Regulace, regulace, regulace!!!!!! Sázava, Litavka, Orlice, Doubrava, Vltava, Berounka

Tento týden jsem se byl podívat po roce na Sázavu - Černé Budy. Už jsem ani nebrečel. Z pěkné řeky za posledních "několik" měsíců udělali regulovanou městkou řeku a staveniště. Problémem ale je, že za poslední rok jsem to zjistil na Litavce - Jince, Orlici - Verměřovice (zasypaný jez), Doubravě - Záboří nad Labem, a samozřejmě Vltava, Berounka (opravy kolem Prahy). Jestli to bude pokračovat tímto tempem, tak ty tři ještě nezregulované hezké úseky řek, které znám, "potichu" zregulují ještě letos. To tempo posledních měsíců je šílené, někdo do toho musí nalévat spoustu peněz. Nemáte prosím informace o regulacích u vás, nebo fotky revírů před a po regulaci, abychom aspoň zdokumentovali, kde všude se tyto šílenosti dějí? Mám totiž podezření, že se jedná o celorepublikovou kampaň, která u nás naposledy proběhla v 50.letech.
Autor diskuse: ježdík - , 4.6.2004 všeobecné - revíry, cestování

Přemas | Ne 21.1.2007 16:33:27

Nevím, kde to přesně je, ale jedna z řek která byla u nás v minulosti zregulována, byla v loňském roce upravena do původního nezregulovaného stavu. Vše ale záleží na daném kraji, městu, obci jak se ke svému okolí postaví. K tématu stromy na břehu řeky: strom je důležitý prvek pro zpevnění břehu, ale musí to být ten správný druh - olše, vrby. Řeka obrostlá olšemi vydrží v nezměněném stavu desetiletí ba i staletí. Olše udrží břehy lépe než kdejaký beton 2:1. A když olše zestárne a odpadne, druhý rok na tom místě roste nová. Jak jednoduché a prosté, jenže v tomto bolševickém dubovými palicemi prošpikovaném státě nepodstatné.
PS: uváděná data jsou bez záruky

Petrson - Profil | Ne 21.1.2007 15:14:01

Objevil jsem teď otázku náhodou a neměl ještě čas přečíst diskuzi, takže jen doušku: Je zde stále hodně lidí, kteří si myslí, že Zelení jsou výkřikem extremistických sil a nemají ve vládě co dělat ? Já bych to rozhodně neřekl. Ani to, že šlo o jakési zaplnění mezery v rozložení politických sil. Asi prostě stále víc lidí tyto zásahy nejen vidí, ale už je ta míra devastace (opravdu 50 a 70 léta !!!) nutí k přemýšlení a určitému postoji.
Nehledě na to, že uvedená politická síla si nekonfliktně udržuje původní směr a tím vysoký kredit (koneckonců potvrzený průzkumem VM).
Taky možnost, kam můžeme obrátit svou pozornost a komunikační aktivitu. Dost možná zmrazení těžby uhlí nebude posledním zásadním rozhodnutím směrem k přírodě.

Vítek | Ne 21.1.2007 15:05:16

Prachy! Dokáže si někdo představit, kolik prachů se točí ve vodohospodářských stavbách? Štěrky, písky, obecní pseudozájmy bez zemědělské, ochranářské,ekologické a krajinářské analýzy - z toho by jeden měl hlavu jako balón!

rybomil | Út 23.11.2004 8:42:57

Na Sázavě taky to dřevo povodí prodávalo, jenže topolový a mokrý nikdo moc nechce. Nové stromky zas debilně vysázeli až na hrany, max .1m od vody.Tedy až povyrostou, vítr je zase vyvrátí do vody. A tak pořád dokola, práce a peníze točte se, ať nám to na kontech přibívá.

numi - Profil | Út 23.11.2004 4:41:36

Na Ohři dřevo co vykácí podle řeky ,prodávájí na palivo.

Robert(původní) - Profil | Po 22.11.2004 10:00:52

Rici: Povodí vyčíslily škodu po povodních na 7 miliard korun a protože tomu nikdo moc nerozumí, tak jim to Špidla celkem rychle přiklepnul.

