Krmení s raketou při nahozených prutech vs. zákon o rybářství (rybářský řád)

Toto téma se zde už řešilo, nicméně včera jsem na rybách potkal rybáře z Varnsdorfu, který mi tvrdil, že se na schůzi shodli na tom, že pokud mám nahozeny 2 udice, pak nesmím krmit třetím prutem raketou. Co mě zarazilo, tak tvrdil, že se o tom údajně dočetl v časopisu Rybářství, kde to psal JUDr. Alexander Šíma a podporujícím argumentem je například to, že by na tu raketu mohla zaútočit štika, takže na ten prut vlastně chytám a dá se to považovat za udici. Dále dodal, že pokud bych se setkal s RS, která tomu rozumí, tak by mi okamžitě sebrali povolenku. Prosím Vás, našli jste někdo takovýto nebo alespoň podobný článek v tomto časopisu, kde se toto řeší. Nehledě na to, co si o tom myslím (doporučení nevracet okouna mluví samo o sobě https://www.rybsvaz.cz/?page=reviry%2Frevir&lang=other&fromIDS=&id_reviry=603 ), by mě zajímalo odkud tento pán čerpal. Podle mě jde čistě o pojem udice, která podle http://www.casopisrybarstvi.cz/articles/show/6/s_jakym_nacinim_muze_rybar_chytat pana Šímy není definována. Rád bych tu slyšel nějaký názor, argument o který se lze opřít v případném sporu s "poučenou RS". Prosím vyvarujte se odpovědí typu: "tak jeden prut stáhni a neřeš to."
Autor diskuse: sindeji3 - Profil , 7.5.2017 všeobecné - RŘ, MO, svazy
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Heiko - Profil | Út 9.5.2017 12:47:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

omlouvam se pokud uz to tu bylo, ale tady je scan vyjadreni JUDr.Simy - https://www.mrk.cz/Data/Pics/2016/109/1354135_2d96d​.jpg

Azis - Profil | Po 8.5.2017 20:58:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krmit uplne bez problemu.Kazdy rybar vlastni BPVRP.Tam je vse popsano.Pri aspon jednom poctivem precteni teto knizky je vyreseno spoustu problemu.Pokud vim co delam,tak se muzu branit.Pokud to nevim,pak mi nezbejva nic jinyho nez se nechat jebat za hlouposti.Jsem clenem RS a vubec by me nenapadlo o tomhle s rybarem vubec diskutovat.Pri kontrole se stejne opiram o BPVRP kde je pro obe strany popsano co lovici muze,nebo ne.Je pravda ze mezi RS se objevuji ruzne zakomplexovani jedinci potrebujici si dokazovat svou nadrazenost,nebo si honit ego,ale lze se proti tomu branit.Kazda RS ma svoje cislo a na zaklade toho lze dohledat tohoto cloveka a na patricnych mistech pozadovat vysvetleni proc se RS chova tak ci onaK,proc jedna v rozporu s BPVR,nebo z jakeho povereni si vyklada vykon rybarskeho prava po svem apod.

JRC62 - Profil | Po 8.5.2017 20:36:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj pánové
dal jsem si tu práci a listoval časopisem Rybářství kde je stejný dotaz od p.Jiřího Pudy člena RS.
Odpovídá JUDr.ŠÍMA:Při dvou nastražených udicích lze třetím prutem na kterém je připevněna
krmná raketa vnadit.Celý článek je hodně obsáhlý na přepsání, toto je stručná odpověď na otázku.
Článek je v časopise Rybářství 10/2014

bonhof - Profil | Po 8.5.2017 15:43:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sindeji3 >> mílý kolego čti co pan šíma píše o udíci,a už prosím to pochop:
Datum: 12.10.2016
Kategorie: Rybářský řád a legislativa
Dotaz: Musí mít prosím osoba používající u vody pouze prut a raketu pro zakrmení (tedy bez háčku a úmyslu chytit rybu), která chystá lovné místo pro lov u sebe povolenku pro případnou rybářskou kontrolu?
Odpověď: Jednoznačná odpověď neexistuje, musíme si vypomoci výkladem. Podle ust. § 2 písm. j/ zákona o rybářství se za lov považuje činnost směřující k ulovení ryby.... a přisvojení si ryby při výkonu rybářského práva. Přikloníme-li se k výkladu restriktivnímu (zužujícímu), pak za lov nelze považovat manipulaci s rybářským nářadím a náčiním, s jehož pomocí ovšem nelze nic ulovit, protože nejde o udici s háčkem. K takové činnosti nepotřebujeme rybářské doklady.
Naopak při extenzivním (rozšiřujícím) výkladu můžeme tvrdit, že jde o činnost, která je součástí lovu (jistě nejde o činnost jen pro zábavu, ale o činnost směřující k následnému, byť nikoliv časově bezprostřednímu, ulovení ryby). Pak ovšem je třeba se při kontrole rybářskou stráží prokázat platnou povolenkou a rybářským lístkem.
Přikláněl bych se k výkladu extenzivnímu. Ostatně má přece logiku, že vykonávám-li činnost směřující k ulovení ryby - a to jistě příprava lovného místa pro ranní lov je - činím tak jako rybář. Ostatně, je to opravdu problém vzít si potřebhné doklady sebou?
Odpovídal: JUDr. Alexander Šíma