Šňůra Cormoran X-Power vs. Berkley Fireline

Ahoj,
pořídil jsem nový prut na lehkou přívlač na řeku(gumy do 5g a menší woby). Po čtení zdejších diskuzí jsem se ze zkušeností ostatních dozvěděl, že na tento způsob lovu bude vhodnější šňůra. Jen by mě zajímalo jaký průměr bych měl zakoupit a hlavně jakou značku. Klasiku Berkley Fireline, nebo Cormoran X-Power? Nebo něco jiného v podobné cenové relaci dejme tomu do 3 Kč/metr? U té šňůry Cormoran mě zaujala její pevnost v uzlu, která je o třetinu vyšší než u Fireline. Zatím jsem chytal jen na různé vlasce, takže jak je to s pletenkou třeba s vázáním uzlů? Dává se také lanko tam kde se dá předpokládat štíka? Pokud byste mi přesto doporučili zůstat u vlasce, prosím uveďte důvody.
Díky za odpovědi!
Autor diskuse: TarzanCZ - Profil , 24.2.2013 dravci - náčiní, doplňky

luckyhebeda - Profil | Po 3.6.2013 13:50:56

moje vlastní zkušenost, šnůry jsou fajn, všechny výhody nevýhody byly popsány... osobně používám power pro na střední a těžší vláčku v nosnostech 15 a 20kg a průměr se rozhodně nedá srovnat s konkurencí, ono totiž ty průměry co uváděj jsou počítaný tak že sečtou průměr jednotlivejch vláken, skutečnej průměr pak záleží na tom jakym spůsobem je šnůra proplétaná a samozřejmě od toho se odvíjí i skutečná nosnost páč ta uváděná je zase součet pevnosti všech vláken, takže realita je opravdu někde jinde! praxe je taková že : spékanky jsou tenčí než klasické pletenky a mají velkou pevnost ikdyž schlupatí, na druhou stranu jsou vysloveně nevhodné na přívlač páč se rychle ošoupou, pletené šnůry se dělají bud ploché a hranaté na multík nebo s kruhovým tvarem na smékací navijáky.... pletené šnůry dle mých zkušeností mají větší odolnost vůči častému opotřebování jakou je třeba přívlač, ted bych rád vynesl šnůru power pro kdy mam zkušenosti takové že průměr této šnůry je o mnoho lepší než u konkurence, pevnost udávaná na etiketě je zpravidla cca o 15 procent slabší ale průměr jen nepatrně větší než vlasec, konkurence mívaj degradaci pevnosti od 15 do 50 procent dle výrobce a materiálu.... jinak osobně vlastním již zminovanou power pro 15 a 20kg, v nosnosti mají opravdu rozdíl ale pouhým okem jsou stejně tlusté, to znamená že šnůry senedají porovnávat tak lehce, mám i 50kg šnůru na trhačku rovněž powerpro a ta je stejně tlustá jako 30kg kamarádovo tuším že to byla tufline nebo něco takového.... jinak powerpro po sezoně ztrácí barvu ale nevyšisuje úplně! někteří konce dobarvují lihovkou, osobně to nedělám protože mi příjde že alkohol ve fixe naleptává šnůru, kdo koupí tuhle šnůru může počítat s tím že údaje se relativně podobají skutečnosti, barva relativně zmizí a ochraný zátěr zmizí úplně, přesto šnůra minimálně chlupatí jen konec co se dře o vázky po dně, jinak lidi často řeší praskání v uzlu, power pro je na tohle náchylnější a to proto že je hustě splétaná, proto je i tenká, osobně to řeším bezuzlovým vázáním, stojí to pár korun ale šnůra pak při testech vykazuje mnojhem větší odolnost než při jakémkoliv uzlu! osobně si ty bezuzlové spony vyrábím ze silného drátu i na sumcařskou 50kg šnůru a při testech šnůra praská kdekoliv jinde, což zamrzí když pak šnůra při vázce praskne a člověk má třeba 30m šnůry v pr. ale za to navýšení pevnosti to rozhodně stojí, bez problémů se to navazuje i za tmy :)

Kubis01 - Profil | Po 25.2.2013 10:04:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TarzanCZ >> Výhody šňury jsou není průtažná (lepší cit nástrahy), má větší nosnost v podobném průměru jako vlasec.. Nevýhody - je v čisté vodě vidět (je možno navázat FC návazec na poslední metr), je drahá (pokud se ti 3x povede slušná paruka tak si o 500 Kč lehčí), konec u nástrahy na kamenech časem zchlupatí, některé v mrazu mrznou.

Neřiď se nosností a průměrem na obalu. Oni výrobci u nosnosti šňury rádi kecají, například Berkley Whiplash má v reálu tak 3x větší průměr než vlasce v daném průměru. Ony ty šňury jsou většinou placaté a taky záleži jak hodně ji zmáčkneš když měříš atd. Klasické šňury nejdou použít v mrazu, nasajou vodu a zmrznou. Zpěkané jako Fireline jdou. Na UL mám a jsem zpokojený s Fireline Exceed v 0,10 je fakt tenká a dost vydrží. Tu Powerku bych zase preferoval na střední přívlač, kde zase FL je moc tuhá. Lanko potřebuješ, štika to překousne.

Zrovna na UL prutu mi příjde v klidu použitelný i ten monofilní vlasec. Na prutu co píšeš do 5 g moc neoceníš sílu šnůry a záleží jak moc daleko chytáš abys ocenil tu neprůtažnost a lepší kontakt.

GTdpcfix - Profil | Po 25.2.2013 9:49:08

TarzanCZ >> ja braval dycky 150m a podmotaval...ted uz to delat nebudu ted uz aspon 250m protoze tu pletenku stejne spotrebuji atd jakmile z tech 150m vytrhas napr 100m tak ti zbyde na civce 50m a to uz je na hovno jelikoz tam je uzlik a 50 m pletenky leti pryc...takze cim vic tim lepe.....usetris
ale do zacatku by jsem vzal minimalne tech 150m zalezi jak casto a kde budes chytat.jestli nekde kde je vic vesaku vezmi klidne 0,13mm pletenku a vyborna vec pred lanko je bezuzlove vazani...to udela hodne

TarzanCZ - Profil | Po 25.2.2013 7:12:18

GTdpcfix >> Díky. Kolik té šňůry bereš, pokud mám naviják velikosti 2000? Předpokládám, že na cívku navinu jako základ nějakej starší vlasec a "nahoru" dám dejme tomu 150 metrů šňůry. Nebo se mýlím?

GTdpcfix - Profil | Ne 24.2.2013 22:05:22

http://www.rybarskepotreby-shop.cz/snura-vlaceci-po​wer-pro-moss-green-3609.html
nic lepsiho nekoupis za normalni penize!doporucuji koupit primo v tomhle obchode bral jsem ji tam uz 3x a vzdy vyborna...mel jsem i powerku z jineho shopu a ta se nedala srovnat....na lehkou privlac vem 0,10 staci bohate