Je to jako v té knížce, kde miliardový příspěvek na nějaké jaderné zařízení byl zaplacen bez připomínek a po zbytek dne se zastupitelé hádali, jak ušetřit na koupi stojánku pro kola.

Rici - Profil | Ne 21.11.2004 12:07:52

Tak jsem dostal odpověď z OÚ Černošice:

Dobry den,
omlouvam se za opozdenou odpoved na Vas e-mail.
Podle platneho zakona o vodach c. 254/2001 Sb., jsou tyto prace brany jako udrzovaci prace po povodnich viz. § 83 pism. m), kdy se na tyto prace nevztahuje povinnost zajistit si zavazne stanovisko organu ochrany prirody k zasahu do vyznamneho krajinneho prvku - vodniho toku dle § 4 odst. 2 zakona c. 114/1992 Sb., o ochrane prirody a krajiny. Drive si toto stanovisko investor musel zajistit a zaroven jsme mohli tyto prace ovlivnit (rozsah, typ opevneni, apod.) pripadne s nimi nesouhlasit. Zmena vodniho zakona ve vyse uvedenem smyslu probehla pod c. 20/2004 Sb. po povodnich a naslednych "problemech".
V soucasne dobe jsou nam tedy tyto prace ohlasovany min. 10 dni pred jejich zahajenim a snazime se alespon pri mistnim setreni o dohodu a zmirneni nekterych akci (kaceni, vyber materialu...), ale je pravda, ze pokud nenuzeme vest rizeni dle z. c. 114/1992, je to spise vec dohody a "dobre vule" Povodi.
Nyni probiha akce v ricnim km 0,0-0,8 castecne na uzemi mesta Cernosice a castecne Prahy, nevim kde presne je revir, ktery zminujete.
Zdejsi vodopravni urad bud vezme tyto prace pouze na ohlaseni nebo na stavebni povoleni , kde bychom mohli vznest podminky a pripominky.
V tomto pripade byly prace vzaty jen na ohlaseni a nezahajili jsme zadne rizeni. Povodi predlozilo dokumentaci a výjimku na zvlaste chranene zivocichy.
Mohu Vam slibit alespon to, ze pro priste budeme opatrnejsi a podobna technokraticka opatreni se budeme snazit minimalizovat i popovodnove udrzby po x-letech. Pokud mate zajem, mame dokumentaci k nahlednuti, podivate se jake projekty je Povodi s.p. schopno realizovat. Tato akce nebyla s nikym konzultovana, pouze nakreslena.
S Vasim nazorem souhlasim, opevnovanim brehu povodnim ani prirode, jejiz jednou soucasti je clovek, nepomuzeme. V r. 2002 - 2003 probihala jednani za ucasti Inspekce ZP, Agentury ochrany prirody a krajiny, Povodi , obcanskych sdruzeni o smyslu a ucinku podobnych akci. Nicmene clovek velmi rychle zapomina a zadosti o nove nevhodne stavby v okolich vodoteci a udolnich nivach vcetne reseni protipovodnovych opatreni spise technicky=nejjednoduseji na 1. pohled pokracuji.
Na shledanou Petra Slapnickova, oddeleni ochrany prirody.

Kdo asi platí?
Taky bych chtěl mít firmu, kde si rozhodnu že někde něco rozbagruju, přijdu na úřady a oni mi bez reptání na můj jistě "výhodný" rozpočet vysází peníze.
Kurva, že mě to nenapdlo dřív!

