Nemelo by se v otazkach hlasovat pro skvely zapis?

Proste to nenechat jen na zadavateli otazky, cimz by se zviditelnila jeste vice kvalitni odpoved. Stejne to funguje na novinkach tusim.
Dik za odpovedi.
Autor diskuse: Pan Slamáček - Profil , 28.8.2008 všeobecné - ostatní

bylo by dobre mit moznost hlasovat pro skvele zapisy?

A) Ano20%

B) Ne16%

C) radeji jit na plznicku64%

Od 28.8.2008 hlasovalo 64 čtenářů.

LudaT - Profil | Pá 29.8.2008 23:41:26

Petrson: no a to je moje "výhoda", že nejsem na nic odborník a tím pádem odborný rady nedávám :-) Ale myslím že si naprosto rozumíme a nejsme ve sporu.

Petrson - Profil | Pá 29.8.2008 20:28:30

>> LudaT >jasně, výměnu jako dohadování nevnímám, spíš jen takové vyjasňování. Samozřejmě nikomu pohled na věc neberu.
Důvody účasti jsem pravda přesně nevystihl. Pokecat, dozvědět se novinky - jistě. Myslel jsem případy, kdy někdo uvede třeba do odborné diskuze svůj poměrně cenný fígl - asi nečeká, že bude za odměnu editorem vypeskován :) - nebo názor, komentář - pak jej asi zajímá, jaké vzbudí ohlasy. Kdyby web byl jen o pokecu, těžko bych nás mohl obohatit o ty novinky, pokud by je nikdo nechtěl zveřejnit. Sám jsem se vždy víceméně dozvěděl, co jsem potřeboval, ale skutečně dobrých, konkrétních rad padalo výrazně méně, než "řečí o ničem".
O tom, že takhle to funguje, jsem se nedávno poučil na jiném webu. Po registraci jsem se obrátil na několik kmenových přispěvatelů a žádal radu k jednomu z hlavních témat, myslím, že velmi slušnou formou. Dodnes mi nikdo (vč. admina) nebyl ochoten odpovědět. Zjistím údaje jinde, o to až tak neběží. S tím webem to však vypadá, že byť podle úrovně stránek má dobře nakročeno, zůstane amatérskou lokálkou pro pár známých, aspoň co se týče dalšího rozvoje. Ten se odvíjí vždy především od objemu sledovanosti, a ta jim prostě nestoupne, když se tam širší publikum nedozví, co potřebuje: odejde jinam, což jsem taky udělal.

LudaT - Profil | Pá 29.8.2008 19:58:33

Petrson: tvůj názor naprosto respektuji, svůj pohled na věc jsem taky již řekl a myslím že nemá cenu se nějak dohadovat admini mají plné právo si se serverem dělat co se jim zlíbí a je to naprosto v pořádku. Navíc dle mě je správné a přirozené, že to vidíme každý jinak nejsme stroje, a někdo rád holky jinej radši vdolky a někdo obojí. pokud sem někdo přispívá kvůli "poplácání po ramenou" je to jeho věc, já sem chodím si "neformálně" pokecat, dozvědět se něco novýho a pobavit se, nepotřebuji aby mě někdo děkoval (ani není za co) a taky nepotřebuji aby někdo hodnotil kvalitu mích příspěvků, ale jak jsem psal je to můj pohled na věc.

Petrson - Profil | Pá 29.8.2008 19:31:30

>> LudaT > jak jsem pochopil, aura jednotlivci narůstá hlavně podle sledovanosti jeho příspěvků, tedy asi podle počtu přečtení. Je fakt, že kdo vyplodí víc příspěvků, asi bude mít i vyšší sledovanost (bez ohledu na kvalitu), ale o tom aura je - vyjádřuje prostý zájem publika, v tomto smyslu byla taky předem definována. Poděkování vedle toho chápu jako výraz ocenění právě co do kvality. Problém je, jak kvalitu odhalit a vyjádřit? Každý na ni máme jiné nároky, jde tedy o velmi subjektivní hledisko. Kritérium, kdy o něm rozhodne tazatel na základě toho, co považuje ve své diskuzi za její pozoruhodný či nejlepší výsledek, považuji za dobře nastavené. Děkování tak nevnímám primárně jako upozornění editora - tohle je nej, tak si to přečtěte (i když barevné odlišení považuju taky za plus, už jsem vysvětlil) - ale hlavně jako motivační prvek, jak Martin psal, ono poplácání, kvůli kterému sem asi lidé přispívají nejčastěji, ať si kdo chce co chce říká. Kdo se prezentuje veřejně, zpravidla tak činí, protože čeká nějakou odezvu. Samozřejmě čím je odezva lepší, tím je autor spokojenější, a to je předpoklad jeho další aktivity.
Mám dojem, že od zavedení děkovaček kvalita odpovědí aspoň v některých otázkách stoupla, zájem se otáčí zpět k rybařině a taky se to tu méně hádá. Nejlíp to je myslím vidět u diskuzí, kdy je oceněna opravdu dobrá rada (např. kvalitní montáž) a stejný přispěvatel chvíli poté navazuje dalšími neméně dobrými příspěvky, kdy montáž ještě rozebere, přihodí další tip apod. Nejsem si jistý, jestli bez poděkování by téma udrželo jeho tak vysoký zájem.

