Výroba vlastní boilies (rozpustnost, trvanlivost, zpracování těsta)

Ahoj. Pomalu se blíží jaro a tím i začíná moje sezóna na kapry. Proto bych chtěl zkusit něco nového a poskládat nějaký ten vlastní recept a vyrobit boilies. Už stím menší vzkušenosti mám, ale nikdy jsem neskládal přímo vlastní recept. Proto bych se jen chtěl vás poptat ti kteří tomu více rozumíte jestli přidáváte něco více do té směsi.

Chtěl jsem vynechat rybí moučku a udělat to hlavně z GLM moučky pokud vím tak je to hlavně z mušlí dělané a do toho bych přidal ptačí zob a nějaké ty skořápky ze škeblí a mušlí v maličkém poměru.

Myslíte, že z toho půjde dobře zpracovat těsto ? A taky mně zajímá jestli se něco nepřidává do těch kuliček aby to mělo dobrou trvanlivost a aby to vydrželo dlouho ve vodě.

Prostě se jen bojím, že by při začátku nešlo zpracovat těsto z toho nebo pak výsledek ve vodě by se rychleji rozpustil jako peleta.

Jen bych potřeboval odpovědět na moje otázky popřípadě dát nějakou dobrou radu. Zbytek vím, tak mně nezajímá kolik vajíček tam mám dát nebo jak dlouho sušit :)

dodatek: chtěl bych vynechat různá sladidla jako melasa,kukuřičné lepidla...
Autor diskuse: SharpeR1 - Profil , 5.3.2013 kaprařina - nástrahy, návnady

karloson® - Profil | Út 5.3.2013 14:16:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hláskař - Profil | Út 5.3.2013 13:40:30

Kocháč >> To je jasný,jako z prdu kulička :-)

Kocháč - Profil | Út 5.3.2013 13:38:59

hláskař >> Jasný, znám rozdíl mezi peletou a koulísem, ale jsou koule co vydrží i několik dní a některý ty recepty budou asi o nich :o) speciálně ty s 10% albuminu a 20% klíčky a ještě lepidlem určitě :o))

hláskař - Profil | Út 5.3.2013 13:34:32

Kocháč >> Zase nechce ale rozpustný pelety....

Kocháč - Profil | Út 5.3.2013 13:32:43

I.M.O.T.H.E.P. >> Zadavatel psal o rozpustnosti a přijde mi, že ty recepty s 20% klíčky a lepidla a albuminu moc rozpustné nebudou :o)))

hláskař - Profil | Út 5.3.2013 13:28:07

I.M.O.T.H.E.P. >> No to sis moc teda práci nedal...nebylo by ještě něco? Doufam,žes to aspoň opisoval:-)

I.M.O.T.H.E.P. - Profil | Út 5.3.2013 13:26:08

NA NETU TOHO JE MRAKY JEN SE STAČÍ PODÍVAT NAŠEL JSEM TOT Recepty na výrobu boilies
17. 12. 2009
I v dnešní době není nákup průmyslově vyrobeného boilies žádnou levnou záležitostí.Dozvíte se pár receptů na jeho domácí výrobu.
Ryba - česnek
Výběrová rybí moučka 30%
Rybí protein rozpustný 10%
Vitalakt 15%
Albumin 10%
Pšeničné klíčky 20%
Kukuřičné lepidlo 10%
Red mix 5%

1,5 velké hlavičky česneku - oloupané stroužky rozmačkejte na kaši a rozmíchejte do vajec 2 lžičky betainu na 1 kg suché směsi (lze použít odpovídající množství PepperBetainu - 2 lžíce)Bývá to tajná zbraň pro pozdní jaro. Kapři česnek milují = to se potvrdilo již mnohokrát. Když se voda na jaře oteplí na cca 17 stupňů Celsia, je vhodnější než jakékoliv jiné boilies.

Tip: po 5 hodinách sušení postříkáte vývarem z česneku (cca 2 dl). Vývar připravíte zalitím rozmačkaného česneku vodou a ohříváním v mikrovlnné troubě. Česnek své aroma vyluhuje do vody, kterou scedíme přes sítko. Zalité boilies uzavřete do igelitového pytle a necháte řádně nasáknout.Boilies s takovouto polevou se většinou u vody jeví,jako mnohem úspěšnější.

