Krátkodobý lov, přivnaďování

Při krátkodobém lovu (4-5 hod.) na předem nepřipraveném místě, jakou technikou přivnaďujete? Plavačkáři obdobně i feedraři vhazují soustavně malé porce návnady. Platí tato technika i pro běžnou kaprařinu? Nebo soustavný dopad návnad plaší? Jde mi o dosažení většího množství záběrů, ne velikost kapra. Tok Moravy (HO), specifikum tekoucí vody. Díky za osvědčené rady plavačkářů, feedrařů i kaprařů.
Autor diskuse: PECHA62 - Profil , 24.1.2012 kaprařina - techniky lovu

mpmaik - Profil | St 25.1.2012 19:51:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PECHA62 - >> Jak píší kluci dole ( mimo Domino222 :-)))) nejdůležitější je fakt najít to jejich místo a hlavně čas kdy tam ty ryby jsou. Jsou místa kam ryby najíždějí jen v určitém denním čase a kolikrát se jedná jen třeba o 2 hodinky denně a když ten čas netrefíš tak tam můžeš sedět jak tvrdé ,,I,, :-)))) zbytek dne bez záběru . Pokud je to tvoje domácká voda tak opravdu hledej , a až najdeš ten top flek tak klidně čas od času tam něco přikrm . Pokud nakrmíš jen na začátku, tak se ti klidně může stát že tam za pár minut najedou cejni nebo jiné ryby, za půl hoďky to tam vyluxují a odplují. Zbytek rybačky budeš sedět na fleku bez jakéhokoli lákadla pro ostatní rybstvo :-)) Tím že tam pravidelně, třeba každou 1/2 hodinku něco přistřelíš naopak udržíš místo prokrmené a lákavé .

nitrix - Profil | St 25.1.2012 19:17:36

15 minut po nahození...flek prokrmen pul kg halibutek a boilie

nitrix - Profil | St 25.1.2012 19:01:44

jak kdya kde...většinou při kratkych vychazkach používám PVA šnurku nebo pasku a na ni napulene treba 3 kuličky....jindy zase dokrmuji kobrou hrstí boilie...většinou volím podle aktivity ryb, hloubky a typu vody

Ivan. - Profil | St 25.1.2012 18:39:13

PECHA62 - >> na stojákoch menším rybám prihadzovanie nevadí. Dokonca ani keď kobruješ bolies. Výnimkou môžu byť vody s prirodzenou pôvodnou obsádkou, tam bývajú ryby plachejšie. Na riekach je obtiažnejšie dosiahnuť bez predkŕmenia za krátky čas väčší počet záberov, ale keď krdel nájde krmenie, možeš v kľude prikrmovať čo to dá:) treba len dbať na to, aby sa krmenie dostalo na dno na mieste kde potrebuješ.

piskothonza - Profil | St 25.1.2012 18:00:39

PECHA62 - >> dle mě je ze všeho nejduležitější lokalizace ryb,a vysledovaní jejich aktivity času krmení,dobrý je když si mužeš několik dní předem přikrmit,to mužeš použít boilí,ale jinak ja osobně při kratkém lovu použiju peletu s obalovčkou nebo kuku,na revíru který neznám je to ale problém,to je na náhodu,měj se.

Domino222 - Profil | St 25.1.2012 17:28:19

mpmaik >> S tebou sa ja ani baviť nebudem, určite mám viac skúseností ako ty a ja dávam rady z toho čo som zažil. Narozdiel od teba, majstra sveta :-))

Fil@s - Profil | St 25.1.2012 17:17:38

PECHA62 - >> Zdarec, pokud jdu opravdu jen na pár hodin, tak to řeším většinou pva sáčky a punčochou, které hážu spolu s montáží. Pak už jen dokrmuji kobrou. Ale zase záleží na co chytám. Z jara většinou na jeden prut dávám kukuřici, ten druhý boilies nebo pelety. Předloni jsem přišel k vodě, nahodil první prut, a při došponování mi to sebral kapr 55cm. Pak ani ťuk, takže náhoda.

mpmaik - Profil | St 25.1.2012 16:52:26

Domino222 - 25.1.2012 9:59:17 >> Pretože ty si tvrdil ten blábol že za 4 hodiny sa kapor ľahko nedá chytiť a že prehadzovanie pri feederu je blbosť. A ty si ten ktorý v miliónoch otázok rozdáva svoje múdrosti a napospol sám pravdepodobne vieš prdlajz. :-)) Ak chceš niekoho poučovať, tak sám musíš niečo vedieť a poznať. Ak máš len mizivé teoretické znalosti, tak by to chcelo potrebné nedřív trénovať a potom môžeš radiť.

