Jak vnadit na řece - hloubka vs. proud, kam nahodit?

Zdravím. Jsem začátečník. Docela se mi daří na stojatých vodách, ale vůbec se mi nedaří na řece. Chytám v Brně na Svratce kde je spíše mírnější proud a menší hloubka. Tu hloubku nevím přesně, ale tipuji tak kolem 2m. Problém je, že mi prakticky vůbec nic nebere :).

Myslím, že je problém hlavně v krmení a strategii kam potom ty dva pruty nahodit. Zda spíše doprostřed řeky, nebo blíže ke břehu? Zda krmit do jednoho místa řekněme v ploše 2x2m, nebo spíše více plošně v nějakém pásu např. 5x1m a udělat podélnou stopu ? Jak potom rozpoznat kam přesně mám zakrmeno a kam nahodit. Když zakrmím partiklem do raketky do jednoho místa, nebo jsem zkoušel partikl+šrot a házet koule ručně do jednoho místa a potom jsem zkoušel do toho samého nahodit, nebo i cca 1-2m pod něj neměl jsem za celý den ani jeden záběr.
Autor diskuse: Kumanov - Profil , 11.10.2022 kaprařina - nástrahy, návnady

stormandnature - Profil | St 1.2.2023 21:28:52

Kumanov - >> podle proudu je třeba při plavačce odhadnout, jak vysoko nad místo, kde chceš chytat, krmit. U kaprařiny to není o moc jiný. A jestli krmíš samotným partiklem, tak ten rozptyl po proudu bude hodně velkej.
Já u nás chytám většinou buď skoro pod nohama nebo u druhýho břehu. Jeden prut zhruba metr až dva pod místo, kam házím krmení, druhej dávám třeba pět a víc. Krmení partikl, pelety, půlený kuličky. Navíc ke každýmu něco málo v pva.

adam.fsh - Profil | St 1.2.2023 21:05:32

Zdravím, určite záleží od konkrétnych podmienok teda hĺbky vody, sily prúdu a pod. Z mojich skúseností chytám vždy radšej bližšie pri brehu kde je väčšinou predsa o niečo menší prúd. Kŕmim radšej častejšie v menších dávkach aby som mal "istotu" že stále na mieste nejaká návnada je. Nahadzujem vždy do miesta kde krŕmim (väčšinou sa jedná o väčšiu plochu) alebo tesne pod neho.

Bousis - Profil | St 12.10.2022 9:22:06

Ahoj. Zalezi, na ktery úsek Svratky chodis. Nekde chytam v koryte a nekde kousek od brehu. Krmim vzdy jen decentne. Na vychazku cca kilo pulenych kulicek. Takhle se ale konkretne poradit neda, ty useky jsou pomerne odlisne. Obcas se kolem mista, kam chodis projdi bez prutu a jen pozoruj vodu. To ti muze pomoct. At se dari. M.

Šela123 - Profil | St 12.10.2022 9:03:55

Ahoj, například já na řece pokud nahazuji a nezavážím a již znám přibližně jak dno vypadá (márker, sonar, deeper, nebo jen proházím olovem) tak jeden prut házím po proudu za první hranu. Druhý na koryto tady na vodu třeba do půlky. Pohle toho kde záběry začnou více chodit začnu krmit půleným boilies v případě silného proudu a když to teče méně tak celím. Jeden prut házím cca 3-5 m pod krmák a druhý třeba 20-30 m tam krmení steče a většina pěkných ryb chodí právě ze spodního prutu.

robbie - Profil | Út 11.10.2022 20:10:18

Síce neviem aký je prúd na mieste kde chytáš, ale skús jeden prut nahodiť 2-3m a druhý 8-10m alebo aj viac metrov pod zakrmené miesto a hned budeš múdrejší.