Kupujete prací prášky bez fosfátů?

Fosfor z fosfátů způsobuje největší dopady na kvalitu vody ze
všech látek, ze kterých je prášek složen. Ví vaše manželka, či máti jaké prací prášky má kupovat?
Řekli jste vašim blízkým, že nebýt prášků s fosfáty, tak by nám v létě zdaleka tolik nekvetly přehrady?
Autor diskuse: SkulalukS - Profil , 5.6.2008 muškaření - ostatní

sadraj - Profil | Pá 6.6.2008 20:10:25

Hli:AHA tak to je asi jako šlupky z kaštanů ty sou taky samej saponin asi si je na podzim nazbírám a budu prát kaštanama

Hlinomaz - Profil | Pá 6.6.2008 17:54:42

Sadraj- Nedá se na ně chytat -jsou to jenom slupky které obsahují přírodní saponin.
All- Rozhodně neplatí že prášky s malým obsahem (nebo bez) fosfátů jsou ty drahé. O penězích to určitě není spíš o osobním přístupu k věci.

Petrson - Profil | Pá 6.6.2008 16:33:01

>> SkulalukS > K tématu - abych pravdu řekl, myslel jsem, že valná většina prášků už se z fosfátů nevyrábí, tak jsem jejich obsal příliš nezjišťoval. Dám si při výběru větší pozor - dík za upozornění.

Petrson - Profil | Pá 6.6.2008 16:31:23

>> Kocháč > napsal jsi to výstižně. Zřetelně to můžeme sledovat u "křídla rebelů" ve SZ. Pokud z této strany jsou slyšet nějaké myšlenky, návrhy apod., směřující k ochraně ŽP, jde o vlaštovky zástupců této strany ve vládě, výjimečně parlamentu. Ostatní si ale účast v politice pletou s možností prezentovat své ideologické utopie a nesmysly, navíc nebezpečně žíhnuté do ruda. Žádné překotné návrhy, zda v OP ještě zlepšit to či ono, z jejich tábora neregistruji. Když si pak přečtu komentáře "zahraničního experta" strany p. Hořčičky, jsou to bída, svrab a neštovice, jako vytržené z agitky l. p. ´46., paměti věru neblahé. S barvou v názvu strany nemají nic společného, a každý si asi představí, co nevábného vznikne, smícháme-li kolor květeny s odstínem krve.

Pořád tvrdím, že rozumný rybář, který většinu ryb pustí a navíc je schopen uklidit nějaký ten binec (plný pytlík nebo igelitku odnáším pravidelně, a nejsou to samozřejmě jen odpadky, které vyprodukuji sám), je životnímu prostředí prospěšnější, než "salonní revolucionáři" stranických škamen.

macek - Profil | Pá 6.6.2008 16:28:13

petr koch> souhlasím, každej exkrement je skutečně na hovno.

iwanhoe - Profil | Pá 6.6.2008 16:01:29

šmarjá panno ...

Petr Koch - Profil | Pá 6.6.2008 13:46:25

Asi tak, na ekologii by se nemělo kašlat, mohlo by se nám to zatraceně vrátit, ale ultraekologové ať jdou do otvoru, protože jsou větší nebezpečí než lidi co netřídí odpad. Mají plnou hubu keců o obnovitelných zdrojích a ekologii, ale do práce jezdí autem a to, že jim doma svítí světlo a chladí lednička, to už jim tak moc nevadí. Každej extrém je na hovno.

Cottus - Profil | Pá 6.6.2008 13:00:26

Máte někdo recentní údaje o množství znečištění , které produkuje letecký provoz?
Osobně mám obavy právě z tohoto zdroje.

Vendelín - Profil | Pá 6.6.2008 12:17:00

Otazka je napsana dost blbym zpusoben, ale na jejim vyznamu neni nic tak poburujiciho. Prijde mi to dost podobne jak kdyz se nekdo pred 10 lety zeptal na trideni plastovych lahvi.......a jak je to dnes.

Zatim pro me obsah fosfatu v prasku nema vyznam, ale dokazu si predstavit dobu, kdy ji mit bude.......

Maroš3310 - Profil | Pá 6.6.2008 12:10:51

No toto už je opravdu móóóóc. :(((((

macek - Profil | Pá 6.6.2008 12:10:46

sadraj> chytat na ně určitě jde, bude to minimálně stejně úspěšný jako s nima prát. v testu MF dnes bylo zjištěno, že prádlo se s nima vypere stejně dobře, jako s čistou vodou. :D

sadraj - Profil | Pá 6.6.2008 12:03:32

Hlino: hele nejde na ty ořechy chytat ? třeba mmaj ryby rády mejdlo?

