Chytání dravců na Slezské Hartě..

Chci se jet podívat tak na týden na Slezskou Hartu, hlavně proto, že jsem slyšel na tento revír dost pochval ohledně zarybnění dravců... Jelikož jsem si koupil člun a může se tam ze člunu chytat tak to chci vyzkoušet. Hlavně se chci zaměřit na velké okouny a štiky. A potřeboval bych poradit jak se tam dravci nejlépe chytají, popřípadě jestli je to lepší ze břehu nebo na loďku.... Budu ubytovaný u Leskovce..

Děkuji za odpovědi....
Autor diskuse: Degustator - Profil , 4.8.2011 dravci - revíry, cestování

nofish - Profil | Po 31.10.2011 21:48:32

sliver - samolibý vůl >> jasně. chápu, souhlasím, respektuju :-)
Mám podobný názor jako ty - na rybařinu a chování u vody.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 31.10.2011 21:46:20

nofish >> já už se o RS odmítám dál bavit. Zaprvé jsem platící člen jakéhosi sdružení, kde platím za prožitky u vody a za druhé já jsem sám sobě RS , mám nastavena mnohem přísnější pravidla, protože mám rád přírodu a pobyt v ní, nehodlám jí škodit. To, že 99 % rybářů se dneska u vody chová hůř než prasata, nehodlám řešit. Hledám pouze cestičky jak se jim všem vyhnout. Jsem starý zkušený pes, já si pěšinku vždycky najdu. Přece si nezkazím radost z rybařiny.

nofish - Profil | Po 31.10.2011 21:32:05

sliver - samolibý vůl >> Jinak aby sis nemyslel že jen tak plácám. Chodil jsem často i po rybnících kde se vůbec neloví. I tam máš problémy. Stany nebyly na pozemku rybníka, otevřený oheň jsem měl hlásit (bonz) na hasiče, pruty neměli nahozeny- policie mi řekla že jim příště nemám ani volat- stan u chovného rybníka a u něj pruty, co dodat. Pak zase chytali dva. Jeden neměl ani povolenku. Policie do telefonu řekla, že jestli nemá ryby v hodnotě nad 5000 tak přijedou ale je to o ničem. Chytneš clapa jak nese v pytli na odpadky dvacet kilo ryb- on to tam našel. Jediný z koho mají lidi alespoň trošku respekt je policie, RS by musela mít status "svazové policie" což není legislativně vůbec řešeno a spíše vše nahrává těm co dělají bordel, to je ten problém.
Policie nemá kapacity ani čas kontrolovat rybáře. Je to víš kde..... tam kde jsme momentálně.

nofish - Profil | Po 31.10.2011 21:15:34

sliver - samolibý vůl >> ne neboj. Tady mluvím o profi RS. Nenapsal jsem to tam dostatečně srozumitelně. Dobrovolná stráž je sice fajn, ale podle mě je úplně zbytečná z níže napsaných důvodů. Ono se o tom občas mluví, ale profi je pár a defakto je to to samé jako dobrovolná, pokud jde o pravomoce. Vím co jsem asi tak mohl dělat v případě jakýchkoli problémů- zavolat policii a doufat, že neřeknou že přijedou až za dvě hodiny.
Zavolat policii na kohokoli kdo dělá bordel může kdokoli, na to nemusí být jmenován RS. Vím, ti chlapi tomu obětují své volno atd. Ale na lidi, při tom co si v dnešní době dovolí, to prostě nestačí.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 31.10.2011 20:50:21

nofish >> zase se mnou mluvíš jako s blbcem? Ty bys svěřil do rukou dobrovolníků pravomoce , které má policie a nikdo jiný ? Už o tobě vážně pochybuju.

nofish - Profil | Po 31.10.2011 10:13:08

sliver - samolibý vůl >> když nebude ryb stráž a postaví se tam rovnou policie, bude to teda jednodušší. Ty ohně, bivaky a zavolání policie- to zvládne kdokoli. O to jde. Člověče já to chvíli dělal. Ne na Hartě. A bez policie nejsi jako RS nic, nemůžeš prostě nic, kromě odebrání povolenky za prohřešky- to ano.
edit: Abys to pochopil. Když tam budu s manželkou a řeknu že ten oheň a bivak tam má ona ne já jako rybář tak už mi RS nic nemůže.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 31.10.2011 10:10:16

nofish >> jakto že nemůžou ? Postaví se na kopeček, spočítají ohně a bivaky a můžou si zavolat policii. Ta musí přijet . Kdyby to párkrát tvrdě zopakovali, vypadalo by to jinak.

