Chyť a pusť dilemata apod.

Zdravím vespolek,

rád bych touto cestou získal odpovědi / názory a postoje k následujícím dotazům, které mi už dlouhou dobu nedají spát:

1) proč vyznavači "chyť a pusť" vlastně chytají ryby? Jedná se mi o "klasickou" situaci, kdy dotyční současně tvrdí, že "ryba (v tomto případě kapr) není jídlo, alebrž kamarád" (dle mého jde o nezastírané pokrytectví);
2) proč lidé zakládají CT = carp teamy, pokud nezávodí (toto vůbec nechápu);
3) proč mi na tyto otázky nechtějí lidé, kterých se to týká, odpovědět (dle mého si nechtějí přiznat pravdu a tím se sami před sebou "shodit")?

Toto téma jsem nezaložil jako nějakou provokaci, konfrontaci apod. - zkrátka mě tyto otázky zajímají a NIKDO mi na ně zatím nebyl schopen smysluplně odpovědět :-)

Tudíž Vás = zúčastněné prosím o slušnou kultivovanou diskusi podloženou argumenty / osobním postojem. Konstruktivnost vítána :-)

PS: PRIMÁRNĚ mi jde o názory těch, kteří jsou zastánci CHaP, potažmo členy nezávodních CT; ostatní jedinci budou v diskusi samozřejmě "přetrpěni", nicméně jejich názor je pro mne v této diskusi druhořadý :-)
Autor diskuse: meteor - Profil , 23.5.2014 kaprařina - ostatní
Dále moderuje: Kozič origin Profil

meteor - Profil | Čt 12.5.2016 11:44:17

Jitrulka >> řekl bych - ač nejsem myslivec - že na divočáka se chodí s kulovnicí ;-)

Jop, jinak teda jsi - z mého pohledu - naprosto normální rybářka. Prostě tak nějak to má ASI být: jdu na ryby, něco se podaří lapit, většinu pustím, pár fišulí si nechám. Extrémy typu CHaP / "masařina" jsou zkrátka extrémy :-)
Pokavad tvůj přítel vyznává CHaP, pak je tedy extrémistou :-) "chyťapusťáci" se hodně prezentují coby "kamarádi" (zejména) kaprů; přitom je celkem logické, že chci-li být kamarádem kaprů, tak nejlepší bude je vůbec nechytat :-) stejně tak sportovní rybařina: může být tahání ryb za pysk skutečně sportem?? A pokavad ano, je pak ryba sportovní pomůckou?? :-)
Stejně tak je to s "jakožeochranou" trofejních ryb: vždyť v přírodě to je nastaveno tak, že těch nejstarších = největších ryb je minimum. Je vhodné je nějakým způsobem "chránit"?? Vždyť takové ryby mají to "nejlepší" za sebou a z hlediska přírody (= další potomci) jsou už de facto bezcenné. Tudíž taková "jakožeochrana" je (dle mého) primárně zaměřena na to, aby byly uspokojeny vyloženě egoistické pudy lovců = aby si velkého trofejního kapra chytil kde kdo... což je přesně případ soukromých revírů: zaplatíš si za to, že máš větší šanci chytit trofejní rybu. Ale samozřejmě pak se už o trofejní kousek nejedná, když jich nalapáš za den dvacet... Trofejní ryba by měla být ta, která se právě moc často nechytá. Ruku na srdce: pokud chytíš za den 5 kaprů přes 20 kilo, tak tě následně "uspokojí" 30tikilová ryba... a pokud chytíš za rok jednoho kapra přes 20 kilo, tak si to budeš ještě dlooooouho pamatovat ;-)

Takto to mám "nastaveno" já; samozřejmě každý rybář to má nastaveno jinak... těžko se lze dobrat nějaké "univerzální pravdy", nicméně si myslím, že ta "zlatá střední cesta" (= jak jsem ji popsal výše) je tak nějak optimální.

Jitrulka - Profil | Čt 12.5.2016 11:10:46

Petan600 >> A jak jinak?

