Esence vs. chuťové stimulátory (stimulanty , suplementy)

Ahoj chystám se oprášit mašinky na výrobu boilie co se týče vlivu barvy boilie na záběry jsem tady už něco s kolegy probral a něco i vyčetl z knih, ale co říkáte na vliv esence u boilie a jeho chuti? Co je pro kapra důležitější aby kuličky opravdu voněli a nebo aby mu zachutnali a opakovaně je přijímal. Co na tom,že bude kulička krásně vonět když bude na špatném nosiči esence a bude hořká jak prdel (víz potravinářské aroma) jistě je tady mezi námi pár chytrých hlav co o kouleni vědí daleko víc než mi ostatní tak bych chtěl znát jejich názor. A co vy je pro vás ostatní ta TOP KULIČKA co voní a je třeba z obyčejné směsi a nebo boilie klidně necháte bez esence s použitím př: NHDC, různé koření, sůl....atd, aby mělo boilie příjemnou chuť.

Ještě bych se chtěl zeptat jestli někdo používá například do boili dva druhy nosiče esence naráz jak na olejové tak na alkoholové bázi třeba při doporučené dávce esence cca 10ml na kg tak dát jen polovinu s tím že 3ml na alkoholu a 2ml na olej .
Podle mě se tady tím menším dávkováním jistým způsobem dá i vyselektovat menší ryba od vetší, alkohol je rychle těkavý a hned po vhozeni do vody dává signál rychleji než olej ale zase nevydrží dlouho na tu delší dobu je potom ten olej, který jen udrží takový ten minimální vonný ocas .

A co k té chuti? Jak zajistit kvalitní chuť boilie. Co přidáváte k podtrženi chuti k dané esenci? Jistě kde je dané, že na př- krab nemůže být sladký a nebo jiné chuti.
Doufám, že jsem to napsal aspoň trochu srozumitelně a pochopíte o co mi jde.
Autor diskuse: Zámek - Profil , 1.12.2014 kaprařina - nástrahy, návnady

viceroy - Profil | Pá 26.12.2014 15:13:44

Zámek >> chlapci tak letos zrejme ENDE ......mel jsem v planu pondeli - streda ale ty teploty to totalne posraly takze uz asi na ryby na FISHING AND HUNTING :-(

Zámek - Profil | Čt 25.12.2014 21:02:47

bart.bm >> no nevim díval sem na počasí a má to jít rapidně dolu a klesnout teploty pod nulu

bart.bm - Profil | Čt 25.12.2014 9:41:57

Zámek >> kam chceš jet?bych to doma uhádal možná taky :o)))

Zámek - Profil | St 24.12.2014 23:13:17

bart.bm >> neboj už to mám vykoumaný když to pujde a nebude moc kosa tak jedu 28. ještě něco odzkoušet a snad se odaří ale nejspiš jen promrznu když to pojde a doma to uhádám tak bych tam chtěl být aspoň na jednu noc

bart.bm - Profil | St 24.12.2014 21:58:05

Zámek >> moc to žereš.jak píše kochy ..a věř že ten zkušeností má víc než dost....ser na laborování akorát si tím zasereš mozek a zkazíš chuť neúspěchem.

sidneyv - Profil | St 3.12.2014 10:17:22

judas.d >> no do prdele, ale som si navaril :)

judas.d - Profil | St 3.12.2014 9:53:17

sidneyv >> to máš pravdu a jak se ukáže okurka,tak bude chtít tamtiémy:-)))

Slavíček - Profil | St 3.12.2014 9:06:40

Losos koření

sidneyv - Profil | St 3.12.2014 8:29:46

Fishky >> ja som si vždy myslel, že najznámejšie foto na mrku je toto. :)Ospravedlňujem sa kolegovi M. Kindlovi, za prevzatie jeho fotky

