcetne me:-))))

vladys - Profil | Čt 22.9.2005 15:42:03

LubosM> kobercovo krmit s boilies s drvenymi muslami som neskusal. Odradza ma od toho uz spominana pracna vyroba, ktoru si musel sam zazit.
Verim, ale ze to moze fungovat.
Krmil som vacsinou 20-30 boilies rozhodenych v okruhu 10 metrov od montaze. Pridanim drvenych musiel do boilies, som chcel, ako som spominal vcera, zvysit doveru ryb v tuto nastrahu, teda aby boilies vydavali pri drveni pazerakovymi zubmi rovnaky {velmi podobny} zvuk ako prirodzena potrava kaprov , t.j. ked kapor najde prvu navnadu, aby s chutou a s doverou sa vydal hladat dalsie.
Suhlasim s tebou, ze 20 az 30 boilies je mnozstvo, ktore vacsi kapor pozere bez problemov sam.
V pripade, ze by ich ale prislo viac, chcel som docielit, aby boilies vydavali tento zvukovy efekt a vznikla medzi kaprami na lovnom mieste konkurencia.
Tieto experimenty s pridanim drvenych musiel som zatial skusal celkovo 3 krat. Zaujala ma skutocnost, ze na "chrumkavy" boilies som mal viac zaberov ale prekvapivo s nizsou hmotnostou {4-7kg}.
Vyplynulo mi z toho, ze boilies s drvenymi muslami bude pravdepodobne pritazlive pre vacsinu rocnikov kaprov a na krmnom mieste pravdepodobne vznikla konkurencia. {Male ryby su rychlejsie a menej opatrne}. Eliminovat mladsie rocniky by pravdepodobne pomohlo zvacsenie nastrahy na 35-40mm. Chcem to vyzkusat na buduci rok, ale ked si predstavim mat opat dorezane prsty, velmi sa mi do toho nechce.
Na zaver chcem len dodat, ze toto su vsetko len uvahy a teorie a skutocnost moze vyrazne ina o com nas kapry castokrat nemilosrdne presviedcaju :)))) milda> chcem sa dodatocne ospravedlnit, ze sme sa v rekciach tak vzdialili od predmetu tvojej otazky.


Tonys - Profil | Čt 22.9.2005 9:31:19

m.kindl: ještě drobnost,při paření používám samozřejmě poklici.
A jsem s tebou za jedno,že trigga od nutry poráží vesměs všechny ostatní výrobce boilies co se týká úlovků a četnosti záběrů.úspěšně jsem chytal na triggu ice v létě,když byly vedra

Tonys - Profil | Čt 22.9.2005 9:27:28

m.kindl: boilies pařím cca 6minut a dá se na něj chytat hned po vychladnutí,jinak když ho dělám doma tak suším v sítu na půdě 2 dny.Ale na paření nepoužívám smaltované hrnce,ale nerez z tepelnou vložkou ve dnu,aby bylo zajištěn trvalý a silný proud páry

LubošM - Profil | Čt 22.9.2005 8:44:06

vladys-celú túto sezonu som skúšal boilies s prídavkom drvených mušlí s väčším,či menším úspechom.Myslím si,že to má zmysel iba pri kobercovom hromadnom vnadení.V prípade,že krmiš bodovo,tj.pár guličiek k montáži je jedno,či tam tie mušle sú,alebo nie.Príde jeden kapor, zožerie tých pár gulí okolo montáže sám a je jedno ,či ho budú okolité ryby počuť, tak, či tak na tom mieste už nič nenájdu.Chcem len povedať toľko, určitý zmysel to má, za predpokladu, že tomu prispôsobíš krmnú kampaň.

ondra.l | St 21.9.2005 19:49:19

m.kindl: Já dělám boilies velmi podobného složení jako Tonys jen pro větší pórovitost přidávám ptačí zob-např Sluis CLO,Nectablend...ale pro dobu vaření-napařování je dle mého názoru důležitý albumin,který ji podstatně zkracuje.Já například napařuji boilies s cca 10% podílem albuminu 2,5 až 3 minuty někdy i méně a po dvoudenním sušení,je boilies dostatečně tuhý.Vydrží na vlasu třeba i 48 hodin na řece a snese i zdolávání.

m.kindl - Profil | St 21.9.2005 19:07:17

Tonys : To vypadá fakt dobře,jak dlouho paříš boilie ? Teď jsem například vařil 6 minut tak si nedovedu představit jak dlouho by se mělo pařit.Jinak na Nutru nedám dopustit protože je to jediný HNV jako hotovka co znám a mám na něj zatím lepší výsledky než na cokoli jiného.Např. dalo hravě do kapsy M1,Bioenzym + losos a Losos GLM HNV a to už na několika různých vodách.

