Mletý Gammarus jak ho nejlépe použít do boilie ?

Mám k dispozici cca 3 kg Gammarusu, který jsem pomlel na prach. Jaké máte zkušenosti s jeho použitím do směsi na boilie, dávkování a případné výsledky? Dík.
Autor diskuse: VENTO - Profil , 16.1.2009 kaprařina - nástrahy, návnady

VENTO - Profil | Ne 18.1.2009 17:38:27

Kluci, dobré příspěvky
jsem rád, že zde nedochází k napadání, jak je to u jiných témat. každý má právo na svůj názor, byť nemusí být právě in. Z názorů jiných je třeba se poučit a vzít si z nich to dobré, proto zde diskutujeme a případně si předáváme své zkušenosti.
Nikdo jiný nemá zkušenosti či dobrou radu co s Gammarusem?

Milda - Profil | Ne 18.1.2009 9:46:27

Sven >> sven >> Nevidím důvod nějakých bouřlivých reakcí,každý má na svůj názor právo.Mé zkušenosti jsou jiné,Tvé taktéž.Sám ale musíš uznat,že by si ryba musela zvykat na určitou vůni,není zrovna šťastný výrok.Spoustu složek v různých krmeních a různé nástrahy se ve vodní říši přirozeně nevyskytují,přesto je častokrát akceptují ryby ihned.Uznávám,že k něčemu může být hlavně starší a zkušenější ryba podezřívavá,ale dříve,či později stejně ochutná.Vyhodnotí to prostě jako potravu a zkusí to.Tobě přeju taktéž v následující sezóně spoustu pěkných úlovků.

sven - Profil | So 17.1.2009 23:52:58

Milda >> Přiznám se ,že jsem očekával více reakcí a hlavně bouřlivějších .Ale třeba to ještě přijde. Mé názory vycházejí z mých zkušeností a mého přesvědčení a proto pokud dovolíš, rád bych si je ponechal. Tím netvrdím, že se nemohu mýlit. Tvé argumenty vycházejí z Tvých zkušeností a z Tvého přesvědčení, případně jsou převzaty od jiných rybářů či autorů rybářských publikací a o nich platí totéž. Pokud tedy budeme vycházet z faktu, že nikdo není neomylný, nezbývá než vyčkat, než to čas rozhodne za nás. Do té doby Ti přeji naplnění všech ideálů a hodně pěkných ůlovků . :-)))

Milda - Profil | So 17.1.2009 23:22:38

Sven >> sven >> Mýlíš se kolego.Sušené daphnie jsem zkoušel snad jako jednu z prvních složek do boiliesu.Nejsou špatné, ale gammarus má lepší aroma, pro rybu je atraktivnější.O nějakém zvykání na vůni nemůže být řeči.Kapři reagují na danou věc jako na potravu, láká je to, záběry přicházejí často chvíli po nahození.Jindy nepřijde jediný záběr dlouhé dny, těch ovliňujících faktorů je velmi mnoho.Kategoricky ale napsat, že si musí zvykat, je minimálně nepřesné.Masný červ je podle tebe přirozená potrava ryb ve vodě?Není a reagují na ně taky často velmi rychle.Rousnice je výborná nástraha, ale jaksi není selektivní, má ji v oblibě téměř jakákoliv ryba.K lovu větších(opatrnějších)ryb, není to echt.Zlikviduje ji mnohem dříve menší ryba.Brambora je téměř zapomenutá, myslím že ke škodě rybářů, jelikož se na ni dají kapři dobře naučit a dají se tak přelstít i větší kusy.Schází ji ale atraktivnost boiliesu.
Hlavní důvod, že žerou kapři boilies jen proto, že tam zůstalo...To je u něj většinou žádoucí, aby to jiné ryby nežraly, i když mnohdy chutná i jiným rybám, jako je tloušť, cejn, karas, plotice, lín atd..
Že veškerá alchymie se složením slouží jen ke komerčním účelům...Je jasné, že je v každém byznysu spoustu reklamy a věcí s tím spojených a na něco určitá sorta lidí slyší, ale tvé tvrzení je velmi zavádějící.Potom by přeci nemělo smysl ani míchat různé krmné směsi při lovu na plavanou, feeder atd.Nač se to tedy snaží XY lidí přizpůsobit daným podmínkám v různých situacích atd?Podle tebe to nemá smysl?Máš vůbec nějaké zkušenosti s boiliesem, že píšeš o krátkém trvání všeho umělého? Nezlob se, ale příjde mi, že ani nevíš, o čem píšeš.Souhlasím s tím, že nelze očekávat od boiliesu zázraky, není to nic čarovného, jen může volba těch správných kuliček, v závislosti na více faktorech, přinést kýžený trofejní úlovek.