Martík - Profil | Út 2.12.2014 21:00:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Složení mých směsí je docela podobné tomu, co tu psal Kocháč. Jinak s těma chutěma jsem dlouho různě laboroval, až jsem nakonec začal paušálně používat do každé směsi cca 3% soli, rybí moučku enzymatickou a kvalitní rybinu normální. To dá směsi takový kvalitní chuťový základ, prostě to není shitka z nějaké krupice a pudingu. Do tekuté směsi dávám u všech boiliesů lososák, tekutou potravu a sladidlo NHDC. Prostě spoléhám na to, že slané a mastné podporuje chuťě a navíc kapr dobře vnímá sladkou chuť. Ta chuť se pak nějak tak rozprostře a ryby to žerou, když tam jsou.
Esence jako taková ti spíš doladí jen celkovou vůni a chuť koulí. Rozhodně by neměla být "ten hlavní nápad" té či dané směsi. Všimni si, že dobré hotovky jsou postavené na kvalitní suché směsi a tekuté složce,ke které je dobře zvolená kombinace esencí,či esencí s EO.

Vašek74 - Profil | Út 2.12.2014 20:18:34

Myslím že by měla být trochu rovnováha chutí i vůní - esence samozřejmě přiláká, ale aby se jedlo musí i chutnat.Občas přemýšlím zda co voní mě - a podle toho i kupuji - voní i rybám.Ochutnal jsem koule ananas a chutnalo slaně...atd.Těstíčka z časů našich dědů - to byl med, anýz, vanilka , puding...vůně pařeného pečiva...Záleží také co v dané vodě žije za osazenctvo.V sezoně se mi letos několikrát stalo že na malé sousto přišla ryba +-9-10 kg na malou peletku,kuličku žemle z kleští nebo zrnko kuku.Nevím zda to bylo už nedůvěrou k hromadě různých boilie co ho dostalo z vody na podložku a focení...nebo to byl osamělý zvědavec co sezobne tu "malinu"po obědě....
Pokud bude mimo krmé místo políčeno 1 ks koule 30mm a pár drobků v PVA na životního +-20 asi rozhodne vůně nebo zvědavost ryby.Otázkou je fakt zda víme co jim opravdu voní.Jinak klasikou jistě nepohrdnou a určitě bych ji nezatracoval- je vyzkoušená a na vodě běžně funguje.
Malá fotka zvědavce na kuku - bylo políčeno na dorostence nebo cejna - samozřejmě potěšil :-)

Kocháč - Profil | Út 2.12.2014 19:30:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zámek >> Taky jsem špekuloval a laboroval a dnes si koupím slušné hotovky do 250,- Kč a jedu. Poslední mix co jsem si šoulel byl jen o rybí moučce cca 40%, ptačák, sušené mléko, trocha pivovarských kvasnic, lehce albuminu a robin redu, klíčky a krupice. Dále trochu lososáku tři kapky Asy a celkem dost soli. Žádné esence. A zachytal jsem si velice pěkně.

Zámek - Profil | Út 2.12.2014 19:13:16

Slavíček >> a jak to máš s tou solí podle mě je asi tak pol. lžíce na kg mixu akorát ne?? kolik jsi ji dával ty jestli to můžeš prozradit ?

Zámek - Profil | Út 2.12.2014 19:09:42

Kocháč >> No to mě moc nebaví pro bych tady o tom moc rad něco podiskutoval abych se vyvaroval toho že budu celou příští sezonu laborovat nad koulemi a houbelec si zachytám

bobs - Profil | Út 2.12.2014 19:09:28

Slavíček >> tyhle veci uz taky nejak nepouzivam ono po nejake dobe jsem si postavil otazku tak ze nakolik je to ve smesy dulezite a jestli to nejde nahradit levnejsi variantou jedine s cim laboruju je sul do kuli pac ja nesolim skoro vubec a co je pro mne silene slane tak kdyz tu kuli ochutna nekdo znamej tak me rekne ze ta sul v tom skoro neni )))))

