Sušená játra

Přátelé,sušená játra jak víme je velice dobrá v každé masové směsi,ale cena za kterou se prodává je si myslím přemrštěná.Psí pochoutka sušená játra 100 g za 18-24kč se dá nebo nedá pomlít a nahradit za kupnou.A každý si myslím máte favorita kterého přidáváte do směsi tak se pochlubte a rozveďte tuto debatu
Autor diskuse: karamel - Profil , 30.10.2007 kaprařina - nástrahy, návnady

Diki - Profil | Po 28.3.2011 15:51:00

MatesJ >> zapoměl jsem napsat, že ji občas při tom dosušování tu krabičku otevřu.

MatesJ - Profil | Po 28.3.2011 15:42:04

Diki >> a jaky vyznam ma dat to na topeni,kdyz to mas v uzavrene krabice ?

Diki - Profil | Po 28.3.2011 15:39:59

Já koupím tak tři kila hovězí játry, pomelu a na pečícím papíru dám asi na hodinu do trouby na 110 stupňů. Pak usušený koláč nechám vychladnout a natrhám na kousky a ty pomelu v mlýnku na mák. Je to strašný smrad. Pak prášek dám do hermeticky uzaviratelné krabičky a tak na týden ji dám na radiátor, samozřejmě že v zimě, kdy se topí. Přidávám prášek i do feederového krmení. Je to perfektní lákadlo.

Martin Matuš - Profil | Po 28.3.2011 15:29:05

Pokud by někdo měl zájem o liquid liver (tekutá játra) nebo játrový extrakt, je možné objednat na profibaits@email.cz. Cena za liquid liver 285,-Kč/l , játrový extrakt 390,-Kč/kg plus náklady na poštu. Vše je v top kvalitě

hurja - Profil | Po 28.3.2011 12:26:35

Všichni asi vime že sušené jatra jsou dobre....ale syrové? To se musi kazit ve futru....nemyslite?

hurja - Profil | So 26.2.2011 23:32:28

Ty vaše jatra čerstve ve futru...neskysnou vam v letě????
A jak si pomoct na delši vypravě? Sušene? Dik

Šolcik - Profil | St 11.6.2008 21:15:27

kikikoko-Odhadem 1/2 hodky,maximalně hoďku.Zaleží,jak dáš silnou vrstvu.V každým případě to je jako sušený listí a jde to lehce rozdrtit v hmoždíři na prach.Zkusím je rozemlít na mlýnku a rozmixovat a pak dát sušit.

kikikoko - Profil | St 11.6.2008 20:30:29

Šolcik - ® Jak si ti dlouho sušil ?

Šolcik - Profil | St 11.6.2008 20:23:09

Koukám,že to už je starší otázka,ale napadlo mě je zmražený nastrouhat na struhadle a sušit v troubě na 50stupňů C na pečícím papíru.Jde to pěkně a pak to stačí rozdrtit v hmoždíři a je z nich jemnej prášek.

sadraj - Profil | St 14.11.2007 18:04:37

Tak kolegové jsem to zvažil a z 1 kg syrovejch hovezích ne přesně 227 gramu sušenějch namletý jdem je už nevážil ale asi se něco malo odpráší to znamená že když koupím za 40 liko čerstvejch vyjde mě kilo sušenejch zhruba na 160 korun a koukal sem kdesi na netu že je prodavaj až za 350 za 100-200 gramu mletýho prášku tak to ssi je radši doma namelu vui recept níže

karamel - Profil | Út 30.10.2007 21:30:54

carpmania:no a řekni mikde ji kupuješ vysušenou a jestli nebyla ještě nedosušená.Prostě jestli to bylo ok

carpmania - Profil | Út 30.10.2007 21:23:59

karamel: strouhal jsem i na struhadle... je to záběr... mlejnek na ořechy už ujde, ale ten robot je nejlepší...

karamel - Profil | Út 30.10.2007 21:16:25

carpmania:vidíš to mě nenapadlo a není to moc tvrdé na strouhání ,jak to jde na tom neudřeš se?

carpmania - Profil | Út 30.10.2007 20:33:55

já jsem sušená játra pro změnu strouhal na kuchyňském robotu na nástavci na mrkev a prášek z nich je velmi solidní... navíc bez zbytků...

Petr Koch - Profil | Út 30.10.2007 19:34:03

pajda - ® : jen jsem si dělal prdel, však mě znáš :o))))

karamel - Profil | Út 30.10.2007 19:29:49

petr koch:to se ti fakt povedlo a já myslel že sežral knihovnu
Jarda Kučera:nic proti tobě

pajda - Profil | Út 30.10.2007 19:29:40

Petr Koch:
Prosím tě, co je to internet. Takové zvíře neznám :-))) Ano, našel jsem si to, ale původně jsem se o to zajímal asi tak před rokem. Proč mi koule z mražáku nelítají tak daleko, když se sáček protrhne. U vody jsem je chvilku máčel, než jsem házel kobrou.

Petr Koch - Profil | Út 30.10.2007 19:23:09

Jarda Kučera - ® : to už nebudu na netu a nebudu vědět :o)))

Jarda Kučera - Profil | Út 30.10.2007 19:21:49

Petr Koch:Jdu na pivko,cestou na to pivko To zavolám.