MichalR | Čt 4.11.2004 10:07:14

Golem: Kontrolu likvidace odpadnich vod se stara referat zivotniho prostredi prislusneho krajskeho uradu. Pochybuju, ze ma starosta pravomoc tuto kontrolu provadet. Je treba nezamenovat slova septik a zumpa. Sam mam barak na vesnici o 400 obyvatelich. Mam ho zkolaudovany pred rokem. Mam system 3-komorovy septik - zemni filtr - vsakovaci studna. Podminkou uzivani je 2x rocne dolozit rozbor chemicke a biologicke spotreby kysliku (dela autor. laborator). pokud by mi rozbor nevysel, nemuzu system vyuzivat. Drive se z treti komory septiku delal trativod (dle vyhlasky vyhovovalo). Naproti tomu zumpa s emusi vyvazet, nesmi mit odtok. A to se prave ojebava.
Nase obec ma rozpocet ca3 mil. Kanalizace pro nasi obec by stala ca. 20 mil. Znas reseni?????????????????????????????
Nehledej v odpadech takovou tragedii. Nejvetsi problem jsou chemikalie (praci prasky, saponaty...) Ne hovna, o ty se priroda postara. V EU maji bez problemu na vesnicich prepady ze septiku a taky zijou. Nas stat na kanalizace proste nema.

Robert(původní) - Profil | Čt 4.11.2004 8:53:11

mirmen: Ano, pojišťovny jsou jediný účinný nástroj. Jak jim to ale účinně sdělit?

rybomil | St 3.11.2004 9:14:15

xycht: Nejvíc mě sere ta regulace na Hluboký od mostu dolů. Těch pár vracáků co tam bylo byly horký sumcofleky, jsou nenávratně v prdeli.

mirmen - Profil | Út 2.11.2004 19:28:23

Včera jsem si pročetl studii Ministerstva zemědělství zabývající se činností Zemědělských vodohospodářských správ, výhled na několik let. Evidentně počítají s tím, že se bude ukusovat z koláče obnášejícího řadově miliardy, vše pod rouškou zajištění průtoků vody krajinou v souvislosti s protipovodňovou ochranou. Koryta, zpěvněné břehy, místy poldery. Chci doporučit vedení pojišťoven v ČR, aby prostudovaly např.dokument Hodnocení povodní na Moravě v ekologických souvislostech ( www.veronica.cz) a přehodnotily výši pojistného, které vybírají od obcí, měst, státních i soukromých subjektů. Jestliže na jedné straně existuje snaha ZVS urvat prachy bez ohledu na rychlost šíření povodňové vlny krajinou,pak na druhé straně by mohl vzniknout ze strany pojišťoven ohrožených vyplácením stamilionových až miliardových náhrad velký tlak na rozpočty obcí nacházejících se v záplavových zonách. Možná by stálo za úvahu postavit prachy proti prachům. Výkřiky jednotlivců nad ničením krajiny nic nezmohou.

Sumík | Út 2.11.2004 19:11:36

Co jsem slyšel tak na Berounce bagry jeden den vybagrovali a druhý zahrnuly a tak to šlo dokola. A pak fakturovaly a fakturovaly. Ten břeh v Černošicích je fakt strašnej až příjde první velká voda tak jim ty kameny odplaví. Jsem zvědav jestli tam nechaj to hájení v době tření.

siro | St 27.10.2004 21:04:16

Rici:Reguluje se všude a ve velkym.Nic s tím neuděláme a za pár let se zas budou toky revitalizovat za ještě větší prachy.
Kdo chodil rád na ouplávky pod Vraňanský jez má smolíka:o(
Místo nich bagr v korytě a dva projetý kanály:o(
To samé platí o "opravách" jezů.

Rici - Profil | St 27.10.2004 13:56:33

Dneska jsem odeslal mejly snad na všechny možné strany s dotazem, jak je to s devastací Berounky 1. Tak jsem zvědavej na odpovědi.

Kdyby měl někdo náhodou chuť si jít zachytat pod Černošice, tak může jít rovnou na Botič. Vyjde úplně stejně!!

mirmen - Profil | Čt 10.6.2004 10:15:32

O M L U V A

správně je

www.zvhs.cz

mirmen - Profil | Čt 10.6.2004 8:01:30

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


www.vzhs.cz


najedete prezentaci jednotlivých ZVHS,
pak si vyberete např. realizované akce.

Jmenuje se to revitalizace, co by asi mělo obnášet něco ve smyslu návrat života do krajiny.
Zda a do jaké míry se zdařilo, nechávám k Vašemu laskavému posouzení.