Slavíček - Profil | Út 2.12.2014 19:02:41

bobs >> dřív jsem do vetsiny smesi daval robin red pepr do kouli tekuty shelfish. Dnes davam klasicky koreni sladidlo nebo sul zadna veda zalezi pouze dat optimalni davku to je prave ten pokus omyl když ma clovek praxi uz to dokaze odhadnout

bobs - Profil | Út 2.12.2014 18:55:51

Slavíček >> tak to je jina nevedel jsem jak to myslis takhle se s tim da hrat dlouho ja zadne super stimulatory teda nepouzivam chut resim tim co kaufland da )))) jinak sladko-paliva variace byla letos co se tyce mne nejuspesnejsi

Slavíček - Profil | Út 2.12.2014 18:41:28

bobs >> Vseobecne je znamy ze kapri mají radi sladke slane ostatne většina komerce je presne takova jsou ruzne chutove stimulátory . Jinak nejjednodusi je samozrejne pokus omyl ostatne jedine ryba ti ukaze co a jak .

agig - Profil | Út 2.12.2014 17:58:10

sidneyv >> Ahoj můžeš se podívat i na jiný tuto fotku mám prostě rád www.veznamenikapra.estranky.cz ;-)

bobs - Profil | Út 2.12.2014 17:57:51

Slavíček >> hele musim se zeptat uz jsem to nekde od tebe cetl i jinde jak resis tu chut to jako ze kdyz to bude chutnat tobe tak pro kapra je to gut nebo kapri maji radi kysely nebo slany porad mne to nejde do hlavy a jsem i trochu zvedavej

Kocháč - Profil | Út 2.12.2014 17:34:22

Zámek - >> Moc to hrotíš. Udělej si koule bez esence a přidej sůl :o)) Ale jestli tě tohle laborování baví a jde ti spíš o tu cestu než o samotný úlovek, dumej nad pH.

Slavíček - Profil | Út 2.12.2014 17:31:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zámek >> Cele roky jsem se snazil delat naslaple krmeni aby mělo dost hlavne bilkovin chut jsem jako většina lidi podcenoval . Dnes neresim tolik nutricni hodnotu ale největší duraz kladu prave na tu chut . Ryba není clovek který do sebe dokaze rvat i uplny hnus když to ma pro nej prinos . Podivej se na kukurici brambory nutricne zadny zazrak ale ryby uz to zerou roky . Podle me se tohle hodne precenuje ryba nezere pouze co tam hodíme my ale i přirozenou potravu a to nase je takove prilepseni , K tem esencim samozrejme muzes dat třeba z nosicem na alkoholu ve vetsim pomeru a v mensim na oleji alkohol bude unikat rychleji a bude vune na zacatku vić intezivni . Ale zalezi i na teplote vody slozeni smesi jak je hruba jake pojiva cim rychleji bude krmeni meknout tim ¨samozrejme bude i vic uvolňovat tekute slozky . Zalezi i na typu vody na stojate vydrzi mnohem dele nez na rece

Zámek - Profil | Út 2.12.2014 17:09:50

Slavíček >> to vím, že kapr reaguje na pH vody, ale to pH měni vlastně cokoliv když si vemu že max čistá voda má pH 7 (na stupnici 0-14) to je takzvaně voda neutrální chemicky čistá hodnota pak po různé koncentraci H+ ( což jsou ty různé oleje a jiné přísady do boili )po kterých stoupá pod nebo nad pH7 ovšem pH není stálé celý den a v průběhu dne se mění v závislosti na tlaku, sluneční aktivitě, dešti atd.....