sven - Profil | So 17.1.2009 19:14:42

VENTO >> Ale určitě by si kapři na "vůni" blešivců zvykli. Ovšem muselo by toho být podstatně víc než 3 kg. Jen je otázka, proč je učit na něco, co je pro ně neznámé, když je jistota, že chuť a pach např.patentky nebo dafnií dobře znají a budou ji s důvěrou brát. A ještě ke všemu jsou tyto přísady snadno a levně dostupné. Je způsob jak nalovit i blešivce ve větším množství, ale nikdy toho nebudou kvanta. Máš pravdu ,že kapr vezme s chutí halibuta, jahodu nebo čabajku. Ale vsadím se, že když bude vedle takové koule ležet rousnice, vezme ji jako první. Proto také všichni závodníci, pokud chtějí rychle nalovit velké množství ryb, používají červy nebo patentky, přirozenou nástrahu, kterou ryby s důvěrou přijímají. Boilís - tvrdá velká koule slouží jen jako prostředek k eliminaci záběrů malých ryb. Nic víc. Úplně stejným způsobem ti poslouží kus brambory, tak velký aby se menší rybě nevešel do tlamy. Hlavní důvod, proč kapři berou koule je ten, že ve vodě zůstalo ležet něco, co ostatní ryby nezkonzumovaly a ještě ke všemu to má jistou nutriční hodnotu. Veškerá alchymie se složením koulí slouží spíš jen komerčním účelům. Ale rybáři mají radi pocit,že právě ta jejich nástraha je ta pravá ,pro každou rybu neodolatelná a kterou nikdo jiný nemá. Dříve každý rybář doma potají patlal zázračná těsta, nyní si kupuje za nemalý peníz zázračné koule. Bohužel žádné zázraky se nekonají, všechno umělé funguje jen chvíli. Ale kdo chce ať si tomu věří. Kdo si hraje - nezlobí. :-)))

kamcasik - Profil | So 17.1.2009 16:51:48

VENTO >> souhlasím, tak mi to vrtá....a co ovoce, banán, ananas atd....:-)

VENTO - Profil | So 17.1.2009 16:42:13

For sven
Dobrý příspěvek s patřičným výkladem, co říkáš zcela jistě má logiku, ale co je v rybí říši logické pokud se jedná o komponování potrav? Snad se s Gammarusem v životě potká málokterá ryba jako se součásti jídelníčku. Položme si však otázku. Setkává se náš kapr s ingrediencemi jako oliheň, krab, halibut, mořský kril a další podobné produkty? V žádném případě. A přece se dávají do boilie a kapři je velmi rádi přijímají.

sven - Profil | So 17.1.2009 13:51:42

Gammarus - blešivec u nás žije ve třech druzích. Všechny druhy vyžadují ke svému životu chladnou, čistou, proudící vodu, bohatou na kyslík. Vyskytuje se pouze v pramenech, studánkách a také potocich a říčkách pstruhového a lipanového pásma. Svůj život tráví převážně pod kameny. Je tedy vyloučeno, aby jeho pach sám o sobě lákal kapry, kteří s ním nikdy nemohou v přírodě přijít do styku. Choval jsem nějaký čas v akváriu karasy obec. , stříbřité a dva malé kapříky. Když jsem jim podal jako krmení živé gammarusy,nežrali je ale dokonce se jich báli. Nítěnky, patentky,coretry a dafnie přijímaly hned a s chutí. Proto, pokud něco přidat do směsi na boilí, volil bych spíše dafnie, keré jsou přirozenou potravou všech rybničních ryb a jsou snadno a levněji dostupné, případně nítěnky či patentky. Ty budou jistě účinnější ale pokud si je nenalovíte sami a budete je kupovat, tak také patřičně dražší. Z blešivců po umletí zbydou jen jakési šupinky. Určitě to boilí zkypří a vylehčí ale jejich poměrně silný zápach určitě přehluší nebo sníží atraktivitu ostatních komponentů ve směsi.

