Jake testo je nejlepsi?

Uz od malicka se snazim vymyslet to sve "zarucene" testo. Uz jsem nekolikrat myslel, ze jsem na to prisel, ale zase se ukazalo, ze to byla jen kratkodoba uspesnost. Jake jsou vase zkusenosti? Jake ingredience pouzivate?
Barvite, solite, sladite? Pouzivate aromata?
Autor diskuse: Martin Matak - , 17.3.1999 všeobecné - nástrahy, návnady

milanpindryc - Profil | Ne 12.3.2023 20:52:18

Ja sem chytaval vanilkovej pudink + hladka mouka + voda + cukr…

packa - Profil | Ne 12.3.2023 7:38:26

Směs na perník od Vítány byla za mého mládí top na těsto.Minuly rok jsem se hecnul,koupil pytel krmných brambor a 2 dny na Labi krmil.....syn s boilis si vedle mě ani neskrt tak letos.........

mirmen - Profil | Ne 12.3.2023 1:41:06

zmatesh - 10.3.2023 10:40:54 >> pro mou generaci byla " povinnou četbou " TISÍC A JEDNA RADA PRO RYBÁŘE od Říhy .
Tudíž pro kapra jsme většina z nás ( alespoň z mých vrstevníků ) zkoušeli těsto z krupice, anýz a med ... a jestli je ta slavná potravinářská barva ( o které psal i drvoštěp ) v receptu od Říhy, tak to už nevím .. možná je to z jiného zdroje , za komančů vycházel časopis Rybářství - s nevalnou úrovní .
Dobrých článků v něm bylo pomálu ( redakční rada Rybářství byla jako všechno pod palcem soudruhů, kteří měli své oblíbené autory článků i fotografií a nikoho nového k autorským odměnám nepustili).
Prosadit se jako autor bylo v podstatě nemožné , leda na " tlačenku zeshora " .
Po několika letech se " recyklovaly " staré články s trochu přešitým kabátem .
A samozřejmě .. úspěchy a úspěchy a " ze života organizací ".
Byli jsme mladí, naivní, odmakali jsme 25 hodin brigád ročně , takže 5 sobot " zabitých" .. a nebylo tolik potoků a říček regulovaných a rybníky tolik zanesené jako teď , protože velká scelování pozemků začala v sedmdesátých a osmdesátých letech a splavy zeminy ze širokořádkových plodin se začaly výrazněji projevovat až s několikaletým odstupem.

Na Slovensku vycházelo " Polovníctvo a rybárstvo " .
Knih pomálu, nějaká od Šimka .

V rybářských potřebách něco málo výrobků od Tokozu, Ryny a několika družstev.
O slušné výbavě si mohl rybář nechat jenom zdát a o " zázracích typu dip, posilovač, boilies, pelety aj. " věděl jen ten, kdo měl někoho na Západě nebo chytal Západní televizní program.
Čas od času se v rámci "obohacení nabídky spotřebního zboží " objevil nějaký naviják či prut od Shakespeare , v Praze občas woblery od Rapaly - nejčastěji " U Petra" na Staromáku ( z dodávky pár desítek kusů na prodejnu byla často většina pod pultem pro rodiny prodavačů a jejich známé ), takže za den nejpozději bylo slušné zboží pryč, bez známých jsi musel mít hodně velké štěstí na slušnou výbavu.
Proto byly návnady a nástrahy jen z toho, co jsi měl doma.

Kroupy, kolínka, vafle, burizony, vařená pšenice, hrách, těsto, žížaly , luční koník, rybka , lisovaný rohlík , sýr , třešně , padák meruňka, někde byla v oblibě kukuřice, fazole .

Tahle otázka je hodně o nostalgii, o " starých dobrých časech " :-)

mirmen - Profil | Ne 12.3.2023 1:10:45

zmatesh >> pro mou generaci byla " povinnou četbou " TISÍC A JEDNA RADA PRO RYBÁŘE od Říhy : ... takže pro kapra : těsto z krupice, anýz a med ... jestli i ta slavná potravinářská barva je podle Říhy, to už nevím .. možná z jiného zdroje , tehdy ještě časopis Rybářství s nevalnou úrovní , dobrých článků pomálu ( vlastně nic jiného nebylo, na Slovensku " Polovníctvo a rybárstvo " .