nofish - Profil | Po 31.10.2011 10:06:58

sliver - samolibý vůl >> to by muselo být legislativně samozřejmě a dát jim pravomoc jen v katastru revíru- nevím jestli by to praktiky fungovalo. Takhle mají právo držet hubu a nemůžou defakto nic. Je to těžké. Ono to co jste psali dole říkám furt a jednou to tak dopadne. Že to bude jak za první republiky. Každá větší obec bude mít jednoho-dva policajty. On už to přiznal i nějaký ten policejní šéf, že to tak asi jednou dopadne- kvůli nákladům. Kdyby pak šly prachy z pokut obcím, to bys viděl ten pořádek a klídek všude...... sice je to svňá*na na lidi, ale alespoň se dávají bacha- viz měření rychlosti městskou policíí kdysi, když začalo.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 31.10.2011 9:59:52

nofish >> to bys je postavil na roveň policie a to si nedovedu představit. To bych nedělal.

nofish - Profil | Po 31.10.2011 9:57:58

sliver - samolibý vůl >> a nebo kdyby už konečně skončila parodie typu ryb. stráž a když už profi tak ať to jsou opravdoví profi s pravomocí veřejného činitele, který bude mít pravomoc dát pokutu za parkování a vjezd k vodě. Jenže to by byla moc velká změna, na tenhle stát.......(legislativně).

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 31.10.2011 9:45:56

boyscout >> anebo by si každá obec měla platit obecního policajta, který to bude hlídat. Nebo všechny obce dohromady nějakou jednotku.

boyscout - Profil | Po 31.10.2011 9:34:10

sliver - samolibý vůl >> to ale nic nemění na tom, že kdyby si zajeli třeba pod Leskovec a třeba i pěšky obešli břeh tak by vybrali pokuty za desítky tisíc a ještě by si zlepšili fyzičku. Ale jim se evidentně nechce.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 31.10.2011 9:31:27

boyscout >> no vlastně jo, to mně nenapadlo. To je v prdeli.

boyscout - Profil | Po 31.10.2011 9:29:15

sliver - samolibý vůl >> policie pravděpodobně už letos nemá peníze ani na benzín do lodě. Smutné, ale asi to tak bude. Kdyby k tomu sloužili peníze z vybraných pokut, bylo by to jinak. Ale ty jdou bůhví kam.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 31.10.2011 8:40:50

s těma cestama je to složité, většina patří Českým lesům, některé obcím. Bruntál a Mezina to vyřešili nejlíp. Zpoplatnili vjezd a hotovo. Závory na asfaltkách zas má zamklé Povodí. Takže například, kdo chce s lodí na vozíku do vody, musí porušit veškeré předpisy. Svaz se domluvit na cestách neumí nebo nechce. Hlídat pořádek a auta přímo u vody jde hlídat s přehledem, přece je tam policie s člunem. Oni na to ale kašlou i když je to nejjednodušší způsob. Pár flastrů a pak stačí projíždět kolem břehů. Nechápu, co je na tom složitého.

loda30 - Profil | Po 31.10.2011 8:04:06

nofish >> Máš pravdu, ale právě ta tolerance to poslala tam, kde to je. Mnohem větší množství odpadků kolem vody a nárust ,,rádoby přístřešků,, na březích přes letní období je zřejmý. Proto si myslím, že přitvrzení postihů celé Hartě jen prospěje, protože co se tam někdy děje, je opravdu až neuvěřitelné. Zpřístupnit pár cest veřejnosti by bylo zcela určitě přínosem pro rybáře, otázka jak by to ve finále dopadlo. Představa např. placeného parkoviště se vším všudy byť 100 metrů od břehu mě malinko děsí. Před deseti lety si až na pár jedinců nikdo nedovolil zajet do zasakovacího pásma, nebo tam dokonce zaparkovat, jak se to děje dnes, to se však asi vzhledem k tlaku na tuto vodu již nezmění, snad jen těmi tvrdšími postihy. Není to samozřejmě nejlepší řešení, ale asi nejúčinější. Nerad bych, aby to na Hartě vypadalo jako na některých místech třeba na Orlíku, mám na mysli bordel u vody. Samozřejmě je to vše v lidech, ať v rybářích či těch ostatních.