Domino222 - Profil | St 25.1.2012 9:59:17

mpmaik >> A môžeš mi povedať že prečo poučuješ mňa? Keci píš radšej zadávateľovi otázky, on ich využije :-D

PECHA62 - Profil | St 25.1.2012 7:16:33

Všem velké poděkování. Tolik reakcí v tak krátkém čase jsem neočekával. Některé mne dost oslovily, nejraději bych šel hned zkoušet. Praxe je praxe, rady mohou pouze nakopnout. Je škoda, že je zima. Všem ještě jednou děkuji.

mpmaik - Profil | St 25.1.2012 7:02:36

Domino222 >> Koukám že zas jeden který spapal Šalamounovo kokýno :-)))) Bez urážky , ale podle zadavatele chytá na předem připraveném místě a v tomto případě je lov 4-5 hodin naprosto dostatečný. Kapra, nemyslím samozřejmě zkušené trofejní kousky, ale běžné velikosti do cca 60-70cm sice častým přehazováním trošku poplašíš , ale pokud máš pro něj dostatečně připravené atraktivní místo tak se do pár minut vrátí a dost často máš záběr do +- 10-15 minut . Důležitější , a možná i nejdůležitější věcí než nekonečné čekání je najít a dobře připravit to správné místo . Samozřejmě myslím místo ve vodě , ne na břehu :-))))
A k tomu krmení ...... určitě nemusíš půl dne střílet pelety . Já u feedru když mám připravené místo tak prostě dám peletu pod háček a k ní přidám třeba dalších 8-10 pelet na PVA šňůrku nebo hrst mini pelet do PVA punčochy . A pokud u krátkodobého rybolovu nepřijde záběr do max1/2 hodiny tak pruty přehazuji. Ale ještě jednou podotýkám že musíš mít připraveno to správné místo a být tam ve správný čas , jinak můžeš čekat v klidu klidně 14 dní a ten záběr stejně nepřijde :-)))))

Sumec ST - Profil | St 25.1.2012 1:26:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z časových důvodů můj lov na řece (chytám na řece Otavě) nikdy nepřekročí čas 5 hod, takže stejný problém jsem řešil. Chytám převážně na feeder s malým krmítkem. K provnadění používám druhý obyčejný prut s navázaným velkým feedrovým krmítkem bez zátěže na silnějším vlasci ( 30 ). Nejprve prohodím místo tak 5 x tímto zakrmovacím prutem a zároveň odhalím případné vázky (proto ten silný vlasec) a tak po 30 min. začínám na provnaděném místě chytat. Záběry většinou přicházejí hned po nahození. Vnadím převážně spařenou pšenicí a řepkou a nepatrně šrotu, aby to vydrželo v krmítku při náhozu.
Při nahazování či nastřelování koulí jsem špatně odhadoval, kam mi proud v hlubších místech řeky krmení odnese. Krmítkem zakrmím na dno, přesně kde potřebuji a na malém prostoru. Malé krmítko na feedrové montáži ryby neplaší a někdy přijdou opakované záběry ihned po nahození. Jedná se o kapry kolem 50cm. Nevím jak je to u větších.

CZ - Profil | Út 24.1.2012 19:47:58

ploticee >> Musejo žrát a na řece.