kamcasik - Profil | So 17.1.2009 9:52:39

VENTO >> Ty drcený mušličky by mohly bejt i docela faj...mám je a určitě je tam nasypu...O tom "křup" efektu, jsem se dočetl v hodně článkách, a možná na tom bude něco pravdy..:-)

VENTO - Profil | So 17.1.2009 9:40:06

Vidím, že se bavíte o efektu křupnutí. Nevím, ale co se týká skořápek vajec v boilie, tak tomu moc nevěřím, spíše se logicky jedná o využití skořápek výrobců boilies, které by jinak byly vyhozeny a když je výrobce přidá do směsi zvýší tím váhu, zbaví se odpadu a v konečné fázi to zaplatí odběratel. Mraženky se prodávají na váhu a v celkovém objemu xxx vyrobených kg boilie ty skořápky nějakou tu váhu dají. Jiná otázka křupnutí je u vodních tvorů jako mlži a mušle které jsou kapřími požeráky drceny, zde může efekt křupnutí mít své opodstatnění. Logicky je třeba se zamyslet nad tím, zda v boilie ty malé kousíčky skořápek při rozdrcení boilie v požeráku vůbec nějaké křupnutí vydají, spíše ne. Je to můj názor a nemusí být totožný s názory jiných kolegů kaprařů.
Jinak díky za rady a informace o využití Gammarusu, něco s tím už vymyslím. Mám ho zadara, takže je škoda toho nevyužít.

jarda 2004 - Profil | Pá 16.1.2009 21:27:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Gamarus je přírodní potrava a sušením stráci efektivitu je dobré ho naložit do nálevu vody a tekutého posilovače nechat 3 dny louhovat potom scedit vodu a vylouhovanou hmotu dát do trouby vyschnout. Nesmí být ale suchá úplně jen tak na cca 30% pak pridáš do tekuté složky koulí na 1Kg 20dk pokud to u vody rozmícháš z posilovačem a peletama a nacpeš do pva tak vytvářín pozvolna uvolňující se mrak.

Milda - Profil | Pá 16.1.2009 21:10:09

hofi >> Taky si myslím, že to vidíme stejně.Nevím kdy to bylo, ale myslím Rangemaster kdysi prezentoval boilie těsto nastražené v ulitách od šneků.Zajímavá věc, já to nezkoušel, ty třeba jo.Z dlouhodobého hlediska by mě třeba zajímalo, jestli si tímto nastražením, potažmo křupnutím ulity v případě dalšího mlsajícího kapřího nenechavce dokáží již tímto způsobem chycení kapři onen zvuk spojit s nebezpečím.Bylo by to asi na dlouhé sledování(kde ale brát čas..?..) a těžko by někdo i tak fundovaně odpověděl.Věřím ale, že by si to dokázali spojit s nebezpečím, jsou to přeci jen učenliví tvorové.Beru to tak, že když bych došel třeba někam do baru, kde je spoustu krásných povolných dívek, tak je to lákavé, ale ledva bych na nějakou mrknul, tak bych dostal od místních borců po tlamě, tak bych tam možná zkusil zajít někdy po druhé, když by se situace opakovala, tak už bych tam asi nechodil..:-)
VENTO:Omlouvám se za reakce mimo téma.

hofi - Profil | Pá 16.1.2009 20:56:43

Milda - ® Tak potom na ten efekt ,,křupnutí,, a aj na efekt ,,chřupnutia,, za pomoci skořápek či škrupín z vajec máme asi rovnaký názor :-)))