Tonys - Profil | St 21.9.2005 11:31:26

m.kindl: vidím že máš oblíbenou nutru a to i já a ten základ není tajný a skládá se z těchto ingrediencí: moučky: huňáčková,tuňáková,sardinková,ančovičková,enzym fish,krill potom robin red koncentrát,kaseinát vápenatý,albumin,mletá mořská řasa - to je základ a do vajec rozmíchávám: betamino,rybí protein a sladidlo a výběr příchutě je na každém,mé oblíbené : losos,oliheń,brusinka,jablko se skořicí. Dávkování si zatím nechám pro sebe,jelikož je to otázka mnoho prosezených hodin u vody a testování zájmu ryb,občas přidávám i rybí oleje jako lososový,sardinkový nebo z tresčích jater. Osobně boilie nevařím ale pařím naprudko v páře

vladys - Profil | St 21.9.2005 7:13:45

PAtan> vnutorne makke organy korytka {velevrub} je {bola} niekolko desatroci velmi oblubena nastraha na kapry na riekach vychodneho Slovenska. Napichuju ich priamo na vacsi jednohacik cez svalovu cast. Verim, ze aj prezentacia celych vodnych makkysov vratane shranky by bola uspesna nastraha

Patan - Profil | St 21.9.2005 6:09:54

Chlapi chce to aku vrtacku+1mm vrtak k vode a ze tri musle hodit na vlas misto kuku nebo boilie, lehce dipnout v rybim oleji aby kaprici vedeli ze jsou tam a je vystarano. Jedna nastraha vydrzi i vikendovy trip a pritom splnuje vse co kaprik vyzaduje, vzdyt je to jeho mls #1 ;-)))

duro | Út 20.9.2005 22:04:31

ja som raz rozdrvil vacsie mnozstva skrupiniek medzi kukuricu. 99 percent ryb pustam, ale vtedy jeden idealny isiel na pekac a par skrupiniek mal v sebe. urcite mu to neskodi tak preco to dam nepridat, ale pochybujem ze to kapor to nejak "vyhodnoti" a bude uprednostnovat tie so skrupinkami. mozno mu to pomaha pri traveni, nieco ako male kamienky pre andulky?

m.kindl - Profil | Út 20.9.2005 18:57:23

Tonys: Já se teda přiznám,že na rybách nevařím,protožejsem línej si otevřít i konzervu.Ale mám naprostou důvěru ve svoje návnady takže moc neexperimentuju.Vařím boilie jen pokud potřebuju vysloveně specialitu jinak mám hotovky protože jsem málokdy na rybách déle než pár dní.Jedno z toho prostě funguje líp a je to.Například teď jsem byl lovit s Nutrou losos,tuttina Richworth,obojí super a spousta záběrů.Ale na třetí prut jsem dal Vlastní výrobek o průměru asi 35mm a úspěch úžasnej.Pokud to není tajemství,tak jakej základ máš na mysli ?

Tonys - Profil | Út 20.9.2005 18:07:00

brach: jsi nejlepší,ale já radši tlačenku bez křupnutí

m.kindl: co se týká struktury,tak v tom jsem zatím rozdíl nepoznal,spíše si na výpravy beru sebou suché základy ( něco teda mám předvařeného ) a pokud nejeví zájem o to co jsem ukuchtil doma tak si koulím přímo na rybách ( nejlépe ze stejného základu ),zkouším jiné příchutě a takto se mi daří lovit daleko efektivněji

brach - Profil | Út 20.9.2005 17:47:05

Efekt křupnutí?? - zkus Raffaelo:-))

m.kindl - Profil | Út 20.9.2005 17:14:22

Jak píše Miras,je to jen teorie a je to o tom abychom o tom mohli teoretizovat :-)Taky myslím že když roztluču skořápky tak už vlastně efekt křupnotí nemá ten efekt,pokud chci pudělat hrubší strukturu přidám ptačí zob.Partikl nepoužívám ale cizrna je fakt dobrá,asi proto že není tak okoukaná.Škoda,že teď naposledy neslyšeli kapři jak mi křuplo v zádech ,to by byl megahukot :-)))

