Tvrdá krusta na povrchu boilies.

Přez zimu sem několikrát zkusil uválet vlastní kuličky a musim říct,že jsem čekal horší výsledky :-) Co mě ale trápí je tvrdá sklovitá vrstvička, která se na povrchu boilie udělá. Chtěl bych spíš dosáhnout drsnějšího popraskaného povrchu aby se lépe uvolňovala vůně a kuličky víc "pracovali". Jestli někdo víte, tak budu vděčný za každou rozumnou radu. Předem dík
Autor diskuse: 1979LB - Profil , 1.4.2010 kaprařina - nástrahy, návnady

jurasoft - Profil | Pá 2.4.2010 13:52:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

1979LB - >> jednoduchá rada..neválet kuličky....vyválet váleček, ten nařezat tak aby se ti vešel do hrnce k uvaření, po uvaření nechat ochladnout a před zamrazením nakrájet nožem na válečky..na krátké vzdálenosti se dají házet i kobrou, prakem taky..obě bočné strany jsou otevřené a rychleji uvolňují chutě a vůně (i když pod vodou jde spíš o chemickou reakci s vodou)..nebo do směsi použít ptačí zob nebo směsi s ptačím zobem obecně jsou více "porézní" než směsi rybina...

Petr.J - Profil | Pá 2.4.2010 13:47:13

Hermis_s >> To záleží také na směsi, některé jsou pevnější a jiné rozpadavější, chce to vždycky vyzkoušet z malé dávky a potom se podle toho přizpůsobit.

lungen - Profil | Čt 1.4.2010 18:53:53

1979LB - >> boilí o pruměru 20mm vařím 1,5 až 2minuty od vyplavání k hladině. čím je boilies větší tím déle se vaří a naopak.

1979LB - Profil | Čt 1.4.2010 18:52:52

Já přidávám tak 4 lžíce do kila

Hermis_s - Profil | Čt 1.4.2010 18:49:43

1979LB >> davam klidne i 3 deci a vynecham tekutou

1979LB - Profil | Čt 1.4.2010 18:48:46

Hermis_s >> není to moc melasy??

Hermis_s - Profil | Čt 1.4.2010 18:32:27

Petr.J >> tak ja pridavam na rychli chytani,nebo na jaro 1/2 vajec a zbytek vajec doplnim melasou,vse normalne varim a nic se nerozpada

pata - Profil | Čt 1.4.2010 18:20:33

1979LB >> ja je vařim dokud nevyplavou a pak je tam ještě tak půl minuty nechávám,čim dýl vařiš tim jsou koule tvrdčí

1979LB - Profil | Čt 1.4.2010 18:08:32

Tak vám moc děkuji za rady. Ještě by mě zajímalo, co přidat ,aby byly koule gumové, ale zárověň vydrželi ve vodě. A jak dlouho je mám vařit?

lungen - Profil | Čt 1.4.2010 15:25:51

Petr.J >> dík za radu. určite to skusím abych mněl také osobní skušenost a mohl hodnotit.

Petr.J - Profil | Čt 1.4.2010 15:12:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lungen >> Když si dělám koule na krátké chytání, když jdu třeba jenom na odpoledne po práci, tak 1/3 až 1/2 vajec nahradím vodou a udělám koule stejně jako z vajec, jenom se to nesmí vařit ve vodě, ale napařovat, ve vodě se to rozvaří a rozpadne na kaši. Potom ty koule nechám úplně uschnout a nadipuju, takové koule vydržeji na háčku tak 3-4 hodiny a olupují se a měknou.

jarda 2004 - Profil | Čt 1.4.2010 14:59:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

1979LB - >> Ta krusta není na škoudu brání ataku menších ryb a koule stejně po určitém čase začnou vypouštět do okolí svoji vůni. A není nic jednodušího než nočem kuločku na několika místech oříznout a máš klid.

lungen - Profil | Čt 1.4.2010 14:59:01

Petr.J >> tak to jo, ja si myslel že to děláš jen s vajec. jinak jak si to popsal tak to asi děláme všchni. akorád sem nikdy nepřidavál vodu nevím co by to udělalo nebo neudělalo. ale dnes se také místo vajec používá tekutý prezervativ.

Petr.J - Profil | Čt 1.4.2010 14:28:56

lungen >> No prostě rozklepu vejce, do vajec naleju všechna ty nezbytné vodičky, tekuté potravy, esence a tak promíchám, nasypu suchou směs a míchám těsto až je to akorát. Myslim že to tak dělá skoro každej, jedině když chci rozpadávačky na krátké chytání, tak část vajec nahradím vodou.

lungen - Profil | Čt 1.4.2010 14:14:55

Petr.J >> sluis clo popisuje se tam že to je velké množství tepelně upravených ptačích zobu s dobrými pojivými vlastnostmi, používá se do boilí směsi na chrubost a rychlejší rozpad. jinak souhlasím že by tam stačil na hrubo mletej ptačák. jen nechápu jak to mislíš že se boilí dělá jen s vajec.

Petr.J - Profil | Čt 1.4.2010 13:51:47

lungen >> Moc vajec? tomu nerozumim, boiles se přece dělá jenom z vajec né? A to slusius clo to je co? Nestačilo by tam dát třeba jenom na hrubo namletej ptačák, třeba proso s konopim.

lungen - Profil | Čt 1.4.2010 13:39:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

1979LB - >> jestli chceš aby se boilí rychlelji rozpadalo tak se tam přidavá slusius clo, boilí bude chrbší porovitější a tím se rychleji rozpadá. také se tam popisuje že je navnada atraktyvnější. k otazce, myslím si že máš v boilí moc pojiva, budˇ moc glutenu, albuminu ,laktaalbuminu, nevým jaké pojiva používáš. ale mohlo by to být i tím že tam dáváš moc vajec, tomu bych se přikláněl nejvíce podle toho co popisuješ.

ERV. - Profil | Čt 1.4.2010 10:18:19

1979LB - >> Aby jsi mohl klidně spát, tak vem buďto nůž a na řech místech to kousek tu slupku ořež,nebo vem mamině jemné struhadýlko, a pár míst obrus-ostrouhej ,co ostrouháš si dej třeba na feeder do krmítka! Stačí???Přeji ti hodně úspěchů.Já to řeším tak, že po udělání boilí, je dám zamrazit!Potom je mám čerstvé! ERV.

levhan - Profil | Čt 1.4.2010 10:10:29

1979LB - >> pridavej vice hrubeho matrose jinak to nicemu neva pokud se ti boili rozpada postupne

pata - Profil | Čt 1.4.2010 10:03:23

1979LB - >> myslim si že jsi použil hodně pojiva ,gluten nebo albumin.jestli to chceš aby to bylo porovitější dej tam víc ptačího zobu

mi-ku - Profil | Čt 1.4.2010 9:04:12

1979LB - >> já podobný problém vyřešil tím, že koule ihned po uvaření obalím v suché směsi ze které jsem koule dělal...asi bude problém v některé použité surovině...

Ctvrtek - Profil | Čt 1.4.2010 9:04:10

1979LB - >> S tím se vůbec netrap,ve vodě se to podá :o)