Jak to děláte, když chytnete rybu pozdě večer a už jí nestíháte kuchat?

Zdravím, potřeboval bych radu jak to děláte, když pozdě večer chytnete rybu a nestíháte jí vykuchat?

Vždycky jsem je dával do jezírka ke koj kaprům co mám na zahradě a druhej den byla ryba v pohodě, až jednoho dne jsem jí našel jak plave břichem nahoru, od tý doby, je radši vracím vodě když chytnu pozdě večer. Řešil jsem to s kolegama a jeden je dává prej do vezírku do rybníka co má u baráku, ale že se mu taky občas stalo, že ryba přes noc chcípla, tak už je prej radši rovnou i v noci kuchá.

Většinou ryby pouštim, ale když už mám na kapra chuť, tak bych si ho jednou za čas rád dal. . .
Autor diskuse: M4rt4s - Profil , 2.9.2015 všeobecné - ostatní

sven - Profil | So 5.9.2015 14:07:20

I když to tak nevypadá, ideální řešení je, nechat rybu leknout...
Leklé rybě praskne aorta a vykrvácí do dutiny břišní. Maso je téměř dokonale vykrvené a nepodléhá tak rychle zkáze. Samozřejmě, je třeba leklou rybu vyvrhnout, krvavé vnitřnosti odstranit a dutinu vytřít do sucha hadrem nebo papírem. Pokud odstraníme i žábra, vydrží v pohodě i několikahodinový transport v teple. Dříve se doporučovalo vyplnit dutinu kopřivami, křenovým listím apod....
Asi to je lepší ale jde to i bez toho.

Anýzový dědek - Profil | So 5.9.2015 13:08:16

Malda512 >> Zatím se tak nestalo... :-) ta ryba těch pár hodin v lednici do rána vydržela bez problémů, když byla dobře u vody vykrvená. Na chuť to nemělo žádný vliv.

Bacha - Profil | So 5.9.2015 12:11:22

Jovánek >> Chytil jsem v letním ránu candáta asi 70cm. Protože jsem byl na výpravě, nebylo ho kam dát a další den v poledne jsme chtěli jet domů, rozhodl jsem se pro následující postup. Rybu jsem po ulovení zabil, vyvrhl, očistil včetně šupin a omyl. Za spodní čelist jsem ji pověsil do stínu na větev, rozevřel větvičkou břišní dutinu a přes rybu jsem přetáhl vezírek s jemnou zkaninou tak, aby se ryby nedotýkal (to proti mouchám). I když bylo dost velké teplo, cca 25 st. oba dny, při kontrole jsem vždy zjistil, že candát je relativně velmi studený, pouze trochu oschl (ale kůže se nekrabatila, byla vláčná) a po příjezdu domů jsem ho k večeři bezezbytku spořádal. Byl jako čerstvě vytažen z vody.

Malda512 - Profil | So 5.9.2015 12:01:20

Jovánek >> jasný..,. já to píšu obecně. protože Anýzovej Dědek psal že ji kuchá až ráno. Já netvdím, že to děláš. jen jsem napsal jak se věci mají. pokud jsem to směřoval na tebe tak sory..

Petras - Profil | So 5.9.2015 11:57:40

Pustíš ji

Jovánek - Profil | So 5.9.2015 11:54:50

Malda512 >> To já přeci moc dobře vím, ale počkej, si asi nerozumíme. Já samo rybu do chladu dávám vykuchanou. Nic, že bych jí dal na noc vcelku, jsem nepsal. Nehledě na to, že ryby domu nějak zvlášť neberu.

Malda512 - Profil | So 5.9.2015 11:45:22

Jovánek >> Hnilobné procesy pokračují i v chladu. To, že rybu zabiješ a dáš ji do ledničky nevyvrhnutou je malér v tom, že ryba je stále v dutině břišní ,, teplá " Tudíž se zapaří. A tyhle procesy až k rigor mortis stále probíhají. jako první se začne do dutiny břišní uvolnovat krev. A pak následuje uvolnování žluče a rozklad střev . Nikdy nedokážeš rybu vykrvit takovým způsobem aby jsi ji připravil o veškerou krev. tohle prostě není možný. zkrátím to... tím jak to provozuješ znehodnocuješ poživatelnou tkán . Uplně zbytečně. nechci tě tady za to nijak masírovat. Pokud to tak děláš je to pouze tvůj problém. jen jsem ti chtěl napsat, že je to velice špatný způsob.

Erva - Profil | So 5.9.2015 11:42:57

M4rt4s - Normálně ji pustím ....

Jovánek - Profil | So 5.9.2015 11:36:05

Malda512 >> To slyším poprvé, ale budiž. Když rybu někdo nechá delší dobu v teple, je pitomec a pak říká, že ryba je hnusná, má hořký maso nebo žábry,atd.... Nicméně, ryba do tepla nepatří a po zabití a upravení hnedle do chladu. Tam se s tím do druhého dne nic nestane.

Malda512 - Profil | So 5.9.2015 11:05:05

Jovánek >> žábra zhořknou i v případě, že je velké teplo . protože se začnou velice rychle rozkládat.

Malda512 - Profil | So 5.9.2015 11:02:50

Anýzový dědek >> To neděláš dobře kolego. s tím kucháním až druhý den. ta lednice ti moc nepomůže v tom když máš uvnitř orgány. Protože i když ji zachladíš tak i tak dochází k uvolnování látek které jsou ve střevech přímo do tkáně. tím se zbytečně připravuješ o kvalitní maso .

