Migrace úhořů z našich vod?

Prosím, ať se vyjádří pouze a výhradně lovci úhořů, provozovatelé vodních děl,funkcionáři organizací úhoře vysazujících a kdokoliv má konkretní příspěvek k diskuzi. Prosím o zdrženlivost a toleranci zastánce jiných názorů.
Podstata otázky: zaplatíme vysazení, kolik % hyne na cestě? Není lepší brát vše nad 50 cm? Návratnost prostředků organizace?
Autor diskuse: mirmen - Profil , 6.9.2003 dravci - druhy ryb, rekordy

Zinek - Profil | St 10.9.2003 13:06:28

Ta tvoje teorie je velmi pravděpodobná.U nás na řece(Úslava 2) jsem chytal širokohlavé(černošedý hřbet s bílostříbrným tělem),ale jen na rousnice(na nic jiného jsem to nezkoušel) exempláře 35-65 cm,kteří byli pěkně vyžraný(zvlášt u těch "padesátníků" a vejš to bylo pěkně vidět),zatímco když jsem pytlačil u nás na "strouze"(2,5 km dlouhý přítok do rybníků,který de přes stavidlo z řeky od jednoho z jezů.Prům.hloubka tak 0,7-1,6 m,silně zabahněná-až 35 cm bahna,velké množství napadaných stromů,větví keřů atd.) jsem chytal úzkohlavé-krásně zelený hřbet,bíle břicho(ale tak čistě bíle jako ty z řeky) na rousnici a ty větší,pěkně tlusté i na kus rybičky.(ocásky,kterými jsem tam den předem vnadil jsem jim našel v zažívadlech).Jen v porovnání s tima z řeky byli menší kusy(35-55) daleko hubenější.Ale je to spíš tím, že tam neměli co žrát(nejsem schopen zjistit ani dokázat,jestli nevyplouvají také do řeky).Nejsou tam totiž rybičky(až na větší jelce)a prakticky žádná nebo velmi malé množství přijatelné a výživné potravy.Zajímavé je,že takto zbarvené úhoře(úzkohlavé) jsem nikdy na řece nechytil ani neviděl chytit.Když prostě někdo chytl úhoře,byl to tipický širokohlavý.Inu příroda je zajímavá a neustále nám chystá nějaká překvapení.

red.foot - Profil | St 10.9.2003 9:56:39

aha. přesto se nemohu zbavit dojmu, že je to vlastně jedno

Radouš - Profil | St 10.9.2003 9:29:10

mirmen, red foot> to co plave u nás jsou jen samice, samci zůstávají v moři

red.foot - Profil | St 10.9.2003 8:46:25

no, já budu přece jen dál věřit "mojí" verzi

mirmen - Profil | St 10.9.2003 7:53:00

red.foot: myslel jsem si to taky, pak mně to někdo vyvracel právě s tím, že samci vzniknou jen z monté, které zůstane v brakické vodě na rozhraní moře a délty.

red.foot - Profil | St 10.9.2003 7:47:31

já jsem kdesi četl, že úzkohlaví jsou samci a dorůstají max. cca těch 50 cm; ty větší, širokohlavé kusy, jsou samice.

mirmen - Profil | Út 9.9.2003 23:01:29

Širokohlavého jsem chytil většinou tmavšího, do černošeda hřbet, se střířitým nádechem břicha, častěji na rybku či ploutvičku než úzkohlavého, povětšinou do zelena, štíhlejšího, kterého v naprosté většině na rousnice či několik hnojáků.U úzkohlavého jsem našel ve střevech raka ve stádiu po svlékání, který měl v měkkém krunýři větší průměr než úhořova tlamka. Hodně úzkohlavých má ve střevech blešivce, to ale asi závisí na revíru
( tloušťová či parmová řeka) a ročním období.