C.T. - Profil | St 9.6.2004 22:46:36

Golem: Ne to AOPK, ale ta - Agentura. Cisteni odpadnich vod spada do kompetence Min. ziv. prostredi, ne tedy AOPK, ktera se stará o druhovou ochranu, ochranu krajiny atd. (vice na www.nature.cz). Na vystavbu kanalizace a cistiren odpadnich vod dostala CR osmilete prechodne obdobi, behem ktereho by mely byt vybudovany kanalizace a cisticky pro mesta s 10 000 az 2000 obyvatel. Na vesnice tedy dojde az pozdeji, bohuzel. Jak spravne ukazujes na prikladu - vsechno je v lidech, najde-li se nekdo schopny a obetavy, sezene penize a dotace, kanalizace a cisticky se postavi. Takovych lidi je ale malo. EU nam penize nabizi, kdyz si ale o ne nedokazeme rict, utrem nos a budeme dal zasvinovat potoky a reky.
KAJKA: Diky za podporu. Zda se, ze nejlepsi by v soucasne dobe bylo mapovat oblasti, kde se regulace deji nebo chystaji (coz je jeste dulezitejsi, protoze pak se s tim da neco delat; kdyz uz je bagr v korytu a vesele ho prohlubuje, odstranuje sterkove lavice atd., je pozde). Informace o planovanych regulacich by mely byt na obecnich uradech. Pokud se o necem takovem dozvis, bylo by asi dobre se spojit s regionalnim pracovnikem AOPK. Kontaky najdes na jejich strankach (www.nature.cz), nebo si o ne napis mne (josef.bocek@razdva.cz).

KAJKA - Profil | St 9.6.2004 13:32:57

c.t./máš mou podporu,jestli budu moci -pomůžu

xycht | St 9.6.2004 10:55:15

mirmen: jsem pro zavedení rubriky "Host MRKu"...dobrej nápad

Golem - Profil | St 9.6.2004 10:52:11

A ma to vase slavne AOPK alespon zmapovane, ktere vesnice maji a ktere nemaji kanalizaci? Pokud nemaji tuto statistiku, tak je pro mne tato agentura pase a pochybuju o tom, ze dela svou praci dobre. V opacnem pripade (v coz doufam) bych chtel vedet, co delaji proto, aby vesnice kanalizaci co nejdrive postavily. V jedne male vesnici u Brna to se stal starostou mlady schopny clovek a maji kanalizaci. Co proto udelal? Proste obchazel dum od domu a chtel videt potvrzeni o pravidelnem vyprazdnovani septiku. Samozrejme, ze valna vetsina ma prepad a pousti odpad do potoka. Pak na ne udelal bububu a najednou vsechno slo. Je to jen o lidech.

C.T. - Profil | St 9.6.2004 9:28:47

mirmen: Asi jsem to nepochopil. Takze s tim MM a RC souhlasili? Co je "konference Montana"?
Ja bych hlavne chtel, aby se to tema udrzelo v povedomi, fakt si myslim, ze by se melo neco delat. Treba nejakej mailings list nebo diskusni skupina ( Sorry, nejsem zadnej webovej pavouk). Diskutovalo tu nekolik nasr..., ale porad nemam ani jednu fotku! Mas nejakej napad, co proto udelat?

mirmen - Profil | St 9.6.2004 6:52:36

C.T. svého času jsem do otázky Co zlepšit na MRKu uváděl námět:" host MRKu"
Martin M. + Roman C. : tady by se dala uskutečnit zkouška , zavést zkusmo do pokecu rubriku HOST - téma ekologie-vodní toky. Host by se představil ( příp. foto + článek o tématu). Vše připraveno v čas.předstihu. Pakmprostor 10-14 dní na otázky a souhrnná odpověď , případně diskuze typu "konference Montana".

C.T. - Profil | St 9.6.2004 6:35:19

Dostal jsem odpoved od toho cloveka z Agentury ochrany prirody, co se venuje Programu revitalizace ricnich systemu. Psal velice zajimavy veci. Jsou z toho taky zoufaly, ale muzou delat jen svou praci, tj. vyrizovat zadosti na podporu revitalizacnich projektu a lobovat na Ministerstvu ziv. prostredi, resp. zemedelstvi. Pokusim se ho presvedcit, aby to poslal jako clanek na MRK. Vidim totiz, ze diskuse na toto tema odezniva. Vyfotil uz nekdo neco? Poslete mi to. Je to potreba zdokumentovat a zverejnit. Pripojte datum a misto. Ani na AOPK nemaji presne zmapovano, kde vsude se to deje.

