Uskladnění partiklu

Chtěl bych si přes týden navařit partikl(hlavně kuku., hrách, fazole, ...) na víkendové chytaní.Jak nejlépe uskladním partikl (min. týden) aby se nezkazil? Díky za odpovědi

Mirek S - Profil | Po 1.8.2005 16:20:00

Zkoušel jsem jak sušení uvařené kuku, tak i zavařování do 4l sklenic, oboje je nejisté a pracné. Teď už jedině dám do mrazáku a převážím zabalené v dekách. Pak to pár dní funguje jako přenosná lednice a postupně odebírám na krmení. Potraviny mám v polystyr. bedně a zvenčí zmrazenou kuku, celé pak ve více vrstvách igelitu a vždy ve stínu. Na další dny namočím a vařím u vody, kuku stačí vařit cca 1/2 hod. a pak dát do kýble a dobře obalit proti úniku tepla, po cca 4 hod. slít vodu a uvařit novou a znova zalít, po dalších 4 hod. je kuku hotová.

MatesJ - Profil | Pá 22.7.2005 12:58:37

Ja uvarenou kuku davam k dedovi do sklepa na sedmej schod ,vydrzi tam tak tyden pak zacne fermetace a to je to nejlepsi posusnanicko,nechavam to ponorene v tom vcem sem to namacel a pak varil,nekdy pouziju jeste hrnek cukru na 10 l kbelik,ale potom to vydrzi o neco min

oskus - Profil | Pá 22.7.2005 9:04:40

kuku uvařím a dám ji do kyble s vodou tam vydrží 5 dní déle jsem nezkoušel

švec - Profil | Pá 22.7.2005 8:38:20

karlec:Viděl jsem je tam chytit na kuku a kuličky do polívky.Majitel mě říkal že se dají chytit prakticky na všechno,prý jsou to takový vysavači kteří zežerou všechno,hlavně to musí najít.Víc jsem jich tam viděl chycených na plavku než na položenou.Na jiným revíru jsem je viděl chycený na masňáky.

karelc - Profil | Čt 21.7.2005 22:14:05

švec: paráda, budem tam (doufám) od neděle, ale to asi přijedem v noci, trochu popijem a pak od rána chytat. Asi budem kousek od hráze, u té budky. Budem tam asi jediní chytat na odhoz s anglánem, nikoho jsem tak chytat neviděl, když jsem tam byl. Pokecáme.
PS: nevíš, na co tam jdo ti jeseteři? Zkusím nasbírat žížaly, taky už mám játrový boilí, zkusím ještě ukoulet rybinu nebo tak něco, ale uvidíme...

švec - Profil | Čt 21.7.2005 22:01:15

karlec:já tam pojedu v úterý.Můžem prohodit pár slov?

karelc - Profil | Čt 21.7.2005 21:46:05

Ondra: dík, hodně jich bude stopro, asi mě to po dvou dnech ani bavit nebude. Já jsem si chtěl chytit velkýho jesetera :-) A taky uvláčet pár duháků a okounků pstruhových a štik....

Ondra (carpman) - Profil | Čt 21.7.2005 21:43:48

karelc: No můj děda je takový kutil takže mu navrhnu moje plány a zkusíme to zrealizovat. Mám v hlavě takový nějaký nápad tak ho zkusím o víkendu na rybách nakreslit a hodím ho sem.
Samozřejmě přeju hodně chycených a krásných kaprů.

karelc - Profil | Čt 21.7.2005 21:29:51

Ondra: raději bych se domluvil v nejbližší hospodě, jestli by ti tam v pulťáku nenechali tu kuku ve zmrzlým stavu. Sušit 10kg je otročina a já bych se na to vys... kašlal. Jedu teď s bráchou na týden do Jestřabic, tak přemýšlím, jak to s kuku udělat. Vypočítali jsme, že budem potřebovat cca 6l na den. Krát 5, to máš 30l. To sušit nebudu. Zkusím se domluvit v hospodě.

Ondra (carpman) - Profil | Čt 21.7.2005 21:22:25

karelc: Super zkusím to. No jelikož mam doma tak 200kg kuku tak snad po troškách ..... :o) Né tak nějak jsem uvažoval o 10kg. Ještě by to chtělo sušák a můžem jet krmit. :-)

karelc - Profil | Čt 21.7.2005 21:10:56

Ondra: zkoušel, jde to, ale uvař a pak následně usuš 20l kukuřice. Víš, co je to za koberec?

PS: apropos, jak velký lívanec máš asi na mysli? No, pro celý zámek, tak půl hektaru. A safra, to máme co dělat. Ale když se jde na věc s nadšením a šturmem, tak se dílo podaří...

Ondra (carpman) - Profil | Čt 21.7.2005 20:55:31

Ještě mě něco napadlo. Mám doma předvařený hrách z Vitany. Je naprosto vysušený a když se namočí(stačí tak 3h) tak je měkký až až. Nešlo by něco takového udělat s kuku??? Nebylo by to špatné, kdyby jí stačilo u vody namočit. Nezkoušel to někdo???

Kolči - Profil | Čt 21.7.2005 20:28:15

lubo::Ne,nezkousel,proto pisu ze se mi to zda jako dobrej napad,ale ne ze to funguje.

mirekK - Profil | Čt 21.7.2005 16:40:56

Lehce nakyslý šrot s kukuřicí mě vnadil ryby rychleji...aspoň na stojáku, na řece nevím, od té doby mě nic nezkyslo, protože nezbylo. Několik kamarádů pozorovalo totéž nezávisle na sobě, takže lehká navinulost je spíš - a možná - plus.

