Rybaření na moři resp.na pobřeží

Jistě to znáte všichni, jednou za rok se cestuje s rodinou na dovolenou za teplem ,ale človíčkovi se nechce nechat rybařinu doma.Pak už jen zbývá sehnat informace o dané lokalitě a ........jenže to mi letos nějak nejde, jedu ke Kreténům , nemáte někdo zkušenosti s lovem při pobřeží ono je asi jedno jaké je to moře, děkuji za radu.
Autor diskuse: petr2002 - Profil , 20.5.2005 všeobecné - revíry, cestování

Jinndra - Profil | Ne 1.12.2013 11:52:33

Jedu v létě na Krétu do letoviska Platanias ,koukal jsem že je tam i malý přístav chtěl bych to zkusit tam . Jaké máte zkušenosti třeba s vláčením ? V tom přístavu by se dalo asi i chytat na plavanou a jako nástrahu bych chtěl zkusit maso z mušlí , chytal jsem na ně už předloni na Lesbossu a slušně jsem si zachytal i když samé malé kousky

Slimak - Profil | Ne 22.5.2005 10:41:17

Vokoun: To bych ji dal teda asi zvlášť. Pokud jsem si všimnul, tak se při přepravě nikomu nic neztratilo - spíš jsou problémy, že ti orvou na báglech přečnívajíci kapsy, spony a tak. Kamarád to řeší tak, že bágl vloží do velkého igelitového pytle, druhý přetáhne z druhé strany a celé to omotá širokou izolepou.

Vokoun - Profil | So 21.5.2005 20:04:29

Slimak: no, ja asi budu mit problem. Chci si sebou vzit bolonezku a ta ma delku cca 140 cm. Tak nevim jak ji nacpu do kufru. To by koukal moc velky kus. Aby jim to na letisti nevadilo...

Slimak - Profil | Pá 20.5.2005 21:30:36

Jinak ještě chci dodat, že ty ryby tam jsou a fakt krásný - pozoroval jsem třeba hejna tak kolem 50-100 ryb, jak ozobávají podvodní rostliny nebo hejno makrel kolem 40 cm, kterých byly fakt stovky a pluly kousek pod hladinou. Jen to chce je najít ....

Slimak - Profil | Pá 20.5.2005 21:20:45

Vokoun: já mám trubku o průměru 75 mm, délka cca 75 cm. Ty pruty se tam vejdou docela těsně - ještě je zabalím do utěrky, aby se nemlátily o sebe a nepoškodila se očka. Na konce existuje originál uzávěr - trubka se nejdřív nahřeje na konci a pak se tam ten uzávěr nacpe.Ale ten uzávěr mám jen na jedné straně a stačí to. Celé pouzdro pak vtělím někam doprostřed tašky, kterou mám tak velkou, že se tam na délku v pohodě vejde.

Vokoun - Profil | Pá 20.5.2005 15:04:03

slimak: jak přepravuješ v letadle ten prut v plastove trubce? Máš to přivázané k báglu, nebo to posíláš sólo??? Mám strach aby mi ho někne nezašantročili. Jo a ještě, čím zaděláváš konce trubky???

V.K. - Profil | Pá 20.5.2005 14:47:12

Slimak, naopak si myslim, ze jsi to vystihl perfektne.Neni co dodat...