nofish - Profil | Ne 30.10.2011 23:41:22

loda30 >> Ano na některá místa se dá dostat tak že to máš maximálně 5 minut pěšky. Ovšem uniká ti jeden detail. Těch míst je opravdu minimum, pokud si vezmeš jak je harta velká. Teď teda beru stranu od Leskovce. To teda budou všichni rybáři jezdit jen na tato místa? To se bude chytat třeba na 20% plochy, vynechám-li lov z loděk? Vždyť to už se tam ani nehneš. Když budou jezdit jen místa kde budou moci "legálně" projet a zaparkovat. V tom případě nezaparkují. Myslím za současného stavu. Zajeď se podívat nahoru k mostu směr Bruntál. Tam můžeš dojet a zaprakovat. V létě tam polovina aut patří houbařům. Dvakrát tolik lidí se tam nevejde. Aut taky ne.
Nevím jak povodí, ale myslím si, že pánové sedící ve vedení svazu by se měli začít trošku starat.......Pokusit se dohodnout oficiálně aby se po asfaltkách mohlo jezdit když už tam jsou, ale dát do popisu revíru třeba větu "parkování nejblíže x/y merů od vody a jen v těchto a těchto místech". Klidně ať za to majitel pozemku, svolí-li s vjezdem/parkováním, za to dostane finanční obnos. Tak se holt vysype do vody o trochu méně kaprů a co.....
Ono to tam všechno vlasně funguje na principu jakési tolerance, ne psané dohody......co teda vím.
A když nastane problém, tak defakto svaz řekne "neměli tam jezdit, mi jim to říkali". To ale není řešení, protože se to bude dít stále dokola.
(mizím, ale případnou odpověď si zítra přečtu)

loda30 - Profil | Ne 30.10.2011 23:22:48

nofish >> Ale vždyť i přes stávající zákazové značky je stále spousta míst, kde se dá k hartě dostat cca na sto metrů. Rybář má samozřejmě právo využívat prostoru kolem revíru, ale obávám se, že parkovaní osobních vozidel současných oblastech není zcela na místě. Ztotožňuji se s s tvým názorem, že by mělo Povodí malinko reagovat na potřeby běžných rybářů...Myslím tím přístupnost revíru.Nicméně můj názor na tvrdší postihy ohledně porušování danných podmínek správce toku je zcela na místě dle mě, je to rok od roku horší.

nofish - Profil | Ne 30.10.2011 23:06:05

loda30 >> ty tu dole píšeš o tvrdších kontrolách. Bavili jsme se o tom že se jezdí do zákazů- viz zmiňované cesty. Poenta je taková, že budou-li se tvrdě pokutovat vozidla jezdící zákazem tak to bude 90% vozidel a denně. Protože ti lidi se nějak chtějí dostat k tomu revíru. Jedná se o revír ČRS. Na revíru se provozuje rybolov. Rybolov provádí rybáři. Rybáři se chtějí dostat k revíru. Nebudou-li mít přístupové cesty, alespoň nějaký základ, bude to začarovaný kruh. Pořád dokola. Ježdění do zákazů, parkování v zákazech atd. Co na tom nechápeš? Nebo to není problém? Nebudou tedy rybáři platící pokuty obětí neshopnosti svazu dát pro daný revír po domluvě s povodím jasná pravidla kam se bude jezdit a kde pakrkovat? A nemyslím tím pravidla typu "nebude se jezdit nikam".........
Teď se vůbec nejedná o jedince parkující přímo u vody ale o příjezd k revíru a tvé údajné tvrdé postihy přístí rok.