Jinak se tedy všem moc omlouvám, za to že jsem chtěla blyšet názor ostatních.

Gras - Profil | Út 22.3.2016 18:50:58

Je evidentné, že lov rýb už lezie niekomu na mozog.

Petan600 - Profil | Út 22.3.2016 18:15:05

Jitrulka >> kanec se broky nelovi :-)

Jitrulka - Profil | Út 22.3.2016 15:57:15

Zdravím, jsem tu nová a vlastně i v tom co se rybaření týče. Jako ženská si ráda odnesu nějaký ten ulovek občas domu, většinu ale samozřejmě pouštíme. Přítel zastává CHaP což je z hlediska přírody fajn, ale já se prostě musím ptát jak dlouho po ulovení ty ryby trpí (se hojí). Skutečné ulovky jsou u nas jen sporadické, ale co sportovní rybáři, kteří chytí x výstavních kusů za den, popřípadě na soukromácích, kde ty ryby bývají odchytáváné a pouštěné neustále... jen mě prostě zajímá tenhle postoj... lov je vzrušující věc už sama o sobě, ale upřímě, pustila bych zpět kance, který by měl plnej zadek broků??? Mám z toho hrozně smíšené pocity...

elhierro - Profil | Út 3.6.2014 10:32:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MAXXSKATER >> Souhlasím. Nevím kde, ale někde lov non-stop zkusili, po vyhodnocení ho následující rok opětovně nezavedli. Důvod? Nárůst přestupků proti RŘ. Navíc z velké části, ti co požadují lov non-stop, tak pak stejně chrní v bivacích a pod polštářem mají zapnutý příposlech. Co to je za rybolov? Když lovím, mám dřepět u prutů.

MAXXSKATER - Profil | Út 3.6.2014 9:57:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor >> Ono se toho stejně moc nechytlo mezi tou půlnocí a 4. hodinou ranní, jenom si to každej myslí, že je to nějakej koncert. Sem tam nějakej kapřík, cejn a sumec. I ty ryby by měly mít od nás nějakou chvíli klid. =)

meteor - Profil | Út 3.6.2014 9:44:06

MAXXSKATER >> a co ryby, ty na lov nonstop připraveny jsou? ;-)

MAXXSKATER - Profil | Út 3.6.2014 9:37:30

elhierro >> Za současné situace bych řekl, že je to nesmysl, aby se chytalo non stop. Párkrát jsem na takových revírech byl a RŘ se tam sepisoval vesele tak, až to pak zase hned zrušili. Momentálně tady na to nejsme jako lidi ještě připravení. =)

elhierro - Profil | Út 3.6.2014 6:49:18

MAXXSKATER >> To by me take zajimalo. Autor asi netusi, ze jsou 4 rocni obdobi. :-) Ale hlavne ze sepisuje petice. Cim vetsi hnup, tim hloupejsi petice. :-)

MAXXSKATER - Profil | Út 3.6.2014 0:58:25

elhierro >> Mě by zajímalo, jak přišel tam na ty letní měsíce (tzn. v měsíci květnu, červnu, červenci, srpnu, září a říjnu) ? :-)))

Wildes - Profil | Po 2.6.2014 19:18:03

meteor >>OT jj v sobotu ho zapijem

meteor - Profil | Po 2.6.2014 8:27:14

Wildes >> stav se a já ti ho vyndám, hele ;-) no co co... chtěl jsem znát odpovědi na své dotazy... a celkem se i trošku zadařilo :-)
Z Gottwaldova strach mít nemusíš - jinak se doufám potkáme o víkendu na Kutlově svatbě...