Zinek - Profil | Út 9.9.2003 21:45:42

TO mirmen:Abych se přiznal, tak nemám ani moc ponětí,jaké jsou mezi nimi rozdíly(prý v druhu přijímané potravy-širokohlavý žere převážně rybky,žábi(????) apod,zatímco úzkohlavý červy,larvi,pijavky a ostatní bezobratlé živočichy.Prý také jeden z nich dosahuje větších velikostí(???????).Ale ber to spíš s rezervou-nemám to z moc důvěryhodných zdrojů.Ale to zdůvodnění rozdílů mezi nimi to vůbec netušim-musí nám někdo chytřejší poradit,protože by mi to taky docela zajímalo.

mirmen - Profil | Út 9.9.2003 20:45:03

Zinek:
díky za názor, jenom bych chtěl doplnit ( doufám , že nezkreslenou informaci ), že monté, které dospěje do brakických, smíšených vod, ještě nemá určené pohlaví. Monté, které je vysazeno ve vnitrozemí, se vlivem sladkovodního prostředí mění výhradně v jedince samičího pohlaví, tak jsem to alespoň kdesi četl.Docela by mne taky zajímalo zdůvodnění rozdílů mezi širokohlavou a úzkohlavou formou, zda to souvisí např. s původem monté. To je prý odchytáváno hlavně v Irsku,Francii a Británii ( dřív se zkrmovalo pro dobytek, jak teď , to nevím).

Zinek - Profil | Út 9.9.2003 19:41:07

Úhoř od nás migruje po proudu až ve věku pohlavní zralosti(mlíčák:8-10 let,jikernačka:10-12 let).Vlivem MVE,jezů a přehrad(přes který se prostě nemaj šanci dostat,takže když do ní ústí ňáká řeka,úhoří z ní maj prostě smůlu!)Tzn. že cestu našimi vodama jich přežije pouze zlomek(možná žádní kolik procent fakt nevim,ale řekl bych míň než 5%).Jinak když úhoř tahne má velikost přibližně 100-120 cm.Když se mu podaří dostat Golfským proudem do Sargasového moře tak se tam vytře a po vykulení plůdek cestuje 2,5-3 roky Golfským proudem zpátky do ústí řek.Cestou se "mění" v monté.Dál proti proudu pokračují pouze samice a právě tam se monté odchytává jak na umělé vysazování,tak na výkrm v úhořích farmách.
V budoucnu se dá předpokládat,že se úhořu u nás bude vysazovat stále méňe.Je to tím,že rozmnožujících se úhořů ubývá,tím je méňe monté,které se stále více odchytává hlavně na farmy(i když už se objevují snahy jejich odlov omezit),tak bude dražší a muže se stát(jestli už se tak) že svaz omezí nákupy monté.
Otázka jestli brát vše nad míru.Na to není tak snadný odpovědět.Teoreticky většina(skoro všechny) cestou zahynou,ale brát úhoře 50 to teda nedělam(pokud není tak zraňenej,že už by to nerozdejchal-proto sekam dřív) a tak ho necham dorůst aspoň do těch 60-65.
Sám bych byl velmi rád,kdyby se vysazování monté zvýšilo.protože řeky bez úhoře si umí asi málokdo představit(já teda ne).Ale nejspíš se bude čekat(jak je to u nás běžné) až se jeho populace sníží na třetinu současného stavu a pak se to teprve bude honit.Také zprůchodnění většiny jezů a MVE by pomohlo nejen úhoři(ale to není,bohužel,záležitost několika let ale spíš desetiletí).

Bublajz - Profil | Út 9.9.2003 15:07:54

Strejka: Možná si nerozumíme díky tomu, že ty chytáš v povodí Vltavy/Labe, odkud ryba má kam plout. A já v povodí Moravy/Dunaje, kde to je s hadama, aspoň podle mejch teoretickejch znalostí, poněkud komplikovanější.
Robert: Já bych si tipnul, že Střekov je větší problém. Má ta MVE rybí přechod?

Robert | Út 9.9.2003 8:30:22

Máte někdo nějaké poznatky o tom, že by úhoř neprošel přes MVE? V povodí Berounky jsou totiž MVE jedinou teoretickou překážkou při tahu po proudu (nevím, jak to vypadá na Střekově).

