Zasekávání při přívlači

Začínám s přívlačí letos a moc docházek nemám. Zajímala by mě jedna věc. Řekl bych že to málo co jsem chytil - především na rotačky - jsem většinou zasekl až po tom co už byla ryba možná seklá bez mého přičinění. Tedy že už jsem jen zásekem pojistil aby se ryba nesetřepala při zdolávání(Jsou to spíše zlomky vteřiny od záběru, ale přece). Co si o tom myslí zkušenější vláčkaři?Je to známka toho, že dělám nějakou chybu? Kolik asi tak ryb v procentech skutečně zaseknete a kolik "už jen pojistíte"? Záleží to i na druhu nástrahy?
Autor diskuse: standas - , 19.9.2002 dravci - techniky lovu

jirka | St 23.7.2003 19:16:54

Rád bych položil doplňující otázku. Letos poprvé zkouším twistra. Tahám ho většinou po dně na candáta - cejtím takový krátký údery, jak naráží o dno. Chtěl bych se zeptat jak poznáte, že bere. Jak je ten záběr razantní? Práskne do toho, nebo to ztěžkne, nebo jak je to? Zatím mi po tom jen vyjeli nějaký štiky a okouni. Ale nesebrali to - stejně byli malí, takže to nevadí. Díky za rady.

Sikula - Profil | Po 27.1.2003 20:23:01

Tak to sem asi divnej, ale vsichni okouni, ktery sem nezasek se mi vyskubli.... Kdyz ho neseknu a myslim si, ze tam je povesenej, tak mi kousek od brehu utece... Ale prakticky vsichni, co zaseknu drzi a nesetrepou se.

Honza H. | St 25.9.2002 20:28:38

ja zasekavam,ale je to spis instinktivni.Na druhou stranu se mi uz parkrat stalo ze jsem vytahnul rybu a sotva jsem povolil saturnu tak ji vypadla nastraha z huby takze bez zaseku bych v tom pripade byl asi bez ryby

Libor H. - Profil | St 25.9.2002 17:30:44

No, shodou okolnosti jsem se zrovna videl na videu - kamos nas na rybach nekdy v srpnu natacel a nekolikrat trefil zaber - ten instikt je alespon u me dost velkej. Bylo to u chytani duhaku a jakmile jsem citil uder do nastrahy nasledovalo celkem razantnejsi priseknuti (az jsem se tomu divil jak sekam) a pak uz pozvolne zdolavani. Vetsi zaseky byly hlavne kdyz jsem nastrahu vedl po proudu dolu.

Hombre | St 25.9.2002 15:35:42

včera díky jsem díky záseku přišel o štiku. vlasec o síle 0,16 a tvrdším prutu prostě nevydržel (ten vlasec).
sekat, přisekávat, přizvedávat každopádně aneb basa tvrdí muziku

Bob | St 25.9.2002 12:51:09

Já z vlastní zkušenosti si myslím, že při lovu okišů na twistr nezasekávám, ale ten instiktivní pohyb tam určitě je. Na větší rybu tvrdou stejně seknout musíš.Brzda polotvrdo, kdyby ta metrová štička přišla.

Vlada S. | Út 24.9.2002 10:15:09

RW> Souhlas. Taky jsem dlouho vlacel hlavne rotacky, woblery a pripadne pericka a byl jsem zvykly nezasekavat vubec nebo jen zvednutim spicky prutu (a delam to tak pri vlacce porad - zatim me nic nepresvedcilo, ze je lepsi sekat) a pri muskarine jsem pak mel, a stale mam, kvuli tomu problemy. Kdo je zvykly tahat mekke nastrahy, ten je nejspis zvykly i zasekavat.

Royal Wulff | Út 24.9.2002 8:00:48

Nedavno som ucil muskarit kamarata, ktory doteraz ( cca 20 rokov ) len vlacil ( hlavne pstruhy na rotacky ). Vsimol som si, ze temer kazdy zaber ryby pokazil. Ked sme to rozoberali, zhodli sme sa na tom, ze jeho reflexy su podmienene privlaci a nevie vlastne zasekavat.

