Proč se vaří boilies?

Musí se boilies vařit a proč? Mám pocit že spousta dobráho se s toho vyvaří. Vysvětlí mi to někdo?
Autor diskuse: popop - Profil , 23.11.2008 kaprařina - nástrahy, návnady

certbert - Profil | Ne 23.11.2008 18:17:29

Drahoš >> čus a proč je tam budu dávat???? slepit se to dá i jináč než vejcem

Fery - Profil | Ne 23.11.2008 18:16:28

popop >> mělo by to fungovat..u každý směsi se ti ale bude takhle usušený boilies chovat jinak..je třeba to vyzkoušet nejdřív na menším množství,aby jsi poto nezjistil,že ti celá várka plave a nebo,že se rozpadne za 10 minut..

popop - Profil | Ne 23.11.2008 18:01:04

no jo a co když uválím boilie a dám to uschnout a pak zamrazit tak to bude v pohodě ne? rozpad bude rychlejší než za 100 let a nic nevyvařím.

natas - Profil | Ne 23.11.2008 16:16:34

Turňa- dík, nyní přežiju zimu ve větším poklidu a vrhnu se na §.

Turňa - Profil | Ne 23.11.2008 16:10:55

natas >> Máš ode mě jedničku s hvězdičkou!

natas - Profil | Ne 23.11.2008 16:09:44

Důvody vaření: 1.bílkoviny koagulují a tím se stává boilí odolnější proti rozmočení . 2. sterilizace hmoty, která nepodléhá tak rychle mikrobiálnímu rozkladu. 3.některé složky varem mechanicky měknou. Nedostatky vaření: chemicky a aktivačně se mění důležité org. látky např. aminokyseliny, vitamíny, hormony, aromatické látky.Mnohé se i vylučují do varného roztoku a tím jejich obsah klesá.

hunter 1 - Profil | Ne 23.11.2008 15:38:30

Přesně tak voda začíná vařit kolem 90 stupn'ů a pára má hodně přes 100.

Mišak - Profil | Ne 23.11.2008 12:05:10

Fery -v páře musí zůstat déle a to při vyšší teplotě takže vitamíny a většina aminokyselin degraduje,správná cesta je dipovat zbylým množstvím přesušené koule ,to se mi nejvíc osvědčilo,taky je rozdíl jestli vaříš ve 2 l vody 1 kg nebo v 50 l postupně 300kg

DAVISS - Profil | Ne 23.11.2008 12:01:49

Fery >> nevím jestli pára něco zničí ale určitě toho v hrnci nezůstane tolik

Fery - Profil | Ne 23.11.2008 11:55:39

DAVISS >> jedna z možností..už jsem ale taky slyšel názor,že pára má vyšší teplotu než vroucí voda a že toho zničí víc..nevím co je na tom ale pravdy..

DAVISS - Profil | Ne 23.11.2008 11:50:54

Pávě proto aby se nic dobrýho nevyvařilo, doporučuju vařít v páře. Tady máš jistotu že o nic "dobrého" nepřijdeš

Fery - Profil | Ne 23.11.2008 10:25:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

popop >> boilies se vaří z jednoho prostého důvodu a to je ten,aby svou odolností vůči bílé rybě vydržel ve vodě co nejdéle na to,aby si ho zobl kapr:-)..jinak máš pravdu,že se spousta hlavně tekutejch složek při vaření znehodnocuje..můžeš to vyřešit tak,že si tekuté složky rozdělíš na dvě poloviny a jednu přidáš do těsta před vařením a druhou zaleješ už uvařené a oschlé koule..krásně nasáknou..pokud ti jde o výdrž koulí,tak tu omezíš dobou vaření..zkoušej zkrátit dobu vaření až na takovou dobu,která ti bude vyhovovat..čím kratší dobu budeš vařit,tím dřív by se měla koule rozpadnot..ve finále je možnost koule nevařit vůbec a jen je vysušit..mám to vyzkoušené i z normálního boilisovýho těsta z vejci..jednoduše uděláš koule a ty nevaříš,ale vysušíš..jen je potřeba dát pozor,aby jsi je nepřesušil moc..může se ti stát,že budou plavat..takhle vysušená koule se pak ve vodě chová stejně jako peleta a vydrží cca 2-4hodiny..

Drahoš - Profil | Ne 23.11.2008 10:18:53

certbert >> kdo ti říkal že se do pelet nedávají vejce??

zbynczek - Profil | Ne 23.11.2008 10:07:06

kdy bys ho neuvařil tak se brzo zaplísní nebo skus ho jen chvílu ovařit a pak sušit v bedýnkách

petr12 - Profil | Ne 23.11.2008 9:46:28

popop-typuju že se chystáš na studenou vodu...jeden tip by byl...přidej do vajec vodu a máš to..jen poměr je důležitý trefit,aby se ti zas nerozpadly uplně

mirmen - Profil | Ne 23.11.2008 8:11:50

popop >> ještě existuje další alternativa .. zpracovat bojlí těsto jako halušku .. krátce povařit ve vodě a až vyplave, tak propláchnout studenou vodou .... bude mít konzistenci tužšího knedlíku ... a ve vodě vydrží na háčku déle, než klasické těsto

Carpmen - Profil | Ne 23.11.2008 8:03:15

popop >> tak to skus povařit jenom chvilku a né až to vyplave možná se to pod tlakem bílých ryb tak rychle nerozpadne a vydrží to tam max těch 10 hodin

Carpmen - Profil | Ne 23.11.2008 8:02:10

b.gun >> asi tak :)))))

certbert - Profil | Ne 23.11.2008 1:07:28

popop >> jo pelety se lisůjí pod tlakem nejsou tam vejce

popop - Profil | Ne 23.11.2008 1:04:30

Takže rozdíl mezi peletou a boilies je jen ve vaření?

b.gun - Profil | Ne 23.11.2008 1:00:25

popop >> Proč se boilie vaří? Protože kdyby se nevařilo, tak to není boilie ...

certbert - Profil | Ne 23.11.2008 0:58:40

popop >> taky to jde ale to už můžeš používat pelety

popop - Profil | Ne 23.11.2008 0:52:38

No právě, když ho uvařím tak vydrží ve vodě i několik dní beze změny a já potřebuji aby se po čase začalo rozpadat. Pomůže když ho jen vysuším bez vaření?

certbert - Profil | Ne 23.11.2008 0:44:19

memusí začlo se vařit aby ti těsto odolalo nájezdu jiných menších ryb