Tonys - Profil | Út 20.9.2005 16:29:04

Milda: pokud nevíš co s boilies tak vyzkoušej cizrnu,v mnoha případech mi zachránila výpravu a po urputném vnazení se mi na ni podařilo vylovit kapry mezi 13 - 15 kg,pro mne je to můj favorit no1 mezi partikly

Tonys - Profil | Út 20.9.2005 16:19:25

Miras: srandisto :)),to by ses divil jak lupe vařená kuku ( samo ne že nemyslím z konzervy ),a nevařenou tam snad nikdo neháže,nebo jo ?? a v tloučku nedělám mouku nýbrž snesitelné kousky do rollbalu,ale konec diskuse,je to na každém aby si to vyzkoušel,jak jsem řekl, kdo nezkouší není rybář

Miras - Profil | Út 20.9.2005 16:11:39

Tonys: kukuřici používám zásadně vařenou, z toho vyplývá, že nekřupe. Skořápky roztlučené v tloučku jsou roztlučené na tak malé kousky, že nemohou křupat. Když ryba rozlouskne mušli nebo šneka, tak to křupne, protože šnek nebo mušle mají dostatečnou plochu na to, aby to mohlo křupnout. Asi zkusím nahrát křupání a budu to pouštět kaprům v repráku do vody:-)))

Tonys - Profil | Út 20.9.2005 15:54:55

Miras: každý má svoje ověřené věci,100 rybářů - 100způsobů a každý má svoji pravdu,já ryby chytám a jsem spokojen.ono m.kindl asi valí do směsi nerozdrcené skořápky a pak se mu to žvýká v rollbalu,já vejce rozbiju do mísy a skořápky natluču v tloučku a nestalo se mi aby se mi to příčilo v rollbalu. jinak si vyzkoušej někdy v létě proč se kapři sjíždějí na kuku,pohoď kousek u břehu polož mísu na vodu,přilož ucho a poslouchej co se ozývá za lupance,když to kapříci začnou zbírat

Miras - Profil | Út 20.9.2005 15:48:30

Tonys: nevěřím, nevěřím.... nepomůže, ale neuškodí. Jediný důvod proč i já občas přidávám skořápky je narušení struktury boilies a tím lepší uvolňování aroma zejména v chladnější vodě. Rozhodně ne však kvůli efektu křupnutí. Je to jen a jen teorie. Ale pokud tomu někdo věří, tak ať si přidává skořápek do boilies kolik chce - ale to už je otázka důvěry v nabízenou nástrahu nebo návnadu....

Tonys - Profil | Út 20.9.2005 15:05:36

m.kindl: musím se zastat vladyse,jelikož přidání rozdrcených skořápek do boilie láká ( pokud jím teda vnadíte ) více ryb na vnazené místo,ono mi připadne,že někdo nechápe o co jde,pokud dáš jednu kuličku na háček samo že nabudeš mít více záběrů,ale zkus tím vnadit a rozdíl poznáš.Ale nemyslete si,že to poznáte během 6 hodin u vody,já jezdím většinou na týden a rozdíl mezi "neskořápkovým a skořápkovým" boilies je znát

m.kindl - Profil | Út 20.9.2005 12:47:02

vladys : To je něco jiného,když přidáš škeble do boiliesu tak ho dost vylepšíš a nemůžeš ho rovnat se skořápkovým.Mě jde jen o to že mi skořápky skřípou v robalu a proto je tam nedávám,dávám je kamarádovi a on mi dává domácí vajíčka.Navíc v boiliesu jsou ty skořápky tak maličké,že k nějakému drcení dochází asi jen sporadicky,víš jak velké skořápky jdou ze střeva ven.Možná by nebylo špatný obalit šneky tenkou vrstvičkou boilisovéh těsta a je to :-)))))