TGH - Profil | Pá 29.8.2008 8:12:27

doktor.fiSh -Za čo si hlasoval? Neviem sa rozhodnúť.:-)

Petr Koch - Profil | Pá 29.8.2008 7:15:33

Pan Slamáček - ®: teď už to nezachráníš :o))))

Pan Slamáček - Profil | Čt 28.8.2008 21:52:52

MM> ja si naopak myslim ze by to mlohlo byt ku prospechu veci. jde preci o hodnotu informace, jindy zase o vtip. napr. v teto otazce je to o tom jit na pivo a neresit picoviny

jirpra - Profil | Čt 28.8.2008 21:51:20

taky by se pak mohlo hlasovat o středně horší a posléze o nejhorší zápis......

vydra Lucky - Profil | Čt 28.8.2008 21:17:12

Aura i onen výkřik o skvělosti zápisu považuji za nesmysl. Jsou to jakási tendenční hodnocení nic neovlivňující. Ani sebepitomější příspěvek ohodnocený majitelem otázky jako skvělý příspěvek, ani tmavomodrý autor nezaručuje, že diskuze je o něčem, k něčemu a kvalitu MRKu nijak neovlivní. Hlasuji pro plzeň.

doktor.fiSh - Profil | Čt 28.8.2008 21:14:21

Petr Koch: Aj ja si myslím, na čo to je... stačí v otázke poďakovať :) Karty sú fajn, len by bolo dobré keby sú povinné :o

MUDr. Hnátek Herbert - Profil | Čt 28.8.2008 20:53:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin M: nemohl bys mi už konečně složit nějakou oslavnou báseň či píseň? Jinak si ode mě hubičku na CW nezasloužíš! a můžeš se zeptat Romana, jaký je to kulturně-sociologicko-sebedeterminační zážitek

Slamák: hlasoval jsem pro Plzeň, i když mi nevadí ani Starobrno či Krušovice ... ostatně i při fotbale nekoukám jenom na Baník a občas se raduji i u Sokola Stříbrná Skalice či dokonce Slávie :-)

jarda 2004 - Profil | Čt 28.8.2008 20:44:59

Pokud se ptám je slušné poděkovat a pokud zadavatel má pocit že zápis je o něčem a ne o krávovině pak je na jeho rozhodnutí zda poděkuje nebo né ale měl by mít tu možnost.

LudaT - Profil | Čt 28.8.2008 19:19:57

igi080, a sven: kluci přečtěte si i můj první post sem a dojde vám že jsem to myslel IRONICKY. Jsem proti jakýmu koliv hodnocení příspěvků :-). Trošku mě ale vytáčí že mě ještě Slamáček nepoděkoval :-).

Dandys - Profil | Čt 28.8.2008 16:21:23

Petr Koch - ® Mě jsi děkovat neměl, víš jak mě to vadí :))

Martin M. - Profil | Čt 28.8.2008 16:15:13

Slamacek> kdyz ctu diskuse na novniky.cz, tak nejvic hlasu maji pravidelne ty nejsprostejsi pripadne nejkontroverznejsi zapisy. Tady by to dopadlo podobne. Nejvic hlasu xaxap, pak dlouho nic...

Martin M. - Profil | Čt 28.8.2008 16:07:11

sven> to nepises nic noveho, aura odrazi velikost tveho publika, ne tvou kvalitu.

sven - Profil | Čt 28.8.2008 16:05:32

LudaT :Je dobře , že autor otázky má možnost ocenit kvalitu odpovědi poděkováním, případně kartou. Aura je nic neříkající údaj. Není žádným oceněním ani kvality příspěvků , ani diskutujícich. Aura diskutujícího , který napíše několik kvalitních a přínosných příspěvků je nulová, zatím co aura některých diskutérů, tlachajícich celé večery o věcech , které nemají s rybařinou nic společného dosáhne 100%

Minnow67 - Profil | Čt 28.8.2008 16:04:33

MM: :-) Že ty neděláš politiku. :-)

Dandys - Profil | Čt 28.8.2008 16:03:58

Martin M. - ® A jde nějak dopředu nastavit, aby to děkování nechodilo do SZ? Přišly mě dvě a už mě to tam otravuje :) přeci nepřispívám proto, aby mě za to někdo chválil, ručky líbal a děkoval

Martin M. - Profil | Čt 28.8.2008 16:01:19

nejde jen o zvyraznovani dobrych odpovedi, svuj podil prinosu zde ma i samotne "oceneni" autora zapisu - chlapi jsou jesitni a potrabuji poplacani po rameni. Kochac ted napise, ze to tak neni, ale tim si jen rika o poplacani od ostatnich anarchistu ;-)

IGI 080 - Profil | Čt 28.8.2008 16:01:13

LudaT: Ked tu pride lubovolny top rybar (pr. Allan Scotthorne), vzdy bude mat najprv auru 0%. Podla mna, aura nezavysi moc od toho ako pises, skor kolko. A niekedy je menej viac, vsak...