Mihalos - Profil | Út 24.1.2012 19:34:00

My chodíme vždy jen za 4-5h a vždy je aspon 7 záběrů od 50+kapra.Chodíme na rybník na Moravě.
Dojdeš k vodě hodíš 3-4 rakety a vždy po 40 minutách přihazujeme cca 1 raketu na udici a jede too :)
Mezi to třeba kobrou pár kuliček.

ondra-voj - Profil | Út 24.1.2012 18:38:29

letos jsem podnikl již jeden krátkodobý lov :-)) bylo to celých 90 min a celkem se mi zadařilo, žádné přikrmování, návnada obyčejná kůrka chleba, slabý vlasec, malý háček.... :-)

http://www.mrk.cz/book.php3?id=1000&zadal=40440

prohlédni si časy na fotkách, šlo to celkem rychle, jako když taháš sardinky z plechovky :-D

kolikrát se mi takto nezadaří ani v létě

Tencher97 - Profil | Út 24.1.2012 18:34:05

PECHA62 - >> ahoj, skus pokud chytáš na pelety nebo boilies tak si ho rozkrájej a skus si z toho udělat takovou sypkou směs nebo těsto, a naláduj to do velkého krmítka a čas od času jim to tam hoď

Možnost 2.
Pokud chytáš blízko nějaká hráze nebo kudy se tam dá jít tak si uřízni klacek nějaký delší a šikmo seřízni petku aby jsi z toho měl takovou misku a tu přivaž na konec a pak jim to tam syp.

možnost 3:
Kup si nějaké osvědčené nejlépe tebou vyzkoušené že na kapry funguje a rozkrájej do toho krmení nějaké to boilies nebo na co chytáš a dělej z toho takové disky ( MM to má ve videu o cejnech tuším)

Možnost 4:
Pokud chytáš na peletky tak se dělají i krmné, tak ty rozmoč a láduj je do krmítka jako klasické krmení

Pokud ti to nějak nepomohlo, pak je mi líto, ale snad jsem tě aspoň inspiroval
Omluv mé nedostatky v kaprařině, chytám na feeder :-))

retrívr - Profil | Út 24.1.2012 18:25:25

malamut >> Jo.

Tomas.K - Profil | Út 24.1.2012 18:22:56

Ahoj, tak napřed chci ujasnit jednu věc, pokud chceš mít v krátkém časovém intervalu hodně záběrů nemůžeš chytat tvrdou kaprařinu. musíš jednoduše zjemnit udici. takže pruty slabší, krmítko , jemnější vlasec , ani pípák nepotřebuješ ( ikdyž já ho používám když chytám jedna položena a jeden feeder). a krmení? stím bych si hlavu nelámal kilovka pytle krmení bohatě vystačí,ale o krmení je toho už dost na netu tak proč se tím tady zaobírat.
Ale spět k otázkám , moje rada je, používej krmítka. navnadíš si tam kam chceš a je to prostě výhodnější než pouze s olovem. to ale neznamená že nebudeš tu a tam nakrmovat. já bych to udělal tak že přijdu k vodě , nakrmím několika koulemi krmení, apak už vnadím jen obsahem krmítka. krmení budu opakovat až v době kdy ryby přestanou brát. nebo po pár hodinách bez záběru.
At se pruty ohýbají :)

mipa - Profil | Út 24.1.2012 17:57:43

PECHA62 - >> Lovím hodně na řece, která má zarostlé a nepřístupné břehy s převislými větvemi ... Jeden prut je feeder medium bez krmítka ( dokrmuji prakem ) a zkouším štěstí na více či méně selektivní nástrahy a podle "nálady" se soustředím na cejny, tlouště a kapry...... Druhý prut je též feeder, ale Carp Extra Heavy a chytám zásadně tam, kde se ostatní bojí, že přijdou o montáž a kus vlasce ... - ... to je právě u protějšího břehu POD VEˇTVEMI !!! Použití těžkých olov (někdy i 150g) je podmínkou proto, že montáž musím "přišpendlit" tak 1m od břehu. Pak prakem nastřelím ( ne do jednoho místa - ryba musí hledat ) 20-30 kuliček boilí, které jsou několik hodin "vylouhované" ve vodě, aby vypadaly starší a nebyly "ostré". Po 2-3 hodinách dostřelím tak 15-20 kuliček boilí ....... víc nic !!!!!! Je to účinné proto, že velká ryba vyžaduje klid a ne každých 20 minut dopaající sestavy ... To je popsaný můj lov na řece .....Na foto možná bude ten protější břeh vidět :-)))) .... omlouvám se za foto, je ze stařičkého mobilu :-)))