pedo - Profil | Pá 20.9.2002 19:09:45

Rekl bych,ze na sekani si casem udelas urcity grif.Ja hodne chytam na gumy a pokud ucitim ze mam
na prutu okouna,zasek moc neprozivam(ma mekou krechkou tlamicku takze mu tim spis ublizis,taktez
u malich sticek), ale pokud ucitis na prutu rybu
o ktery vis ze us je celkem slusna,tak to proste
sekni,protoze tim koneckoncu nemas co zkazit a urc
ite,podle mne,to tu rybu pojisti.Davam prednost
ne prilis rychlimu ale razantimu zaseku.Nutno indi
viduelne volit podle tvrdosti,delce prutu.BRZDA:
je sice zazitek mit brzdu narizenou na jemno pri
chytani okounku,ale kdys ti to najednou vezme neco
vetsiho budes s tim mit trosku starost,ale vcelku
neni co dramatizovat.

kozel | Pá 20.9.2002 13:05:29

sory: sasek-zasek

kozel | Pá 20.9.2002 13:05:05

Ja chytam okouny pod jezem v takove tunce primo pod nohama, staci ponorit twistr a trochu rychlejc zvednout. Mam zkusenos,t ze i mali okuni to maji dost hluboko-myslim ze sasek je vec spis reflexu-jen takove instinktivni skubnuti. Ono je hodne tezke nepohnout vubec prutem-zkusal sem to a pokazde sem ten pohyb udelal. V okamzik zaberu je hodne tezke myslet, zda zaseknout-reflex je rychlejsi.

Libor H. - Profil | Pá 20.9.2002 11:45:43

Taky prisekavam vzdy a to jeste vic s novym dost mekkym prutem. Hlavne kdyz je to ryba s tvrdsi tlamou (stika, vetsi duhak) tak je nekdy s jemnym prutem dost problem hacek proseknout aby drzel.

strejka - Profil | Pá 20.9.2002 10:08:33

instinktivne priseknu do boku vzdycky, ale u okounu na gumicky si za to nadavam, kdyz citim neco vetsiho, tak jeste obcas pro jistotu zatupluju;-)

Mates | Pá 20.9.2002 8:22:54

Já teda chytám převážně na stojáku a přisekávám vždycky při chytání na wobler.Při twistrech přisekávám vlažnějc a potom čekám až se vázka rozjede:-)))Při marmyškování přetahuju špičku tzn.když se ohne špice při záběru přizvedávám prut pomalu aby se víc prohnul,protože jak seknu víc obyčejně rybu vyříznu,je to tim,že ty marmyšky mají tenkej háček(drátek).

Lukáš J - Profil | Čt 19.9.2002 18:59:40

Taky záleží na tom, jakou rychlostí vláčíš, pokud na řece nahazuješ proti proudu, tak to taháš hodně rychle a ryba do toho třískne skoro vždycky tak, že zásek není třeba. Pokud vláčíš třeba na přehradě twistra rychlostí mrtvého brouka,tak je třeba při každém podezřelém ťuknutí seknout. Já zasekávám asi do úhlu 60stupňů nahoru, někdy taky do boku povýš.

YCHTYL | Čt 19.9.2002 14:17:20

Já tedy sekám úplně cokoli, ale jde o to jakou silou. U wobblerů a rotaček udělám jen takový protipohyb, ale podle mne je to nutné, jinak se ryby setřesou. Jiná písnička je to u gum, tam sekám klasicky a v závislosti na síle vlasce i celkem silně. Jinak by většina ryb, které vezmou gumu spadla, přeci jen je ten jednoháček znát. Jediná ryba, u které se zásekem snižuje pravděpodobnost jejího zdolání je dle mého názoru okoun.

Stepan - Profil | Čt 19.9.2002 13:21:13

Jak už bylo řečeno, na rotačky a wobblery se ryba většinou zasekne sama. Pokud cítím větší rybu (štiku), tak 1x - 2x přiseknu. S gumou jsem začátečník, ale myslím že to chce chvíli nechat rybu dobrat a pak zaseknout. Jak říkal Emil, určitě záleží taky na vzdálenosti.

Jirka | Čt 19.9.2002 11:32:06

Já jsem při chytání na rotačky přisekával celkem fest. (nikoliv klasický zásek jako z vidličky, ale přiseknutí).Záleží na vodě, na velikosti nástrahy, měkkosti prutu a hlavně na délce vlasce - a taky na leknutí, hi. Teď jsem přešel na pletenky a to je o něčem jiném.
Třeba i při vytočených 40m je cítit každý drb a pěkně se poznávají typy záběrů. Při pletence a malé rybě (okoun-drbnutí a zacukání) víceméně už nesekám, při větší rybě (ztěžknutí a teprve pak nějaký pohyb - ólalá) pro jistotu přiseknu a snažím se držet ryby ve stálém tahu. K otázce - většina okounů se skutečně pověsí sama..

