vyroba boilisu do bahna

jake boilis mam použit na bahnite dno
Autor diskuse: Buldogo - , 13.12.2006 kaprařina - nástrahy, návnady

Bachy - Profil | Pá 15.12.2006 20:18:13

Šlo mi spíš o tu míru pohybu takového černého bahna, o fyzikální vlastnosti a závislosti. :o)
m.kindl má samozřejmě pravdu :o)

Ivo.S. | Pá 15.12.2006 20:08:29

BACHY: M.KINDL to vystihl naprosto přesně. Konzistenci obou druhů jsem nezkoumal. V tomto případě mám naprosto jasno. Jemná vrstva toho úrodného bahna je na lovišti vždy vítaná. Černému bahnu se snažím vyhnout.

m.kindl - Profil | Pá 15.12.2006 19:49:17

Já myslím že je potřeba vzít taky v úvahu proč se v páchnoucím bahně loví hůř než jinde.Je to jednoduše proto že tohle bahno už je neproduktivní na potravu(patentky,ráčci,škeble atd..)a tím pádem nemají kapři zájem tohle místo prohledávat a je zcela určitě mimo jejich potravinovou trasu.Dají se třeba časem zlákat k tomu aby tohle místo žačali navštěvovat,ale kdo má dneska tolik času zakládat umělá horká místa na páchnoucím bahně když se výsledek dostaví až po delší době ?Přiznejme si že velkou roli hraje lenost hledat horký místo kde se dá čekat na pískový lavici záběr už za pár hodin :-)

Bachy - Profil | Pá 15.12.2006 19:13:20

Ivo.S. - Má podle Tebe to smradlavé bahno výrazně jinou struktůru? Je například těžší, více jílovíté, má větší kompaktnost než to živé? Nebo i páchnoucí bahno může mít různou strukturu - tzn. jak kompaktní, tak řídké.

Ivo.S. | Pá 15.12.2006 19:05:01

Bachy: teď řeknu jen svůj názor a nevylučuju, že se mýlím. Podle mého nemá žádné z těchto druhu bahna nějaký vývoj. To řekněme mrtvé bahno(i když bráno do důsledků tam určitě taky něco funguje, nějaké bakterie, mikroby či co já vím) zůstává i nadále oním mrtvým a to živé (má li k tomu podmínky - světlo, kyslík atd) zůstává živým. Může dojít samozřejmě k nějakému mechanickému promíchání ,ale to už jsou pak jen spekulace.

Bachy - Profil | Pá 15.12.2006 18:09:09

Ivo.S. - Chtěl bych se ještě zeptat, jak jsi uváděl ty rozdíly bahna, nestane se časem nějak automaticky přirozenou cestou z nepáchnoucího bahna páchnoucí?

certbert - Profil | Pá 15.12.2006 17:43:08

zdar vydry opravdu si myslíte že to bláto bude takový problém??na stojáku po pár dnech krmení řepka konopí+šrot bílá ryba odvede dobrou práci a máte pěknej kus čistého dna stačí se potopit-:o))jo a potom přejít na krmení bobulema atd.

Ivo.S. | Pá 15.12.2006 17:32:36

Bachy: Já nejčastěji lovím na tekoucích vodách atam jsem výskyt tohoto "humusu" popsal. Na stojaté vodě je to dle mého ovlivněno mnoha faktory. Pokud má vziknout to černé bahno, tak musí na dně dojít k onomu hnilobnému procesu a tudíž se musí něco rozkládat. To "něco" (větvě stromů, listí, odumírající rostliny atd) se tam nějak musí dostat. Kupříkladu jsou li na břehu stromy , tak znich na podzim padající listí dopadá na hladinu. Teď záleží na tom, zda vítr fouká, jakou intenzitou a jakým směrem. Pokud nefouká vůbec klesne po čase listí na dno těsně u břehu. Může ale samozřejmě dojít k situaci, že vítr roznese lisstí po celé ploše. Těch variant může být mnoho, proto se to nedá kategorizovat na návětrnou a závětrnou stranu.

Bachy - Profil | Pá 15.12.2006 16:59:02

Ivo.S. - Všiml sis nějakých závislostí kde se nejčastěji nachází na stojaté vodě to páchnoucí bahno? Třeba z hlediska převládajících větrů - na návětrné straně nebo na závětrné?