vladys - Profil | Út 20.9.2005 11:53:18

m.kindl> doplnim a upresnim tieto zkazky staryho Vasky :)). Vo svojom prispevku som netvrdil, ze boilies so skrupinkami z vajec prinesie viac zaberov. Ono, ale ani nesposobi ubytok zaberov. Rovnako ako ty ani ja som nepozoroval rozdiel medzi skrupinkovym a bezskrupinkovym boilies. Vela ludi, ale boilies so skrupinkami odmieta, ako menejcenny, pripadne horsej kvality. Pritom rybam to neprekaza.
Na margo efektu chrupnutia. Aby som ho dosiahol, pridaval som do boilies, ale podrvene male trojhranne "skeble" {Dreissena polymorpha} rovnako aj moj kamarat Miso Misik a na bolies s pridavkom drvenych "skebiel" sme mali viac zaberov. Samozrejme si nemyslim, ze kapry brali na tento boilies s vacsou chutou preto, ze tam bolo viac kalcitovych, resp. aragonitovych ulomkov zo schranok makkysov {urcite ich "skor zaujimali "dobroty z ulity"} :)), ale predpokladam, ze ich vyskyt v boilies, zvysil pri ich rozdrobeni pazerakovymi zubami u kaprov doveru v tuto nastrahu, nakolko vydavali pri drveni rovnaky zvuk ako prirodzena potrava, okrem toho ze aj velmi podobne chutili. :))
Mnozstvo podrvenych musiel na kg zmesi sa pohybovalo od 100 do 200 g. Drvenie a nasedne zapracovanie do zmesi je inac velka papracka.

m.kindl - Profil | Út 20.9.2005 10:23:12

vladys : To je sice moc pěkný,ale já jsem zkoušel v praxi jedno boilie se skořápkama a jedno bez a rozdíl jsem nepozoroval.Stejné montáže,udice,boilie vyměňoval jsem pruty a lovná místa abych dosáhl co největší objektivity a prd.Je to asi jako když hodíš do vody hrst kukuřice a hned se sjedou malí kapříci,a ti velcí ? s těma to nehne.Nehledě na to,že se snažím neupoutat kapry na to že je někde halda žrádla a někdo jiný se tam už láduje.Naopak se snažím udělat boilie tvrdší,větší a jen velmi málo (pět kuliček)přivnadit abych zlákal jen velkého samotáře.Jestli mě někdo v praxi přesvědčí,že nachytal víc a větší protože nechal v boilie skořápky tak klidně změním názor,ale zatím jsou to jen zkazky starýho Vasky :-)

vladys - Profil | Út 20.9.2005 10:07:20

m.kindl> efekt chrupnutia {křupnuti} podla mna nevymysleli ludia, resp. vyrobcovia boilies, ktorym sa nechce zdrziavat s vyklepavanim boilies, ale ludia, ktori sledovali kaprov pri krmeni sa malymi trojhrannymi "skeblami" {Dreissena polymorpha}, pripadne inymi bezstavovcami {bezobratli} s pevnymi schrankami.
Je sice pravda, ze vyroba boilies sa tym, ze nemusis vyklepavat boilies podstatne urychli, ale na druhej strane efekt chrupnutia u kaprov spolahlivo funguje ako signal, ze si niekdo "napchava brucho" a kapry nan pozitivne reaguju. Spolu s Hofim, sme urobili opakovane pokusy s drvenim lastur prichytenych na kamenoch. Vysledkom bol okamzity zaujem zo strany kaprov, t.j. po necelej minute na jednom strkovisku, vykukal z rastlinstva cca 3 kg kaprik, ktory priplaval na miesto kde padali rozdrvene lastury. Rovnako som skusal pokus aj na jednej vodnej nadrzi, ked som si pri snorchlovani, vyniesol na hladinu dva kamene obrastene lasturami a zacal som ich tlakom o seba drvit. Ani nie po minute z nedalekych stromov vykukli dvaja cca 50 cm kaprici. Urcite si neprisli pozriet mna :))

Milda | Út 20.9.2005 9:16:39

Tak ted teda nevím,jestli to má smysl zkúšat.Jestli se k tomu dokopu,taqk to možná zkusím aspon s tema hroznama,přece jen obsahujú přírodní sacharózu,tím by se dala zvýšit nutriční hodnota boilies a je to netradiční příchut.Píšete,že spíš ze směsi 50/50,ale já to možná zkusím do boiliesu na bázi rybích mouček.Hotovky používám dost,ale přece jen,sám si vyrobím boilies levněji,vím,co v něm mám a na vlastní boilies mám mnohem lepší výsledky,než na kupované.Ale jak to dopadne,to nevím,protože opravdu strašně nerad dělám kuličky.Já bych to tak jen vymýšlel a někdo aby to za mě koulel...:-)Jinak díky za vaše názory.