Wildes - Profil | So 31.5.2014 18:23:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No to mi ho vyndej ;-) Marťo cos to tu tozjel ... člověk to tu chvíli nesleduje a ty se takhle urveš z řetězu ... ty víš že ti rozumím a máme k rybařině podobné postoje, ale při tvém intelektu přece nečekáš že tahle debata přinese skutečně poživatelné ovoce :-D :-D mě to přijde jako obyčejná "aurovokace" ... sorry ... kdybys radši dojel na kaléšek ... já mám z toho gottwaldova strach :-D :-D
PS: ano není to omyl ... skutečně jsem to naschval nenapsal do SZ :-P

elhierro - Profil | Pá 30.5.2014 22:19:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Horní míra kapra 70 cm? Autor petice má zřejmě místo mozku v palici kapří šupiny. Už mě opravdu ochrana kapře s.e.r.e. a budu je tedy mastit ještě ve větším měřítku. KAPR NENÍ KÁMOŠ, KAPR JE ŽRÁDLO!!!

http://www.petice24.com/zrueni_omezeni_denni_doby_l​ovu

elhierro - Profil | Čt 29.5.2014 13:18:04

šroťa >> Ale já přeci v globálu nepíši o Tobě. Podívej se do ML na ty fotky kapřů, podívej se do časopisů, přečti si něco o názorech jiných kaprařů. Jsou i tací, co veřejně nabádají k úmyslnému porušování RŘ a odůvodňují to tím, že jsou moderní, sportovní a CH&P. Což je asi špatně, že? Takže nech to být, nemá to cenu.

šroťa - Profil | Čt 29.5.2014 13:03:30

meteor >> Nikdy jsem nenapsal že ryba je kamarád a nevím o tom že by to kdo kdy napsal ale když už to tak berou proč ne je to jen osobní názor jedince nebo nějaké skupiny ale neházejme hned všechny do jednoho pytle. Mám k té rybě úctu a nelíbí se mi představa že bych ji měl zabít jen proto abych pak někoho podaroval masem protože sám ryby nejím. Rybaření je mou závislostí a když chytnu trofejní rybu tak ji pustím aby ji třeba jednou mohl někdo ulovit zase. A pokud říkám zase myslím tím že třeba za rok za dva protože tyhle ryby se většinou nechytají každý den. To že je sportovní ti píší např v rybářském řádu který by si měl jako rybář dodržovat. A podle mého je lepší ryby pouštět protože jednou by se mohlo stát že budeme lovit jen násaďáky a soboje s kapry kolem 40 cm ti moc adrenalinu nepřinesou.

šroťa - Profil | Čt 29.5.2014 12:47:50

elhierro >> Vidíš a zase přidáváš těm co ChaP praktikují. Sak nevlastním ani vezírek nebo podobné záležitosti pro přechovávání. Rybu při focení držím tak abych ji žádným způsobem nepoškodil. A navíc když otevřeš rybářský řád píše se tam o SPORTOVNÍM rybolovu. Takže tam ten SPORT máš. S tebou to opravdu nemá smysl. Nehledáš tu odpověď jen místo pro vlastní chytráctví což není nic o co bych stál. Přeji ti hezký den a ať se daří.

meteor - Profil | Čt 29.5.2014 11:21:28

šroťa >> já ze zabíjení záslužnou činnost URČITĚ nedělám... naopak, snažím se spíše poukázat na fakt, že někteří vyznavači CHaP dělají záslužnou činnost z pouštění spolu s názorem, že "ryba je kamarád". Navíc pak mají pocit, že jsou něco "víc" a že vlastně pro ryby konají určité "dobro". Podle mého rybám nejvíce prospěje, když je nebude chytat nikdo :-)
A pořád nechápu, co je na rybolovu "sportovního"... ryba přeci není sportovní pomůckou, vůbec ji to zdolávání nebaví a je to stejná blbost jako "sportovní myslivost" (která neexistuje). Navíc trápit ryby zdoláváním a přitom ji mít za kamaráda je postavené na hlavu (a to je také jedna z věcí, která mi prostě nejde do hlavy a kvůli níž jsem založil toto téma).

elhierro - Profil | Čt 29.5.2014 11:20:21

šroťa >> No. Když rybu zdolává CH&P nebo masař, tak při tomto aktu jsou obě skupiny na tom stejně. Pokud ji masař okamžitě bací, je po útrapách ryby, smrtí vše končí. Pokud ji CH&P zasakuje kvůli lepšímu světlu, pokud s ní nějakou dobu pózuje před objektivem, pokuj ji při focení udělá anální fisting, aby se kapř lépe držel, pak ta ryba trpí nepochybně více. Následně je puštěna za asistence "francouzáka" a mávání. Máváním netrpí, to je pravda. Ale přijde doba, kdy je ta ryba chycena opět a zase si prochází výše uvedeným. Takže ta smrt může být i vysvobozením. Tedy čím rybě pomáháš, když jí dokola chytáš a dokola pouštíš?