Emil - Profil | Čt 19.9.2002 9:44:32

Mám úplně čerstvou zkušenost, dneska ráno za 30 min chytání mi pod pod malým jezem nedobrali zřejmě dva candáti twistra, třetí se seklepal pod nohama, čtvrtý se otočil těsně u hladiny, když jsem už vytahoval twistra. U toho, co mi spadnul, jsem vůbec nesekal, protože to vzal v proudu docela fofrem a navíc to bylo blízko,tak 3 m ode mne, takže jsem jen instinktivně přizvedl prut. Pak jsem ale podlehl uspokojení a když byl v mělčině 1m od břehu, tak jsem mu povolil, abych ho neporanil o šutry a on se seklepal. Jelikož šlo ale o dorostence, tak to bylo pro oba možná to nejlepší řešení...Následně mne cestou do práce napadla stejná otázka, jestli přiseknout, nebo ne? Myslím, že záleží, jakým způsobem chytáš a kde ti to ta ryba vezme. Pokud je to skoro pod nohama, tak se napíchne sama a díky krátkému vlasci a leknutí udělá ten zásek za tebe. Když ale budeš vláčet v hloubce, tak zejména díky průtažnosti to přiseknutí ( i opakované ) má smysl.

vráťa | Čt 19.9.2002 9:28:43

POdle mě konáš správně, i když se jedná spíš o opožděný reflex. Pokud budeš mít na prutě větší štiku a nepojistíš ji, je pravděpodobnost, že ti spadne, značná. Někdo doporučuje přisekávat dokonce dvakrát. Já kvůli tomu přišel o slušný ryby hlavně při strímrování.

Fugas | Čt 19.9.2002 9:18:49

Jelikož mám měkkej prut tak se snažim vždy trochu přiseknout, ale i tak mi hodně ryb padá. Brzdu mam dost utaženou,spíš na velkou rybu. Prut toho hodně pobere.

standas | Čt 19.9.2002 8:55:18

Je pravda že to čemu jsem řekl zaseknutí je opravdu takové kratší prudší pocuknutí. Určitě se to nedá srovnat se zaseknutím když je udice ve vidličkách. Díky za odpovědi. U té brzdy mě napadá: Seřizujete ji spíše podle pevnosti vlasce, nebo spíše podle druhu a velikosti ryby od které se dá čekat záběr?

Pavel Z. | Čt 19.9.2002 8:33:09

Já bych to až tak nezevšeobecňoval (to bylo těžký slovo..). Pokud se jedná o štiky, boleny a tlouště tak by se dalo plně souhlasit s tím, že se seknou sami. Člověk stejně instinktivní reakcí (nebo se možná jen lekne a trhne) tak trochu zasekne, ale je to v tu chvíli už ve většině případů zbytečné. Jiné to ovšem je s candáty a okouny a to hlavně v zimním období, kdy už musí mít člověk trochu cit pro zásek. Z6ase to není vždycky, ale občas se s ním musí počkat a potom skutečně zaseknout.

Vlado | Čt 19.9.2002 8:31:16

Pokiaľ vláčim rotačkou alebo woblerom tak v podstate nesekám len podobne ako brach urobím jednu dve otáčky kľukou, ale hlavne dvihnem špičku palice do kolmej, t.j. zdolávacej polohy. Určite to nie je klasický zásek.Ovšem u tvistrov už po prvom kontakte zaseknem, pokiaľ cielene idem na zubáča- candáta sekám neskôr.

brach | Čt 19.9.2002 7:44:56

Nikdy jsem o tom moc nepřemýšlel, ale vím, že v okamžiku záběru pouze několika rychlejšími otáčkami kličky zrychlím navíjení (to znamená, že nezasekávám). Zřejmý předpokladem je dobře seřízená brzda - v okamžiku rychlejšího navíjení (podle velikosti ryby) proklouzne anebo ne. Pak už zdolávám klasicky - držím, povoluji, dovíjím atd.
P.S. V žádném případě se nepokládám za zkušeného vláčkaře při lovu ryb velkých - mluvím o lososovitých, okounech a menších štikách (nejv.76 cm). Dobrá otázka..

pike | Čt 19.9.2002 7:44:31

V zivote jsem u privlace nesekal