Kapry a dážď alebo pred dažďom

Lovu zdar.
Aké máte skúsenosti so zábermi kaprov tesne pred daždivým obdobím a počas neho? Ide o dážď jednodňový s poklesom teploty z 30 na 25 stupňov Celzia. Nie je radšej rozumné ísť na dravcov a nechať kaprov tak?

Čo znamená vyhadzovanie sa kaprov na hladinu? Mám totiž pri nich plavák s kukuricou na zakrmenom mieste a úplný nezáujem. Jedná sa o štrkovisko miesta s potopenými stromami.

Ďakujem za odpovede.
Autor diskuse: svenary - Profil , 13.7.2012 kaprařina - techniky lovu

kukac - Profil | Ne 15.7.2012 20:02:58

v noci o 22 h.- tej dorazil studený front.Do ďalšieho dňa ,do obeda som s plavačkou nezastal, záber za záberom.20 kapríkov zdolaných od 50-60 cm,2 odtrhnuté, osem odkvačkaných.Takéto počasie v lete sa stále osvedčilo.Na ťažko (feeder) 40-50 metrov, ani záber.

Erva - Profil | Ne 15.7.2012 17:30:51

svenary - Za mě po daždi .

Rybatorstr - Profil | Ne 15.7.2012 16:52:51

Arsenal >> Také na jaře volím mělčí vodu, jinak to musela být hezká podívaná. Škoda té kamery, mohlo to být super pokoukáníčko :-))

Fil@s - Profil | Ne 15.7.2012 12:21:52

Arsenal >> Když je možnost, taky rád pozoruji kapry u břehu. Někdy docela pěkná podívaná

Arsenal - Profil | Ne 15.7.2012 12:19:10

Rybatorstr >> Měl jsem to štěstí pozorovat kapra u břehu v mělký vodě,krmil se pšenicí.Pak za pár vteřin dva výskoky hned za sebou.Na dno bylo docela slušně vidět.Lituji,že jsem neměl sebou kameru.Na jaře často chytám v mělkých vodách.
Bublifuk nedělal,jenom vířil dno z bahýnku a to z povrchu.

bremic - Profil | Ne 15.7.2012 11:39:57

Taky jsem slyšel že si tak čistí žábra. A to že Ti neberou v místě kde máš nahozený a víš že tam jsou znamená, pouze to, že nemají zájem o Tvou nástrahu. Včera jsem v rozkrmeným místě zaměnil kukuřici za rohlík a četnost záběrů byla několikanásobně vyšší.

Rybatorstr - Profil | Ne 15.7.2012 11:31:49

svenary - >> Je tu napsáno níže hodně a tak jen k tomu vyhazování kaprů - někde jsem četl, že se tak ryby zbavují parazitů.