Smetanový ptačí zob
Sušené mléko 20%
Kasein 10%
Sušená smetana 10%
Mleté oplatky 20%
Ptačí zob ? pražený 20%
Pšeničné klíčky 15%
Jablečná vláknina 5% (pozn. na 1kg směsi stačí 7 - 8vajec)
Aroma Sladké mléko 3-5 ml na 1 kg
EO Eukalyptus 3 kapky/kg
EO Skořice 5 kapek/kg
Betain (nebo Sweet Betain) 2 lžičky/kg
Tekutá aminokyselina 5 ml/kg

Lákavě vonící sladký mix na bázi ptačího zobu.
Vhodný na jaře ihned po rozmrznutí hladiny. Není příliš selektivní (chytá ryby všech velikostí), ale i tak je to vzhledem k velmi chladné vodě, ve které funguje, dobrou volbou.Účinnosti i při nízké teplotě vděčí hlavně kombinaci dvou vysloveně "zimních" esenciálních olejů

Konopí - Jahoda
Sojové mléko 15%
Kukuřičné lepidlo 10%
Ptačí zob mletý 10%
Mleté konopí pražené 27%
Pšeničné klíčky 10%
Slunečnicová mouka 10%
Kasein 10%
Albumin 8%
Konopný olej 20 ml/kg
Práškový posilovač jahoda 2 lžičky/kg
Aroma Jahoda 5 ml/kg
EO Geránium 7 kapek/kg
Sladidlo 5 ml/kg
Holandské kakao 2 lžičky/kg

Levná a jednoduchá receptura pro jarní a podzimní chytání. Není moc výživná, ale to není hlavní kritérium. Důležitá je rychlá stravitelnost, obsah lákavého oleje uvolněného rozemletím semen a časem ověřená atrakční schopnost kombinace Jahody s es. olejem Geránium.Při krátkých lovech nebo víkendovém chytání přes noc, je to ta správná volba.

Kořeněná šunka
Moučka ze pstruhových pelet 10%
Betainové minipeletky (1,5mm) 10%
Mleté psí suchary 15%
Vitalakt 20%
Robin Red 5%
Pšeničné klíčky 20%
Albumin 10%
Kukuřičné lepidlo 5%
RSB Chytil 5% Robin oil 7 ml/kg
Red betain 1,5 lžíce/kg
Aroma Šunka 5 ml/kg
Olej z tresčích jater 15 ml/kg
EO Černý pepř 20 kapek/kg

Velmi ostrý aromatický mix, pro kapry lákavý svou výraznou chutí i vůní.
Přestože díky poměrně hrubé struktuře uvolňuje pachovou stopu dobře i ve studené vodě, nejlépe se uplatní v létě a začátkem podzimu. Tehdy se totiž nejlépe uplatní atrakční schopnost dráždivých rybích olejů, kterých tato směs obsahuje hodně.
Šunkové aroma je zatím málo používané a pro kapra je těžké mu odolat.

Mušle - Pepř
GLM moučka 15%
Mleté pstruží granule 10%
Žížalová moučka 5%
Kasein 20%
Pšeničné klíčky 20%
Albumin 5%
Kukuřičné lepidlo 12%
RSB Chytil 7%
Jablečná vláknina 5%
Drcené mušle 1% Esence Mušle 4 ml/kg
Esence Krab 4 ml/kg
Pepper Betain 1 lžíce/kg
EO Černý pepř 20 kapek/kg
GLM extract 2 lžičky/kg
Olej z tresčích jater 20 ml/kg

Atraktivní receptura původně složená cíleně na štěrkovnu zamořenou mušlemi. Neznamená to ale, že jinde nefunguje. Je známo, že velcí kapři mušle milují a jsou kvůli nim ochotni drtit jejich ostré a tvrdé schránky. Díky kvalitním atraktantům mám v tuhle směs velkou důvěru a při chytání v mušlích po jiné nesáhnu.


