Jak na kapry ?

Zdar páni kapraři, otázka pro všechny experty na velké kapry. V jednom nejmenovaném rybníku cca 2ha plave mimo jiné i 20- 30ks velkých kaprů mezi 90-105 cm, tito kapři se ale chytají jen sporadicky, nebo spíš vůbec, když je nějaký chycen tak má tlamu bez známek předešlého ulovení. Kapři jsou velmi opatrní a je zde teorie dle "znalce revíru", že prostě nežerou a dokonce ubývají na váze, přitom se tam vnadí docela dost. Zajímá mě jak se jim dostat na kobylku. Montáže, nástrahy atd. Revír má bahnité dno, a je to vana s hloubkou cca 1,5m. Tak do toho...
Autor diskuse: bodie - Profil , 5.10.2007 kaprařina - techniky lovu

SAHIB - Profil | Pá 16.11.2007 17:36:51

Jurus
zdar já dávám ke kouli na háček česnokovou-pěnovou kouli a tyky to funguje

Jurus - Profil | Pá 16.11.2007 13:44:10

na boule od 30mm a víš , na kouli pod háčkem dat kapku EO pepře a kapku Česneku , (toto je jedna rada, teď nevím od koho), jak se vyhnout menším kaprům aby ji tak neatakovali, a pak už jen čekat a čekat na obra :)

bodie - Profil | Pá 5.10.2007 23:06:10

Bachy - ® - těch 20cm je určitě celý v bahně, už jsem měl návazec cca 50cm ale neměl jsem tu odvahu to hodit do vody. Moc nekrmím,většinou pár kuliček a pak jen na pva 2-3 kuličky.Naposledy jsem zkusil udělat koule "in natura" mušle+gammarus a výsledkem bylo 5 ryb ale jen do 65cm...

patlal - Profil | Pá 5.10.2007 22:52:08

dodie // Jak to čtu tak si zkusil skoro všechno.A co tak třeba 3 dny na jednom fleku položený prut s koulí? Souhlas s Bachym malý háček.8,6 osobně je používám nejvíc.

Bachy - Profil | Pá 5.10.2007 21:56:20

bodie - Taky je možné že vzhledem k tomu bahnu je 20cm málo pro velké ryby. Zkoušel jsi hodit neutrální bobek bez esence u toho malého háčku na měkké pletence jen tak bez dalšího přikrmení jako samostatný kousek potravy?

Aiwen - Profil | Pá 5.10.2007 21:31:52

Zkoušej víc druhů boilies, třeba jeden Robin red s brusinkou a jeden, nějakou masovou jako třeba játra(ale bez esence), já tuto kombinaci používám a vždycky jsem měl záběry, vždycky fungovalo něco jinýho, musíš zkoušet, jak všichni říkají

bodie - Profil | Pá 5.10.2007 20:39:52

Zkoušel jsem už mnohé... od různých montáží (panáček, pop-up, opravdu neutrálně vyvážená,potápivá) různých délek a druhů šňůrek,různé velikosti a tvary háčků. Nejlepší úspěchy jsem měl na háček vel.4 od owneru a 10lb šňůrce s délkou cca 20cm. A to boilies co jim vařím!!! Nechápu je! (Ty kapry) :o)

kajda - Profil | Pá 5.10.2007 20:33:56

bodie:Mozna bych pro zacatek zkusil neco velmi jemneho a nebranil bych se ani plavce-dlouhy forpas s pletenky a klidne kuku nebo tygri orech na vlas a hlavne mene krmeni:o)

Bachy - Profil | Pá 5.10.2007 20:10:47

Milda - Ono se to dobře píše ale jak bys hledal na 2ha kaprodromu - vaně - místa s největším výskytem nitěnek a patentek? :o))
bodie - Zkoušel jsi už neutrálně vyváženou nástrahu s háčkem, jemnou průběžnou montáž s malým háčkem a citlivou signalizací, lov bez návnady? :o) To předmočení má svůj význam a dip s esencí bych taky nedal.

madmax - Profil | Pá 5.10.2007 19:35:50

bodie : nejsem si jist zda nějaká zaručená montáž jde poradit.
Vůbec se nepovažuju za někoho gdo může radit , ale tady si můžu plkat co chci tagže osobně bych začal zkoušet délku montáže a pokud je tam hodně bahna nebál bych se začít klidně na 40cm a postupně ubírat. A pak jak píší kolegové, zkoušet zkoušet a zkoušet... Pokud je bahna hodně nebál bych se nějakého dipu smrdutého ......