neboj co se týče pH tak toho vím docela dost nechci to tady rozepisovat

ale o co mi jde udělat takovou koncentraci vůní v boili, aby intenzita vůně postupně vyprchala ze začátku aby byla hodně agresivní (silný potravní signál) a po nějakém čase aby vůně byla jen decentní (ne vyčichlá ale slabá a stálá)

k té chuti zkoušel někdo ochutnávat věci co se dávají do boili někdy to krásně voní ale je to chuťově brutální hnůj a pokud aj vám něco voní chcete aby to chutnalo (co na tom že pečený bůček by byl voňavý až za roh a když by jste do něho kousli byl o by to jak kousnutí do psího zadku ) taky by jste to už asi nechtěli

a podle mě aj kapr opustí krmné místo když je tam sice plno esenčně nadupaných koulí co mají i parádní nutriční hodnotu ale jsou proste chuťově hnusné jak pr-del , není tedy opravdu lepší mít koule decentně voňavé a chutné a když už tak tu na háčku třeba převoňanou klidně i nutričně slabou se šatnou chutí aby ji kapr měl jako tu třešničku na dortu a bez obav ji příjal po "okoštováni ostatních boili na krmném místě??

sidneyv - Profil | Út 2.12.2014 15:21:30

Fishky >> jaaj :) ale tuto potom tuším chýba:
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=621414

viceroy - Profil | Út 2.12.2014 15:20:13

Fishky >> jen jestli to neni maketa :-D:-D vis jak z balzy udelas cokoliv :-D

Fishky - Profil | Út 2.12.2014 15:18:45

sidneyv >> kapra má ochočeného a chytá ho dokola :) asi nejznámější foto na MRKu :))

sidneyv - Profil | Út 2.12.2014 14:58:46

agig >> tuto fotku od teba vidim už asi 38. raz :)

Fishky - Profil | Út 2.12.2014 14:29:36

agig >> selektivita a potravní signál není to samé. To jsou dvě odlišné věci a je lepší je nezaměňovat.

SAHIB - Profil | Út 2.12.2014 14:24:50

agig >>
určitě,souhlasím opět,
ale jsou lokality,které musíme mít sami pro sebe,protože víme,jak by dopadly po odtajnění..
přizpůsobení se ryby předkládané nástraze-době,četnosti,honosti,složení,časově a dalším faktorům,a ryba může zkoušet taktéž,zda ano - ne..:-)
A tyto velikosti jsou snad jen vyjímkou,ty najdem tak max už jen někde v "soukromé zoo",kde se dělají cílené výpravy,které nemusím..-)
Osobně mi ten 13 -14 kg kapř ze svazovky udělá větší radost,než to zoo-)),kxde je jak cvičený cirkusový klaun..můj názor

agig - Profil | Út 2.12.2014 14:15:59

SAHIB >> Ahoj nikde neni psáno že když chytáš na boilie tak je máš většinou v našich vodách těchto ryb moc neni ;-) každej lov má sví hranice chytaj se ryby jaký zrovna v dané lokalitě jsou a svazovky těmito rybama zrovna neoplívaj co já vím ;-) ale kapříci do 14 kg jsou OK

SAHIB - Profil | Út 2.12.2014 13:57:24

agig >>
nazdar,
máš zcela jistě svou pravdu,ale i na tu zmiňovanou kuku,nebo bob,hrách když si to naučíš,tak časem máš setsakra pěkný ryby,vím o čem mluvím,rovněž jsem to takle nějakou dobu praktikoval,
ale jistě kuličky jsou někde jinde,na ty toho pochytáš víc,pokud nechceš zrovna třeba 4 ks 25+ každý týden..-),nic ve zlém

agig - Profil | Út 2.12.2014 13:05:00

Fishky >> Ahoj to co jsi napsal že kapři jezdí na klasiku žížala pečivo kukuřice to je vše fajn ale pokud si vystačíš s kapříkama tak do 60 cm neříkám že se nemůže splést i větší ale cíleně těžko proto vlastně bylo vynalezeno bolie pokud to někdo baští tudíž kapřík do 60 cm OK ale trofeje to jezdí na něco jiného né ;-)

Fishky - Profil | Út 2.12.2014 12:12:00

Zámek - >> Na co se chytá nejvíc kaprů? Na klasické nástrahy jako žížala, kukuřice či pečivo? Umělé elence nemusíš řešit a zkus věnovat pozornost složení nástrahy. Třeba řepka také žádnou spešl esenci nemá a přesto ji kapři milují... občas je méně ve výsledku více.