Pytlák kok - Profil | Pá 15.12.2006 16:54:19

Bachy - tady ti posílám pár kapřích projímadel (rychle stravitelné a výživné složky ) .... 1)pšeničné klíčky (ale ne ty co se prodávají od různých fa v rybářskejch obchodech, ......ve skutečnosti je to takový malý podvod, protože to jsou z 80% pšeničné otruby, které sice zlepšují trávení, ale jejich výživná hodnota se blíží nule), ale ty co se prodávají ve zdravé výživě 2) konopí - mleté, pražené atd....... 3) veškeré syrovátkové proteiny

Ivo.S. | Pá 15.12.2006 16:45:12

Ono to s tím bahnem není tak jednoduché. Bahno je vlastně obesný pojem , jenže může mít různé podoby. Třeba na řece jsou různé naplaveniny, které tolik nepáchnou , jsou plné různých mikroorganismů a často může být jeho vrszva vysoká 20 cm i více. V takové naplavenině nedochází k rozkladným procesům, k tlení atd. U takového bahna se dá vcelku solidně lovit a dá se předpokládat, že alespoň ty horní vrstvy budou kapři prohledávat. Pak je další typ bahna (ta odporně páchnoucí černá hmota...), kde už dochází právě k různým hnilobným procesům , tlení a pod. Toto bahno už většinou neobsahuje zýooplankton a navíc tento proces tlení nejen že obírá vodu o kyslík, ale navíc do svého okolí produkuje různé plyny - např .metan atd. Neumím si představit, co by mohlo kapry do takového neúrodného prostedí lákat, i když netvrdím, že se tam občas nevyskytnou. Dakší typ (a velmi častý) je kombinace obou variant - tedy úplně u dna ta hnusná černá hmota a na ní čerstvá naplavenina.(na Labi častý jev). Tasto dvojkombinace je většinou za příčnými potopenými hrázemi, nebo v zátočinách u břehu. U břehu je ta naplavenina navíc obohacována vším co spadává z větví stromů, tudíž toto bahno může být úrodné. Pokud má někdo obavy , že by mu olovo stáhlo návazec hluboko do bahna, tak doporučuji použít "tyrolské dřívko". Je praktické a tento problém řeší.

tomm - Profil | Pá 15.12.2006 16:45:05

Bachy> Těžko říct, ale nějakou dobu jsme tam tak chytali a samozřejmě jsme i přikrmovali. Netvrdím, že to je tak jak si vykládám já, těch možností je hodně.

Bachy - Profil | Pá 15.12.2006 16:41:53

tomm - Nemohlo to být třeba tím, že v bahně docházela návnada a proto našli dřív nástrahu?

tomm - Profil | Pá 15.12.2006 16:36:25

Bachy> Může to být i tím, že jsme tomu zkrátka věřili, ale právě na ty smrduté kuličky byly ty záběry rychleji(aspoň se nám to tak zdálo).

Bachy - Profil | Pá 15.12.2006 16:27:51

flyman -
Taky bych věřil, že velký kapr si vybere špek. Jinač z té zdravotní stránky bych taky dal radši přednost krátkému dipování např. v losos. oleji před větším množstvím tuku ve směsi.
Ivo.S. -
Proč myslíš že ty problémy s arašídama nedělal ten jejich tuk? Třeba právě to, že organismus ryb je jinak nastaven způsobilo to ucpávání traktu místo průjmu. Jsou přece studenokrevní a nemají žaludek podobný našemu. Jinač to vidím stejně, pro dlouhodobější krmení je lepší málotučné boilies. S tou vlákninou je to výborný nápad, já jsem zatím rád používal lněné semínko a skořici, ale ta vláknina bude super, myslím že i běžná pšeničná vláknina splní účel.
tomm -
To že kapři déle hledaly nahozenou nástrahu může být právě proto, že se musely prodírat tím všudypřítomným zápachem. Dipování v bahně se mi zdá zvláštní. :o) Jinač olovo se syce zaboří hlouběji než návnada, ale nástraha je na návazci a ten lze prodloužit.
Sla -
To předmočení se mi zdá nesprávné vzhledem k tomu, že při tom stratíš spoustu účinku atraktorů.
Kocháč -
To že je v bahně účinnější potápivé je podle mne tím, že ani přirozená potrava, ani potápivá návnada je nenutí hledat u povrchu bahna ale právě v něm. Zajímavý se mi v tomhle jeví právě přístup Ivoše Slámy, kdy krmí neutrálníma a pak dá na háček zase neutrální. Jinač ten tekutý písek, nedá se zjistit echolotem?

