konzistencia boilis cesta

Ahojte chcem sa opýtať máte nejaký trik kedy viete, že je cesto správne vymiešané?
Autor diskuse: matko291 - Profil , 4.4.2012 kaprařina - nástrahy, návnady

Boloň - Profil | Čt 5.4.2012 22:35:09

matko291 - >> ahoj osobně to dělám, tak, že si uválím těsto nesmí se mi lepit na ruce a musí být tak trochu plastické, dám ho do sáčku a přes noc do lednice a druhý den jdu válet. Řekl bych že se lépe roluje je jakoby odpočaté a velice dobře se válí...ale taky dost záleží jestli máš formu ok a nebo jestli je to šmejd...

petr12 - Profil | Čt 5.4.2012 22:05:32

matko291 - >> nepročítal jsem vše....mám tento trik. vyrobím těsto jak je zvykem a po půlhodině odstátí si z pistole vytlačím "klobásu". uchopím za konce a ohnu ji do oblouku,pokud praskne,je to napytel!! vše s ohledem na složení směsi!! ptačí zoby bývají křehčí.

DeathDevilSC - Profil | Čt 5.4.2012 21:56:51

teo ma v niecom pravdu urcite,,, ale ja osobne si myslim, ze staci nechat uz vymiesane cesto 1-2 hodiny odstat, aby sa prepojili komponenty a absorbovali vodu... zasa to netreba az tak prehanat... ono pri vareni tie komponenty nabobtnaju dostatocne a naberu dodatocnu vodu, ktoru by nabrali pocas 2 dni skladovania cesta, ci kase... ved asi kazde boilies po uvareni naberu tak dalsiu polovicu objemu... cize cely proces, ktory teo popisoval na 2 cele dni, sa zmesti do par minut varu :)

Poušťák - Profil | Čt 5.4.2012 12:59:05

teo2000 >> papír snese všechno.

teo2000 - Profil | Čt 5.4.2012 10:08:35

Slavíček >>
Čo sa týka dôvodu..vychádza to asi z toho, že drvivá väčšina rybárov používa ako plnivo rôzne múky..kukuričná, ryžová, pšeničná...z ktorých niektoré sú rybám v surovom stave prakticky nestráviteľné. Veľa autorov receptov doporučuje tieto prísady pred zamiešaním zmesy tepelne upraviť napr. prepražením v rúre (dosť článkou u nás bolo uverejnéných v časopisoch).

Inak základný princíp tohto spracovnia zmesy je priamo uvedený a na jednom DVD, tak sa mi zdá že Lov kaprov. Teda nie je to môj výmysel (osobné úpravy, ktoré sa mi zdali vyhovujúce).

Slavíček - Profil | Čt 5.4.2012 9:27:59

teo2000 >> Tohle nemůžu posoudit osobně si myslím že stravitelnost zajistí dobrý složení směsi .Jako tepelně upravený uhlohydráty vitamíny b . Tohle by mělo smysl kdyby člověk přidával enzymi ty potřebují čas varem se ničí .

Zdendahat - Profil | Čt 5.4.2012 9:23:07

myslim že se to takle nedá odpovědět.

teo2000 - Profil | Čt 5.4.2012 9:13:40

Slavíček >>
Táto pôvodná procedúra nie je moja..proste som sa k nej dostal prostredníctvom literatúry zo zahraničia. Vyskúšal som ju a osvedčila sa. Dôvodom odležania nie je získanie lepivosti, ale oživenie prírodných produktov. Ak by som chcel zabezpečiť lepivosť..tak tam pridám boiliesový lep. Uvediem príklad, ak pridám do zmesy mletú orechovú prísadu a túto idem okamžite variť...nič z toho nezískam. Ak je navlhčím a nechám dva dni stáť...dochádza k uvoľneniu ako olejovín tak aj prírodnej aromy. Ak takéto gule idem variť, sú po uvarení hlavne stráviteľnejšie pre ryby.
Z môjho recetu čo robím, napríklad prísada tigrí orech. Múčku zalejem horúcou vodou už napr. 2 dni pred výrobou a hrubozrnnú drť s prísadou cukru 3 až 4 dni. Rozdiel je markantný.

