Jak je to s výskytem pstruha lososového v našich řekách?

Vloni jsem chytil ve Vltavě u Tróji pstruha, myslel jsem, že to je vybledlý duhák, ale doma jsem zjistil, že má oranžové maso jako losos. Vysazují se u nás tito pstruzi běžně, anebo to je rarita?
Autor diskuse: Vinetou7 - Profil , 13.2.2011 všeobecné - příhody, kuriozity

Giebel - Profil | Po 17.10.2016 15:31:30

trubadurek >> No moc pěkný rybky trubadůrku!

trubadurek - Profil | Čt 13.8.2015 21:02:51

nofish - fotka je velmi, velmi, velmi špatná... Tam už je nepředpažuju. Tyhle mají 2kg plus. Setkal jsem se s rybama, který měli 5kg plus. To už jsou lososi :-)

nofish - Profil | Čt 13.8.2015 20:56:38

trubadurek >> No právě... Kurňa, já čekal od rybáře fotku reálnější, aby fakt byla poznat velikost ryby. Takhle aby se člověk trápil ve photoshopu :-)

trubadurek - Profil | Čt 13.8.2015 20:42:06

nofish >> kolego :-). Proč to popichování :-). Je zřejmé, že pokud ruce předpažím, ryba bude větší a já budu větší rybář. Když se to může dělat dělat u kapřima, proč ne u lososima?

To, že je zde každý odborník je více než zřejmé. Chtěl jsem tuto diskusi jen obohatit.

nofish - Profil | Čt 13.8.2015 20:05:50

trubadurek >> fotka ryby s rukama nataženýma o 20% více do předu, oproti tomu, co zvládne obyčejný člověk. Co s tím? Vypadá to velice odborně.

trubadurek - Profil | Čt 13.8.2015 19:45:11

Koukám že je to tady samej odbornk :-)

vydrísek vimperk - Profil | Čt 13.8.2015 19:01:52

Zdravím,
Je to asi takto:Pstruh (siven) lososový patří v evropském měřítku k vysoce oblíbeným produktům akvakultury se stále rostoucím trendem produkce a spotřeby. Obecně lze říci že je to z hlediska druhové příslušnosti stále pstruh duhový (popř. siven americký), který je pouze odchován jiným technologickým postupem. Je krmen kvalitnějším krmivem s obsahem karotenoidů (jejichž zdrojem jsou převážně krunýře korýšů), což se projevuje kladně na jeho zdravotním stavu ale zejména na oranžovočerveném zbarvená svaloviny, které je přirozeně charakteristické pro lososa. Narozdíl od běžně prodávaných pstruhů se chová do velikosti 1 - 2 kg což výrazně prodlužuje jeho odchov (trvá cca o 1 - 1,5 roku déle). Pstruh (siven) lososový má rovněž chutnější maso za což vděčí většímu poměru vnitrosvalového tuku. Ten je mimochodem i významným zdrojem zdraví prospěšných omega 3 a omega 6 polynenasycených mastných kyselin. Lososovité ryby obecně patří k k rybám s jejich nejvyšším obsahem..

Jsem absolventem rybářské školy Třeboň a Vodňany. Zde je asi nejlépe popsáno jak to je.
Sám vlastním sádky a chov pstruhů je mým koníčkem.

nofish - Profil | Čt 9.6.2011 0:37:58

flekos >> HOj. Dík za info. Nevěděl jsem přesně co všechno se dá použít na to barvení. Pstruhárnu jsem jen tak prolítnul. Jen vím že se dá víc způsoby docílit té barvy masa, Prostě pokud jde o tohle tak vím jen obecně o co jde.

flekos - Profil | St 8.6.2011 23:19:38

nofish >> Ahoj,jsem jen alergicky na to beta.Za zbarveni masa pstruha americkeho duhoveho v nemeckych a rakouskych chovech ,je zodpovedna latka ASTAXANTHIN,coz je vytazek z blesivce-astacus gammarus --patrici mezi CAROTINOIDY. --PS_pro Martina-v mem veku si nemohu dovolit trhliny v nazorech.

mazar - Profil | St 8.6.2011 16:21:30

šmudla >> Žlutí jsou všechny šikmoočka, ale to je fuk nechci aby si někdo myslel, že jsem rasista, jen jsem citoval jeden můj oblíbený seriál:).