Pítrsák - Profil | Út 2.12.2014 12:00:48

supinac >> Esence zrajou jak víno :-)))

supinac - Profil | Út 2.12.2014 7:26:22

Ono když se to spojí , teda mix esencí , jejich minimální množství a ještě daleko míně , jemně aromatická , a s citem ochucená , pevná směs , její nenápadná barva (30 g krevní mouka), koule moc sušené , a klidně většího průměru . Už to máš .
K chutím směsi tedy kořením a jiným , tady je napsáno už dost . K esencím , jek psal Slavíček dneska jsou na vícero nosičích . Neska jsou v povědomí osvědčené kombinace , prý selektivní :-) , no a tak zaleží ty tobě , jak budeš na oprášené bojlí mašince koulet a jak to bude chodit. Jen je tady dost cítit , že je to všecko levné a né jak se ním snaží vštípit výrobci . Že bez tady toho prášku se neobejdeš , že tady ten supr čupr extrakt tě vlastně vyzuje z peněz a nic víc , no a tak dále ...supr zaručená surovina , která není v prodeji pro domácí kouleče a čupr směs do které použiješ jet ten pro ni aktivátor ... nic takového neexistuje , jde pouze o to jak Ty tu svou směs sestavíš , nebo vlastně kolik a jakých atrativnich , či selektivních surovin použiješ . A k esencím kupuju ty ve výprodejích . Prostě si nemůžu pomoct a né jen já , že ty staré esence šlapou o moc líp než ty noví .

Slavíček - Profil | Po 1.12.2014 18:36:50

Jinak míchat různé nosiče doma už dnes podle mě ve většině případů nemá smysl. Kvalitní esence některých firem jsou na různých nosičích aby šli používat celoročně . Selektitu dosáhneš kombinaci chuti vůně a montáže stylem lovu . Zkrátka to chce praxi zkušenosti každý to řeší jinak a něco jiného mu funguje .

pepas1 - Profil | Po 1.12.2014 18:36:30

na tu top kuličku jak píšeš musíš přijít sám,to by bylo opravdu jednoduché,jinak dobrá otázka,beru to jako vtip roku.

agig - Profil | Po 1.12.2014 18:31:16

Zámek - >> Ahoj koulím už pár let co se mi nejvíc osvědčilo je tunáková moučka je ze všech mouček nejvíc aromatická potom játra sušený další velkej aromat sušenej česnek další bomba robin red dobrý supr věc a jako dochucovadlo sůl jo a aromata to je drahej špás zbytečně drahej když uděláš dobrý koule to jest 40 procent rybí moučky 10 procent játra 5 procent sušenej česnek a 5 procent robin red ostatní pojivo tak koule voní perfektně bez aromat a potřebuješ pouze odlišit kouli na hák ta musí být nejatraktivnější používám boostry od nikla čím déle je naboostrováno tím lépe ideální nejméně 14 dní já to mám namočený i 3 roky jezdí to na 100 procent a funguje to stále dokola a dokola tak že boostr místo aromatu 250 ml za 150 kč navoníš 2 kg boilie na hák a to máš na dva roky dopředu když to budeš používat jen na háček tod vše boostry od nikla jednoznačně největší bomba jakou znám používá velmi kvalitní aromata a i koření a to jako celek šlape tak to je vše rozhodnutí nechám na tobě pro co se roznodneš nebo nerozhodneš ;-)

Slavíček - Profil | Po 1.12.2014 18:22:28

Zámek - >> V první řadě je důležitá vůně chuť následně nutriční hodnota . S tou selektivitou to není tak jednoduchý co funguje na jedné nemusí fungovat na druhé . Co se týče chuti nejsou žádné omezení Krab může bejt sladký naopak Jahoda slaná . Je to všeobecně rozšířený omyl ryba necítí Jahodu ale reaguje na změnu ph vody chemický signál . Dál se dá používat jakékoliv koření nejvíc známý je třeba česnek anýz skořice . Nhdc talin a podobný věci už roky nepoužívám .