A hovoříš o sportování. Můžeš mi ve slově RYBOLOV najít jiný slovní základ než LOV? Já tam ten SPORT prostě nevidím.

šroťa - Profil | Čt 29.5.2014 10:53:01

elhierro >> Já asi nejsem sto pochopit co si představujete pod slovem trpět. Každý rybu zdolává a tím trpí a tím že ji pak zabiješ ji pomáháš? Nesmysl... To co jsem napsal s gólem bylo přirovnání ne fakt že do ryby máš kopnout. Opět je vidět že jsou lidé nepřístupní jkému koliv argumentu a když už jsi přečetl jen jeden můj příspěvek zkus zabít trochu toho času a přečti si všechny. Děkuju Ondra.

šroťa - Profil | Čt 29.5.2014 10:50:05

meteor >> Společného to má to že je ta radost z dosažení úlovku. Moc to hrotíte. Prostě je lepší rybu pustit a ne ji zabít ať už z toho děláte cokoliv radši ji pustim ne sežeru. Chcete si ryby zabíjet? Prosim ale nedělejte z toho tak záslužnou činnost protože ryba netrpí vytahováním... Když ji zabiješ je proste mrtvá a basta. Dnešní rybolov je sportovní vy si to ve většině pletete se závodem v plnění mrazáku což nemá se slovem sportovní nic společného. Já ryby pouštím a pro mě je to sport. Na jídlo mám a sousedy zásobovat nemusím.

bridling - Profil | St 28.5.2014 23:03:05

Pánové,jestliže někdo odnese k+70 je jeho věc-pokud mu to RŘ povolí.Pokud někdo odnese 2ks. násadáků 35+,tak si koupil povolenku už s tímto ůmyslem.Proč stále někoho odsuzovat?Jasně stanovená pravidla vše vyřeší.Osobně sedívám na RMV,kde za roční povolenku mohu odnést 20ks.ušlechtilých ryb s omezením K45-65. Žádné drancování a kapřík kolek 70cm,udělá občas radost.Možná to inspirace pro svazové vody.

Kozič origin - Profil | St 28.5.2014 16:17:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor >> Je to tu pěkné a zvládáš to velmi dobře. Na můj vkus je tu ale stále velice neuměle omíláno hodně prázdných frází a vysvětlení všeho nakonec většinou končí u toho, že se to prostě někomu líbí (to už by člověk musel být fakt blb, aby dělal ze své vůle něco, co se mu nelíbí)
A poněvadž valnou většinou odpovědi tedy nemají filozofickou hloubku, přidám jednu svou perfektní.
S rybama nejsem kámoš a ani je nemám rád. Do včerejška(napadlo mě to, když jsem rozjímal pod vlivem návykové látky) jsem si myslel, že je dostatečně trápím, ale jsem břídil. Prostě ti co pouští to dotáhli dál a v podstatě ty ryby vlastně nemají rádi ještě víc, než já. To jim nemůžu brát tedy za zlé, já jen chci, aby to přiznali.
Napadlo mě ještě, že v případě puštění(což se stává náhodou při nešetrné manipulaci) bych ty ryby aspoň mrzačil, jelikož nemám paměť na detaily, tak abych je příště poznal.

meteor - Profil | St 28.5.2014 14:09:15

ctvrtmile >> OK, už to fachčí.