slimak - Profil | Pá 20.5.2005 13:24:54

Robert(původní):No tak dobře, přidám ještě pár vět / doufam, že to nebyla ironie/. Co se tyce vybavy, tak já s sebou beru obycejný měkčí teleskop 3.60 a pak kratsi, 2.40 - to když zkouším vláčet. Teleskopy hlavně kvůli skladnosti, přepravu řeším v plastové trubce na odpad / díky ní přežily pruty transport letadlem /. Naviják mám Okumu, vel. 340 - po každém návratu od moře ho vysprchuju ve sladke vode a zatím prezil bez uhony. Vlasec používám tentýž jako doma - kolem 0,20 kmen, návazce od 0,10-0,18. / Pokud jsem sledoval místní, tak používali něco tak mezi 0,30 až výplet tenisové rakety /. Myslím, že se nemusíš bát, že chytíš zrovna žraloka - většina mnou chycených ryb byla tak kolem 10 - 20cm, 30cm už byl úspěch. Co se týče nástrah, tak kromě už zmíněných je docela dobrý krab / jsou všude - dost mrštný potvůrky, ale nechají se chytit, aktivní jsou za soumraku a v noci/, v nouzi přílipka, ale s těmi jsem taky neměl valné úspěchy.Jinak samozřejmě kousek rybky, nebo když se podaří někde / většinou od rybářů, kteří se vrací/ ukořistit kousek sépie nebo podobné potvory,to je taky dobrá nástraha. Jako asi všude, tak nejdůležitější je místo. Ideální by bylo mít člun - dostaneš se na hlubší vodu a hlavně tam, kde to je jinak nepřístupné z břehu. Nejlépe je opravdu vzít šnorchl a brýle, nemusíš se ani potápět a vidíš, co je na dně a to do poměrně velké hloubky / mimochodem v té čisté vodě to dost zkresluje - dvoumetrová hloubka se zdá jako mělčina /. Můžeš pozorovat hejna ryb a hlavně čím se živí. Kolem skal to chce obezřetnost - když tě vlna otře o skálu obydlenou ježky, tak to není nic příjemného.
Při večerním a nočním chytání je nezbytná baterka a pokud půjdeš přes vodu, tak je dobré sledovat příliv, abys při zpáteční cestě neměl starosti - on to sice není rozdíl několika metrů, ale když se máš pak už dostatečně prochladlý ještě ponořit po bradu do chladné vody / samozřejmě s vercajkem nad hlavou - ten se namočit nesmí:-) /, taky to není zrovna ono. Doma se mi všichni smáli, když jsem si balil kulicha a teplou bundu, ale po takové hodině sezení zpočátku příjemný větřík přestane být příjemný, ale pořádně vlezlý a čepici bych potom nepůjčil ani svýmu bráchovi. Pokud se dostaneš do oblasti, kde je dlouhá mělká pláž, tak tam je to s chytáním horší - myslím, že pak je lepší si půjčit kolo nebo motorku a dopravit se na příhodnější místo. No, vidím, že jsem to už ale opravdu přehnal. Pokud se vám někomu bude zdát, že jsem napsal nějaké nesmysly, tak mě prosím nekamenujte.

tess - Profil | Pá 20.5.2005 10:19:51

kamarád mi vyprávěl, že tam(severní pobřeží) chytal na hladině na chleba(veku), do který prdnul asi tři háčky a údajně si zachytal parádně(bacha na racky)

Robert(původní) - Profil | Pá 20.5.2005 7:57:46

slimák: Ale klidně tady ty romány piš, zřejmě máš o čem!

slimak - Profil | Pá 20.5.2005 6:59:12

Hodně záleží na místě - nevím kam jedeš, já byl vloni v Agia Pelagia / asi 20 km od Heraklionu /. Tam bylo docela pěkné molo kousek od hotelu - nedaleko od břehu už byla docela slušná hloubka. Já jsem si jako nástrahu přivezl červy, ale s těmi jsem moc neuspěl, i když jednu pěknou rybu jsem na ně taky vytáhl. Daleko lepší je ale koupit mražené krevety / cca 1 E /, od místních jsem získal taky dva červy / asi pískovníky / - něco mezi stonožkou a žížalou. Nejlepší je asi chytat na plavačku, jinak budeš neustále navazovat. Protože jsem chytal na větších hloubkách, používal jsem angličák - na večerní a noční chytání s chem. světlem. Místní jsem viděl chytat na pevný splávek s dovážením olovem cca 30 g a na kmeni potom několik krátkých návazců tak po půl metru. / Nezapomeň na baterku, natlouct si hubu na útesech není nic příjemného a stmívá se tam dříve než u nás /. Úplně nejlepší je vzít šnorchl a zmapovat si oblast, kde chceš chytat / byl jsem docela překvapený, jaká hejna ryb, a poměrně velkých, se na dané lokalitě vyskytují /. Přeju hodně úspěchů, víc můžu sdělit mailem, abych tady nepsal romány.