Ado | Út 20.9.2005 6:11:50

Pridávanie vody, alebo ovocných štiav do boilies iba zhoršuje jeho kvalitu a spôsobuje skoré zaplesnenie. Odporúčal by som to iba na okamžité použitie.

Raďošek - Profil | Po 19.9.2005 22:19:28

Když mluvíte o tom ovoci, tak myslíte, že kapři a amuři žerou jablka spadlé ze stromu do vody? Teď jich na našem stojáku padá do vody poměrně hodně, jsou poměrně drobné (tak 5-7 cm v průměru) a většinou ale plavou.

m.kindl - Profil | Po 19.9.2005 21:54:33

Já osobně si myslím,že s vejcema to není tak jak se mnohdy píše o zacementování a pod.Používám normální vejce bez skořápek,efekt křupnutí podle mě vymysleli lidi který se nechtěj patlat s vyklápěním vajec.Když chci víc vůně dám víc esence,když míň dám míň.....jednoduché :-)S moštama souhlasím s M.K protože to není koncentrát a musí být dodán ve větším množství,navíc se vyvařením podle mě úplně ztratí.Je to jako když ochutná uvařenou jahodu,u esencí se se strátou tak nějak počítá a navíc snese bod varu a nevyprchá.Navíc esence není jen vůně ale příchuť a to po uvaření zůatane.Radši bych koupil lahvičku ecence a ovoce bych prohnal taky destilkou :-)

maxwell - Profil | Po 19.9.2005 20:19:15

Taky zkouším a výsledky jso také pozitivní,dávejte však bacha platí zde stejné pravidlo jako s vůněmi nepřehánět dávkování!

Tonys - Profil | Po 19.9.2005 16:57:08

maxwell: :)))) ůčinky jsou pozitivní.taky zkouším

maxwell - Profil | Po 19.9.2005 16:35:45

Já bych spíš to ovoce prohnal destilačním zařízením a soustředil se na ůčinky destilátu na lidský organismus!

Tonys - Profil | Po 19.9.2005 16:23:02

Michal Kučera: já jsem pochopil,že Milda asi nemá financ,aby si kupoval hotové boilies,já osobně zkouším,ale na hotových základech od JT a řekl bych,že úspěšně.Kdo nezkouší - nechytá.Rozhodně pro Mildu dobrá rada: boilies s vejci a Michal má pravdu v tom,že na ovoce ze stromu jen tam,kde jsou u vody a plody do ní padají,jinak ne.Jinak Mildo zkoušej a určitě na něco příjdeš,máš dobrý přístup a nezapomeń že co nastražíš tím by jsi měl i vnadit

Michal Kučera - Profil | Po 19.9.2005 15:23:13

Co se týče přísad do boilie, ať už sypkých nebo tekutých, lze použít cokoli a může se stát, že to bude v nějakou dobu na nějakém místě úspěšné. V praxi jsem ale od štáv, ovoce (rozemleté jahody) a podobných zajímavých věcí upustil, protože ve výsledku nepřinášejí nijak zázračné výsledky, spíš naopak. Jinými slovy, nemám tolik času a peněz, abych zkoušel něco, u čeho je pravděpodobnost úspěšnosti velmi pofidérní. Z praxe. Kdy berou kapři na třešně? Především v době zrání pod převislými stromy. Tam to může být velmi úspěšná nástraha. Dá se na třešeň úspěšně chytat na většině revírů po většinu roku? Nedá! Tím to pro mě hasne.

Tonys - Profil | Po 19.9.2005 15:08:36

Milda: zkouším míchat z vodou pouze pelety-(rychlý rozpad).U boilies se neosvědčilo,ale nápad přimíchávat ovoce do směsi už jsem zkoušel a úspěšně.Bude lepší když si koupíš hotovou směs 50/50 a do ní se dá vmíchat co chceš,já zkoušel š´távu z jablek a přidal jsem skořici - dobře funguje na podzim

lukas - Profil | Po 19.9.2005 13:01:39

TAké jsem to nezkoušel,můj názor je spíše záporný na toto boilies raději zůstávám u kvalitních směsí.Přidávat do boilies různé mošty z ovoce mi příde zbytečné raději použij ovocné esence,které jsou mnohem koncentrovanější.To je můj názor třeba ti to bude fungovat.Ani na sušená vejce nemám kladný názor,ale opět jsem je v praxi nezkoušel kdoví mohou být účinější.