Krata(FBS) - Profil | Pá 5.10.2007 19:32:49

K-70 - Čau, koukal jsem že jezdíš chytat na labe, já jsem taky od labe, ale teď jsem nebyl asi 10dní na rybách a chci se zeptat co to dělá??

Milda - Profil | Pá 5.10.2007 19:29:48

Pelety bych nepoužíval vůbec,přitahují zbytečně menší kapry.Bahnitá voda,předpokládám patentky,nítěnky atd,hledal bych místa s jejich největším výskytem,tam bych krmil delší dobu v menších dávkách bobulemi.Žádné voňavky,esence bych asi vynechal,spoléhal bych na přirozenost bobulí(přidal bych do nich např.daphnie,patentky atd.,abych se přiblížil co nejvíce běžné potravě kaprů na dané lokalitě).Pokud jsou tam i řasy,nasušil bych si je a přidal z nich moučku do bobulí taky.Zapadnutí do bahna bych se nebál,ani to mnohdy moc nevadí.Dají se taky přeci použít zátěže různých tvarů,co se tak nezarývají,taky se dá lapat v klidu úplně bez zátěže...

k-70 - Profil | Pá 5.10.2007 19:14:36

pár dní krmit malým množstvím boilí na které chceš lovit. K tomu pár hrstek pelet. Při lovu už jen peletami třeba v PVApunčoše, můžeš do punčochy přidat i nakrájené boilí. Jinak jednu montáž bych zvolil na panáčka potápivé+plovoucí boilí a tu druhou bych dal neplovoucí kouly a kdyby náhodou zapadla nebo smrděla bahnem tak bych jí vyměnil za plovoucí. A pak už jen hodně štěstí a trpělivosti. A pokud možno co nejdál od krmítkářů a nebo tam zajít až tam nebudou a bude klid

bodie - Profil | Pá 5.10.2007 18:40:42

Díky za vaše názory,ještě pro upřesnění,kapři do 80cm jsou tam krásní i váhově,vnadí se tam dost boilisem a samozřejmě i krmítkáří. Bílá ryba tam skoro není. Chytám jenom na boilies,partikl tam nepoužívám. Dostal jsem se tam sice přes 90cm,ale rád bych měl víc záběrů od těchto ryb. Prozraďte nějakou zaručenou montáž na takto opatrné kapry :o)

patlal - Profil | Pá 5.10.2007 13:48:45

madmax // Myslím že zápach bahna budou nabírat jakékoli koule,snad jen s výjimkou které jsou vyrobeny z větší části ořechových mouček.Ale pokud se nejedná o to totálně smradlavé mrtvé bahno,tak bych v tom nevyděl zas takoví problém.Samozřejmě že by bylo lepší najít nějaký tvrdší kousek dna pokud tam nějaký je.Tvrdé koule bych vybral z důvodu vyšší selektivnosti a delší době rozpadu aby si větší zkušenější kapr k nim vytvořil větší důvěru.Esence a dip jsem vynechal záměrně z důvodu co nejmenšího upoutání menších kaprů.Druhá varianta by mohl být tygří ořech místo boilie.Jinak návrh dejva je v jistém smyslu také dobrý.Pokud budeš dělat to, co ostatní kteří větší kapry nechytají ,tak je asi taky nechytíš.