Darcy - Profil | Út 24.1.2012 17:22:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PECHA62 - >> Já bych chytal na houpačku. Boční zátěž na 10-15 cm návazci, vlastní návazec 30-40 cm, 10-15 cm od háčku malé olůvko. Krásně je to vidět na videu fy Haldorado. Na řece je nesmysl přistřelovat malé částice. Proud se neustále mění a roznese ti pelety a kukuřici na velkou plochu. Před začátkem lovu bych(pokud možno přesně), zakrmil pěti až deseti koulemi krmení s kukuřicí a peletami. Při větším proudu bych do koulí dal kamení. U koulí krmení musíš mít vzkoušenu jejich rozpustnost v proudu. Do krmení přidej něco plovoucího(klacíky) aby jsi na hladině viděl, kde vytváříš krmnou stopu. Do této krmné stopy musíš pokládat nástrahu. Pokud je zde hodně bílé ryby, musí být kukuřice (zvláště na chytání) tvrdší. Pelety používej větší až 15 mm. V létě používej na chytání a vnadění brambory, jako nástrahu používej polosyrový brambor. Pokud budeš mít záběry, neboj se po hodině pěti koulemi přikrmit.

ploticee - Profil | Út 24.1.2012 12:23:16

PECHA62 - >> Tak pánové a máte po kozách:)) kdo chce vic nemá nic!!!
Teď k té otázce teda. Pro větší počet záběrů převážně chytám na feeder. Samozřejmě převyšuje počet záběrů od cejnů a menších ryb. Pokud chci ale spíše se zaměřit na kapry tak je jasné že větší nástraha je selektivnější. Při příchodu k vodě nakrmim krmítkem cca 15x jedno místečko a pačekám co se bude dít. Pokud ryby žerou a záběry jsou pravidelné tak dokrmuji pouze krmítkem při náhozu už s nástrahou. Podle mě ryby neplašim, protože se krmí a nejsou tak ostrařité. Jiná by byla kdybych chytal v hloubce třeba 0,5m to už by mohlo trošku vadit, ryby by sice na chvilku odjeli ale určitě by se vrátili na mistečko po chvilce. To platí hlavně u kapříků, ty jsou přeci jenom ostražitější než cejni.

PECHA62 - Profil | Út 24.1.2012 11:43:44

Pánové - tyto " vábivé " látky jsou sice velmi pěkné, ale prosím k věci. Dík.

PECHA62 - Profil | Út 24.1.2012 11:24:34

Fishky: Zarybnění je pravidelné, každoroční K2. Chytám je ale spíše náhodně. Použil jsem lov u břehu se splávkem pod špičkou, feeder i klasické krmítko. Splávek - jednorázové masivní zakrmení, feeder i klasika - pouze směs v krmítku + zrnka (vnadil jsem i prakem zrnka nad místo). Ve vodě je více jelců, dost cejnů a poslední roky i dost větších parem. Mám dojem, že vnaděbí není dostatečné a chce to nějakou změnu. Proto má otázka.

Fishky - Profil | Út 24.1.2012 11:14:25

PECHA62 >> jaké zarybnění - kolik kaprů máš v úseku Moravy, do kterého chodíš? Kopec násaďáků, není problém je chytat, nebo je chytáš sporadicky či totálně náhodně? Ono zvolit správnou strategii krmení primárně vychází z faktu, jaké ryby a kolik jich máš v úseku, kde lovíš - jaké máš zodpovězeno, chceš chytat jakékoliv, zůstává tedy otázka kolik jich tam od velikosti S po XXL máš ;-) současně záleží vzhledem k řece i na síle proudu, hloubce a zbylé osádce ryb - velcí cejni, tloušti či parmy ti do krmení nenajíždí?

