Shimano Big baitruner XT-A long cast

Zdravím všechny kolegy, kteří vlastní uvedenou značku navíjáku. Chci se zeptat jak jste s navíjáky spokojeni, a jestli máte nějaké negativní zkušenosti. Dále by mě zajímalo, jestli jste si nechali navíják nějak upravit, nebo po případě co by jste doporučili za úpravu.Díky všem za každý zápis,který napomůže lidem, kteří o navíjácich přemýšlí.
Autor diskuse: jarda85 - Profil , 30.12.2016 kaprařina - náčiní, doplňky

murphyy - Profil | Po 2.1.2017 18:23:00

anakonda >> hmm "..bude mít svůj nahazovací um,který je pro danou dobu neměnný.."
v danou dobu budu vlastnosti prutu, navijaka, vlasca, olova atd. nemenne. v tej chvili priestor na zlepsenie/zhorsenie hodu je v rybarovi, to je ten prvok ktory nie je konstantny

C@rpSt4r - Profil | Po 2.1.2017 10:10:05

xDanielS >> :))))

xDanielS - Profil | Po 2.1.2017 10:08:29

anakonda >> Ani ne, jen jsem viděl pravdu u Vás obou, ale teď vidím, že ji máš jen ty. Omlouvám se.

anakonda - Profil | Po 2.1.2017 10:04:14

xDanielS >> Já ji neprodlužoval.To Ty.

xDanielS - Profil | Po 2.1.2017 10:00:45

anakonda >> Uf, konec diskuze.

anakonda - Profil | Po 2.1.2017 9:59:20

xDanielS >> V čase,kdy kupuje rybář pruty a navijáky je jeho um konstanta,protože v době výběru vybavení je jeho um neměnný.S tím doufám už souhlasíš.Jestli se v budoucnosti zlepší nebo ne je sice možné,ale nikdo to neví.Nicméně v době výběru prutů a navijáků lze ovlivňovat jen nákup prutů a navijáků a ne schopnosti rybáře nahazovat.Jinými slovy,umění nahazovat a správně sladěné vybavení jsou na sobě zcela nezávislé věci,které se sice mohou doplňovat a potencovat nebo tlumit.Nahazování feedrem je trochu jiná kapitola a od nahazování kaprovými pruty se liší.V každém okamžiku a v každé době bude každý rybář nahazovat nějak a bude mít svůj nahazovací um,který je pro danou dobu neměnný,tedy konstatní.Pomoci si může tím,že má správně vybraný prut,naviják,vlasec,šokovku a olovo.To jsou proměnné,které mohou výsledek jeho nahazování buď zlepšit nebo zhoršit.

xDanielS - Profil | Po 2.1.2017 9:44:20

anakonda >> Tak s tím bych úplně nesouhlasil. Pokud je um daného rybáře konstanta, je to rybář dřevo. :-D Časem asi sice dosáhneš nějakého pomyslného vrcholu, ale pokud člověk chce, vždy lze nalézt prostor pro zlepšení.
Třeba: Testoval jsem s kamarádem odhoz feedrových prutů SPRO Berti Bovens 390/180 a 420/230g.
2 roky zpátky jsme s oběma pruty dosahovali zhruba stejných vzdáleností. Dnes jsem se 420tkou schopný ohodit od 30m dál.

anakonda - Profil | Po 2.1.2017 9:35:38

xDanielS >> Ano,tak to je.A protože vybíráme pruty pro jednoho rybáře jehož um je konstanta,tak musíme ladit prut, naviják a olovo.

xDanielS - Profil | Po 2.1.2017 8:16:12

jurasoft >> No, já bych řekl, že máte pravdu oba. Nához je souhra mnoha faktorů, jedním z nich je rybář, respketive jeho um, dalším je souhra železa. Aby byl dosažen nějaký pomyslný extrém, je potřeba, aby tohle všechno ladilo. Špatnému vrhači ale může dobré železo prodloužit hod, stejně tak výborný vrhač nejspíše hodí dál i se špatným železem. Pro extrémní nához je nutný dobrý vrhač i dobré železo.

jurasoft - Profil | Ne 1.1.2017 20:47:08

anakonda >> Také nechápu co jsi chtěl vysvětlit. Nezáleží na prutu, vlasci, montáži, navijáku, tlaku vzduchu, vlhkosti vzduchu, teplotě ani na Bohu, Here Krišnovi, nebo svatých šutrech. Záleží vždy a vždy na tom polenu co si říká rybář co se snaží o předvedení teorie fyzikálního zákona do praxe. Stačí se podívat na všelijaké testy nových prutů a najdeš tam jedince co je mezi nimi rozdíl i 50 metrů. a to háží po sobě s tou stejnou sestavou. Nebo jinak vysvětlím i pro ty méně chápavé. Dokážete ze stejných surovin, se stejným nádobím ve stejné kuchyni uvařit za stejnou dobu stejně kvalitní poživatinu jako třeba michelinský Paulus ?