Petr Koch - Profil | Pá 6.6.2008 12:03:00

SkulalukS - ®: kupuju prášek pouze s fosfáty, ale na svoji obhajobu musím říct, že zároveň nakupuji chloridželezitý FeCl3, kterým srážím fosfor za barákem v malém dosazováku a samozřejmě dostatečně vyživuji procesem nitrifikace a denitrifikace bakterie. Z mé přípojky vytéká tekutina jejiž hodnoty CHSK a BSK včetně NL jsou absolutně v pohodě. V podtatě se jedná o lepší vodu, než kterou nás zásobuje vodárna zastaralým vodovodním systémem.

Tebe jako zapáleného ekologa bych spíš odkázal na prostudování dopadů na rybí obsádu vytvořením dokonalé sítě kanalizace a ČOV kolem Bodamského jezera :o)

ftipalek - Profil | Pá 6.6.2008 11:27:19

Když jsem před rokem ještě dělal prodavače v obchodě tak k nám neustále chodil jeden děda rozmnožovat letáky na zázračné prací prášky..obcházel dům po domu, všude zvonil a nabízel jej....Uměl perfektně mluvit a kdyby o něm nebylo známo, že byl namočen ve všem z čeho trochu koukaly peníze různejma takovejhlema akcema začínaje a nějakým spolumajitelstvím nějaké kampeličky která brzo zkrachovala (děda si pak koupil fungl nový auto skoro za třičtvrtě mega) konče by možná i něco prodal...
Každopádně když jsem ho tam měl třeba 5x denně a pořád jsem mu něco kopíroval a on mi vysvětloval jak je to vynikající, je to levný, českej výrobek, žádný fosfáty, ekologie sama....tak se mi tyhle věci docela zhnusily na dlouho...
Lákal mě taky abych se dal k němu a praštil s tím prodáváním..že si jako prodejce pracího prášku přijdu na mnohem víc :D:D:D:D

m.kindl - Profil | Pá 6.6.2008 11:16:14

macek - ® :-)
Shu-lin - ® Já peru v Persilu :-)

Shu-lin - Profil | Pá 6.6.2008 11:14:42

m.kindl:Kolik ti zaplatili? :-))

macek - Profil | Pá 6.6.2008 11:13:12

m.kindl> excel není českej, to svinstvo dělá microsoft - usa.

m.kindl - Profil | Pá 6.6.2008 11:10:50

Každej prací prostředek se vyznačuje vlastností která se nazývá biologická rozložitelnost...Jsou na to testy které provádí státní zkušebna a není pochybnost o dopadu na životní prostředí.Gely se rozpouští sice lépe ve vodě ale mají mnohem menší účinost praní než stejnojmené prášky.Nicméně i nejlepší prášky jako je Ariel nebo Persil mají biologickou rozložitelnost cca 50% po 28 dnech což není mnoho...jako nejlepší současná alternativa je český výrobek Excel který má poměrně srovnatelný prací výkon,je mnohem ekologičtější a stojí polovinu.

berlinan - Profil | Pá 6.6.2008 10:47:42

Zdarec.Ze bio je hovadina, platilo tak pred 5ti az 8mi lety. Castky, za ktere se tehdejsi veci s nalepkou bio daly koupit, byly vpravde astronomicke.Vlastne slo o novy druh luxusnich potravin pro vice majetne. Nevim jak je to v ceske republice, ale v nemecku uz ty rozdily mezi produkty bio a normalnimi produkty tak markantni nejsou a docela se to da. V potravinach jde predevsim o chut. Aspon lide, kteri si to kupuji, udavaji tento duvod: chutna to proste lip.
Ostatni bio nebo eko produkty jako praci prasky, sampony apod.- mate pravdu, par lidi toho moc nezmeni, ovsem nemyslim si, ze se jedna jen o par lidi, pracoval jsem ve velkoskladu tady tech eko a bio a velke supermarkety (taky eko a bio),co u nas kazdy tyden objednavaly bylo az zarazejici.Existuji dokonce i urcita restauracni zarizeni, ktera na tyto prostredky tez presly. A druha vec: tak nejak to pouzivam, jelikoz jde i o svedomi. Setri to prirodu ? Setri. Nemyslim tim, ze bych na ekologii myslel kudy chodim, ale pokud to pomaha aspon trochu, tak proc ne.

P.Horák - Profil | Pá 6.6.2008 9:44:41

Sem s tou kartou :-)

macek - Profil | Pá 6.6.2008 9:42:51

skulaluks> dej kebatorovi za jeho blbý kecy kartu! a horákovi taky. ;-)

P.Horák - Profil | Pá 6.6.2008 9:42:14

SkulalukS: Co je to zase za otázku? Nebudeš chtít příště vědět co nosím za trenky, jestli 100% bavlna nebo i částečně např. nylon??