Korda | Čt 21.7.2005 14:53:58

Jen tak jsem zkoušel naházet i nakyslou kuku do vody a do rána byla pryč.Tak nevím jestli ta kyselost vůbec rybám vadí.No určitě se to nějako po pár hodinách pod vodou zlepšilo, ale určitě to nezmizelo úplně a pachovou stopu to určitě nezměnilo.

lubo - Profil | Čt 21.7.2005 14:38:16

koko: ty už jsi to zkoušel?

koko | Čt 21.7.2005 11:05:53

partikel zmiesany so suchou zmesou musi v lete kysnut velmi skoro. inak nespotrebovany partikel sa moze poriadne posolit a v suchu a chlade vydrzi aj bez chladnicky nejaky ten den. potom staci preplachnut a pouzit.

blistering - Profil | Čt 21.7.2005 10:12:06

V mikrotenových sáčcích zamrazím kukuřici, třeba den předem, při odjezdu sáčky zabalím do novin - velmi důležité, noviny perfektně fungují jako lednička, naskládám na sebe do nějaké nádoby nebo tašky, pak jen postupně vybaluji, nikdy se mi nestalo, že by se mi kukuřice zkazila .

Kolči - Profil | St 20.7.2005 17:38:15

Jako dobrej napad se mi zda s tou vodou,jak pise Pajda

Ondra (carpman) - Profil | St 20.7.2005 15:41:07

Bulk: Jo přesně tak to dělám ale do mé malé rybařské lednice s malým mrazáčkem se toho moc nevejde:-(

Robert(původní) - Profil | St 20.7.2005 12:02:37

Dovoluji si obrátit vaši pozornost k článku o konzervaci kukuřice, tam naleznete několik možností.

juras | St 20.7.2005 11:56:52

Souhlasím s Bulkem, nachystat do jednotlivých dávek a nechat zamrazit. Dělám to tak a je to na pohodu.

lubo - Profil | St 20.7.2005 10:43:03

K tomu kysnutí - zdá se mi, že nejrychleji zkysne už vlhká hotová návnada, když v ní je rohlíková strouhanka.

Aladin - Profil | St 20.7.2005 10:33:57

Šuli:ale když to zkysne, tak to neházím do vody, ale prasatům...........))

Šuli - Profil | St 20.7.2005 9:34:20

Aladin:Jak občas vidim tak ty si s nějakym kysnutím hlavu neděláš.Ještě že nepoužíváš na kýbl víko,to už by mohlo bejt nebezpečí výbuchu...)))))))))

lubo - Profil | St 20.7.2005 9:25:28

Mně se to nestalo.

Aladin - Profil | St 20.7.2005 9:16:04

lubo:já bych řek, že jakmile dáš do partiklu, byť suchého šrot, tak to musí do dvou dnů zkysnout........

pajda - Profil | St 20.7.2005 9:15:46

Kluci s plísní a pod. neblbněte. Dobrá je tzv. fermentace, kdy se začne projevovat jemný sliz a mléčný zákal.
Na delší výpravu jedině termobox, nebo v nouzi igelitový pytel s vodou a do něj partikl. Zavázat a ponořit pod hladinu u břehu. Bez kyslíku nedojde ke zkažení tak rychle.

lubo - Profil | St 20.7.2005 8:57:58

No já ho teda nikdy neochutnával :-))))) ale žádné nakyslé pachy jsem necítíl. Samozřejmě tu směs skladuju v místě s celodenním stínem a sáček je otevřený aby větral. A při přípravě vždy platí že čím je partikl před smícháním sušší tím lépe. Jednou se mi stalo, že mi po lovu zbyly cca 2 kg. Doma jsem sáček uložil uzavřený do komory a zapoměl na něj. Za 2 týdny měl povrch směsi plíseň. Tak jsem pokusně horní vrstvu odebral a zbytek přidal do nové směsi co to s rybím apetýtem udělá. Pravda celá návnada i přes jahodový posilovač byla tou plísní pořád trochu cítit, ale na brání ryb se to neprojevilo.

Bulk - Profil | St 20.7.2005 8:36:24

lubo: To ti funguje i když je velký vedro, nezačne mít to krmení nakyslou příchuť??

lubo - Profil | St 20.7.2005 8:34:22

Pokud ten partikl mícháš se sypkým krmením (šroty atd.) jde jej smíchat jen tak s tímto suchým krmením. Já když jedu rybařit na více dní, uvařím před odjezdem partikl, nechám ho pořádně odkapat a trochu proschnout (cca 1 den) Namíchám suchou sypkou směs, přidám partikl a mám prakticky hotovou suchou návnadu. Tu trochu vlhkosti z partiklu ta sypká směs nasaje ale pořád zůstane skoro suchá. Převážím a u vody skladuju v papírové tašce. Vždy do kyblíku odsypu jen kolik potřebuju, provlhčím a vnadím. Jednou za den celý obsah papírového sáčku promíchám aby se tam nechytla plíseň.

Aladin - Profil | St 20.7.2005 7:56:13

Ondra:pokud máš možnost zamražení, tak je to určitě nejlepší, jak píše Bulk. Uvařenej partikl vydrží i 4-5 dnů v lednici, to mám vyzkoušený. Ale když máš toho třeba 20kg, tak to zabere dost místa.)

Bulk - Profil | St 20.7.2005 6:55:03

Když ho budu potřebovat za delší dobu, tak si odměřím dávky a po těch ho zamrazím.