......příště si radši zkompiluju gentoo než se snažit aby něco pochopil člověk, který to pochopit očividně nechce........bude to rychlejší....

loda30 - Profil | Ne 30.10.2011 22:55:33

nofish >> Dobrá tedy, tvé řešení problému??? Snad to pochopím z druhého konce... Poenta mi fakt stále uniká.... Sorry Boyscoute, seš bystřejší....

nofish - Profil | Ne 30.10.2011 22:49:45

loda30 >> ne to je popis situace, která se musí nějak řešit. Nebavíš se tu s člověkem co chytá ryby a nic víc ho nezajímá. Každý problém má své důvody. Racionální je řešit původ problémů, ne problémy. Co na tom nechápeš?

Aneb kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody. Když svaz bude hledat způsob jak to udělat aby lidi měli co chtějí ale přitom s rozumem (dojeli na revír a neměli auto dva kilometry od sebe) tak nebudeš muset řešit ostřejší kontroly. Teď je defakto 90% aut v zákazu- pokud jde o místa co jsem ti psal. To že parkuje pár pitomců přímo u prutů je druhá věc, těm bych bral papíry hned.
edit: jinak ty auta povodí ani RS řešit nemůže. Musí na to volat policii a ještě lépe i zástupce z životního prostředí (pokud najde kapku oleje pod autem v ochranném pásmu, může být sranda) RS je sice úřední osoba, ale to má tak akorát když dostane do čumáku, tak že ten co mu dal bude mít větší problém. Jinak všechno přes policii, má stejné pravomoci jako každý jiný občan, nic víc...... (dělal jsem to, tak snad vím).

loda30 - Profil | Ne 30.10.2011 22:47:34

boyscout >> V dané situaci nerozumím tomu, zda jde o stížnost na malou přístupnost k danému revíru či na druhou stranu nedostatečnou kontrolu dodržování danných pravidel ze strany správce území, tedy Povodí Odry a.s., potažmo RS či Policie

nofish - Profil | Ne 30.10.2011 22:45:33

boyscout >> neche rozumět. Respektive úřední osoba (RS tedy asi) bude mít zase něco na chlápka co se bojí o auto (uznávám, parkovat u prutů je napřesdržku a taky se mi to nelíbí). LIdi co dělají skutečný bordel budou zase v klidu. Těch se tam všichni bojí. S těmi nadělají víc pořádku místní chlapi,než policie a RS dohromady. To je ten problém.

nofish - Profil | Ne 30.10.2011 22:42:52

loda30 >> okecáváš to a neodpovíš. Vzhledem k tomu, že jsem tak trošku proškolen jako řidič profesionál, také vím, že jestli někdo přestříká značku, tak je neplatná. Ono tda stačí aby byla špatně umístěná a je neplatná, když už jsme u toho. Ono totiž zákon přesně definuje jak má značka vypadat, jak má být viditelná, dokonce její přesné umístění pokud jde o vzdálenost od vozovky a podobně. A myslím si, že jsi mě pochopil mooooc dobře. Jen se ti to nelíbí
Při zákazu vjezdu defakto na všechny cesty vedoucí okolo břehů se stane jedno jediné. Buď se najde někdo kdo tu značku zdevastuje a tím se stane neplatnou, nebo jej budou všichni ignorovat. Jasně může tam denně jezdit policie a rozdávat pokuty- to ale není řešní problému, to je totální kravina. Říct rybářům "tady máte revír 800 hektarů ale musíte tam pěšky z Leskovcce, Razové atd...."
To že tam chodí turisti, nerybáři? Nechápu. Aby ti chlapi turistu nepřejeli? A co omezit rychlost? Cyklista letící na kole z kopce nebezpečný není?
Nehledám žádnou skulinu. Používám zdravý rozum.
1) lidi jezdí lovit ryby
2) jezdí vozidly
3) k revíru potřebuješ adekvátní přístup
Vozidla a parkování můžeš řešit zákazy o kterých víš že je budou lidé porušovat, nebo racionálně- snažit se najit řešení rozumné, nikomu neškodící. První varianta je ta jednodušší no..........

boyscout - Profil | Ne 30.10.2011 22:31:51

loda30 >> myslím že to napsal celkem logicky, čemu nerozumíš?