HmmmmTakJooooo - Profil | Út 24.1.2012 11:07:16

PECHA62 - >> U mensich kapru cca do 40 cm +- mi prijde ze caste vnazeni neplasi ... u vetsich asi ano ... vetsi kapry bud vedet kde se zdrzuji a tam na ne cihat s mensim mnozstvim lepsi navnady a nastrahy nebo proste doufat ze budes mit kliku :))

PECHA62 - Profil | Út 24.1.2012 11:05:41

Díky všem za množství reakcí v krátké době. Plavačkářské kaprařské závody jsem opravdu neviděl. Myslím si, že se ale konají na jiných typech vody a s jinou osádkou než je Morava. Masivní zákrm na začátku lovu je běžná praxe. Mám ale takový dojem, že vařenou kuku, pelety (ne boilí), což používám, rozebere či roznese do okolí bílá ryba v krátké době a na dně je během hodiny vyluxováno. Proto má myšlenka na průběžné dohazování.

šmudla007 - Profil | Út 24.1.2012 11:02:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PECHA62 >> normální klasická rybařina .. moje.. přijdu k vodě, vyberu si flek, cca půl hodinku hážu nazdařbůh udice jen s krmítkem(přehazování co 10 minut .. čili najít ryby pokud někde přijde aspoň oždibování záběry .. přihodím 2-3 velké vnadící koule ...no a pak přihazuju menší kuličky cca jak krmítko co 10 - 15 minut .. pokud tam napchneš peletu či nějaký odolný nástrahy vyloženě s cílem chytit kapra nebo velkou rybu .. dávám obrovskou kouli žrádla na krmítko a prut nahodím a nehejbu s ním dokud se tam nepověsí kapr .. přihazování krmení je možný trošku zmírnit.
Jináč na řece kapři táhnou pravidelně ve stejnou dobu stejnýma místama ..tož obětuj jeden den na celý den u vody ,,zjistit jestli berou přes poledne, nebo po setmění nebo ráno ..no a při příštích lovech se tomu přizpůsobit a jít s předstihem cca hodinu dvě před braním.
jinak ohledně toho že se při plavačce neloví říční kapři ..to bude tím že dva tři červíky daleko dřív sezobne nějaká žravější a početněší drobnější ryba ..a taky v řece neplavou stáda kaprů jak v rybníku.
Jinak když jsem dal na háček kukuřici tak skoro nic jiného než kapr nezabralo ..cejni u nás nejsou a tlouštům více chutná houska rohlík.

Peši - Profil | Út 24.1.2012 11:02:07

Přemýšlím, zda-li se dá vůbec na tuto otázku pořádně odpovědět :) každá voda je svým způsobem specifická, ryby ovlivňuje snad všechno..vítr, tlak, hloubka, teplota, asi jak píšou ostatní nepodcenit průzkum místečka, buď pozorováním, projet si to na člunu s echem a podle toho pak začít s chytáním. Aby pak člověk nezakrmil na půl metrové hloubce nebo v keři schovaném pod vodou. Kvůli krátkým vycházkám na kapry jsem začal chytat před pár lety na feedery, pže mě omrzelo pořád sebou tahat všechny haldy věcí na kaprařinu. U feedru zakrmím drobnými peletkami a na každý proutek zkouším něco jiného, buď na háček nebo pod háček. Je to opravdu alchymie, někdy si říkám, jestli to člověk nepřehání. Chce to zkoušet a zkoušet a postupně odkrývat tajemství každé vody...to je na tom to proč na ryby chodíme..ne?

Jarda Š. - Profil | Út 24.1.2012 10:54:19

Domino222 >>Jj, dík za upozornění, ale jestli chce chytat násaďáky, to je něco jiného, k tomu už je pak lepší rovnou použít kompletně feederovou nebo plavačkářskou techniku.

hOrii - Profil | Út 24.1.2012 10:52:34

Ja pri kaprarine vnadim vetsinou ze zacatku masivneji a pote z kazdou vyvazkou ci prehazovanim dovnaduji nekolika kulickami vsechno zalezi na momentalni aktivite ryb

Domino222 - Profil | Út 24.1.2012 10:49:50

Jarda Š. >> Ale jemu nejde o veľkosť ale o počet :-D Poriadne si prečítaj zadanie.

malamut - Profil | Út 24.1.2012 10:49:42

PECHA62 - >> 4 - 5 hodin na ulovení kapra je málo. Jeho lov vyžaduje daleko delší výpravy za pobytu v biwi a praktikování lovu nonstop. Chytit kapra jindy než v noci je veliké štěstí (viz. Nikl a jeho článek v Rybářství). Úspěch je přímo úměrný množství a "kvalitě" (ceně) použité návnady a nástrahy. Kapr je velmi mazaná ryba, mazanější než většina "kaprařů".