Arsenal - Profil | Ne 15.7.2012 11:17:02

svenary - >> V čom je vlastne tajomstvo v aktivite brania rýb v takomto počasí?
So zmenou pekného do zachmúreného(daždivého) počasia vždy vzniká pre zmene atmosferickej fronty(zmena atm.tlaku),smer prúdenia(zo S,J,V či západu),obsah kyslíka vo vode.sila a smer vetra iné faktory:búrky,sneženie,hmly-miluju šťuky,ranný opar v letnom či jesennom počasí atd)
Mám prechytané všetké typy vod,za rozných druhov počasia a písať o tom teraz je na knihu :-)
Zaujímam sa o to už dlhé roky a možem povedať,že s veľkou úspešnosťou viem kedy si zachytám a ryba bude aktívna.
Píšeš:je pekne 30°C a potom celý deň prší a T klesne na 25°C.Prvdepodobne nastala okluzná(daždivá)fronta rovnakého smeru prúdenia.Teplotný skok vzduch z 30 na 25 nie až tak veľký.Horšie by bolo na skok pod 20°C pri severnom,dlhotrvajúcom prúdení a so silným severným vetrom.Nastáva pri tom(okysličenie vody a teplotný skok teploty vody)+ iné faktory(geografické položenie a typ revíru).Pozor i to nemusí platiť.(iné faktory).Sledovať teplotu vody by si mal.Čím teplejšia vody,tým menej kyslíku v nej!!!!!! Búrky,silný prívalový dážď,krupobitie a prudký vietor dokáže s vodou pekne zamávať-zchladiť,okysličiť.A čo to znamená?Určite to vieš :-)
Doležité je,v akom ročnom období chytáš.Teraz v lete je expanzia prírodnej potravy.Každá larva,blešivec napr. má rádo niečo iné.(takto je to u nich načasované)
Poznamenám,že každá kvapka dažďa,či krúpa i vlnobitie dokažú narobiť pri dopade na hladinu zvuk.šum a ako je známe,zvuk vo vode je sedemkrát rychlejší ako na vzduchu.Ryby na to tiež reagujú.
Priehrada,jazero,rieka,potoky pre všetko iné bude platiť,je toho strašne veľa.Časom,pokiaľ sa tým budeš zaoberať budeš mať vtom obrovsku výhodu.Kedy,kde za akého počasia nahodiť svoje udice.Kde ta ryba sa može vyskytovať.
Tu na mrku,čo som pár krát prečítal od kolegov ohľadne diskusie v podobnom tématu,ich to nezaujíma.Počasie u nich je tabu.Nemajú čas to registrovať.Prečo tomu tak je.Trendom je u kolegov,že chodia stále na svoje statické miesta.Rovnaká hlbka vody,výskyt rastlintstva(jar až jeseň),skočná vrstva vody(celý rok),počasie vždy iné,rozmach prírodnej potravy a iné...
Keď sa voda zarybní,pravda chytia.Na jar,či v jeseni je skoro všade plno.V lete som vetšinou sám u vody.:-).Zoberiem tiež príklad:je pekne,teplo(letiace krmítka križujú oblohu :-D),v diaľke sa chýli k búrke a 90% rybárov okolo mňa balí.Ja si hovorím"no konečne,balia vercajg"I toho sa dá využiť.Búrka,či dlhotrvajúci dážď.(kľud od ľudí u vody).Alebo,vo vzduchu letí fáma,ryby u nás neberú,a ja mám desať záberov na boilies za ráno či večer napr.Nechvástam sa,nie je moj účel,ale len využívat toho,čo som sa ako samouk i o počasí naučil-tudíž i zažil.
Dodám ešte,rybár sa musí prisposobiť rybe a nie naopak,musí rozlúštiť všetké faktory pre úspešný lov ku svojej spokojnosti.
Prečo kapor skáče?Vieš že sa tam vyskytuje,prezradí sa:-),napríklad...



Makrelobíjec - Profil | So 14.7.2012 11:24:25

svenary - >> Ahoj mě teda osobně v dešti vůbec nebere .Nejvíc hned po dešti ,ale to bude určitě revír od revíru jiny .

Anýzový dědek - Profil | So 14.7.2012 9:08:33

souhlasím s kolegy. Nejlepší, je před deštěn nahodit čerstvou nástrahu i návnadu a nechat to tzv. přes déšť vyštěkat, buď zabere přes ten déšť nebo přijdou záběry těsně po dešti nebo berou před deštěm.
Záleži na lokalitě a tlaku vzduchu asi..o))

mipa - Profil | So 14.7.2012 9:02:41

svenary - >> U jednodenního deště, jak píšeš, mám zkušenost takovou, že je lepší počkat s lovem až přímo na ten déšť a nebo v něm přes něj pokračovat ... a pokud to není přímo nějaké tornádo s vychřicí, tak to vydržet pod deštníkem či v něčem nepromokavém, protože se to většinou vyplatí !
To dusno před deštěm rybám nevyhovuje (mimo sumce,...) a padající kapky přinesou do vody "osvěžení" s kyslíkem a pod hladinou "to ožije" ... a pokud lovíš na návětrné straně, kde břeh omílají vlny a kalí se tam voda, tak je to ještě lepší a sedíš na velice nadějném místě ... :-)))

TWIN 69 - Profil | So 14.7.2012 7:51:50

svenary - >> Ahoj,v rybách a ženských se nevyznáš.Pokaždý je to jinak.Svýho nej.kapra jsem chytil v pravé poledne kdy bylo 36 stupňů a bezvětří.Jinak se mě většinou dařilo v dešti a po něm za silnějšího větru.Ale to se bude určitě lišit podle lokality.Chce to vlastní sledování na vodě kde chytáš.Ať se daří!

Fil@s - Profil | So 14.7.2012 7:46:23

svenary - >> Přesně jak píše mates202, záleží da daném revíru. Jednou je to tak, a podruhé zase jinak. Já mám nejlepší zkušenosti těsně před bouřkou a v dešti, na řece je to po dešti, kdy je třeba jen mírně přikalená voda.

mates202 - Profil | So 14.7.2012 0:03:15

je to různé, jednou berou před deštěm, jednou při něm a jindy po něm

já mám nejlepší zkušenosti s deštěm/bouřkou po vedru, to tady berou jako blázni, ale je to různé a také záleží na konkrétním revíru a dalších okolnostech

a vyskakování ryb nad hladinu má několik důvodů:
většinou je to proto, že je vedro a ryby se ochlazují a s tím souvisí další věc, že je nedostatek kyslíku ve vodě a nebo jsou nažrané a tak