Aka ma byt dlzka snury medzi hacikom a boiliesom ?

Aka ma byt vzdialenost medzi hacikom a boiliesom?
Pocul som vsetko mozne, a mnohe som aj sam vyskusal. Nemam ale ziadne jednoznacne vysledky. Napriklad mam dve publikacie ktore udavaju uplne ine udaje, jedna udava ze sa ma nastraha dotykat hacika a prebytocna snura sa ma omotat okolo ramienka. Druha pise ze sa tam pre velke kapre ma ponechat aspon 1.5 - 2 cm. Prosim pomozte mi si v tomto probleme urobit poriadok raz a na vzdy. Dik. S pozreavom Rasto27
Autor diskuse: Rasto27 - Profil , 18.11.2002 kaprařina - techniky lovu

Bomber76 - Profil | Pá 8.10.2010 10:41:29

Sla >> Však ti nikdo nic nevyčítá! Čus!

Sla - Profil | Pá 8.10.2010 10:38:17

Bomber76 >> jj. vsiml jsem si az jsem to odeslal. snad se toho zas tak nestalo:)

Bomber76 - Profil | Pá 8.10.2010 10:29:16

Sla >> Rastovi radit nemusíš, ten tu byl naposled v dubnu 2003 :o)))))) Tu otázku oživil Siral.

Sla - Profil | Pá 8.10.2010 10:17:54

Rasto27 - >> prubeznou montaz použivam a davam jen olovo s obratlikem-zamotani musis hlidat pri letu a tesne pred dopadem pribrzdit.
jinak bych nerozlisoval vzdalenost boilie od hacku pri prubežce a pevne montazi.
pokud ti ryby nepadaji tak bych to neresil. v pripade ze montaz nefunguje a padaji ryby tak pak neco zacit resit. Jinak vzdalenost davam cca pul centimetru od obloučku a v zasade mi to celkem funguje.
jeste k tomu omotavani prebytecne snury-hacek se pak blbe stáčí, tak raději pro zkrácení udelat uzlík nebo smyčku pro zarazku nekolikrat omotat kolem zarazky a tím zkrátit vzdálenost boilie od hačku.

Siral - Profil | Pá 8.10.2010 9:53:02

Zdravím,
chcel by som sa opýtať, či eštš stále platí to čo písal Tomáš v roku 2002, alebo už máte iné skúsenosti - príp. vychytávky.

Diky za odpovede.

MIRO - Profil | Čt 13.7.2006 19:35:16

Spravna vzdialenost ma byt 2mm až 7mm.Nie je dobre ak je snura prilis dha a omotana okolo hacika pretoze ak to ryba vcucne a zasa vypluje boiliesa sa moze pomotat a to znemozni haciku vnikat do tlami v spravnom smere.

Rasto27 - Profil | Út 3.12.2002 21:28:43

deni>Mam trochu problem si to predstavit, nie je to niekde nakreslene pripadne odfotene ?
Tomas>Pouzivas rovnu, alebo lomenu trubicku ? A aku zataz (hmotnost, tvar)?

deni - Profil | Čt 28.11.2002 15:08:46

Rasto27: Ja pouzivam prubezku ve slozeni:prujezd na vlasec(Carp System/ten velky v prodeji spolu s ovalnymy koralky/)prumer cca 1 cm,ovalny koralek(v baleni spolu s prujezdem),pevnosti obratlik Maruto,a navazec.Nemam s tim problemy.Asi to bude diky tomu velkemu prumeru toho prujezdu na vlasec.Pokud se mi zamotava navazec,tak jej kombinuji s Amnezii(2 tretiny od obratliku) a zbytek navazce podle sveho vyberu(zbyvajici tretina navazce).

Tomáš | Út 26.11.2002 6:29:26

Ahoj. Problém je v tom, že pletenka má dosti velkou snahu se zamotávat při náhozu a pokud se Ti to stane, tak je koncová montáž nefunkční. Nějakou antitangle montáž budeš muset použít. Podle mých zkušeností je nejlepší pro průběžnou montáž antitangle plastová trubička (ne hadička !!) s větším vnitřním průměrem, aby se vlasec mohl uvnitř pohybovat s co nejmenším odporem. Ta trubička by měla být potápivá - vyzkoušej to !!

Rasto27 - Profil | Pá 22.11.2002 19:24:22

Tomas>Diky za vycerpavajucu odpoved.
Pri tejto prilezitosti ma ale napada opitat sa Aku pouzit priebeznu montaz, aby bola naozaj funkcna a dostatocne citliva. Myslim ze cez rozne slamky a buzirky to nie je celkom ono.

Tomáš | Po 18.11.2002 7:54:41

Ahoj.Nejdřív si musíš ujasnit, jakou technikou chceš kapry vlastně lovit, tj. s průběžnou montáží nebo s únikovou montáží. Vzdálenost 1,5 - 2 cm má podle mého názoru smysl hlavně u průběžné montáže. Jistě Tě zajímá proč ? Hlavní smysl je v tom, že při eventuálním vyplivnutí nástrahy kaprem je z jeho rypce nejdříve vyplivnuto boilie a pak je následuje háček. Pak je dost pravděpodobné, že se háček kaprovi do rypce při vyplivnutí zapíchne. Pozor, to však platí jen v ideálním případě !!Tzn, že velikost háčku musí odpovídat velikosti bolie, že háček má vhodný tvar, resp. stranové vyhnutí a že je dostatečně ostrý. Není li jedna z těchto podmínek splněna a nepodaří - li se Ti zaseknout v okamžiku, když má kapr ještě nástrahu uvnitř, kapr je pro Tebe ztracen.
U únikové montáže nastává zcela jiná situace, tj. že ideální stav je, když kapr současně s boiliem má v tentýž okamžik v rypci i háček a pak ihned narazí o váhu pevně fixovaného olůvka - a následuje píchnutí a únik. Při této metodě fixuji boilie těsně k ramínku háčku a to kolmo k místu, kde na protilehlé straně končí jeho špička.I tady platí to, co u předchozí montáže, tj. vhodná velikost háčku, jeho tvar a superostrost!! Vše je ale třeba odzkoušet a vyladit, protože způsoby chování těchto ryb při přijímání nástrahy můžou být na různých lokalitách různé. To, co jsem popsal je pouze stručný návod, ne pravidlo !!
Nejlepším učitelem je praxe. Já osobně pokud mám nevyužité záběry, tak hledám příčiny a následovně jim přizpůsobím montáž. To platí u všech ryb, nejenom u kaprů!