Naklíčení Pšenice a jiných semen.

Zdravím Vás kolegové od vody...
Poslední dobou se tu často probíra úprava všelijakých luštěnin obilovin apod.Ať už je to fermentace nebo klíčení různých semen..Klíčení semen je velmi známá věc a používali jí už naši dědové,protože velkou pravdou je,že klíčky semen jsou pro ryby velmi chutné a zároveň přísunem vitamínů atd..
Chtěl bych se Vás zeptat jak a co klíčíte a hlavně na čem..
Potýkám se s problémem na čem klíčit,protože na nějakých miskách,plechů na pečení apod je málo místa a když si chcete nechat naklíčit třeba 5 kg pšenice,tak už je to celkem problém...
Můžete poradit Vaše všelijaká udělátka,pomůcky a vše co se toho tyká??
Děkuji za odpovědi.

Co necháváte klíčit ?

A) Pšenice43%

B) Fazole - Mungo5%

C) Fazole - Adzuki3%

D) Cizrna5%

E) Hrách5%

F) Řepka38%

Od 7.4.2014 hlasovalo 37 čtenářů.

xr125l - Profil | St 24.3.2021 13:41:58

hurja >> Jaké ryby s tím přilákáš?

hurja - Profil | Po 22.3.2021 15:13:05

Bez klíčene pšenice nejdu na ryby !!!

karloson - Profil | Út 15.7.2014 11:38:53

Bullteriér >> Kup si plastový odkapavač nebo podnos. Vezmi dva nebo tři aby jsi měl tu plochu co píšeš. Stojí to pár korun. Nechával jsem na tom klíčit kuku

Bullteriér - Profil | Út 15.7.2014 11:02:31

Někdo nějaký typ na nějaký velký tác nebo něco takového??? Hodil by se cca 1 - 1,2 m dlouhý a 0,6 - 0,8 široký... Nechce se mi nic vyrábět a potom potřebuji aby to trochu vypadalo :-)
Díky.

Chosé 2 - Profil | St 16.4.2014 14:02:32

tonda1953 >> Spíše kolega, hledající si klidné místo na nutnou potřebu :-))

tonda1953 - Profil | St 16.4.2014 13:53:27

Miras >> ...a nehonil tě hajný že pytlačíš pernou na háček?:-))))

Miras - Profil | St 16.4.2014 13:16:37

Blumik >> Jasně, že jedlou, sám jsem ochutnal. Následně jsem chytal kapry i v lese:-)

Blumik - Profil | St 16.4.2014 10:17:19

Miras >> Doufam ,že to maš jedlou lupinu,aby ryby neměly halucinace a otravu:o))

Bullteriér - Profil | Út 15.4.2014 15:08:44

Jen dotaz ještě..Dal jsem většinu zamrazit.Bude naklíčená pšenice po rozmrznutí stejná, nebo se změní její vlastnosti.Neupadají klíčky/kořínky??? Po prvé jsem zamrazil,tak jsem zvědav :-)

Bullteriér - Profil | Út 15.4.2014 15:05:50

Blumik >> Jo tohle to mě taky napadlo,ale potřebuji zase něco skladného.Dělám většinou doma,takže bych bral něco jako je klasický pekáč..Výška možná stejná jen širší a delší. myslel jsem třeba udělat ze dřeva,ale dřevo nasakne případnou vodu a časem je to v pr..li...:-)

Blumik - Profil | Po 14.4.2014 16:12:39

Bullteriér - >> Chce to něco většiho ,nikdy jsem takove množstvi nekličil jen v kyblu,ale teď mě napadla nějaka dětska vanička např- ta je už celkem větši na šiřku i delku,by se dalo.Jinač jsme kličili i konopi,ale teď už je to draha sranda.

Miras - Profil | Po 14.4.2014 15:54:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Občas nechávám naklíčit řepku, pšenici nebo lupinu. Ta lupina mi sedí nejvíce, dá se pověsit i pod hák.

Patrik Šanda - Profil | Po 14.4.2014 15:12:40

Já nechávám klíčit jen pšenici, mám to v kýblu asi 10 litrů v kůlně, na podzim v kotelně.

Chosé 2 - Profil | Út 8.4.2014 23:04:05

Bullteriér >> Trochu jsi to s ní přehnal že ? Nasáčkuj a zamraž, povařit ji můžeš dle potřebného množství vždycky. Obráceně by ti klíčky asi odpadly.

jarinnn - Profil | Út 8.4.2014 21:47:37

Bullteriér - >> Ahoj, já si dělám jen řepku. Nejlíp se mi osvědčilo že si dám do kýble řepku a den předem jí namočím. Nejlepší je když jí potom i uvaříš, protože když jí uvařenou naházíš dovody tak se to pěkně zakalí a nepřiláká to bílou rybu.