murphyy - Profil | Ne 1.1.2017 19:50:44

xDanielS >> ja tiez :) mne sa inak paci ich technologia jednocestneho loziska, aj pri aliviu viem ze to tam lozisko je a bude sluzit az kym sa navijak nerozpadne.

co pri valeckovom u daiwy a ostatnych sa neda povedat, ked sa tam dostane olej, necistoty, uz to nebrdzi spatny chod at...

xDanielS - Profil | Ne 1.1.2017 19:45:32

murphyy >> Jop, Winner má QD brzdu, ale já to Shimano tak nějak radši :-O

murphyy - Profil | Ne 1.1.2017 19:40:01

xDanielS >> jasne, tiez to chapem ako vyhodu, mat radsej rychlu prednu brzdu ako baitr..
ja porovnavam za zaklade toho ze mam navi ako stradic FI, sustain FG, kde po nahode musim par otacok urobit aby mi prut neletel do vody, ako hovoris, prekopat na nove podlozky by bola volba, ale mne sa do toho nechce, radsej si kupim asi uz novy navijak, napr ten daiwa winner ma tusim dost rychlu brzdu

xDanielS - Profil | Ne 1.1.2017 19:31:44

murphyy >> Tímhle způsobem jsem už o pár pěkných ryb přišel. Když se ti rozjede parník, z baitu přepneš do plné brzdy jen za běhu po břehu. Překopat přední brzdu na rychlou stojí pár kaček. Ale je každého volbou, jen můj poznatek....

murphyy - Profil | Ne 1.1.2017 19:25:41

xDanielS >> pri baitr staci ze prepnem packu, na zdolavanie si uz nastavim po zaseku.
samozrejme pokial mam prednu brzdu na pol otacky to nie je problem, ja taku nemam :)

Erva - Profil | Ne 1.1.2017 19:17:00

anakonda - V konečném výsledku je myslím každého věc jaký naviják , důležité je aby mu splnil to co od něj očekává a to jesti rybolovec zaplatil za kolovrátek 5 nebo 15 tisíc je už jeho věc , nicméně už nějaký ten pátek na Evropském trhu chybí kolovrat typu Power Aero , tedy opravdový dělník , i když dražší , další věcí je jak jsi psal 50mm očka , tak ty nemají téměř žádný vliv na délku odhozu , spíše bych řekl že je to v určitých případech ještě horší , než použití klasického 40mm prvního očka , porovnal by jsem to z prutem který má 5+1 očko a z prutem který má 6+1 očko .

jarda85 - Profil | Ne 1.1.2017 19:02:57

Bambi.SpP >> Já jsem třeba rád, že to sem napsal,určité věci jsem nevěděl, a věřím, že to může být někomu napomocné a užitečné. I když tam bylo velmi málo na toto téma,tak si cením každé rady i mimo téma. Hlavní, že to alespoň nějak souvisí.

Bambi.SpP - Profil | Ne 1.1.2017 18:23:02

anakonda >> Děkujeme za přednášku ale nechápu co tím básník chtěl říci k tématu

anakonda - Profil | Ne 1.1.2017 17:41:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vážení,vidím,že v tom máte trochu hokej.Většina z Vás je zmasírovaná reklamou tak,že nevíte,že navijáky s velkou cívkou typu Long cast vytvářejí při nahazování široký kornout vlasce,který se snaží napěchovat do prvního největšího oka.Tím dochází k většímu tření,které paradoxně u těchto navijáků brzdí délku hodu.Podstatně dále hodíte tedy navijákem s menším průměrem cívky,který nedělá tak široký trychtýř vlasce a tření je menší a hod delší.Tento fenomén se snažili výrobci oček eliminovat výrobou širších 50mm širokých prvních ok a ok šikmých tzv K oček.Nicméně i při použití těchto oček to létá při použití stejného prutu,stejného olova a stejného švihu z navijáku s cívkou menšího průměru dále,než z velkých navijáků.Jinými slovy pro nahazování vybírat naviják s menším průměrem cívky cca od 400 do 550.Opakem je zavážka na velké vzdálenosti .U zavážky potřebujeme velkou kapacitu cívky a těžká olova a pakliže stahujeme těžká olova tak naviják s malým převodem cca 3,5:1 tzv surfový.Tento převod není tak namáhán při stahování těžkých olov a naviják nezničíte.Nevýhodou je,že musíte točit jako otroci.Dá se to řešit místo olova kamenem,který se při stahování odtrhne a použitím navijáku s velkým poměrem převodu.Na malé vzdálenosti a nahazování do 80m nehraje naviják žádnou roli.Ale protože se používají kratší pruty 10 a 11ft tak by na těchto prutech vypadal velký surfový naviják jako nádor a sestava by byla nevyvážená,navíc manipulace by s ní byla jak při balení,rozbalování a nahazování obtížná,tak volíme naviják menší a to s velikostí cívky 400-550 a s velkým převodem,protože na tuto vzdálenost nahazujeme olovy okolo 80gmax a navijáku nebude stahování dělat problém.Vůbec nejde o to zda to je Shimano nebo Daiwa.Oba výrobci umí dělat dobré navijáky a kupodivu obou se občas něco nepovede.Já po těch desítkách let tápání používám jak Daiwu tak Shimano,ale Shimano mi přijde praktičtější a navíc má servis v ČR..Nekoukejte na cenu.I drahý naviják vám nemusí vůbec vyhovovat a samozřejmě že hodně levný naviják asi nevydrží to co potřebujete.držte se někde v cenovém středu mezi 3-6tis.Kč/kus.Tam seženete přesně to co potřebujete.Vlajkové lodi výrobců navijáků nepřitahují největší kapry.Nepotřebujete proto navijáky v ceně nad 10000Kč a cena nad 20000Kč je totální exhibicionismus.Vím o čem mluvím,protože takové navijáky jsem také měl.