loda30 - Profil | Ne 30.10.2011 22:28:29

nofish >> Stále ti nerozumím, nicméně platnost dopravních značek zřejmě znáž, tudíž ti nemám k tomu co dodat. Snad jen, že mám s tebe pocit, že se snažíš za každou cenu hledat skulinu. Problematiku dané oblasti, kterou uvádíš, znám. Ale věř mi, že když se vydám z onoho parkoviště, které uvádíš jako nedostačující, na procházku ze svou ženou a dvěma dětmi směrem na Leskovec, potkám většinou docela dost turistů, nerybářů.....

nofish - Profil | Ne 30.10.2011 22:11:35

loda30 >> Takže ještě jednou.
1) taky nesnáším auta u vody
2) nedělá mi problém, jít kus pěšky
3) nesnáším bordel u vody, netahám tolik věcí abych je neunesl kilometr na zádech

ale: Bavili jsme se o zákazových značkách a o tom že jsou někde zničené. Nedivím se. Když přijedu níže popsanou cestou od Opavy a chci jít na ryby k poloostrovu nastavá problém. Když by byla zákazová značka v místě kde je vidět, že pravděpodobně nějaká byla tak musím nechat auto na parkovišti které má kapacitu cca 15 aut a dále cca 2km půjdu pěšky. Je jedno jestli by tam byl zákaz vjezdu, nebo stání/zastavení (zákaz odstavení auta). To samé, když budu chtít na ryby směrem na Leskovec. Zase budu muset nechat auto na tom malinkém parkovišti, které by bylo kapacitou nedostačující.
Podle mě je teda rozumnější aby stav zůstal jaký je s tím že se oficiálně vyhradí mista pro parkování (jasně pozemky mají majitele atd.... to je druhá stránka mince) a kdo to poruší tak nemilosrdně trestat. Za auto u vody papíry na půl roku klidně.

loda30 - Profil | Ne 30.10.2011 22:01:44

nofish >> Stále ti nerozumím, promiň.

nofish - Profil | Ne 30.10.2011 21:58:46

loda30 >> Ale tam je problém že teba za Leskovcem je zákaz hned na začátku příjezdové cesty (respektive byl- je tam pozůstatek značky- před včelínem) a dva kilometry pěšky na polostrov nikdo chodit nebude. A i kdyby lidi chodili pěšky tak nebude kde zaparkovat.

Takže defakto když pojedu od Opavy. Za Leskovcem sjedu dolů. Tam je ta točna a parkoviště tak pro řekněme 15 aut. Na obě strany by byl teda zákaz po té asfaltce, kdyby tam ty značky byly a byly platné. Takže defakto rybářům bys zakázal vjezd, neměli by přitom ani kde odstavit auta ani kdyby chtěli jít pěšky.........Taky se mi nelíbí auta všude a tuplem né u vody. Ale zase nějak se k té vodě dostat musí. Popojít sto, dvěstě metrů už snad není problém.

loda30 - Profil | Ne 30.10.2011 21:51:55

nofish >> Sorry, ale malinko mi unikla poenta tvé reakce????

nofish - Profil | Ne 30.10.2011 21:44:42

loda30 >> pokud bude značka nečitelná, má policie smůlu. To je ti snad jasné ne? To samé pokud řeknu, že se jsem jel přes pole a s majitelem pozemku jsem se dohodnul že tam projedu. Taky se mi nelíbí auta všude, o tom žádná. Ale tam je problém že teba za Leskovcem je zákaz hned na začátku příjezdové cesty a dva kilometry pěšky na polostrov nikdo chodit nebude. A i kdyby lidi chodili pěšky tak nebude kde zaparkovat.
Parkuju kde mám, ale třeba jeden pán od profi RS mě dneska pěkne nasr*al, málem jsem se s ním sťuknul, protože mu v noci svítí auto jen obrysovkama- tak ať mi pak něco řekne o dodržování dopravních předpisů při kontrole kdybych náhodou někdy zaparkoval neúmyslně někde kde nemůžu...... to je jen postřeh edit: jen aby to blbě nevyznělo. Několikkrát jsem se s tím člověkem bavil a nic proti němu nemám, ale tohle bylo fakt o hubu.