Pstruh potoční 50+ a lipan 45+, vzít či nevzít, toť otázka...

Přátelé, kamarádi, (i vy úplně cizí :-) Ač jsem si byl dříve pocitově jistej, že pouštět lipany a potočáky všech velikostí je správná věc, dostal jsem se do fáze, kdy přeci jen přemýšlím, jestli bylo moje přesvědčení za všech okolností správné. Rád bych se Vás zeptal, jaký je Váš názor na puštění např. Pstruha potočního 50+, zpět do malého potoka... (po několika pozorováních podobné ryby na malé říčce musím konstatovat, že ač je ta voda jinak velmi úživná, v několika tůních nad i pod stanovištěm tohoto PO není ani rybka... A myslím, že hlavně populaci lipana, závislého v téhle lokalitě pouze na samovýtěru likviduje celkem slušně. Tak co myslíte?

Druhé dilema mám s lipanem, u ryb +/-30-40cm je to jedno ty jsou v plné kondici na rozmnožování, ale jak to cítíte u lipanů cca 45cm a více, to jsou přeci vzhledem ke krátkověkosti ryby co nepřežijí další zimu... vezmete je nebo pustíte?
Autor diskuse: KUBA - Profil , 15.6.2009 všeobecné - ostatní

Danek26,8 - Profil | St 17.6.2009 11:03:10

KUBA >> Já,nebo Pupak tě toho dilematu rádi zbavíme.Kam máme dojet?

KUBA - Profil | St 17.6.2009 10:57:12

děkuju za názory, nejsem o moc chytřejší, dám na okamžitý stav mysli... :-) pro jistotu budu chodit na ryby najedenej :-)

henry7 - Profil | Po 15.6.2009 19:36:49

kdyz jsem zacinal chytat tak se mi povedlo chytit potocaka 51 cm a vzal jsem ho.vym ze jsem udelal blbost dneska uz se na ty ryby divam jinak a uz bych to nikdy neudelal.

Pike - Nývlt - Profil | Po 15.6.2009 12:50:05

Souhlas se Strejkou.

Jinak Kubo, já ti rozumím, že by sis toho potočáka či lipana dal na oběd, pěkně na grillu či jen tak na másle. Ale proto si tu nemusíš zakládat otázku, aby ti tu kolegové našli důvody a alibi, abys je s čistým svědomím mohl klepnout :-)

strejka - Profil | Po 15.6.2009 12:44:20

pustím oba, protože už schopnost těch ryb dorůst těchto velikostí je dost jasným ukazatelem, že je jim tam dobře a že jejich přítomnost na dané vodě není nic proti ničemu, nikdo je tam nenasadil, aby tím cokoli narušil, tzn. jediné narušení přirozeného stavu věcí je realizované špekulantví nad poručímě větru dešti...
tzn pokud bacit, tak čistě z důvodu, že na ně mám chuť větší než na duháky či siveny...

Pan Slamáček - Profil | Po 15.6.2009 12:26:09

tuto otazku resit nemusim, takove ryby nechytam. ale kdyby nahodou, tak bude rozhodovat: vikendovy faktor sobota, mlicak, jikernacka, chut kuchat. ale toto ja resit nemusim, toto se mne netyka, tedy zadne dilema

prof. MUDr. Hnátek Herbert, dr.h.c. - Profil | Po 15.6.2009 12:18:09

Ser už na ta klišé!

Přírodě nejlíp prospěješ, když do ní nebudeš zasahovat. Když už chytáš (zasahuješ), nepřemejšlej jako svazofunkcionář. Ten pstruh tam v poho vyrostl. Může klíďo přebejvat dál. Stejně tak jsi vejš na potravní pyramidě, takže není nic špatnýho na tom, když ho sežereš (lipana nevyjímaje). Todle jsou naprosto přírodní a racionální limity rozhodování. Schovávat se za nějaké pseudovyšší či hospodářské principy je kravina.

Doktor R - Profil | Po 15.6.2009 12:09:34

Lipana klidně pustit v tom nevidím problém ale pstruh 50+ by v malém potoce či říčce mohl být velký problém ale vzhledem k tomu že sem ještě žádnýho nechytil tak si myslím že je zbytečný nad tím přemýšlet.

Pásovec - Profil | Po 15.6.2009 12:02:23

pstruh z maleho potoka..taky jsem resil,osobne bych ho vzal....osobne je mi milejsi 5 mensich nez jeden velkej....notabene pokud likviduje nasadu lipana,vzal bych ho

pokud by vsak na potoce bylo takovych PO vicero uz bych vahal,asi je voda uzivi a tim padem tam maji sve misto....ale pokud by po nic zustavala voda komplet bez rybek,bral bych ho...

toho lipana bych ale nechal dozit....