Přívlač s žábou

Ahoj, chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s lovem na plovoucí umělou žábu. Osobně jsem s ní letos něco našoulal, je to celkem zajímavá nástraha, hlavně na menší řeky a zarostlé partie rybníků. Má několik výhod: Dá se s ní házet skutečně ke břehu, nebo ji vést místy, kde si žádnou jinou nástrahu nedokážu představit, za celou sezónu jsem utrhl jen jednu jedinou a to jen díky mé vlastní nešikovnosti – pověsil jsem ji na strom. :-) Létá výborně, daleko a dá se s ním házet i velmi přesně. Největší výhodu však spatřuji v tom, že záběr nejen cítím, ale hlavně vidím. Zkrátka lovit s ní je velmi atraktivní a mnohdy se, ačkoliv záběr čekám, stejně tak trochu leknu té brutální agresivity štičího výpadu. Umělá žába funguje dobře nejen na štiky, ale jeví o ni slušný zájem i jelci, jejich záběry se dají od štičích snadno odlišit, většinou po ní jen sáhnou a jakoby ji sezobnou z hladiny. S čím však zatím bojuji, je úspěšnost. Vlastně jsem z těch desítek příležitostí letos proměnil jen dvě a to jsem měl párkrát rybu na udici i několik vteřin. Nemyslím si, že bych dělal něco zásadního špatně. Problém je asi v samotné konstrukci žáby, háčky jsou relativně velké a navíc velice těsně u těla, proto vůbec neváznou v překážkách, ale bohužel ani moc nepíchají. V závěru sezóny jsem se právě z tohoto důvodu snažil používat už jen ty nejmenší. Myslím, že s nimi je větší šance lepšího úchopu (polknutí) dravcem a menší háček také snadněji pronikne do tvrdé štičí tlamy. Moje zkušenosti se záběry jsou následující: Jelci jsou sice zvědaví, ale také velmi opatrní, stává se mi, že mnohdy do nástrahy jen vrazí a jakoby čekají, co bude následovat. Štika žábu poměrně často netrefí, sem tam útok i opakuje, nevím, jestli je to způsobem vedení, které spočívá v pocukávání a jakýchsi žabích tempech, nebo jestli si to dravec v posledním okamžiku „rozmyslí“. Různé články píší o tom, že nástraha moc nefunguje mino žabí sezonu a po soumraku, protože to už jsou obojživelníci ve svých úkrytech. Moje zkušenost je naprosto opačná, nejlepší záběry jsem měl v době, kdy bylo sotva vidět a s přirozeným výskytem žab ve vodě to zjevně vůbec nijak nesouviselo. Letos jsem ji už uklidil, voda je moc chladná a dravci se stáhli z mělčin do hloubek. Příští rok bych rád vylepšil skóre, proto mne zajímá, jaké jsou vaše zkušenosti a hlavně úspěšnost s tímto typem plovoucí nástrahy. Máte nějaká konstrukční vylepšení? Čím nahrazujete ukousnuté střapce (nohy)? Jak své žáby vodíte? Za jak dlouho po útoku sekáte? Máte-li fotky dravce s touto nástrahou v tlamě, tak je sem klidně přidejte.
Autor diskuse: Kendy-CR - Profil , 7.12.2018 dravci - nástrahy, návnady

u x a - Profil | Út 18.12.2018 2:33:44

Pedro1 >> to je muškaření ne..?

Pedro1 - Profil | Po 17.12.2018 13:51:31

u x a >> Když jí dofoukneš brčkem,tak se dá vodit i nad vodou a to mají prefíkaní boleni rádi.

yarda_1 - Profil | Po 17.12.2018 13:46:14

u x a >> Tak to půjdeš sedět rovnou dvakrát :-) Jednou za rybáře a jednou za ochranu přírody, snad ti dají na celu Catanu :-)

u x a - Profil | Ne 16.12.2018 23:01:37

minoq >> diky

minoq - Profil | Ne 16.12.2018 21:27:20

u x a >> pozor na ochranárov, nepomôže zmena pachu , jedne správne prefarbiť
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_ohro%C5%BEen%C​3%BDch_%C5%BEivo%C4%8Dich%C5%AF_v_%C4%8Cesku

u x a - Profil | Ne 16.12.2018 21:17:02

příští rok bych se rád více věnoval lovu na žáby,zkusím nějaké nachytat dát do nich korkový špunt, usušit a okovat trojháčkem..