Bullteriér - Profil | Út 8.4.2014 19:49:17

Chci se jen zeptat.Nyná mám připraveno cca 10 kg pšenice.Už má klíčky,takže cca zítra bude OK..
Jak jí uchovat?? Mimo zavaření jí mám znovu povařit a zamrazit nebo stačí takhle vyklíčenou jen zamrazit...Všude píšou něco jiného a nikdy jsem neměl potřebu jí uskladnit..Nyní jí ale celou nespotřebuji..Díky.

Defík - Profil | Po 7.4.2014 21:03:51

Ahoj já si dám do kýble pšenici nebo řepku to je fuk zaliju to horkou vodou zavíčkuju pak třeba za 2 převařim a potom to zaliju trochu kefírovim mlíkem to pak krásně fermentuje a mě to funguje dobře.

Chosé 2 - Profil | Po 7.4.2014 15:38:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bullteriér >> Vložíš do sklenice, zalíješ vařící vodou, zavíčkuješ a dáš do prádelního hrnce, kde se ti vaří voda, necháš to tam 15 min, vyndáš, dotáhneš víčka a hotovo.
Vařím při teplotě asi 78 °C..

Bullteriér - Profil | Po 7.4.2014 15:33:54

Chosé 2 >> Mohl bys upřesnit to zavaření?? to mě abych pravdu řekl nikdy nenapadlo :-)

Chosé 2 - Profil | Po 7.4.2014 15:33:37

Pvl >> :-))

Pvl - Profil | Po 7.4.2014 15:31:54

Chosé 2 >> :o§))) Pochopitelně , že" nečekal" :o§))

Chosé 2 - Profil | Po 7.4.2014 15:30:40

Pvl >> Pelety a suchary, ale přidávám kupované :-) Čekal jsi snad něco jiného Bigu Brothere :-))?

Bullteriér - Profil | Po 7.4.2014 15:24:42

geriatrix >> Já jí nechávám 12 hodin namočenou a pak rozložím a párkrát deně vlhčím rozprašovačem aby uplně neosychala..Dělám to taky zatím na pečící plechy a pak do igelitky..V menších vrstvách není problém a vše OK a potom si klíčky zamrazím.Když udělám ale větší vrstvu už je problém...teplota cca 20 stupňů...Proto jsem myslel jestli někdo třeba nemá dělané nějaké zlepšováky fochy,skříně apod. co bych mohl okopírovat :)

Pvl - Profil | Po 7.4.2014 15:23:24

Chosé 2 >> Co k té příloze děláš ?

Chosé 2 - Profil | Po 7.4.2014 15:17:44

Bullteriér >> Dávám jí klíčit na pečící plechy. Ty vložím do tašek z marketu. Vlhčím a obracím v tomto improvizačním fóliovníku. Potom ji dokonce i zavařuji, jak okurky. Když jedu k vodě na delší dobu mám sebou vlastně sterilovanou nástrahu. Dělám to samé, třeba i s kukuřicí, kde do každé sklenice kápnu něco esence, kterou používám v boiliesu. Řepka, jak už zde bylo vícekrát napsáno, se musí třeba v nádobě táhnout či pnout a vypouštět charakteristické aróma :-)

geriatrix - Profil | Po 7.4.2014 14:59:16

Bullteriér >> Nesmí to začít kvasit, pak už to neklíčí, důležitá je teplota. Nutno odzkoušet. Najdi tomu to správné místo. Sklep, chodba. Nepřevlhčit. V pivovaře se ječmen nechá pořádně nabobtnat, natáhnout vodou, pak se roztáhne ve sklepě po podlaze a pak už se jen obrací, už se nepřivlhčuje.

Bullteriér - Profil | Po 7.4.2014 14:54:43

Právě že ve vysoký vrstvě se tomu nějak nechce..Mám vyzkoušeno tak 2-3 vrsty a víc to nejde.Přitom to obracím,vlhčím a držím ve stejné teplotě a ve tmě něž naklíčí...

tuzemak - Profil | Po 7.4.2014 14:52:50

Bullteriér - >> dávám klíčit pšenicu,nasypu to do starýho pečícího plechu z trouby,postříkám vodou a nechám v teple-

geriatrix - Profil | Po 7.4.2014 14:46:44

Klíčit můžeš ve vysoké vrstvě, a 2x denně otočit, nic se tomu nestane. Klidně v kýbli.