šmudla - Profil | St 8.6.2011 16:03:03

mazar >> žlutí jsou čínani... takže veslonosi jsou krmeni granulemi ze zgranulovaných čínanů?
japonci jsou šikmoocí, ne žlutí, šikmooké granule jsou vedeny pod jiným obchodním názvem.

mazar - Profil | St 8.6.2011 15:59:38

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Japonci nejsou lidi.

Vodník Kebule - Profil | St 8.6.2011 15:47:59

Ajajaj, Netipa je tady, rychle pryč! ;o)

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 8.6.2011 15:40:35

mazar >> U nás jsou veslososnosi přikrmováni lidma, takže masíčko mají krásně nažloutlé a vyzařuje z nich takové to lidské teplo a porozumění.

mazar - Profil | St 8.6.2011 15:29:03

Netipa - poslední hrdina MRKu >> U nás pouze veslonoší duhoví lososovití, ale to není ono samé granule a anabolické stereoidy.

šmudla - Profil | St 8.6.2011 15:22:06

drozďák 30,42 >> Jikrnačka má ten camcourek kratší jen po úroveň oka. Mlíčnák má delší... už se mi to popletlo, ale mrknu na pstruha v ruce a hned poznám jestli je to jikrnačka či mlíčnák, fotky klamou.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | St 8.6.2011 15:19:14

drozďák 30,42 >> a jak to má potočák jikernačky ?

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 8.6.2011 15:16:35

A veslososnosa už jste někdo lapil? U nás se teď na jaře pár kousků chytlo

drozďák 30,42 - Profil | St 8.6.2011 15:00:05

šmudla >> jikernačka potočáka má protáhlou tlamu za oko, anebo ne? Nevím, jen se ptám.

jindraŠ - Profil | St 8.6.2011 13:18:22

nofish >> Přesně tak.

nofish - Profil | St 8.6.2011 13:12:15

jindraŠ >> Ano těch obhodních názvů už je tolik, že člověk neznalý stejně neví co kupuje. Rybářství třeboň nakoupí kapra na vysočině ale na vánoce je z toho v praze Třeboňský kapr :D

nofish - Profil | St 8.6.2011 13:10:54

pfly >> JJ ale ty překlady, nemám slov, je to denně a všude. Pokud jde o toho lososa tak tam bych tomu věřil, přece jenom Norsko je jeden z největších producentů. Ale zase třeba rakušáci nemají rádi ryby z maďarska (rakousští zpracovatelé). Jenže česká firma to v maďarsku koupí (hlavně jde o dravce) hodí na týden do sádky (pokud to vůbec složí z auta) a pak prodá do rakouska jako české. Nedělám si iluze že se tohle nedělá s jakýmkoli zbožím. A ještě jedna věc, kdyby firmy prodávaly ryby za peníze za které je perou na export i kdyby jen tu exportní rybu, věřím že třeba v případě kapra by si lidi koupili kapra radši než lososa. (aby taky ne když by byl za 50/kg)

jindraŠ - Profil | St 8.6.2011 13:09:30

nofish >> Jsou to "jenom"obchodní názvy.Setkáš se s holandským pstruhem,říčním pstruhem,Punkevním pstruhem a nevím co ještě.Tak proč ne pstruh lososový.To nemá nic společnýho s ichtyologií.