Ryba - meruňka
Výběrová rybí moučka 10%
Sardinková moučka 10%
Ančovičková moučka 10%
Sojové mléko 20%
Pšeničné klíčky 20%
Laktalbumin 5%
Albumin 10%
Jablečná vláknina 5%
Kukuřičné lepidlo 10% Lososový olej 10 ml/kg
Meruňkový olej 10 ml/kg
Aroma Meruňka 5 ml/kg
GLM extract 2 lžičky/kg
Betain HCl 2 lžičky/kg
Práškový posilovač meruňka 2 lžičky/kg

Výživná směs obsahující vše, co kapr potřebuje: proteiny, lipidy, sacharidy, vitamíny, minerály i vlákninu.Pokud by jste jeli na neznámou vodu, o které nevíte vůbec nic, nejspíš je vhodná volba sáhnout po téhle směsi. Zdánlivě nesmyslná kombinace rybích mouček a ovocné vůně je schopná přesvědčit kapry k ochutnání vaší nástrahy i v době, kdy přestávají na běžné boilies reagovat.


Konopí - Jahoda
Sojové mléko 15%
Kukuřičné lepidlo 10%
Ptačí zob mletý 10%
Mleté konopí pražené 27%
Pšeničné klíčky 10%
Slunečnicová mouka 10%
Kasein 10%
Albumin 8%
Konopný olej 20 ml/kg
Práškový posilovač jahoda 2 lžičky/kg
Aroma Jahoda 5 ml/kg
EO Geránium 7 kapek/kg
Sladidlo 5 ml/kg
Holandské kakao 2 lžičky/kg

Levná a jednoduchá receptura pro jarní a podzimní chytání. Není moc výživná, ale to není hlavní kritérium. Důležitá je rychlá stravitelnost, obsah lákavého oleje uvolněného rozemletím semen a časem ověřená atrakční schopnost kombinace Jahody s es. olejem Geránium.Při krátkých lovech nebo víkendovém chytání přes noc, je to ta správná volba.


Kaviár

Sardinková moučka 10%
Tresčí moučka 10%
Žížalová moučka 10%
Kasein 20%
Laktalbumin 10%
Albumin 5%
Pšeničné klíčky 10%
Kukuřičné lepidlo 10%
RSB 10%
Betainové minipeletky 5%
Aroma Kaviár 7 ml/kg
Tekutá žížala 7 ml/kg
Tekutá játra 15 ml/kg
EO černý pepř 18 kapek/kg
Játrový extrakt 3 lžičky/kg
Olej z tresčích jater 20 ml/kg

Atraktivní vyvážená směs sestavená pro lov na velkých nádržích, kde na kapra čekáme delší dobu. Není to ale jediná možnost jeho použití.Uplatní se všude tam, kde jsou velcí kapři a potřebujeme tvrdou nástrahu. Díky svému složení tvrdne během varu velice rychle.

Kořeněný tuňák
Tuňáková moučka 15%
Lososová moučka 10%
Sardinková moučka 10%
Mleté psí suchary 10%
Kukuřičné lepidlo 8%
Albumin 12%
Vitalakt 15%
Pšeničné klíčky 20%
Betain 2 lžičky/kg
Tekuté ledvinky 20 ml/kg
RED Betain 2 lžíce/kg
Lososový olej 20 ml/kg
Chobotnice extrakt 3 lžičky/kg
Death fish esence 10 ml/kg

Přírodní mix bez použití chemických atraktantů. Sestavený na prochytávané vody a rybářské závody.Velmi dobře funguje od května do října, v létě, při vysokých teplotách můžete nahradit lososovou mouku halibut moučkou ( více aromatická ), u vody si připravujeme čerstvé.

Med - Ořechy
Arašídová moučka 15%
Vlašské ořechy - mleté 10%
Mandlová moučka 5%
Lískové ořechy - mleté 5%
Krájené rozinky 10%
Kasein 20%
Pšeničné klíčky 20%
Albumin 5%
Kukuřičné lepidlo 10%
Mandlový olej 10 ml/kg
Olej z pšeničných klíčků 5 ml/kg
Betain 2 lžičky/kg
EO Ylang ylang 5 kapek/kg
Aroma Med 5 ml/kg
Roztopený med 2 lžíce/kg

Ořechová směs s vysokým obsahem olejů. To ji předurčuje pro použití v teplých měsících. Díky své pórovitosti však může překvapit i v chladné vodě.I když funguje i bez přidání atraktorů, pokud si situace nevyžaduje jiný přístup, nejraděj ji použijeme ve spojení s aroma Med a esenciálním olejem Ylang Ylang.