sven - Profil | Pá 10.3.2023 19:35:11

Bulda 64 >> Ahoj. Před boomem komerčních návnad a nástrah, si podobným procesem prošel nejspíš každý rybář... mě nevyjímaje.. :-)
Každý toužil objevit kámen mudrců nebo alespoń rodinný šperk :-)
Letitá snaha zmítající se mezi dílčími úspěchy a slepými uličkámi, mě nakonec dovedla k jednoduchému řešení, v podobě základu z bramborového těsta a jeho modifikacím, podle cílové ryby, prostředí apod.
Tedy konkrétně: koupím kvalitnější bramborový knedlík v prášku (obsahuje i sušené mléko), ukoulím čtyři šišky, uvařím v osolené vodě až vyplavou a nakrájím na plátky.
Nechám vychladnout, odeberu množství potřebné na jednu vycházku a zbytek dám v podobných porcích zmrazit, pro příště.
Odebrané množství rozválím na tenkou placku, lehce potřu slunečnicovým olejem s barvivem (používám především žlutou, méně červenou a někdy i zelenou) lehce posypu posilovačem od MVDE ale mám vyzkoušený i Traper (používám plotici klasik, karamel, vanilku) případně lehce potřu medem. Těsto sroluji do válečku, pak do koule a hňácám a hňácám.. Je-li husté, přikápnu olej, je-li řídké, přidám špetku krmítkovky. Nastražím malou kuličku na špičku většího háčku, jako se stražilo kdysi nebo nahňácám kuličku na nekonečnou zarážku pod háček..
Např.na násaďáka bych použil žluté těsto s posilovačem vanilka pod háček + pár kuliček okolo, přistřelených prakem..
Ačkoli to funguje dobře, propadl jsem jako většina kolegů lenivosti a komerci a už dlouhý čas jsem žádné těsto neuhňácal.. Ale mám ve výhledu, že se postupně budu vracet ke kořenům :-)
Výhodou tohoto těsta je, že nespotřebované lze v mikroteňáku zamrazit a po rozmrazení má stejné vlastnosti, jako čerstvé..
Kombinace si musí každý vyzkoušet na svých vodách sám. Není žádnou novinkou, že dobře fungují i kombinované barvy, na jedné nástraze..

zmatesh - Profil | Pá 10.3.2023 10:40:54

Ahoj,jako malej jsem měl tri těsta. 1. střída z chleba + magi a sojavka, 2.hl. mouka + stříhaný hnojky. No a pak táta koupil v rybářství top secret scopex (značka možná jiná ale scopex)+hl mouka. Jednoho dne přijel strejda od moře za náma na rybník. Ryba moc nebrala,řekl mě nedělej z těsta kuličku ale placku a občas popotáhni splávek,masakr. Fungovalo to na každé nahození(plotice) používám do dnes. Jo a nic jsem nevařil.

drvoštěp - Profil | Pá 10.3.2023 7:09:02

mirmen >> Potravinářské barvivo všude😆. Máma pukala vzteky když jsme s tátou obsadili kuchyň a začali kuchtit.😆👍

Bulda 64 - Profil | Čt 9.3.2023 22:32:10

Jako puberťáci jsme soutěžili, kdo ukuchtí nej těsto. V rendlíku krupičku s mlékem, cukrem, potravinářskou barvu a esenci, ... a různé tajné ingredience ;-))

Později už v novodobé rybařině občas vzpomenu a z nostalgie udělám rovnou u vody těsto... a zjednodušil jsem to na maximum...sýr romadur madeta jihočeský zrající a pečivo. Použiju ty prostředky a pořádně v ruce propracuju. Stražím na vlas s použitím půlky pružinky z propisky...
Překvapivě účinné ;))

mirmen - Profil | Čt 9.3.2023 22:25:27

drvoštěp >> na svá první těsta vzpomínám ještě po půl století.

Upatlaná celá kuchyň, stůl, sporák i podlaha.
Těsto polepilo všechno .... ruce, batoh, kalhoty, rukojeti prutů, rukávy oblečení .. prostě čuně proti mně elegán.
Nejsem si jistý, že by se jím nedala slepit pusa na hóódně dlouho.
A kapříci ho zbožňovali víc než později , kdy jsem začal připravovat "vymazlené těsto z pětihvězdičkové kuchyně " .

mirmen - Profil | Čt 9.3.2023 22:16:40

splavek >> já ke dnu právě ty kroupy + ovesnou vločku namočenou v sýrovém zákysu + trochu šrotu + trochu prosáté hlíny (mám perfektní červenou ) .. .. hlína na mrak ve vodě, chuť a vůni nese daleko .. a když přidám pár lžic strouhaného kokosu, tak je to nejjemnější vynášeno ode dna až k hladině ... a postupně vytváří stopu i víc metrů od místa.
V době "ouklejí " tohle nedoporučuju, protože pak nic jiného chytat ani nejde.