Jarda Š. - Profil | Út 24.1.2012 10:39:43

PECHA62 - >> V kaprařině bych nepřivnaďoval, velké opatrné kapry by to plašilo. Lovné místo provnaď jen před začátkem lovu. Jestli budeš mít záběry, v tomto případě záleží na tom, zda vystihneš místo a čas, kudy projíždí nějaké kapří hejnko. (Když chytneš jeden den, je pravděpodobné, že na stejném místě a ve stejné době chytneš i druhý, když nechytneš, příště raději změň místo.)

hraji - Profil | Út 24.1.2012 10:37:39

PECHA62 >> viděl jsi někdy kaprové plavačkové závody? Co myslíš, jak tam ti lovící tu návnadu dostanou? A skutečně si myslíš, že to rybám vadí?

fajanek - Profil | Út 24.1.2012 10:33:35

Já chytám na menším toku (na Sázavě) a přikrmování řeším tak že před začátkem lovu hodím několik větších koulí krmení na lovné místo a pak už jen přikrmuji prakem, kterým nastřeluji krmení výš proti proudu aby mi kleslo na lovné místo a trochu se sneslo i pod něj. Používám krmení na řeku, které je lepivější a neodnese mi ho hned proud někam daleko. Na lovné místo nahazuji montáž s menšími kmítky, které tolik neplaší ryby. Dobré je do krmné směsi přimíchat trochu hlíny ze břehu. Směs pak lépe klesá ke dnu.

Domino222 - Profil | Út 24.1.2012 10:23:31

PECHA62 >> Ja mám takú skúsenosť ( na našom úseky M. ) že, išli sme na celý deň na kaprov, mali sme zo sebou 4 feedre (boli sme dvaja) a pol dňa sme iba strieľali pelety na hladinu a často sme prehadzovali, ale nič neprišlo iba nejaké pleskáče. Potom sme dali peletky pod háčik a menej sme kŕmili, čakali sme asi 1 a pol hod. a potom to prišlo, mali sme asi 5 záberov od kaprov, trvalo to asi hodinu a zase ostalo ticho. Neviem či ti to pomôže, ale podľa mňa je dôležité úplne ticho pri vode, hlavne keď chytáš pod brehom, a potom už len byť trpezlivý.

PECHA62 - Profil | Út 24.1.2012 10:16:09

Vím, že záležitost je víc než složitá. Do zadání otázky je ale těžké vše specifikovat. Co mám odpozorováno u nás při závodech plavané, tak závodníci neustále přihazují vnadící koule. I když jim jde většinou o cejny, parmy,... je funkční tuto techniku vnadění použít i pro ztažení kaprů? Plavačková směs svým složením a možná hluk dopadu dle mého úsudku kaprům nevyhovuje (během závodů se uloví ojediněle). Co ale podobně přihazovat zrnka, pelety či jiné specialitky pro kapry. Může to fungovat nebo jsou zrnka, pelety spíš pro dlouhodový lov či dlouhodobé zakrmování? Pokud by bylo teplo, odzkoušel bych v praxi a otázku nezadával. V současném počasí ale budu muset počkat. A tak jsem rád za každý názor.

Domino222 - Profil | Út 24.1.2012 10:03:16

PECHA62 - >> Až moc ťažká otázka.. :-) 4 hodiny na kapra na Morave, to je podľa mňa čas za kt. sa len tak ľahko chytiť nedá. Stále prehadzovať aj pri feedri je podľa mňa blbosť, ale to musíš vedieť ty sám ako u vás berú tie kapry, ako často mávaš zábery, a ako často treba potom prehodiť. V každom prípade si myslím že jemná montáž a menšia nástraha ti pomôžu.