pfly - Profil | St 8.6.2011 13:02:27

nofish >> No to jde o to,že ty názvy marketingově vylepšují.A često jde o to,že popis,pokud je přeložen,je často přeložen úplně blbě..
Namátkou jsem nedávno kupoval pro kočku konzervy od francouzkého výrobce.Samozřejmě jak je u Francouzů zvykem,popis byl jen ve francouzštině.Na české etiketě bylo napsáno hovězí+ryba - správný překlad měl být hovězí+ játra u druhé drůbeží+ryba správný překlad drůbež+králík.Pak tomu samozřejmě věř...Ale u toho lososa,pokud tam je Salmo salar - Norway,nemám důvod nevěřit.

nofish - Profil | St 8.6.2011 12:39:43

pfly >> Dělá se všelicos, lidi kteří neznají originál nic nepoznají. Je to jen zákony, dokud se všechny podvody nebudou tvrdě trestat tak je to o ničem. I barevní pstruzi prodávaní jako neexistující druh jsou podle mě podvod. Se zkusím podívat až to někde potkám, jaký je u toho latinský název.

pfly - Profil | St 8.6.2011 12:36:19

nofish >> To možná jo,ale to jsou tak praktiky nějakých sockořetězců.
Ale víš co,zkoušel jsi udělat Gravlax z duháka?Já na to odvahu neměl..

nofish - Profil | St 8.6.2011 12:25:54

pfly >> Věř šmudlovi :D divil by ses kolik ryb se koupí nějak a změnou etikety je z nich najednou jiná. Stejně jako je u nás POVOLENO rozmrazit filety z lososa a prodávat jako chlazené. AY tím jsem si jistí že se to dělá a je to legální. To už si dejte radši toho našeho pstruha, ten losos jsou taky jen granule.

pfly - Profil | St 8.6.2011 12:25:35

šmudla >> Kupuji chlazenýho...Mraženou sračku si strč za klobouk:)))Takže asi tak..
btw.při ceně 190 za mořčáka a 280 za lososa proti srovnatelnému candátovi za 380 je jasný co raději koupím.

Mikšík- jen jednou - Profil | St 8.6.2011 12:23:12

pstruh lososový? wtf?
zase jsem něco zaspal?

nofish - Profil | St 8.6.2011 12:22:21

svoban >> jj jinak on ani tak nezakrňuje ale nemá čas vyrůst- je sežrán většinou asiaty, tam de většina filet. Jinak ten největší co jsem viděl na fotce, mají ho tam vypreparovaného v nějakém muzeu, to je fakt obluda.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | St 8.6.2011 12:17:58

Chytils lososa pstruhového ( atlantského). Nasazujou se to přítoků Labe, třeba do Kamenice. Nějakej se zatoulal do Prahy a tys ho chytil.

šmudla - Profil | St 8.6.2011 12:15:14

pfly >> Opravdu obdivuji Tvou bezmeznou důvěru v cedulku na fláku zmraženýho masa, hlavně že je to drahý a kvalitní :)
Jak poznáš Americkýho lososa s Norskou cedulkou a cenou o řád nahoru?
Fakt zlatý svatý český plotice cejni i ten tučnej kapr nebo i zablešenej tloušť než tohle z mrazáku. Když se falšujou filety tak tam prostě mají dát cedulku fileta z mořských ryb... ale přijde ekonom a řekne, hele fileta z norské tresky se líp prodává, sice je to lež ale lidi to nepoznaj tak proč si nenarejžovat že?
To už radši českýho granulovanýho duháka než lososa odněkud z tramtárie.
Jezte český ryby a tyhle globalisty eliminujete(nejlíp vlastnoručně chycený ryby u kterých víte že pochází z vody ve které je chytnete).

svoban - Profil | St 8.6.2011 12:14:27

nofish >> A ten nilský okoun jako nepůvodní ryba ještě zdevastoval celé Viktoriino jezero a začíná v něm zakrňovat.

pfly - Profil | St 8.6.2011 12:05:53

šmudla >> Tak docela nemáš pravdu.Když kupuji Norského lososa,je vždycky označen.Americkýho poznáš i podle ceny,která je o řád dole.