drvoštěp - Profil | Čt 9.3.2023 22:04:08

mirmen >> První dva dny ano. Taky mě někdy táta převezl😆😆🙈

mirmen - Profil | Čt 9.3.2023 22:02:14

drvoštěp >> bylo sladký a voňavý ?

splavek - Profil | Čt 9.3.2023 15:30:09

mirmen >> Řekl bych, že ty tradiční kuchyňské suroviny spousta rybářů podceňuje. Nějak jim to neštymuje do jejich pojetí moderní rybařiny. Nepropagují to moderní "sportovní " rybářské celebrity. Prostě tomu chybí ten reklamní šmrnc. Ale kdo chce tak si k samodama najde cestu. Osobně jsem tak půl na půl a to podle toho kolik mám času a chuti na domácí přípravu.
Ty zákysy ze zrajícího sýru jsem ještě nezkoušel, tak snad někdy. Moje oblíbené letní krmení je uvařená kukuřice, kterou tyčovým mixérem v hrnci rozmixuji, aby tam byla jak kaše tak i hrubší kousky a nějaká celá zrna. Na plavanou na stojáku pro mě leckdy nepřekonatelné. Udělá to ve sloupci mrak a ty hrubší kousky plus celá zrna co v tom zůstanou vnadí u dna.

drvoštěp - Profil | Čt 9.3.2023 9:27:02

Nejlepší těsto bylo to co táta namíchal a já mu to u vody užíral😆 To bylo pohlavků když šáhl do misky a tam nic😆

mirmen - Profil | Čt 9.3.2023 9:21:09

splavek >> krupičák byla klasika. na háček kouli jak třešeň nebo švestku. Místo skořice jsem dával anýz, sladil medem.

Na řeku jsem hnětl do těsta ještě sýr ( parma, cejn, kapr, tloušti ).

Nejúčinnější těsto jsem měl z granulí na výkrm brojlerů .... rozdrcené granule, vejce, trochu strouhanky a oleje.

A ke kroupám .. na namočení jsem sypal posilovač od mv Eynde ( brassem, vanilka .. ) nebo X21 ... Mám kroupy jako partikl radši než kukuřici .. a při přidání ovesných vloček pracují skvěle ... .. doteď nechápu, proč jsou obyčejné kuchyňské suroviny a koření tak podceňovány ( lenost ? )

Kousek zrajícího sýra do litru mléka a sýrová příchuť krmiva ( těsta ) je jedna z nejúčinnějších na přilákání ryby na zakrmené místo .. vlastní syrové dipy na lisovaný rohlík, srolovaný dortový oplatek ..

splavek - Profil | Út 7.3.2023 19:07:39

Jo a ještě k tématu nej těsto. Když jsem začínal rybařit někdy začátkem osmdesátých let, tak jsem zásadně a výlučně používal krupičné těsto uvařené v mléce , notně oslazené a přivoněné skořicí. To se po uvaření a upatlání dalo do sáčku co byl od mléka a hurá k vodě, ještě se k tomu nasbírali hnojáci a náležitě napařený poctivě vylisovaný rohlík nakrájený na kostičky a popřípadě obalený v pudinkovém prášku. Až mi jednou to těsto v tom igelitovém pytlíku tak lehce zkyslo a získalo to takový palírenský odér. Namaje nic jiného tak jsem v zoufalství nastražil na háček a zjistil, že to funguje lépe než čerstvé. Často jsem pak nechával ten krupičák trochu uzrát.

splavek - Profil | Út 7.3.2023 18:55:12

mirmen >> Teď jsem si vzpomněl, že jsem tuším v Rybářství četl historický článek, který vyšel někdy za první republiky. Bylo to o tom, že vnadění a lov s kroupami je pro spoustu rybářů neetický vzhledem k množství záběrů při lovu. Bylo tam popsáno , že se to na mnoha revírech už zakazuje a taky, že to rybáři porušují a různě švindlují. Z dnešního pohledu tak trochu úsměvné. On totiž autor článku s tímto moc nesouhlasil a článek se jmenoval "Stanu se kroupařem".

mirmen - Profil | Po 6.3.2023 23:31:30

splavek >> kroupa je skvělá, na řece jsem s ní vnadil hlavně na cejny, ale podoustev, ostroretka i kapr je brali vděčně.

mirmen - Profil | Po 6.3.2023 23:29:38

Trusna >> kokos jsem dával spíš na stojáku do návnady , na rozkrmení ve sloupci.
Přímo do těsta jsem nezkoušel.

Bobler - Profil | Po 6.3.2023 20:00:44

mirmen >> Zdravím, jestlipak ještě někdy jezdíte „vyvenčit Haryka“na Rozkoš?.......