Sýr
Výběrová rybí moučka 20%
Vitalakt 20%
Pšeničné klíčky 15%
Kukuřičné lepidlo 10%
Sušená smetana 10%
Pivovarské kvasnice 10%
Albumin 5%
Kukuřičná mouka 10% Do 10 vajec rozpustit 1/2 Romaduru!
Kardamon 2 lžičky/kg
EO Kardamon 5 kapek/kg
Chobotnice Extrakt 2 lžičky/kg
Barevný pepř 2 lžičky/kg
Aroma Sýr 5 ml/kg
Tekutá játra 20 ml/kg

Zvláštní směs s pronikavou "vůní", kterou kapři na většině vod neznají. Je navíc doplněna kořením, takže vzniká velmi lákavá a neobvyklá návnada.Použitím rozpuštěného Romaduru se dá udělat mix ještě "sýrovější", což se povedlo. Sýr v boilies může snižovat jeho trvanlivost, proto je lepší si ho na delších výpravách válet přímo u vody. Používáme na prochytávaných vodách, kde kapři běžné druhy boilies znají. Toto boilies bývá zpravidla první, které je možno po rozmrznutí vody použít, s novým silným chobotnicovým extraktem se jeho vůně ve vodě šíří lépe.


RSB - Oliheň
RSB Chytil (Red Spice Birdfood) 10%
Vitalakt 15%
Ptačí zob EXTRA pražený 15%
Sardinková moučka 10%
Lososová moučka 10%
Kukuřičné lepidlo 10%
Pšeničné klíčky 15%
Albumin 5%
Rýžová mouka 10%
Esence Oliheň 4 ml/kg
Esence Pečené maso 4 ml/kg
Olej z tresčích jater 20 ml/kg
Betain 2 lžičky/kg
Aminofish 20 ml/kg
Játrový extrakt 3 lžičky/kg

Spolehlivá směs rybích mouček v kombinaci s RSB (Red Spice Birdfood) se velmi osvědčila v kombinaci s aroma Oliheň + Pečené maso při podzimním lovu na přehradních nádržích, kde kapři migrují a potřebujeme lákavou návnadu k upoutání jejich pozornosti.Suchý mix spolehlivě drží, dobře se s ním pracuje a úspěšně chytá již několik sezon. Díky novým exkluzivním esencím můžete nyní svému boilies vdechnout novou "šťávu".

Mléčný scopex
Sušené mléko 15%
Kasein 20%
Arašídová moučka 15%
Bisquit moučka 10%
Pšeničné klíčky 20%
Kukuřičná mouka 10%
Sušená smetana 10%
Esence Sladké mléko 4 ml/kg
Esence Scopex 3 ml/kg
Olej z pšeničných klíčků 15 ml/kg
Betain 2 lžičky/kg
Roztopený med 2 lžíce/kg
CSL 15 ml/kg

Kouzelně vonící sladký mix s pro kapra velmi přitažlivou smetanovou chutí.
Přitom je díky svému složení dobře stravitelný. Použitím dvou aromat dosáhneme odlišné vůně od většiny podobných směsí. Pokud rádi používáte boilies na bázi mléčných proteinů, bude to v pozdním jaru určitě ta správná volba.V letních měsících dobře funguje i na amurových vodách. Úlovek velkého amura může být pro Vás překvapením zvláště v dnešní době, kdy rybáři preferují směsi na bázi rybích mouček a amury loví jen sporadicky.

Ovoce - mandarinka
Sušené mléko 20%
Sušená smetana 10%
Albumin 5%
Pšeničné klíčky 20%
Arašídová moučka 15%
Kukuřičná mouka 5%
Kukuřičné lepidlo 10%
Bisquit moučka 15%
Práškový posilovač scopex 2 lžičky/kg
Aroma Tutti-frutti 5 ml/kg
EO Mandarinka 10 kapek/kg
Sweet Betain 0,5 lžíce/kg
Hroznový olej 20 ml/kg

Na začátku jara kapři zpravidla dobře reagují na ovocné příchutě. Tato směs je sestavená cíleně pro jarní chytání.Je v ní využita kombinace oblíbeného aroma Tutti-frutti s esenciálním olejem Mandarinka ( který funguje i v chladné vodě), navíc jemně podpořena Sweet Betainem. Při prvních jarních lovech určitě stojí za to ji použít.