minoq - Profil | Ne 16.12.2018 21:06:02

Kendy-CR >> dobrý mäkčený plast na návnady je - skákací balon , na jemno /úzke pásiky/ ide rezať na podložke ostrým nožom

yarda_1 - Profil | Čt 13.12.2018 22:07:49

dbb >> Jojo, je to tak :-) Ta barevná kombinace by asi odpovídala kuňce obecné, která právě nahoře ve Švédsku není :-D Ale tipnul bych si, že rybu vydráždí ta červená barva. Je ta švédská verze někde na netu?

Borek-kerob - Profil | Čt 13.12.2018 15:55:36

yarda_1 >> spakuje, ale v 99% případů ho nesekneš.

yarda_1 - Profil | Čt 13.12.2018 15:50:52

Borek-kerob >> Velký tloušť případně bolen by tu malou žabku nespakovali?

Borek-kerob - Profil | Čt 13.12.2018 15:20:49

Kendy-CR >> chybějící nožičky obvykle nahrazuju rozpletenym popruhem (třeba z batohu) nebo zonkerovym páskem. Klasický gumičky spuchřej během pár dní po prvnim namočení.

petrikveprik - Profil | Čt 13.12.2018 14:45:30

Kendy-CR >> jj je to tak - takovéto splynutí s přírodou a pocit lovce že je její součástí je top.

Jinak k nohám - jestli chceš nějak dodělat ty amputované gumové nohy a chceš opravdu dobrý ve vodě pracující matroš - začal bych u muškařů... viz
https://www.czechnymph.cz/cz/gumove-nozicky-veniard​-centipede-rubber-legs-barred

Kendy-CR - Profil | Čt 13.12.2018 14:40:08

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 13.12.2018 13:37:42 >> Já tu mám dvě po oboustranných amputacích a koumám, čím ty chybějící střapce nahradím. Nerad věci zbytečně vyhazuju. Chtěl jsem zkusit gumičky, jsou levné a snadno dostupné, ale originál je z něčeho jiného, je to velmi měkčený plast, silikon, nebo něco takového. Ptal jsem se na to záměrně, protože na stejný problém časem narazí každý žabo-tahoun. :-)

Zatím nejsem moc úspěšný vláčkař, pořád přemýšlím, v čem to vězí. Myslím, že celý ten kumšt je v tom správném sžití s vodou. Člověk si zkrátka musí uvědomit spoustu věcí a až potom pochopí, kudy a jak ty nástrahy správně vodit. Ryb je ve vodě spousta, ale lidí, kteří je skutečně umí lovit je jen hrstka. Spousta lidí si myslí, a já mezi ně patřil taky, že "to" lze koupit, aby taky ne, když je o tom utvrzují distributoři a celý ten do krajnosti vymáknutý marketing, ale v ceně ani značkách nástrah to není. Pochopitelně jsou špatné, horší i výborné nástrahy, ale to hlavní si nikdo nikde nekoupí, to ho buď někdo naučí, nebo si na to časem přijde sám. Letos jsem u vody zažil spoustu neopakovatelných okamžiků, když si vzpomenu, jak jsem se u Labe sám brodil vysokou zvolna vlnící se travou a zvedal tisíce drobných vážek, nebo když jsem se zdržel u Chrudimky a v louce přihlížel tomu, jak pomalounku přichází na svět spirálka první radiační mlhy, tak mi bylo jedno že zase nic, protože vlastně všechno. :-)

Borek-kerob - Profil | Čt 13.12.2018 14:01:42

marw_84 >> těch mám několik a neni to ono. Na štiky moc malý a jinou rybu na to skoro nesekneš.

marw_84 - Profil | Čt 13.12.2018 13:53:53

Dnes jsem viděl na fb mini verzi

sven - Profil | Čt 13.12.2018 13:41:01

Kendy-CR >> Díky :-)

petrikveprik - Profil | Čt 13.12.2018 13:37:42

Kendy-CR >> díky.
ty nohy jak přední tak i zadní jsou napevno a neposunuje se to skrz střed (jak se může zdát). Ono to je i ze šikma foceno mobilem, tak možná vypadají asymetricky, ale nejsou. Snažil jsem se aby to bylo nachlup stejné a pokud možno to "plavalo/chodilo" symetricky.