Carabus - Profil | So 5.9.2015 9:54:10

computerfish >> ty fotky jsou super, ale nějak mi tam chybí ty odletující šupiny... :-)))

Jovánek - Profil | So 5.9.2015 8:33:50

sven >> Přesně tak, hořká mohou být, ale jen od žluče. Kdysi nějaký umělec špatně vykuchal rybu, přeříznul váček a někde to publikoval. ještě že nenapsal, že ryba je hořká celá, tudíž, že je nejedlá:-))))))

S&F - pescador - Profil | Pá 4.9.2015 16:17:47

Když ulovím rybu večer a nestíhal bych ji zpracovat nebo se mě nechce tak ji prostě pustím zpět do svého živlu a jdu domů ....


computerfish - Profil | Pá 4.9.2015 16:13:09

Kdo někdy chytil rybu, umí ji i vykuchat. (pokud nemá při ruce manželku, přítelkyni, atd., mé bohužel ryba smrdí, ale na talíři už ne). Jak to dělám? Viz foto.

sven - Profil | Pá 4.9.2015 13:50:57

Jovánek >> máš pravdu, jsou nasládlá.
Já je vystřihnu už u vody ale hlavně kvůli vykrvení.
Hořká žábra ale někdy být mohou, když někdo transportuje mrtvou a nevykuchanou rybu.
Pokud měla plný žlučový váček a transportuje ji hlavou dolů nebo nějak zmačknutou, může se k žabrám žluč dostat.

Wamp - Profil | Čt 3.9.2015 22:18:12

Co je to, nestíhat kuchat - celý proces trvá max. 15min. a to beru v potaz pařez a čelovku na dvorku, na kuchyňské lince 10min. Jestli ti za to ta ryba nestojí , atk jí pusť.

Jovánek - Profil | Čt 3.9.2015 21:54:07

Jsem tu několikrát četl o hořkých žábrech. Kdo ochutnal ví, že jsou nasládlá.

Ivan. - Profil | Čt 3.9.2015 21:48:19

Vykuchat vnitrnosti a vyriznout ziabre nezabere zas tolik casu.. Ak sa mi nechce ani to, radsej pustim. Nesakujem, tak ak jedneho za rok seberu, musim ho chytnout prave pozde;)

Carp man CZ - Profil | Čt 3.9.2015 21:38:44

Vemu baterku a kuchám v noci, navíc když to máš v ruce zak uděláš: šmik, šmik a je to. ;)

sven - Profil | Čt 3.9.2015 21:08:24

Cloud >> to líbí jsem se uklikl..
Mně osobně, připadá takové filetování jako mrhání. Zabít rybu jen kvůli dvěma plátkům masa a zbytek vyhodit....

Anýzový dědek - Profil | Čt 3.9.2015 21:00:22

normálně jí picnu, nechám vykrvit, vrazím přes noc do lednice a ráno vykuchám, na delší výpravě pustím.. :-)

CoDu - Profil | Čt 3.9.2015 20:36:36

M4rt4s - >> Zrovna jsem ve stejné situaci, vezu kapra zabitého u vody, chci stihnout fotbal a navíc jsem i líný, takže půjde celý do ledničky a kuchání bude zítra ráno.

splavek - Profil | Čt 3.9.2015 19:35:07

M4rt4s - >> Nenapíši tady nic nového, kapra vykuchám a oškrabu hned jak přijdu domů. I s úklidem kuchyňské linky( večer kuchám doma, za světla na zahradě) mi to nezabere víc jak 15-20 minut, když se flákám. Dám do lednice a zpracuji druhý den. Takže za mě,je lepší hned zpracovat a nebýt líný.

Cloud - Profil | Čt 3.9.2015 18:12:25

M4rt4s - >> Když to nestíhám kuchat,tak jen maso filetuji přímo ze skeletu celé ryby!

Klobasa1 - Profil | Čt 3.9.2015 17:53:36

Malda512 >> Líbíš se mi čím dál víc. Beru to jako ironii a masař jsem zamlada býval velikej, na druhou stranu i hovnochyt:-)) Každému ale toho kapříka přeju, plave jich ve vodě až moc a každý ať jich zasakuje co nejvíc.

Malda512 - Profil | Čt 3.9.2015 17:19:51

Klobasa1 >> čau... tyhle kecy o masařích mají jen virtuální hrdinové. Ti kteří jak o život buší do klávesnice prázdné reakce o masařích ti v realu u vody řeknou ,, dobrý den " a pokračují se staženým zadkem dál. pak sednou k PC a ramena přes celej obývák :-)
Potkal jsem jích několik co zde na MRKu vykřikovali že každej kdo odnese rybu je zasranej masař. Když vedle ních rybář sakoval druhýho kapra tak seděli jak putky. a po dotazu ,, proč mu nešli říct že je masař " dělali že žádnej MRK neexistuje a že to psal někdo za ně :-)))))))))

Malda512 - Profil | Čt 3.9.2015 17:07:57

Piškothonza >> dobře ty :-)

Figos - Profil | Čt 3.9.2015 15:14:43

Vem kapra domu a tam vykuchej je to cca 10-15 minut se vším.......

Chosé 2 - Profil | Čt 3.9.2015 15:08:34

Osmdesát příspěvků k takové samozřejmosti.. ...:-o))