Dandys - Profil | Čt 28.8.2008 15:58:34

Dostanu žlutou když budu souhlasit s Kocháčem? Je to kravina, a ještě o ní hlasovat

Pan Slamáček - Profil | Čt 28.8.2008 15:51:47

Koch> byla ti udelena vystraha za znevazovani tlacitek a modreho podsviceni. do obdrzeni cervene karty ti zbyva uz jen 10 zlutych karet

LudaT - Profil | Čt 28.8.2008 15:33:47

Petrson: a co do toho "hlasování", ještě zahrnout i auru přece není možný aby měl stejnou váhu hlas někoho s 0 aurou a někoho se 100%, kam by sme to dopracovaly. :-(( Je to k prdu, každej soudnej člověk si sám může vybrat co je pro něj přínosný a co ne a blbec to nepozná nikdy. Proč dělat z lidí blbce a říkat jim toto je dobrej příspěvek a tento sice ujde, ale není tak dobrej jako tamten.

Petr Koch - Profil | Čt 28.8.2008 15:31:42

Podle mě jsou k ničemu všechny aury, děkovačky a i karty.

Petrson - Profil | Čt 28.8.2008 15:24:22

Špatný by to nemuselo být, ale možnost poděkování autorem bych neměnil, zvlášť když technické řešení skýtá prostor oběma způsobům. Žluté zvýraznění vede nejen k zadostiučinění přispěvatele, taky autorovi otázky zvyšuje editační "pravomoc": na hodnotný příspěvek dle svého uvážení upozorní způsobem, že snad každý, v diskuzi přítomný, je zlákán si jej přečíst. Je to obdobné, jako když např. šéfredaktor listu či kapitoly vybírá články do úvodníku, ovlivní jejich sledovanost trefností a velikostí titulků ap.
Hlas od čtenáře by autorovi oceněného příspěvku mohl též přijít na SZ, ale v otázce by se ukázal třeba číselným vyjádřením v v horním řádku zápisu či vedle něj....To už je celkem jedno, technicky by to asi nebyl problém. Další vybarvování bych neviděl na místě (ponechal bych jen pro autora diskuze). Jasně vyjádřenou zpětnou vazbu samotných čtenářů tu vidím jako přínos. Když editor otázky - jak někdy vídáme - poděkuje třeba u 20 příspěvků z 22, asi dává najevo, že děkuje rád či nám představuje okruh svých příznivců. O obsahu a atraktivitě diskuze pro ostatní to však nic nevypovídá. Přímým hlasováním / děkováním... čitatelů by se tak vedle hodnocení autora objevil projev přímého zájmu a sledovanosti obecenstva.
I když jsem hlasoval za A, nepovažuji takový prvek za významný, protože má pořád každý možnost se k jakémukoliv příspěvku v diskuzi vyjádřit slovně. Tedy i poděkovat, a taková přímá reakce možná potěší víc, než suché info generované automatem.
Oříšek, proč ovšem těchto přímých kladných ohlasů je jako šafránu, není v mých silách rozlousknout. Tato otázka zůstává otevřená.

Homer - Profil | Čt 28.8.2008 14:39:23

Myslím, že by to bylo k ničemu. Na kvalitu odpovědí může mít každý jiný názor a hlasováním by se kvalitní odpověď stejně neurčila. Vznikl by jenom prostor pro "vtipálky", kteří by určitě hlasovali pro nesmyslné odpovědi, které se tady občas najdou.

Minnow67 - Profil | Čt 28.8.2008 14:38:34

Je mi to putna, svůj názor na odpověď si udělám bez ohledu na chválení a hlasování.

ali - Profil | Čt 28.8.2008 14:24:46

souhlasím s názory níže (Bachy a PepaČadek), z Novinek by se sem mohla zatáhnout cenzura

LudaT - Profil | Čt 28.8.2008 14:24:36

A k čemu by to bylo dobrý? Děkovačky patří do divadla ne na forum. Ale je to jen můj názor.

Pan Slamáček - Profil | Čt 28.8.2008 14:19:53

Pepa Cadek> diky

Bachy - Profil | Čt 28.8.2008 13:55:27

Taky myslím že skvělé odpovědi často vůbec skvělé nejsou, a naopak dobré odpovědi jsou vykládany jako méně kvalitní. Ovšem hlasování by podle mě celou věc ještě více zhoršilo.

PepaČadek - Profil | Čt 28.8.2008 13:47:44

Ne, autor je "majitelem" otázky. A proto on musí posoudit, kdo mu správně odpověděl.

Očekávám poděkování!!! Bez hlasování, přímo od Pana Slamáčka :-)