Véna S. - Profil | Po 8.9.2003 16:17:27

Návratnost je velmi malá, nejlépe brali úhoři na řece, když se nehájilo, tak od půlky dubna do konce května. Pak už to bylo slabší. U nás v Zpč. úz. svazu vysazujeme monté každý rok. Náklady zatim nebyly žádné, platil to územní svaz z prostředků od MZ, tyto dotace se však radikálně omezují. Vypadá to, že stavy úhořů se snižují, dříve ho vysazovalo i bývalé Státní rybářství do rybníků. Jak je to nyní, nevím. Je fakt, že i monté se do republiky dováží pořád méně. Příčin je několik, vysoká cena (cca 9 - 13 tis. za kilo, to je asi 3-3,5 tis. kusů), úbytek monté na místech odlovu, odlov monté a jeho výkrm na farmách v Asii apod.

Osprey - Profil | Po 8.9.2003 14:52:03

Co se pouštění týče...

Osprey - Profil | Po 8.9.2003 14:51:03

Mám dojem, že malí hadi jdou spíš proti vodě a v turbínách končí zejména větší kusy nastupující cestu do moře. Proto taky nejvíc materiálu pod turbínami bývá v květnu a obvykle jsou to větší kusy.
o se pouštění týče, úhoř 50 cm mi připadá na zabití moc malý, spíš těch 60 cm anebo i víc. Přeci jem je rozdíl dát houpačku tkaničce anebo si to rozdat s pořádným hadem přes kilo.
Co se návratnosti prostředků týče, u hada nikdy nebude vysoká a v naší MO tvoří jen zlomek nákladů na zarybnění. Podle mě je cennější že v řece jsou pěkní úhoři než to, že se jich podaří co nejvíc pochytat na průměrné váze 40 dkg.
Souhlasím se Strejkou.

strejka - Profil | Po 8.9.2003 13:52:50

Bublajz: jak jsem psal, nejsem si uplne jistej a ze uhor putuje je take jasne, jen si myslim, ze choutky na Sargasove more dostane az v pohlavni dospelosti, u ktere rovnez nevim, kdy nastava, ale znovu opakuji urcite ne v 50 cm delky, turbiny jsou spis jen alibismus, jak si zduvodnit ponechavani tkanicek, ja proste vim, ze kdyz rybu pustim, mam sanci ji chytit priste vetsi, u uhore je to jen s jistym omezenim a u vetsich kousku taky nevaham, jeste je take rozdil v revirech, kdyz si reknu ve Veseli nad Luznici, ze ta padesatka Orlikem stejne neproleze nebo kdyz ho zasakuju u hraze, ale i tam bych padesatku pustil, at to zkusi, kratkej je na to dost :-))

Bublajz - Profil | Po 8.9.2003 12:18:38

strejka: jseš si uplně jistej?, vono ty rozsekaný 50cm tkaničky se blbě hledaj + je tu větší pravděpodobnost, že se nějakej dravec nechá zlákat na sekanýho ouhoříka... Myslim si, že úhoř má sklony k putování s vodou. Kolik je jenom úhořů v rybnících a rybníčkách, kam je nikdo nikdy nenasazoval, kam přišli s vodou...

strejka - Profil | Po 8.9.2003 9:50:54

mozna by taky stalo za zamysleni v jakem stari a tedy i prumerne delce se uhor do turbin vydava...ja to nevim, ale 50 cm tkanicka rozhodne ne

Frk - Profil | Ne 7.9.2003 21:19:33

Teoreticky se od nás dostanou 1-2%. Smůla.

Bublajz - Profil | So 6.9.2003 10:10:29

Jak lovec úhořů: Nemám představu kolik jich hyne. Ovšem je jisté, že úhoři vysazení do povodí Moravy, kde se nikdy přirozeně nevyskytovali, jsou všichni jeden jako druhý odsouzený k smrti... Takže já osobně beru vše nad míru. Myslím si totiž, že je lepší rybu kulturně zkonzumovat, než jí pustit a nechat jí rozsekat pod přehradama, nebo nechat jí trápit při tahu nepřirozenou cestou do moře.