Lobobaits na Tovačově

Možná jste si všimli, který tým výrazně převyšuje v Tovačově na Carpmaratonu 2008 svými úlovky všechny ostatní.

Co víte o LOBOBAITS?

Google bez dvou zmínek na internetu vůbec nic.
Autor diskuse: SkulalukS - Profil , 17.9.2008 kaprařina - nástrahy, návnady

RST - Profil | Čt 9.4.2009 19:52:39

Fery - Profil | Pá 6.2.2009 15:21:41

Lumír >> dík za vyčerpávající odpověď..v létě určitě vyzkouším..

RST - Profil | Pá 6.2.2009 14:27:23

Kosťa >> Skoro dochtor teď zrovna má skouškové období a tak je teď teorií nabytej.

Kosťa - Profil | Pá 6.2.2009 14:22:00

Lumír >> Jsi dochtor?

Lumír - Profil | Pá 6.2.2009 14:19:34

Fery >> Pokusím se vysvětlit, jak je to s tou bolestí ucha při potápění.
Napřed ale trocha nudné anatomie, bez které to ale nejde pochopit..
Prostor za bubínkem je pneumatizovaná dutina ve skalní kosti. Ta je neuvěřitelně složitá, ale to v tomto ohlednu není podstatný. Důležitý je to, že se do ní přenáší přes plochu bubínku tlak okolního prostředí a tím se zvyšuje i tlak v téhle dutině. Aby bubínek při vysokým tlaku (nebo podtlaku) nepraskl, je tahle dutina bubínková propojena s nosohltanem tzv. Eustachovou trubicí. Ta je většinu času uzavřená a jejím otevřením dochází v případě potřeby k vyrovnáváním tlaku.
To se stane při polknutí, zívnutí, někdo to ale dokáže ovládat i bez toho.
A to je celý problém s bolestma ucha při potápění. Eustachova trubice je totiž vzhledem ke svojí poloze k horním dýchacím cestám náchylná k otoku spojenýmu s infekcí. Tím že oteče se nemůže otevřít a vyrovnávat tlak v dutině bubínkové.
Mimo to je ale velký rozdíl ve stavbě trubice u různých jedinců. Někdo ji má podle fyziognomie kratší a silnější, druhý dlouhou a tenkou. Někdo je k infekcím náchylnější, někdo vůbec... atd atd..
Takže to je hlavní problém s bolestí ucha při potápění.
Obrovský vliv na to má trénink. Když jsem se před 2ma lety potápěl na jednom slovenským písáku, první den jsem měl problém vyrovnat tlak ve 4 metrech. Po 3 dnech neustálýho potápění jsem ve 4ce sbíral nesežraný koule a dokonce jsem se dostal do 6ti. Tam mi už ale byla ukrutná zima, i když voda měla u hladiny "krásných" 33stupňů.

Hofi se potápí velmi často a má k tomu pravděpodobně fyzické dispozice. To co mi o jeho potápění vykládal Ivan Fabian to potvrzuje.
Kluci ze Slovenska kolem povodí Dunaje mají obrovskou výhodu v množství na naše poměry neuvěřitelně čistých vod. Bydlet tam, tak si rozhodně potápěčskou výstroj pořídím.


Takže pokud chceš začít šnorchlovat, tak bez nachlazení, postupně a stálý trénink..

Přístrojový potápění je už uplně jiná kapitola a bez vedení zkušenýho instruktora bych do toho nešel ani náhodou.

Kluci z LBB - Studna, Husa a Ferda to mají neuvěřitelně zmáklý a nepochybuju o tom, že i díky těmto znalostem jim při běžným rybolovu na Tovačově nemůže moc lidí konkurovat..