Dev - Profil | Pá 5.10.2007 12:21:47

Delej presne to,co nedelaji okolni :)

madmax - Profil | Pá 5.10.2007 11:14:02

přesně jak píše patlal.
Osobně mám z podobné vody zkušenost že kapři doslova vykusují kouli z bahna. Delší návazec, vynechal bych partikl a osobně bych koule nadipoval nejakým masovým smradem. Na to jsme měli v bahně největší úspěchy. Nediplá koule smrděla po 2 hodinách bahnem.
Jen bych polemizoval s těmi "kamennými" koulemamiiii. Podle mně jak budou nabírat vlhkost budou brát bahno ale je to pouze můj názor.... :o))

patlal - Profil | Pá 5.10.2007 9:13:42

dodie // V první řadě bych se pokusil vysledovat kudy tito větší kapři projíždí,to bude asi základ jejich ulovení.Na takhle malé vodě si určitě pohlídají zdroje přirozené potravy a pokud ubývají na váze tak jí tam moc nebude, o to větší bude o ní boj.Osobně bych chytal právě v těchto trasách a dlouhodobě bych krmil kvalitním boilím bez esencí,vysušeným na beton a až po čase bych zkoušel vlastní lov.Nebál bych se krmit i v místech kde je jemné bahno a boilie tu zalítne pod bahno,kapři jsou zvyklí vyšťourat potravu i docela hluboko v nánosech bahna
a částečně bude skryto před malými kapry.Ten úbytek váhy může byt zapříčiněn jak převozem z jiného revíru jak psal Bachy a nebo jsou kapři původní ale bylo k nim vysazeno velké množství dalších kaprů a voda nestíhá pokryt jejich potravní potřeby což se děje mimo jiné téměř ve všech svazovkách a ryby pomalu chabnou a slábnou což může mít za následek jejich nižší aktivitu a proto se taky tak často nechytí.Prostě si jen neplácají těžce nabytou energii.

Leoš - Profil | Pá 5.10.2007 8:48:06

Ahoj,
podle mého názoru to bude chtít nějaké dobré krmení, bo myslím že velký kapr je jako dospělý člověk, bude preferovat masovou potravu a né třeba foukanou kukuřici nebo nějaké navoněné kuličky. takže nějaký good boilies a do toho nějaký partikl, hlavně to nechce kvanta krmení, jinak do krmného místa najedou menší prevíti:-)) a je po záběrech! Na každý prut jiné krmné místo.A je to taky o čase je možné že budeš chodit 14dní a nesekneš si, ale věř že to jednou vezme.Chce to zjistit kdy se kapři krmí, je ti na nic když tam budeš sedět večer a oni budou žrát v noci nebo ráno.je to o čase a o štěstí ale štěstí přeje připraveným, tak do nich....... dej pak vědět jak jsi dopadl, s pozdravem Leoš

slamakos - Profil | Pá 5.10.2007 8:30:56

chytám na podobné vodě starý rybník 1ha a pak zhruba 0,5 ha rákosu a potýkal jsem se ze stejným problémem při vnadění partiklem a hlavně kukuřicí jsem měl zaden i třicet kaprů ,ale jejich veliost nepřesáhla 6kg . pak jsem našel hlubší místo na rybníku kde byla hloubka kolem 1,80 cm úplně pod druhým břehem cca. 1m zakrmil jsem pouze halibut peletami asi 1kg a pár kuliček boili a z 20vytažených ryb za dva dny 9 ryb přesáhlo 10 kg dokrmoval jsem jen při vyvážce dvě hrsti pelet k montáži tak přidávám jedno foto ,že to opravdu pomohlo.

Bachy - Profil | Pá 5.10.2007 7:13:23

bodie - Co to znamená přesně "vnadí docela dost" ?? Taky záleží čím se tam vnadí. Velký kapr se ti nebude hrnout na takovém kaprodromu mezi dorostence aby nasál trochu šrotu. To že ztrácí na váze je důsledek toho že byli přivezeni z vyhovujících podmínek do nevyhovujících, škoda jich. Jestli chceš nějakého takového kapra chytit, je třeba mu nabídnout potravu která bude vhodná pro takové obry a samozřejmě přizpůsobit lov trofejní rybě.

Nech je vyhladovět ještě víc, pak ti sežerou skoro všechno a budeš mít "trofej". :o(