Jinak tuším jak to myslíš s těmi "vlajícími" střapcemi...
Tohle jsem měl vymyšleno na takovéto "poškubávání" aby ty nohy jakoby pumpovaly, jako když plaveš prsa. Ty gumky jsou samy o sobě dost tvrdé (aby to pěkně vlálo) - to bych musel použít jiný matroš. Byla to spíš taková sranda, prototyp na vyzkoušení, který zatím nedostal příležitost. S tím že jestli se to nebude rybám líbit, stačí tomu střihnout háček a dostanou to děcka na hraní :-)) Už mi kluci moji zabavili několik streamerů - myší :-)

dbb - Profil | Čt 13.12.2018 13:05:33

yarda_1 >> Pravda, řekl bych že daleko zásadnější je barevností zmatený rybář vybírající z nepřeberného množství variant. :o) Ta moje žabka je tý z fotografie barvou docela podobná, ale je to přímo Švédský výrobek, zakoupený poblíž polárního kruhu. Nemá na sobě žádný gumy ani střapce, ale má dolní polovinu těla rotační. Když jsem to prvně švihnul do vody a zatáhl, div že mi nevypadl prut z hnáty jak jsem se lekl. Vypadá to jako malý šlapadlo a v tom úžasným severským tichu to dělá ukrutnej rambajs. Ale ryba na to jde a sakra dobře. :o) Užije se s tím hodně legrace.

Kendy-CR - Profil | Čt 13.12.2018 13:04:54

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 11.12.2018 21:00:16 >> Tak ta je dobrá-. :-) Akorát si myslím, že by bylo lepší posunout ty uzlíky na zadních nonách až k tělu. Pokud nejsou přilepené, tak se tím zabrání jejich posunu, ale hlavně ty volně vznášející se střapce jsou myslím to, co tu štiku zaujme a vydráždí. Na hladině se totiž chovají naprosto přirozeně, jdou jakoby s vodou. Dokud jsem nechytal, tak jsem si takových věcí nevšímal, ale připadá mi, že ryby vnímají proudění úplně jinak než my (je to logické, voda má 775 x větší hustotu než vzduch a tak má pro ně hydrodynamika mnohem větší význam, než pro nás), prostě jsou nedůvěřivé k věcem, které jsou s prouděním v nějakém rozporu, respektive se nechovají ve vodě přirozeně.

yarda_1 - Profil | Čt 13.12.2018 12:40:52

dbb >> Já silně pochybuju, že štika kouká na proplouvající žáby a listuje si v atlasu obojživelníků Švédska, jestli se tam dotyčná vyskytuje nebo ne :-) Tomu bych spíš věřil u malých kachen, který se tahají v listopadu. Nebyla to náhodou daiwácká žába, vlevo nahoře?

sven - Profil | Čt 13.12.2018 12:22:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dbb >> Díky za naději :-)) Já vláčení moc nedám ale když už, tak dávám gumám přednost. Většinou kupovaným ale už jsem pár čudel na samodomo potvory také vytáhl.
Kdysi mě inspiroval jeden kolega, který si vyráběl primitivně jednoduché ale úspěšné nástrahy na malé sumce, do opravdu neprostupných vázkových polí. Byl jsem jeden z mála lidí kterým ukázal, na co chytá. Už bohužel pár let chytá v tom hořejším revíru...
Na igelitu udělal placku z nejobyčejnějšího čirého nebo bílého sanitárního silikonu, přimíchal barevné glitry, flitry nebo třpytky nebo jak se to správně jmenuje a povytuhnutí vystříhal nůžkami nějakou potvoru :-) Co by se obtížně vystřihovalo z jednoho kusu, není problém k tělu dolepit. Takže jde i odstříhaný odpad, využít na drobné dolepovací díly.