RST - Profil | Pá 6.2.2009 14:07:45

hofi >> S těma zubama je to pravda stačí špatně udělaná plomba a je zle , všechno je to o tlaku je třeba si uvědomit že lidské tělo je postaveno do úplně jiných podmínek, než které jsou pod vodou v hloubce.
ALL volal mi Ladik chystá další video s potápění na Tovačově , jestli se mu to povede jak říkal , přidám ho přes víkend na stránky Lobobaits.

hofi - Profil | Pá 6.2.2009 13:57:23

A počul som, že pri potápaní s fľašou treba mať v poriadku aj zuby. Vraj pokiaľ je na zube kaz, tak to v hĺbke robí problémy. Toto ale nemám odskúšané, tak neviem či je to na 100% pravda

Fery. Ja viem že si to nepísal ty. Len som v odpovedi pre teba, zareagoval aj na kolegu o dva príspevky pod tebou. A preto som tú blbosť dal do zátvoriek :-)

tomm - Profil | Pá 6.2.2009 13:53:53

Fery >> Taky bych to neriskoval. Vypadá to snadně, ale zas taková prdel to není. Ten kurz si určitě udělej. Myslím, že jeho cena je v porovnání s cenou ostatního vybavení na potápění celkem zanedbatelná.

RST - Profil | Pá 6.2.2009 13:47:56

Fery >> Ten kurz je nejlepší cesta. A strašit tě nechci ani náhodou, jen sem popsal svou skušenost.

Fery - Profil | Pá 6.2.2009 13:45:20

RST >> ..ty mě strašíš:-)..přemejšlel jsem o kurzu potápění,než bych do toho šel..mám se rád a jsem svým způsobem posera:-)

Kurka - Profil | Pá 6.2.2009 13:45:14

RST:Du na to ....když se na dívám na DVD na LBB tak je asi dobré vědět co je pod hladinou.Já jezdím pravidelně tak 3x ročně na anín a kapra chytnu,ale je to fakt dřina a uznávám že v mnoha případech náhoda......

RST - Profil | Pá 6.2.2009 13:42:47

tomm >> Byl sem tenkrát nahoře rychlejc než delfín a máš prvdu tu bolest si pamatuju do dneška.

tomm - Profil | Pá 6.2.2009 13:38:52

RST >> Existují prášky, které slouží k uvolnění dutin. Slyšel jsem, že je potapěči užívají právě v těch případech kdy nemůžou vyrovnat tlak. Mě se to třeba nepodařilo už několik let, zkrátka to neprotlačím (kolikrát mám strach, že to vyjde jinudy:-). Mimochodem neznám horší bolest než když se ti nepovede ten tlak vyrovnat:-(

RST - Profil | Pá 6.2.2009 13:37:18

Kurka >> To potápění není z důvodu úpravy místa ale proto aby sme zjistili podvodní poměry .My jsme s tím začali z důvodu že jsme nesměli používat loď, sonar a podobně......., četl jsi ten článek o tom potápění na stránkách LBB?

RST - Profil | Pá 6.2.2009 13:34:36

Fery >> Na vyrovnání tlaku má obrovský vliv tvůj momentální zdravotní stav, konkrétně jestli máš a nebo nemáš rýmu. Z toho co popisuješ bych soudil že jsi rýmu měl. Jestli že máš zanesené nosní dutiny co jsou v čelní části lebky může se stát že se ti tlak nepodaří vyrovnat a může to skončit poškozením sluchu a nebo krvácením z nosu.Jednou sem jako neznalec šel pod vodu s rýmou a v 6. metrech sem se skoro složil, ten tlak nešel vydržet. Na břehu mi tekla krev jak z nosu tak z uší.
K té výdrži na nádech je to tak že čím větší hloubka tím větší tlak , krev má větší schopnost absorbovat plyny , takže potřebuješ víc kyslíku než za normálního atmosférického tlaku.
S tou bombou si nech poradit od skušeného potapěče a nechoď pod vodu sám, není to legrace i v 6. metrech se dá udělat kravina která by tě mohla stát zdraví......

Kurka - Profil | Pá 6.2.2009 13:33:13

Já to nemyslel zle a ani mne to nenaštvalo.Jen mi připadá divný se potápět -upravovat si místo a kontrolovat jak mi žerou kapři moje bobule....

