kuku v mléčné zralosti přímo z pole

Právě teď je doba, kdy kuku ještě není tvrdá a ještě roní, teď už žluté mléko. Mnohonásobně předčí kuku z plechovky, kdo s tím máte zkušenosti?
Lze jí v této podobě nějak uchovat?
Nebo je ta účinnost jen náhodná?
Autor diskuse: BOWDEN® - Profil , 11.9.2011 kaprařina - nástrahy, návnady

pelikan aliaz STOP Salmonbaits...!! - Profil | Po 12.9.2011 11:51:38

teď chytám výhradně na ní,vyloupnu ji z klasu,jde to hůř než když je uplně suchá,ale pár kilo naloupat jde. Nechám ji dva dny namočenou a pak 2 kila lehce povařím a spolu s 2ma kily močené to nahážu do vody. Teď se daří kapři do 70 cm a splete se i amůr. Krmil sem 5 dní na řece a dnes sem si fajně zachytal,největší 7,5kg kapřík.

BOWDEN® - Profil | Po 12.9.2011 11:41:54

meteor >>
To já nevím, neumím to poznat. Myslím ale, protože se tady nikdy kuku nesklízí na zrno, ale jen na siláž že se tedy jedná o odrůdu vytvářející hodně zelené hmoty a relativně málo zrna.
Ale opakuju, nejsem zemědělec.

Jestli smím dodat, myslím, že kde se pěstuje kuku na zrno tak že tam je už pozdě a že je už asi moc tvrdá. A taky si myslím, že v tom nemůže být nijak významný rozdíl, půjde jen o to stadium zralosti - tvrdosti.

meteor - Profil | Po 12.9.2011 11:38:11

BOWDEN® >> a propo, to tam máte krmnou nebo konzumní kukuřici? Jde to nějak rozpoznat "baj wočko"?

Fishky - Profil | Po 12.9.2011 11:20:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

BOWDEN® >> U kaprů je těch faktorů kopec, často stačí jako "impulz" barva - malý žlutý cosi a ze zvědavosti to do sebe šlukne (plechovková je vizuálně totožná, ale vezme ji vždy dřív menší ryba právě kvůli té "ne-tvrdosti"). Halibutky jsou lákavostí určitě lepší na druhou stranu plechovková kuku je zase stravitelnější (takže půjde asi o něco jiné, než "známé" kaprařské teze. Pokus se to testovat několik dní, nejlépe i na jiných revírech a budeš mít lepší (širší, méně zkreslený) "základ" pro vydedukování závěru. Proti kukuřici bych nasadil závodní řadu šestkového či osmičkového křiklavého miniboilies renomované firmy - jen jednu kuličku, malý háček a klidně na plavačku...

PS: sobotu jsem byl u vody, na dohled jsem měl jen staršího rybáře chytajícího na feeder - při konzultaci jak to jde, tvrdil, že to ani netukne. Měl dva feedry a dával tam kde co - ale špičky se ani nehly. Nejdřív jsem to neměl chuť ani rozdělat, když jsem viděl že mu to fakt nebere (a současně to házel fakt na dobrý místo) no ale nakonec teda že jo... do hodiny tři kapři 50-60, pak celkem dost cejnů a nakonec ještě dva kapříci. Na šesti hodinový lov bez předkrmení na boilies celkem zajímavé skóre - feeder nula, boilies 20mm a jezdilo to... občas v tom tu logiku nevidím :-)

BOWDEN® - Profil | Po 12.9.2011 10:49:26

Fishky >>
No já za mléčnou zralost považuju to, že zrnka nejen že nejsou ještě úplně tvrdá, ale hlavně stav, kdy po stlačení či napíchnutí ze zrnka vytéká šťáva. Dokud je kuku vhodná k jídlu, k ohryzávání klasů, je mlíčko bílé, teď je už žluté (Podblanicko, n.m. kolem 400m).

Dal jsem to sem hlavně proto, že mě šokovala účinnost a to včera. Konfrontoval jsem jí s kuku z plechovky, tedy sladkou kukuřicí a na to se věšeli cejnci a plotičky a záběrů polovic, na tuhle relativně velmi tvrdou šli skoro jen kapři.

Zrnko jsem narušil a dával na háček Owner vel. 6 jen za kůžičku. Když se zrko jakoby vymáčelo, účinnost klesla, po nastražení čerstvého se šťávou byl záběr ihned. Podotýkám že plavaná a vlasec 0,16, na halibut peletu na vlasu ani ťuk!! Prohodil jsem "pod nohama", tedy do 4 m od břehu, průběžně během 3 hodin vyloupanými zrnky ze tří klasů.

Překvapila mě účinnost v tomto stádiu zralosti, nikdy za celý život mě nenapadlo to zkusit, protože je ta kuku přece už tvrdá...

Petr64 - Profil | Po 12.9.2011 10:02:42

c.13 >> Nemusíš tolik solit.:-)

Petr64 - Profil | Po 12.9.2011 10:02:19

Fishky >> Já vím.:-)Ještě je dobrý najít dosazovaný pole na silážování.Tam se najde ještě bílá.:-))

c.13 - Profil | Po 12.9.2011 10:02:19

Petr64 >> Grilovnání na vajgloch, to musí byt delikatesa :-)))))

Fishky - Profil | Po 12.9.2011 10:00:47

Petr64 >> to budou asi ty výše položené oblasti, u nás už se pomalu sklízí :-)

Petr64 - Profil | Po 12.9.2011 9:59:02

Fishky >> Ještě moc tvrdá není.Tohle je z víkendu.:-))

Fishky - Profil | Po 12.9.2011 9:56:49

BOWDEN® - >> ted? mléčná je +/- v době vaření, případně malinko před = baj voko měsíc a půl dozadu? teď je tvrdá a bez vaření bych na ji už nechytal.

// si pamatuju, když jsme jako malí špunti ořezávali kuku a chytali na 10-15 zrnek navlečených přímo na šilon nad háček, ten pak zůstal prázdný a jen sledovali brčko na kraji řeky. Nebyl žádný zázrak chytit za odpolko i pět kaprů (tenkrát každý na jeden prut) a frčet zas na pole pro další kuku :-)

Petr64 - Profil | Po 12.9.2011 9:53:58

Pod vysočinou ještě moc tvrdá není.Suším ju (scvrkne se o víc jak polovinu)Před použitím lehce přeženu varem a v té vodě ju beru i na ryby.Při sušení se odpařuje pouze voda.Nikoliv škroby.

gx1 - Profil | Po 12.9.2011 9:46:37

Podle mne naložit do malých skleniček (pozor,uzkostlivá čistota) a zalít olejem.Nespotřebovaný zbytek použít na krmení.Skleničky je vhodné mít v lednici.Jak uschovat větší množství,nevím.

afjee - Profil | Ne 11.9.2011 23:00:28

Podle mě teď už je pozdě a je už celkem tvrdá. Jinak je to pro mě hodně účinná nástraha i návnada na krátké vycházky. Jak ji uchovat nevím, možná zamrazit či zkusit nějaký nálev a zavařit si ji do sklenic.