Milda - Profil | Pá 16.1.2009 20:35:03

hofi >> No jo,jenže já nevěřím na efekt "křupnutí",kdežto ty věříš v efekt "chřupnutí"..;-) Spíše jsem myslel funkci těch skořápek v tom boiliesu.Že reagují ryby na nějaké zvuky o různých frekvencích ve vodě a mají to s něčím spojené(např.když jedou lovit na D6 agregátama a vnímají zvuk motoru jako nebezpečí),tomu věřím.

hofi - Profil | Pá 16.1.2009 20:14:09

Milda - ® Ja na rozdiel od teba na efekt chřupnutí verím :-) Mám to odsledované. By si sa čudoval ako dobre sa pod vodou šíria rôzne zvuky a ryby vedia veľmi dobre tieto zvuky identifikovať. Napríklad ak si kapor nájde zopár zapadnutých zrniek kukurice medzi kameňmi a snaží sa k nim prepracovať. Okamžite sa začnú objavovať ďalšie ryby, ktoré boli na blízku a identifikovali tento zvuk kŕmiacej sa ryby. Ďalší a špecifický zvuk ktorý sa šíry pod vodou je drvenie mušieľ! Na tento zvuk ryby asi reagujú najlepšie. Mám odležané na hladine množstvo hodín kedy som takéto divadlo sledoval. Drvil som malé mušle, ktoré boli nalepené na kameňoch a takmer okamžite priplávalo zopár kapríkov. Tie mušle som im potom púšťal dolu a poniektorý ich chytali ešte pred tým ako tieto mušle dopadli na dno. Nestalo sa mi iba raz. Takže efekt chrupnutia funguje! Druhá vec je či také niečo je možné dosiahnuť pridaním škrupín z vajec prípadne dajakých drvených škebiel. Tejto variante moc osobne neverím :-)))

kamcasik - Profil | Pá 16.1.2009 19:05:50

Fernet Štok >> já bych tam ten olej vůbec nedával, ale to je můj názor....tak ať Ti to lape...:-) v řepce je oleje dost....

Fernet Štok - Profil | Pá 16.1.2009 19:04:33

Ty sardinky dám bez oleje a pak tam doleju z těch sardinek 20ml. Díky

kamcasik - Profil | Pá 16.1.2009 19:01:19

Fernet Štok >> na jaře pozor na olej, uzavře ti to, zkus si dát olej na balkon a uvidíš co ti udělá...to nemám z mojí hlavy, ale vyčtený.....:-)

kamcasik - Profil | Pá 16.1.2009 18:59:02

VENTO >> jak už je to tady někde napsáno, dát tam nějakou těžkou objemovku...a ty drcený mušle jsou good....

VENTO - Profil | Pá 16.1.2009 18:56:34

Zatím kluci dík za info, s tím plaváním mne to napadlo, neboť ten prach je hodně lehký. Co takhle to zatížit určitým poměrem drcených mušlí, které lze také za rozumnou cenu koupit?

kamcasik - Profil | Pá 16.1.2009 18:53:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

VENTO - od jednoho prodejce....
Gammarus.....
Je velmi lehký, avšak boilies nenadnáší. Nezvyšuje nijak dramaticky nutriční hodnotu směsi, spíše poréznost, kuličky vypadají díky gammaru na povrchu dokonale.

Dávkování: maximální podíl v suché směsi do 5 %.