Fery - Profil | Pá 6.2.2009 13:22:46

hofi >> já jsem nepsal,že je to "blbost"líbí se mi to a chci to zkusit..jen nechytám na tak čistých vodách a v tom bude asi problém..každopádně to zkusím..ten tlak v uších byl vždycky tak silnej,že jsem se radši vynořil..mám trochu srach:-)..mám tady u baráku jednu čistou přehradu,tak to tam budu zkoušet..

hofi - Profil | Pá 6.2.2009 13:14:24

kaprr - ® Ani to neskúšaj! Veď je to blbosť! :-)))

Pvl - ® Ja to tak aj beriem. Pre niekoho je blbosť púšťanie rýb, pre iného cestovať tisíce kilometrov za rybami,/ keď stačí aj vedľajšia dedina./ Sú ľudia pre ktorých je blbosť rybárky pretek a dajme tomu aj každá iná rybolovná technika, ktorú práve on neuznáva... a sú ľudia pre ktorých je blbosť už aj samotný rybár, ktorý stráca čas vysedávaním pri vode :-))) Ja to beriem, tak ako to je pri všetkom: koľko ľudí, toľko chutí.

Fery - ® Napríklad v bazéne, kde som iba ponoril hlavu a bol som bez pohybu, tak som vydržal aj cez 1,5min. Keď sa hýbeš, teda makáš plutvami aby si sa dostal čo najskôr ku dnu, nemáš šancu vydržať rovnako dlho. A záleží to aj podľa hĺbky. V trojke vode vydržím dlhšie, ako napríklad v osmičke. Ale môže to byť aj tým že do tej trojky sa dostaneš oveľa skôr a s menšou námahou ako do tej 8čky. A keď si hlboko, musíš si vedieť odhadnúť, koľko ti bude trvať vynorenie. To je dosť dôležité :-))
Na vyrovnávanie tlaku má každý inú metódu. Keď na to prídeš, nebudeš to ani vnímať a budeš to brať automaticky. Niekto to robí tak, že si chytí cez okuliare nos a akoby chcel vydýchnuť. Môžeš si to skúsiť aj teraz pri PCčku :-) Základ je, že v ušiach ucítiš akoby puknutie. Skús to a daj vedieť :-) Ťažko sa mi to takto opisuje. Ja to robím tak, akoby som pod vodou chcel prehltnúť slinu. Ale až v tom momente, keď ten tlak ucítim. /Je to rôzne niekto cíti tlak už pri 2 m, ja zhruba 3-4m. Ťažko povedať. Už to nevnímam a ide to samo. / Neviem ti to dajako presnejšie opísať. Výsledok je rovnaký ako pri tom chytaní nosa. Ucítiš v ušiach akoby také puknutie a ten tlak, ktorý si predtým cítil, zmizne. Chce to len trošku trénovať, nebáť sa a ono to pôjde. Dobré je aj nefajčiť :-)) Keď ti o pôjde a budeš mať možnosť sledovať ako sa ti kape kŕmia na lovnom mieste, až potom prídeš na to, aká to je ,, blbosť,, :-)) Mohli by sa k tomu vyjadriť aj chalani z Loobobaits. Možno by ti to vedeli vysvetliť lepšie:-)

Fery - Profil | Pá 6.2.2009 12:19:05

hofi >> na jak dlouho prosím tě dokážeš zadržet dech?..a jak se řeší tlak?..já když se potopim do 2m,tak mám pocit,že mi prdne hlava a hrozně mě bolej uši:-)..takový to zacpat si nos a fouknout proti zacpanýmu nosu mi nějak nepomáhá:-)

Pvl - Profil | Pá 6.2.2009 12:14:13

hofi >> Netřeba komentáře ... Jestliže to tak nedělám já , je to blbost .... :o§))

kaprr - Profil | Pá 6.2.2009 12:11:02

Kurka >> jako blbost se mi to nezdá, proč myslíš že je to blbost? každý je jinak zapálený do rybařiny, někdo více někdo zase méně !

