Výroba koulí (hotovek)

Zdarvím, chtěl bych se zeptat, co dávat nebo nedávat při výrobě hotovek, aby se koule nekazily. Jestli přidáváte nějaké přípravky kvůli trvanlivosti. Jak dlouho sušíte, jak to skladujete, jak dlouho vám vydrží atd. Mám zkušenosti jen s výrobou maraženek, jsem s nimi spokojený, ale při větším množství nemám dostatečnou kapacitu v mrazáku...
Autor diskuse: toliplzen - Profil , 8.12.2010 kaprařina - nástrahy, návnady

Jaký způsob konzervování nejčastěji používáte?

A) Jen suším88%

B) Suším + chemie0%

C) Zavařuji0%

D) Používám sůl, nebo cukr8%

E) Používám melasu4%

F) Používám olej0%

Od 8.12.2010 hlasovalo 24 čtenářů.

Fčela - Profil | Čt 9.12.2010 18:25:29

toliplzen - >> souhlasim s kolegou Usamou,nechat vyschnout a zasipat je soli a mam takovy dojem,ze Ken Townley nekde psal,ze jim pak nevadi i nejaka mensi vlhkost a ten ma uz neco vyzkouseno,tak neni duvod mu neverit. At se dari...

fbc - Profil | Čt 9.12.2010 18:14:15

toliplzen - >> Pravdepodobne budeš spokojný,ja chytám výhradne na svoje boilies už 10 rokov a vždy mi niečo ostane a nemám najmenší dôvod niečo meňit,keď budeš chcieť niečo vedieť kľudne napíš čus.

toliplzen - Profil | St 8.12.2010 23:24:47

fbc >> Myslím, že asi budu postupovat stejně, a preservabait možná zkusím na mléčné báze a játro, ale jen v minimálním množství, přece jenom u těchto přísad mám krapátko obavy..

Slavík - Profil | St 8.12.2010 21:05:39

seplf >> koukni níž a najdeš to,někdo odkaz dával

seplf - Profil | St 8.12.2010 21:03:40

nějak se to zakouslo tak znovu kde se preserver tb dá koupit

seplf - Profil | St 8.12.2010 21:01:37

dá koupit

seplf - Profil | St 8.12.2010 21:00:57

zdravím a mám dotaz kde se ten

Slavík - Profil | St 8.12.2010 20:24:49

Petr.J >> máš pravdu asi by to bylo lepší a já toho nedělam moc vjetšinou 2-3kg na ráz víc né to mi stačí ale problém je že bydlim jinde než dělam koule a mam tam i pruty.Když už někam jedu tak chci mít koule hotové a jen to naskládat do auta a vyrazit né se ještě dělat s koulema,spěcham k vodě jak blázen,znáš to :))

Petr.J - Profil | St 8.12.2010 20:19:19

Slavík >> Když jezdíš jenom na víkendy, nebylo by lepší si před tím naválet vždycky čerstvé a žádné zásoby si nedělat, na víkend se toho zase tolik nespotřebuje, to je práce na chvilku a čerstvé jsou určitě nejlepší, já si někdy dělám čerstvé kuličky přímo u vody, když jsem tam déle, vezu si namíchanou směs, pár vajec nějaké ty vodičky a kuličky si na chytání udělám, stejně je na rybách většinou dost času.

Pajos07 - Profil | St 8.12.2010 19:54:25

toliplzen - >> cau ja to tak 7 dni necham vyschnout v bedince a potom to davam do kabel na boilie a necham to vyset doma na teplejsim miste ale bacha docela to smrdi kdyz to mas tam delsi dobu

Usama - Profil | St 8.12.2010 19:27:28

Slavík >> Důvěra je nejdůležitější . Taky vozím 2 max 3 druhy .

Lajnator - Profil | St 8.12.2010 19:21:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

toliplzen - >> na konzervanty pozor! ne všechny jsou "použitelné", koule sice neplesnivý ale zároveň taky nechytají...za posledních pár let šla kvalita hodně nahoru ale stejně preferuji spíš přesušit...pak skladovaní na tmavém suchém místě a nebudeš mít problém...jestli chceš přeci jen prubnout chemii, poptej nějakého ověřeného výrobce co do toho cpou, každopádně z přírodních konzervantů je hodně dobrá sůl! po uvaření naložit...já nechávám schnout cca 3-4 dny

Cloud - Profil | St 8.12.2010 19:18:25

toliplzen - >>Jelikož konzervování v soli nebo cukru mění vastnosti hotovek a při sušení dochází ke ztrátám aromatických látek,tak já nejraději konzervuji bolí zavařováním ve skleněných zavařovacích lahvích.