Čo sa týka varenia, ak z práve vymiešanej zmesy urobim 20 až 30 gule a dám ich variť tak na 2 alebo 3 minút varu po vyplávaní, za tento čas sa pravdepodobne nedokážu prevariť tak, aby boli uvarené aj vo vnútry. Dĺžka varu by sa mala prispôsobiť surovine, ktorá je použitá. Tvrdšie zmesy (orechoviny, rôzne šrotoviny..) dlhšie, mäkšie zmesy kratšie.

Je pravdou, že ak chcete variť doma cca 100 kg, musíte mať na to prostriedky. Uskladnenie počas prípravy sa dá realizovať aj v chlade pivnice, avšak na nestačí nejaký plynový varič (osobne to varím v kotline s plynovým vykurovaním) a prvú várku časovo stopujem, priebežne prekrojením skontrolujem stav..
Inak doma sa takých 5-10 kg týmto spôsobom dá pripraviť. Tak som začínal.

Tonskiller - Profil | St 4.4.2012 18:53:12

Slavíček >> jj děkuju za odpověď chtěl jsem to jen porovnat abych se třeba i přiučil, ale děláme to stejně tak jsem se utvrdil, že je to ok

Slavíček - Profil | St 4.4.2012 17:27:47

Tonskiller >> Záleží jaký množství dělám když větší dávku tak hodinu když pouze kg půl hodiny . Účel je aby se do surovin co berou vlhkost nasákli a pak ti těsto zůstalo stejný jinak by ti než ho zpracuješ hodně zhoustlo a nešlo by koulet .

bryndis - Profil | St 4.4.2012 16:43:20

matko291 - >> Vždycky to beru od oka, když dělam jednu směs poprvé, při tom si každou čast postupně vážím (suchá směs, tekutá vč.vajec), a pak už jedu každou část stejně jako tu předchozí a kupodivu to vychází. Těsto nechávám uležet cca hodinku a pak kuličky sypte se :DD

bryndis - Profil | St 4.4.2012 16:40:42

teo2000 >> No chtěl bych tě vidět koulet 100kg boilie při normálních domácích podmínkách. to bys měl tak na půl roku kdybys měl čekat na každou proceduru den. :DD trošku nesmyslné a přehnané zdá se mi.

RED FOXX - Profil | St 4.4.2012 16:34:10

teo 2000 kazdy to robi podľa seba,ja šula gule od 96 roku,a nikdy som to tak ako ty pises nerobil ani nebudem.Robim ich hned po vymieseni a kaprov chytam tiez.

Tonskiller - Profil | St 4.4.2012 15:53:24

Slavíček >> ahoj jak dlouho tedy necháváš těsto odležet?

Slavíček - Profil | St 4.4.2012 15:27:20

teo2000 >> Ty s toho teda děláš složitou věc ? Vařím krmení víc jak 10let a ještě jsem nezkoušel to nechávat tak dlouho odležet pouze tehdy když jsem přidal enzymi .To bych rád věděl proč když gluten po půl hodině už pojí ?

Imothep - Profil | St 4.4.2012 15:23:16

Travex >> Přesně, jak píše Slavíček. Není nad friťáček, tam máš jistotu, že ani po vložení sýta s koulema voda nepřestane vařit, ale taky to chce měnit vodu. Každou další várkou, kterou tam dáš, se Ti prodlužuje doba varu. Já měním po každé 3-4 várce.

teo2000 - Profil | St 4.4.2012 15:19:03

Pár rád...nikdy nerobte gule z čerstvého, práve urobeného cesta. Cesto musí byť prejdené, tzv. nabotnané.
Ako pokus si dajte do pohára napr. múku..krupicu...a zalejte to vodou tak 1 cm nad...pozrtite za hodinu, čo to spraví...voda absorbovaná...hmota nabrala objem. Čo to asi spraví pri 5 kg...?