kaprr - Profil | Pá 6.2.2009 12:10:19

hofi >> tohle je velká výhoda, když chytáš na revíru kde je čistoučká voda. Neznám lepší způsob jak položit montáž... na jaře chystám něco podobnýho vyzkoušet na jedný čistý pískovně... tak uvidíme z jakým úspěchem :-)

hofi - Profil | Pá 6.2.2009 12:08:11

Kurka - ® Vieš že ani nie? Neviem čo ťa tak pohoršilo?! Nevidím na tom nič zlé, ani /u nás / zakázané. Rybám tým nijako neubližujem a ani tým neobmedzujem iných rybárov. Využívam len to, že mám možnosť chytať v čistej vode a viem na pár sekúnd zadržať dych. Ak je to podľa teba blbosť, ok. Je to tvoj názor na ktorý máš právo a ja ti ho neberiem. Prajem ti v tvojej rybolovnej technike veľa úspechov.

Pvl - Profil | Pá 6.2.2009 12:00:34

Kurka >> Blbost , je z mého pohledu , úplně něco jiného .Ale když myslíš .. :o§))

Fery - Profil | Pá 6.2.2009 11:52:43

Kurka >> ..proč?..pokud je to pro tebe srdeční záležitost,tak proč ne??..mě se to osobně hodně líbí a chci to taky vyzkoušet..jen budu potřebovat bombu se vzduchem,protože po letech sportovní nečinnosti nevydržim na nádech dýl jak půl minuty:-)))

Kurka - Profil | Pá 6.2.2009 11:42:33

hofi:nezdá se ti to už přehnané....tomuto už neříkám rybařina ale blbost .....

hofi - Profil | Út 3.2.2009 21:43:38

carpdu - ® Ja som to už dnes čítal :-) Ja sa síce chodím ,, potápať,, len na nádych bez fliaš, čo je oproti klasickému potápaniu s fľašami trošku rozdiel. Myslím že čo sa týka pozorovania rýb, tak na nádych sa určite dostanem k rybám bližšie ako s fľašami. Keď som ponorený pod vodou a niekto iný sa potápa s fľašou, tak nádych potápača cez automatiku počujem aj na 100m. Pod vodou sa zvuk šíry veľmi dobre. Takže ryby na takýto zvuk určite reagujú oveľa skôr. Samozrejme má potápanie s fľašou aj svoje výhody, ale mne šnorchlovanie plne vyhovuje. V tom článku som sa nedočítal, či si chalani pri potápaní zanášajú aj montáže? To ja napríklad robím a neviem si predstaviť, že by som sa po každé musel trápiť s fľašami a olovenými záťažami. V ostatnom čo sa v článku píše môžem len súhlasiť a myslím, že každý kto chytá v čistej vode a takéto možnosti nevyužíva robí chybu.
Nájdem si miesto o ktorom si myslím, že ho ryby navštevujú /pokiaľ sú tam napríklad rozdrvené mušle je to istota / a zakŕmim ho. Na druhý deň si môžem prekontrolovať či majú ryby o moju návnadu záujem. O pár dní si vyveziem na toto miesto montáž, olovo zamaskujem tak , že ho zapichnem do dna. Pokiaľ silón smerujúci k brehu nekopíruje dno, tak ho zhruba 2m nad olovom zaťažím kameňom. Zhruba 5-6 metrov od montáže smerom k brehu prekontrolujem dráhu silónu, či náhodou neprechádza cez kamene, ktoré sú obrastené mušľami . Ak áno, tieto kamene pozbieram a mušle pod vodou s tých kameňov jednoducho poodtŕham. /treba dávať bacha lebo sú fakt ostré ako žiletky / Rozhodím ich na zakŕmenom mieste, aby si ich mohli kapry bez námahy pozbierať. Majú to ako malí bonus k mojim nástrahám:-)) Po takomto zavezení si môžem byť na 100% istý, že som spravil všetko čo som mohol a nič som nepodcenil. Musím však priznať, že ani toto nezaručuje 100% úspech a neraz sa aj mne stalo, že som išiel prekontrolovať lovné miesto a našiel som ho dokonale vyluxované. Zostali tam iba moje nástrahy:-(( Po takýchto skúsenostiach / a najlepšie vlastných / môžeš začať špekulovať čo by sa dalo vylepšiť prípadne spraviť úplne inak. A o tom rybačka je.