Studie je to pěkná, ale:

1) neodpovídá na moje dotazy :-)
2) mají to zpracováno IMHO hodně "ledabyle" (nesedí jim tam procenta u docházek na pstruhové a mimopstruhové vody / chybí jim tam možnost způsobu rybolovu "feeder" (asi to bude položená?) apod.);
3) název studie je chybný - sportovní rybolov neexistuje ;-)

ctvrtmile - Profil | St 28.5.2014 13:40:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor >>1. tak ještě jednou:http://www.rybsvaz.cz/download/rada/CRS_socioekonom​icka_studie_2009.pdf
2.aby jsi neměl"dilemata"

meteor - Profil | St 28.5.2014 12:41:43

ctvrtmile >> hele, za 1) mi to hlásí "neexistující dokument" a za 2) co s tím? :-)

ctvrtmile - Profil | St 28.5.2014 12:05:59

SOCIOEKONOMICKA STUDIE SPORTOVNIHO RYBOLOVU ČRS a MRS V ČESKE REPUBLICE
http://www.rybsvaz.cz/download/rada/CRS_socioekonom​​icka_studie_2009.pdf

meteor - Profil | St 28.5.2014 8:27:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A ještě jeden příspěvek k tématu, tentokráte od "Dana (CT Prčice)":

Dan (CT Prčice) - ® [Poslat soukromou zprávu.] Pá 23.5.2014 19:35:05
meteor >> Kapry rad chytam, poustim a dělám maximum proto, aby se zdrava vratila zpet. Těch důkazu, že se chytne ta stejná ryba znovu na větší váze a plně zdravá je víc než dost. Je to neskutečný pocit. Já osobně ji nervu z vody jako magor, mám podložku a prostě různé věci kolem péče o rybu, nesakuji a nemám ji na břehu dlouho. Někdy i vůbec. Sem tam si taky vemu, ale ne pro svoji potřebu. To je taky jeden z důvodů. Rybu totiž nejím. Jsem si taky vědom toho, že ji to asi dvakrát není příjemný když ji tahám ven z vody, ale taková je rybarina. Pro mě odpocinkova záležitost. Taky nikoho neodsuzuji když je zabíjí, ale myslím si, že je velká škoda usmrtit velkého kapra co už pár let žije, ale nemám zapotřebí někoho přemlouvat aby to dělal jako já. Taky dost lidi tvrdí, že velkej kapr stejně není nic moc k jídlu. Tak proč je vlastně pořád zabíjejí?! Aby se doma pochlubil?! Mě osobně stačí fotoaparát. Konec konců je to každého věc jak s rybou naloží a rozhodně nikdy nikomu nebudu psát ať radši prodá vercajk a zamyslí se nad sebou a pod. jako jsi to udělal ty.

meteor - Profil | St 28.5.2014 8:27:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě tu s dovolením zkopíruji příspěvek od "Rejdyho", který patří k tématu, akorát byl napsán jinde a jindy :-)

Rejdy - ® [Poslat soukromou zprávu.] Pá 23.5.2014 12:03:46
meteor >> Čas který trávíš na tomto webu a zaměstnání, které ti umožňuje ho zde trávit vím kulový. To máš svatou pravdu. :)

A tak si mě donutil pročíst tvé zápisy, sice absolutně netýkající se k videopočinu kolegy Dana, ale...
Nějakým zvláštním způsobem s tebou souhlasím, ikdyž nerad.
My všichni kapraři bohužel nejsme úplně normální, avšak nás lov kaprů naplňuje. Ovšem je mezi námi spoustu magorů, větších magorů, ..... Jsem jeden z nich, ale jak jsem psal, baví mě to. A vovovotom to je.;)

Chtěl si rozebrat důvod proč kapraři mohou lovit přes čáru? Ano, předpokládáš správně. My je prostě nakonec pustíme.. :))
Jinak pokud tě toto téma tak strašně zajímá a máš zájem proniknout do kaprařovi duše a zkoumat ji, tak své dotazy nepiš tak pichlavě, ironicky, posměšně, nedělej z nás hned hlupáky.
Třeba by tě klucí hned neposílali do míst kam tě obvykle posílají.