xDanielS - Profil | Ne 1.1.2017 16:57:01

murphyy >> V čem? Utáhneš, nahodíš a stejně musíš povolit, prostě jen povolíš o půl otáčky víc.

agig - Profil | Ne 1.1.2017 16:48:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda85 - >> Ahoj mám je víc jak 2 roky šlapou v pohodě měl jsem 15 let starší řadu LC byli to mašiny k nezaplacení nikdy na ně nenachám dopustit ted jedu na nových taky žádný problém až tedy na jediný praskala mi podložka pod kličkou ale v rámci záruky mi poslali nové podložky ze silikonu a od té doby vše v poho to byl jediný problém který jsem zaznamenal jináč jsem spokojený jsem zvědav jestli taky budou sloužit tak dlouho jako ta řada před tím ;-)

murphyy - Profil | Ne 1.1.2017 16:43:04

Erva >> presne, je to o zvyku, resp. kto aky navi ma tak na neho chyta a nema inu moznost, len ze si zvyknut, pokial je navi/brzda v pohode :)

mne ale na feeder viac vyhovuje bait

xDanielS - Profil | Ne 1.1.2017 16:35:40

Erva >> I já baity opustil. Dlouhou brzdu zkrátím a je.

Erva - Profil | Ne 1.1.2017 16:27:36

murphyy - V minulosti jsem měl jen navijáky z baitem a svím způsobem jsem nechápal jak může někdo používat jen přední brzdu -přišlo mě to zbytečně složité ,hlavně u navijáků kde byla dlouhá brzda , ovšem do doby než jsem měl v ruce naviják kde bylo 1/2 otočení maticí povoleno -utaženo ,je to o zvyku a každý naviják ať už bait nebo klasika předobrzda má své kouzlo .

murphyy - Profil | Ne 1.1.2017 13:57:48

Luger46 >> :DDD
ty ked mas tie pecky technia si mozes hovorit :)

tam otocis prstom a mas zabrzdene, to sa potom hovori ze baitrunner je na nic :DD

ale su situacie kedy baitrunner clovek oceni..
ale pri klasickom love kaprov na nahoz/vyvazky asi len vtedy ked ma padak :)
>samozrejme sranda, kazdemu vyhovuje nieco ine, ja som taky, ze ked je to dobry system, tak mi vyhovuje :DD

Luger46 - Profil | Ne 1.1.2017 13:49:53

murphyy >> až se potkáme zase u vody tak ti to vysvětlím co sem myslel :)
P.S. bajty jsou pro důchodce :))))

murphyy - Profil | Ne 1.1.2017 13:45:00

Erva >> boli ludia co mali problem na rieke aj so starym LC, mam aj stare, tak nove CI4, rozdiel velmi nevidim

Erva - Profil | Ne 1.1.2017 12:54:45

murphyy - Na starých LC byl bait z mého pohledu citlivější a dal se i více utahnout , tak že v proudné vodě stál jak přikovaný , respektive jsem s tím problém neměl .

murphyy - Profil | Ne 1.1.2017 12:49:13

Erva >> jasne to chapem, ak chces dat bait tak ze ti to nevyhovuje (prud)

murphyy - Profil | Ne 1.1.2017 12:46:36

anakonda >> Ahoj, pisal som snad nieco o tom, ze sa s baitrunner brzdou povoluje,zdolava? :)
pisal som len ze pouzivam baitr jak s prednou hlavnou brzdou tak so zadnou hlavnou brzdou :)