Milda - Profil | Pá 16.1.2009 18:47:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fernet Štok >>Jedno balení je taky zavádějící.Když jsem kupoval gammarusy v chovatelských potřebách,tak byly někdy v balíčku po 20g,jindy větší balení po 40g,v dózičkách taky jiná gramáž,lišilo se i dle výrobce.Později jsem přešel na na antartic krill moučku od mikbaits,jelikož to vyšlo levněji a přišla mi atraktivnější(budeš to mít drahé Miku,že Ti dělám reklamu..:-) ).No a taky jsem občas použil krevetovou moučku.Víceméně jsou si všechny hodně podobné.Myslím,že ta směs ale klidně i to jedno větší balení(40g)snese.Melasa boilies"zavírá",skořápky zase lekáž zvýší(na efekt křupnutí nevěřím),ale ani tady není potřeba,konopího tam je dost.Olej ze sardinek bych vynechal,i pražené konopí je samo o sobě dost mastné,hůře by to pojilo,eventuálně se koulelo.Přidám jeden postřeh-kdysi jsem si dělal vlastní recept(losos-kreveta).Vcelku mi šlapal,tak jsem si to na další lapačku dělal na stejnou vodu znova,ale všechny boiliese plavaly...V prvním případě jsem použil při výrobě sušená vejce(používám k vůli vyšší lekáži boiliesu raději),v druhém případě jsem je už neměl,tak klasické.Tato drobnost rozhodla o plavání boiliesů.Je to asi tím,že sušená vejce jsou namíchána tak,že mají větší obsah sušených žloutků a neobsahují tolik sušených bílků(prodávají se jako vaječný albumin a slouží k vytvrzení boiliesů a zkrácení doby varu-to jen mimochodem,většině je to stejně známo).Při použití klasických vajec je obsah bílku vyšší a to zřejmě rozhodlo.Sušené bílky jsou lehčí,než sušené žloutky,i jsem to zkoušel.Pro příště jsem použil opět sušená vejce a bylo to v pořádku,boiliese neplavaly.Ale to jen tak pro zajímavost..;-)

Locarp - Profil | Pá 16.1.2009 18:37:19

Je to dva roky co jsem také gammarus rozdrtil a přidal do směsi, bohužel dávku jsem přehnal a boilie pak po usušení plavalo. Tak jak říkají ostatní, pozor na dávkování. Raději začít s malým množstvím podle ostatních komponentů.

Fernet Štok - Profil | Pá 16.1.2009 18:31:42

Taky se mě to zdá moc. Na rok bych na toto chtěl chytat tak uvidíme.

mládě - Profil | Pá 16.1.2009 18:27:52

Fernet Štok >> Mně přijde, že je tam hrozně moc oleje, ale neviděl jsem to, takže nemohu moc soudit.

Fernet Štok - Profil | Pá 16.1.2009 18:18:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Milda -na 1 Kg: 200g sojovej muky
200g kukuričnej muky
200g vtačieho zobu , alebo konopi(pražene)
200g pšeničnych kličkov
150g ryby mučky
2 krabičky sardinek v oleji cely obsah
50 ml melasy
1 baleni gamarusov z akvaristiky
20ml sardinkoveho oleja
40ml- Csl-fish
z jara može byt eče dcl vodky
10 až 12 vajec zaleži od velkosti vajec posled. 2 vajca hodim cele aj so škrupinou
Co říkáš na tento recept jen upozorňuji že není můj.Dávám to jsem jen kvůli těm gamarusům.

hofi - Profil | Pá 16.1.2009 18:15:16

VENTO - ®, Hlavne tam toho nedaj veľa, lebo sa ti ľahko môže stať, že si spravíš zopár kilogramov plavačiek :-)))

Milda - Profil | Pá 16.1.2009 18:13:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

VENTO - ® : Pro kapry atraktivní složka,nicméně je potřeba dávat pozor při dávkování,jelikož způsobuje plavání.Přidané množství lze odvodit od ostatních surovin,zda Tvá směs bude obsahovat více těžších složek,či lehčích,nebo zkoušet na menším množství postupně zvyšovat dávkování.Někdy Ti plavání boiliesu způsobí 40g,jiná směs snese i 100g této složky,ale to je asi tak horní hranice.Taky tato složka dokáže trhat směs,ale pokud máš pomleto na prach,tak by problém být neměl.Lze taky pro zatraktivnění hotové boiliese po vytažení z vroucí vody posypat touto moučkou a nechat na tom zaschnout,nebo pak při nastražení kuličku ponořit do dipu a následně do moučky.Různých variací by bylo více,to je na každém zvláště,co se mu zalíbí a co považuje v danou chvíli za správnou volbu.