Petr Koch - Profil | Út 30.10.2007 19:20:58

Jarda Kučera - ® : nepotřebuješ něco vysvětlit? Obratem odpovím :o)

Jarda Kučera - Profil | Út 30.10.2007 19:19:50

pajda:Jsem potravinář a Iyofilizaci nenám naťáplou z netu,je to moje dení praxe,používáme tento druh odstraňování vody z výrobní suroviny.Ale dobře jsi to a hlavně rychle ztáhl do této diskuze.Klobouk dolů,PC ovládáš.

Petr Koch - Profil | Út 30.10.2007 19:18:08

pajda - ®: ten internet je machrovina, co? :o)))

http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/98601-sublimace

pajda - Profil | Út 30.10.2007 19:04:57

N Jarda Kučera:
jj, lyofilizace je vlastně brutus sublimace ve vákuu.
Je to vlastně termodynamický děj, při němž přechází látka ze skupenství pevného přímo do skupenství plynného; opak desublimace. Při zahřívání tlak nasycené páry nad některou látkou dosáhne atmosférického tlaku při nižší teplotě (sublimační teplota, sublimační bod), než je teplota tání této látky. Sublimuje například jod, naftalen; b) sublimace mrazová, sublimační sušení, lyofilizace - způsob odstraňování rozpouštědla (vody) za sníženého tlaku ze zmrazeného (až -40 °C) roztoku nebo pevné látky. Používá se jí například při zpracování biologických materiálů (při konzervaci krevní plazmy), kdy se rychlým zmrazením zabrání tvorbě větších krystalků rozpouštědla;

Jarda Kučera - Profil | Út 30.10.2007 19:02:44

pajda:Na Liofilizaci Ti domácí ladnička s mrazákem nestačí.

pajda - Profil | Út 30.10.2007 18:55:13

Miras: Úplně normálně, na podzim hodím játra bez sáčku do mrazáku a na jaře jsou od mrazu vysušená. Onehdy jsem protrhl sáček a maso bylo téměř suché. Jelikož led sublimuje, tj. vypařuje se za mrazu, vysuší se i maso.

Jarda Kučera - Profil | Út 30.10.2007 18:46:13

Sadraj:Kolik metráků jater chceš.Chceš je zamražená a nebo zachlazená.

judas.d - Profil | Út 30.10.2007 18:09:20

František - ® vohareka a vokurka:o)))

František - Profil | Út 30.10.2007 18:06:25

karamnel: Já se v kaprařině a míchání směsí moc nevyznám, ale když jsem si přečetl text téhle otázky, tak jsem prostě nemohl odolat a vzpomněl jsem si na film Jak Básníci přicházejí o iluze. Tedy přímo na scénku jak Míreček z Afriky neskutečně lámanou češtinou řeší cosi okolo jater a ledvin. Česky je to takhle: 1. pád - játra, 2. pád - bez jater, 3. pád - ke komu - k játrům, 4 pád - vidím játra, 5. pád - volám - játra, 6.pád - o kom - o játrech, 7. pád - s játry. Neber to ve zlém, jen mi to prostě nedalo:-)))
PS Ona i okurka na Moravě změní pohlaví na okurek:-)))

karamel - Profil | Út 30.10.2007 14:35:07

Chlapi ještě,že mám ty sušený vejce zdarma,ale 30 procent játry?A za druhé kolik je z kila čerstvé játry sušené ani ne čtvrtinu?Místo toho by se dalo přidat ještě něco tekutého ne?Já nevím jen o tom tak uvažuji poraďte co tam dát tekutá potrava je drahá a zkoušel si někdo z vás dělat tekutou potravu sám a když ano tak z čeho.

Kubajz - Profil | Út 30.10.2007 13:22:20

O.K.díky chlapi za rady.Jede tady otázka na sušená tak jdu študovat.

Sla - Profil | Út 30.10.2007 13:14:07

Kubajz: pokud ti de o rozpustnost ve vode tak doporucuju taky susene vejce-krsne se to ve vode rozpousti. Pokud chces min rozpustne tak staci pridat 2 nebo 3 normal vejce jeste k tem susenym.

Miras - Profil | Út 30.10.2007 13:08:12

Kubajz: pokud použiješ sušená vejce, dostaneš do směsi až cca. 300g jater, protože tekutinu z jater absorbují právě ta vejce.

Kubajz - Profil | Út 30.10.2007 13:00:35

Sla-a zkoušel jsi dát játra 1:1 s vajíčkama?např.5 vajíček a zbytek játra,aby jsi dostal rolovatelný těsto?Snažím se vykoumat způsob pro lepší rozpustnost ve studené vodě a nemít to zabetonovaný vajcama.Toto mě připadne jako docela dobrý řešení,ale nevím,jestli to nebude moc přepálený.

laju - Profil | Út 30.10.2007 12:37:20

ja davam čerstve alebo mrazene jatra.Sušene su drahe a čerstve skopove u nas dostaneš za 25 SK

Sla - Profil | Út 30.10.2007 12:32:53

Kubajz: ja pridavam tak 50 - 100 g čerstvých na 1 kg suché smesi. Zalezi jak moc chces aby z toho ty jatra byly cítit:)