Osvedčený a doporučený postup, aj keď časovo náročnejší:

Zmiešajte suché prísady samostatne
Zmiešajte tekuté prísady okrem použitého oleja (olej obalí substrát a tento neprijíma vlhkosť).

Do zmiešanej tekutej časti vsypte pomaly suchú zmes, ale iba toľko, aby vytvorila poloriedku hmotu. Tu uskladnite cca na 24 hodín do chladničky. Na druhý deň vmiešajte do tej kaše 90% suchej zmesy (trocha odložiť stranou) možnosť doplniť tekutinou a premiešať. Dať do chladničky na 24 hodín. Na druhý deň vmiešat požadované hmožstvo oleja (ak je potrebný), dopracovať zmes a môžete gúlať.

Nakoľko drvivú časť zloženia tvoria prírodné tzv. múky, tieto potrebujú čas, aby prirodzene absorbovali vodu..oživili sa, inak by ste varili iba surový substrát.

RamonRamone - Profil | St 4.4.2012 14:41:49

Slavíček >> tak si mal napisat hned ze to susis v pradelne kde mas rovnaku teplotu cely rok lebo ked si napisal do chladu tak to ma akosi zmiatlo

Slavíček - Profil | St 4.4.2012 14:40:33

Travex >> Doporučuju starý friťák nebo plynový vařič . Ten originál od mevy ale nemá dostatečný výkon mám vyměněnou trysku a upravený zbytek má to výkon jako velký vařič co se používá na velký hrnce v restauraci .

Lucciano - Profil | St 4.4.2012 14:39:37

Travex >> ak to myslíš s gulami vážne pořiď si plynový varič, lebo budeš neúmerne veľa času tráviť za varičom. Voda by sa nemala prestať variť, keď tam hodíš bobule. Pri nejakom kilečku, dvoch raz za čas by som to neriešil...

Pallermo - Profil | St 4.4.2012 14:38:35

Travex >> to chce hele a jak pripravujes repku taky se na to chystam

Travex - Profil | St 4.4.2012 14:37:19

Pallermo >> Doma skrz uklid to není.....skrz smrad. Já o víkendu jen spařoval 2kg řepky. Prolil to párkrát vodou z rychlovarný konvice. Mladá přišla domu a v předsíni už hlásí, co je to za smrad :-D.

Slavíček - Profil | St 4.4.2012 14:36:35

Travex >> Sušim to tam tak 4 dny pak to dávám jinám .

Travex - Profil | St 4.4.2012 14:35:21

Poušťák >> Tak to budu vařit na kahanu. Přístup k plynu taky mám. Díky za radu. Mně to vrtalo hlavou, že to tak dlouho trvá. Když to vřelo, tak za 3 minuty vyplavaly kule na povrch. Takto kolikrát ne.

Slavíček - Profil | St 4.4.2012 14:34:22

RamonRamone >> Čemu říkáš chlad ? Sušim to v prádelně máme ji v suverénu je tam celý rok kolem 15 c . Nic nepraská všechno je v pohodě .

Pallermo - Profil | St 4.4.2012 14:33:48

Travex >> musis to delat doma ja hodlam na velikonoce nakoulet a dneska du jen tak 1 kg pekne :D jatra javor mama doma me rekla me je to jedno kdyz to uklidis si tak si delej co chces

Travex - Profil | St 4.4.2012 14:31:55

Lucciano >> nedělám to doma.....a mám k dispozici pouze tento tip vařiče. Dělat to doma.....tak mě mladá vystěhuje a sousedi asi taky.

Poušťák - Profil | St 4.4.2012 14:30:11

Travex >> tak ti radím aby jsi si raději sehnal malý vařič na PB,takto je nikdy neuvaříš a budou ti praskat vždy.Voda musí vždy vřít,když tam sypeš koule na vaření.