C.T. - Profil | St 9.6.2004 5:58:35

R.K.K.: Podme na vytvoreni te ekologicke rubriky zatlacit. Napsal jsem to do otazky jak zlepsit mrk, ale jeden hlas je malo. Prida se nekdo?

harpunar - Profil | Út 8.6.2004 15:25:08

Ano,je to hnus,pomalu každá řeka se u nás s jistotou mění ve stoku bez života.Ale co mě štve více,je přístup převážně místních obyvatel vesnic na Bruntálsku.Mám v jedné takové chalupu a když vidím co jsou schopni v jednadvacátém století hodit do říčky u domu,tak se mi chce zvracet.Počínaje starými pneu,střešní krytinu,všelijaké plasty a konče vším,co zbyde v kuchyni.A není na ně metr.Nikoho to nezajímá,policajty a starostu nevyjímaje!!!A když jsem to starostovi řekl,kdo konkrétně dělal binec,tak ten kdo ho dělal,mi večer v hospodě málem rozbil čuňu se slovy že jsem vykurvený bonzák.Tak to funguje ve vidlákově (Bruntálsko). A jak u vás v Čechách??

mirmen - Profil | Po 7.6.2004 14:46:42

R.R.K. celá řada lidí se kativně zapojuje do ochrany krajiny. Např. lidé sdružení okolo www.veronica.cz, viz. dva níže zmíněné odkazy.Mimochodem, zmíněnou "analýzu opovodňových situací ... " si politici nenamáhají ani přečíst, natož objektivně posoudit a vyvodit závěry. Možná by stálo za úvahu obrátit se na poslance a senátory se žádostí o stanovisko k situaci. Zatáhnout do toho regionální povodňové komise a vyžádat jejich stanovisto k urychlování odtoků z krajiny, k systému hospodaření na lesních a zemědělských kulturách( souvislost s retencí vody) atd. Kácení mnoha břehových porostů má jediný cíl, vyfakturovat peníze a zinkasovat. O to, že se v záplavových územích nacházejí sklady, výrobní prostory, ploty atd. - o tom se už nemluví, i když jejich "přínos" pro vznik bariery na toku je nesrovnatelně závažnější než u stromů. Chápal bych, kdyby topoly a olše na náběhových hranách toku byly nahrazovány stromy s hlubokým a odolným kořenovým systémem, např. duby.
Ale jen jako součást koncepčního systemu péče o krajinu.
Systému, v němž bude nalezen konsensus pro přírodu,život člověka, hospodářské zájmy, sportovní aktivity aj.
Zatím vítězí idiot-technokrat, jehož ideálem je přímka.

R.R.K. - Profil | Po 7.6.2004 14:35:29

Souhlasím s tím , že by si otázky tohoto ražení a závažnosti zasloužili samostatnou rubriku.Jinak si myslím , že řešení takových zásadních problémů je důležitější než diskuze o puštění nebo sežrání nějaké té ryby(čehož jsou internet i časopisy plný).Já beru přírodu u vody jako zásadní
důvod proč chodit na ryby a nemínim dřepět u přehrad nebo dlážděnejch koryt ,natož když pro to nejsou žádný rozumný důvody.Super by bylo kdyby někdo znalý problematiky tuto věc podchitil ,moji podporu by měl zajištěnou.Myslím , že by nám v tom mohlo pomoct členství v EU kde si takový svinstva o kterých se tady jedná nikdo nedovolí.Takže BOD 1:Problém medializovat
aby ty nahoře věděli , že je tady velký procento nasraných potencionálních voličů a hlavně se nenechat otupit tím , že s tím nic neuděláš.

upa | Po 7.6.2004 14:28:53

G.Moolis: tak to vyfot