dbb - Profil | Čt 13.12.2018 6:38:22

sven >> ani trochu bych se takový barevný kombinace nebál. Letos se mi ve Švédsku osvědčila žába ze spodu oranžová, vršek černej s bílo červenými puntíky. O jakej druh žáby ve skutečnosti jde, těžko říct. 😁

petrikveprik - Profil | St 12.12.2018 13:16:34

sven >> jo z toho bude parádní ropucha ;-))

sven - Profil | St 12.12.2018 12:24:02

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 11.12.2018 21:00:16 >> Ahoj. Nejspíš skokan zelený, žejo ? :-)))
Já odstřihl kus jedné z karimatek mé jogínce, coby podprdelník na křesílko a asi 3/4 mi zbylo :-)
Ale je z jedné strany žlutá a z druhé modrá.. a gumiček mám sice pytel ale červených...
to by mohlo hodit, nějaký neokoukaný model :-)

petrikveprik - Profil | St 12.12.2018 11:45:24

Pedro1 >> dej pokoj, ono se to nezdá, ale docela jsem se s tím nadrbal. To by byl prodělečný projekt...

Pedro1 - Profil | St 12.12.2018 11:01:43

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 11.12.2018 21:00:16 >> Seriová výroba žab z karimatky by byl trhák,super:-)))

yarda_1 - Profil | Út 11.12.2018 22:29:21

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 11.12.2018 21:00:16 >> Super, jen si srovnej ty zadní gumičkonohy, ať ti nekulhá na stranu :-)

semi5 - Profil | Út 11.12.2018 21:55:58

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 11.12.2018 21:00:16 >> u ryb neokoukanej originál. Metrovku máš jistou :-)

Fuldík - Profil | Út 11.12.2018 21:35:33

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 11.12.2018 21:00:16 >> Tak ta je roztomilá☺,svoji rybu si určitě najde.

petrikveprik - Profil | Út 11.12.2018 21:00:16

To jsem smotnul minulou zimu z karimatky :-)....a po dlouhém čekání na zahájení jsem ji úplně zapomněl testnout. Ještě čeká na příležitost.

yarda_1 - Profil | Út 11.12.2018 20:51:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kosák >> Já bych ještě doplnil k úspěšnosti záseků, nemusí to být jenom tuhostí prutu, ona to prostě ta štika (zejména, když je vedro, což letos zrovna bylo) bere žábu kolikrát z lenosti jen za kraj, nenakrkne tu žábu celou, a čím je větší, tím opatrněji to bere, to už musí být na lovu, aby to vzala pořádně. Tudíž procento nezaseklých ryb roste. Zase když víš o přesném stanovišti štiky a žábu vedeš dobře, tak ti to bere i opakovaně, takže se člověk může potrénovat :-)

Kosák - Profil | Po 10.12.2018 12:17:00

milanpindryc >> Tohle je dobrý poznatek... Vláčím tedy jen na severu Evropy, a žáby jsou poslední dobou top, ale úspěšnost mizivá...
Vždy jsem ale s žábou chytal na prut do 30g, nikdy jsem ji nedal na tužší klacek...
Tak příští výpravu vyzkoušíme a posoudíme...

Kendy-CR - Profil | Ne 9.12.2018 14:19:54

Denny >> Zajímavá voda, určitě tam bude hezkých pár kousků, ale chce to mít asi kliku, nebo se tomu nějak systematičtěji věnovat, já tady v okolí nic podobného nemám. Z těch plovoucích potvor jsem zatím zkusil jen žábu od SG, kupoval jsem ji spíš z recese a samotného mne překvapilo, jak funguje. :-)

yarda_1 - Profil | So 8.12.2018 0:11:35

Žábu mám oblíbenou hlavně v létě ve Švédsku, tam na to jdou štiky, jak divé, u nás spíš míň, chytám jiné hladinovky. Ovšem nahoře na severu je vidět hooodně dlouho a štiky jsou většinou v rákosí a sítinách. Sekám, když cítím škubnutí, snažím se, aby to vypadalo jako když plave živá žába, klasické stop and go. Nejlepší zkušenost s žábami od Daiwy, jsou tužší než ostatní, třapce taky odolné. Barva až tak nehraje roli, spíš dělat bordel tím šploucháním. Obě fotky štik, co mám v profilu byly na žábu, ta větší to měla na krajíčku a seknout se povedla až napopátý :-) Menší žáby by měli brát i větší boleni, tloušti a okouni, ale štika je prostě klasika a je to děsná sranda...

doktor multiplikator - Profil | Pá 7.12.2018 23:18:56

milanpindryc >> štelung já

milanpindryc - Profil | Pá 7.12.2018 20:48:41

doktor multiplikator >> tak hodi.. ale uz se to musi trosku umet :-)