Slavík - Profil | St 8.12.2010 19:09:52

Usama >> S tou důvěrou ti dávam 100% za pravdu,vždy jsem vozil k vodě několik druhů koulí a snažil se to různě kombinovat,vymejšlet ale postupem času zjištuju že mi stačí max dva druhy a prostě věřit.

Usama - Profil | St 8.12.2010 19:03:41

Slavík >> Taky jezdím hlavně víkendy a šlapou dobře . Chce to tomu věřit navíc pokud to jde nechávám to nahozený i 30 hodin než to přehodim. Tak chci aby to vydrželo .

Usama - Profil | St 8.12.2010 18:56:54

Slavík >> Samozřejmě že jsou tvrdý ale hodně záleží na složení směsi . Věř tomu že do 48 hodin se mě rozpadnou a hlavně nejdou na to tolik malé ryby .

don Ferrari - Profil | St 8.12.2010 18:52:30

Slavík >> taky to nepíšu proto, aby jsi ho tam začal dávat, jen mé poznatky s preserverem,

Slavík - Profil | St 8.12.2010 18:51:39

Petr.J >> určitě jim to nevadí,možná to je i lepší vzhledem k tomu že to nerozmlátí bílá ryba ale mě se zadařilo na měkké koule a tvrdé zustali netklé,možná to je jen danou vodou nepřikládam tomu velkej význam ale měkčim víc věřim a dřív začnou pracovat,nejezdim k vodě na týden ale jen víkendy

Slavík - Profil | St 8.12.2010 18:48:28

don Ferrari >> Abych se přiznal ten preserv jsem už viděl ale do koulí ho dávat taky nechci je to na každym,prostě k tomu nemam vůbec důvěru i když je to možná blbost

Petr.J - Profil | St 8.12.2010 18:46:57

Slavík >> Já je taky suším na kámen a poté ještě zasypávám cukrem, jsou tvrdé jako šutr a nezdá se mi že by to kaprům vadilo, žerou to normálně.

don Ferrari - Profil | St 8.12.2010 18:43:37

Slavík >> To je ten důvod, proč používám preserver,

Slavík - Profil | St 8.12.2010 18:40:13

Usama >> zdar když ale dáš koule do sloli-cukru tak ztvrdnou né,nemam s tim žádnou zkušenost ale do mrazáku se mě nevejdou a vysušit na kámen je nechci,mam lepší zkušenost s měkčíma

fbc - Profil | St 8.12.2010 18:33:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ak gule varíš tak sušenie stačí od 3 do 7 dní.Ak naparuješ tak dlhšie aj okolo 2-týždnov v bedničke na ovocie.Preservabait nepoužívam,iba ak by si mal postavenú zmes čisto na mliečnych proteínoch,tie sa dosť kazia,ale všetko záleží od zmesi.Po vysušení ich z bedničky presipem do mechov od cibule,označím lístkom.Mechy zavesím na suché miesto a občas ich cez zimu pretrasiem.Na jar sú vysušené( väčšinou sa dajú prepichnúť aj ihlou)-a pred rybačkou ich vysypem do plastovej nádoby a zalejem olejom,tek.potravou,atd.Nechám ich tak asi týžden a potom na ne chytám.Takto oživené gule normalne fungujú od 1 dňa.

Usama - Profil | St 8.12.2010 18:33:09

Nevidím důvod dávat nějakou chemii když stačí sůl nebo cukr . Takhle skladuju krmení třeba i 4 měsíce bez problémů s plísní .

Grasel - Profil | St 8.12.2010 18:31:54

don Ferrari >> Děkuji a nápodobně!

don Ferrari - Profil | St 8.12.2010 18:28:18

Pvl >> také jsem sušil, ale pak jsem přešel na preserver a nezjistil jsem rozdíl, což Ty a Grasel říci nemůžete, ale jde zde pouze o naše názory a tak tu každý může napsat to své, ať vám to oběma kouše, :-)

Grasel - Profil | St 8.12.2010 18:21:19

don Ferrari >> Viz můj první zápis v této diskuzi

Pvl - Profil | St 8.12.2010 18:20:49

don Ferrari >> Ne . A ani jsem se myšlenkou jej použít nezabýval . Abych pravdu řekl . Z důvodu který psal Grasel .

Grasel - Profil | St 8.12.2010 18:19:43

don Ferrari >> Dávej si ho tam když chceš,já Ti nebráním,lej to tam po litrech,mě je to putna.Zadavatel se ptal a já mu odpovídám že dle mého názoru je lepší boilie usušit a je po starostech a nemusí se zaobírat nějakým preservrem a pak to stejně ještě sušit.

don Ferrari - Profil | St 8.12.2010 18:17:48

PVL, Grasel: použil jsi někdy preserver do vlastních boilies?

Pvl - Profil | St 8.12.2010 18:15:46

Grasel >> Tak nějak bych to viděl také .