Pytlák kok - Profil | Pá 15.12.2006 16:23:18

MK - jo, tak s tím souhlasím, a nebo na háček napíchnout rozpustnou pěnu, a nebo místo pěny napíchnout jen kousek vysušeného rohlíku, který způsobuje pomalejší padání nástrahy, a po pár sekundách vyplave na hladinu, je to ekonomičtější a přírodnější řešení a navíc se ty kostičky vysušeného rohlíku dají připravit už doma

Kocháč - Profil | Pá 15.12.2006 14:10:41

tomm - ®: něco jinýho je bahno, které dosedává a tekutý písek. Tady to bude asi o volbě tvaru olova. Všechno je jen teorie :o)))

tomm - Profil | Pá 15.12.2006 14:08:53

Kocháč > To je docela legrace. Jednou kamarád chytil na Dallasu v hloubce 24m kapříčka násaďáčka se značkou. Díky té značce jsme zjistili, že byl nasazen před pěti dny o dva kilometry výš. Chci tím jen říct jak snadno se ryba z nějakých sádek dokázala adaptovat na tak obrovskou hloubku a ještě se tam vesele krmila. Tuhle formu selekce nedoporučuji:-))))

Co se týče toho zapadávání, tak mám strach, že zátěž tu montáž zatáhne hodně hluboko do bahna(třeba metr). Pak by asi ten kapr s tím hledáním měl problém a my smůlu:-(((

Michal Kučera - Profil | Pá 15.12.2006 14:03:05

tomm - v bahně, pokud to jen trochu jde, většinou používám PVA (punčocha, sáček případně i přívěs), jednak konec s nástrahou pomaleji klesá a navíc pak vydává celá hromádka výraznější lákavý signál, takže i když boilie zlehka zapadne, kapr si ho (jak doufám) najde

Kocháč - Profil | Pá 15.12.2006 14:02:07

tomm - ® : při takovém čichu, jaký údajně kapr má, bych se nebál, že to nenajde a právě naopak to zapadnutí beru jako výhodu. Nedostanou se k té kuličce násaďáci s podstatně nižší schopností nasávat z bahna. Taková trochu selekce těch malých lumpů. Podobně mi nedávno bylo k mému potěšení vysvětleno potravní nekonkurování si kaprů velkých s násaďáky. Velkej se dostane do hloubky, ale malej ne :o))))

tomm - Profil | Pá 15.12.2006 13:59:35

Kocháč > Máš možná pravdu v tom, že bahno by mohlo být často úspěšnější už třeba jen proto, že na něm většinou nikdo nechytá, tedy myslím pokud je jiná možnost.

Fishky - Profil | Pá 15.12.2006 13:59:27

tomm: na jaře sem zkoušel helikoptéru na gumě s návazcem 1,5m od olova - šlapalo to dobře a bahno sem nějak moc neřešil...

Pvl - Profil | Pá 15.12.2006 13:58:54

Myslím si ,že záleží i na tom , kolik potravy se nachází v bahně na kterém krmíme. Jak jsou ryby navyklé toto místo navštěvovat . Před naším prokrmováním .

tomm - Profil | Pá 15.12.2006 13:57:30

Michal Kučera> To je právě ta jediná věc, která mě od chytání na bahně odrazuje, že celá montáž může (díky zátěži)zapadnout do bahna a ryba ji vůbec nemusí najít nehledě k tomu, že bude zapadlá určitě hlouběji než návnady.

Kocháč - Profil | Pá 15.12.2006 13:51:48

A tam to někde bude. Pokusit se udělat to jinak a nesnažit se valit v zajetých kolejích. Pop-up, aby se to nezabořilo do bahna :o) Ta ryba o tom ví, i když to bude zabořené v bahně. Takže budu zkoušet dělat opak. Na nepoužívání háčku, protože je všichni používají se to nevztahuje.
PS: to zkoušel kamarád nejmenovaný Milda na Tovačově a neuspěl :o)))

Michal Kučera - Profil | Pá 15.12.2006 13:44:24

tomm - něco na tom může být. Možná i to je vysvětlení toho, že v nánosech mě to vždycky nejvíce šlo s potápivý návnadami (tj. ty co zapadnou a nasáknou bahnem), s panáčkem jak kde, s pop-upem téměř vůbec. Otázka je, jaké bahno kaprům "smrdí" a jaké ne, protože jsem měl pravidelné záběry i v místech, kde bahno (a tedy i nastražené boilie) zapáchalo (alespoň mému nosu)

Kocháč - Profil | Pá 15.12.2006 13:42:20

tomm - ® : to bahno někdy fakt brutálně jede, ale dokladem toho, že z takového hnoje sbírají jsou úlovky těchto ryb právě z toho bahna. A teď babo raď kam položit montáž v takové situaci. Pře sebou máš bahno, lavice, písek,... A když pokládáš montáže tak to dáš právě na tu tvrdou lavici a určitě ne do bahna :o)))

tomm - Profil | Pá 15.12.2006 13:38:10

Kocháč > Taky si to myslím, ještě důležitější podle mě je aby byla stejná jako ty návnady. Všechno co se odlišuje musí působit nepřirozeně.

Kocháč - Profil | Pá 15.12.2006 13:35:33

tomm - ® : kolikrát se mi chce blejt, když si přivoním k vytažené kuličce a celé montáži a přes to si myslím, že pro kapra je to pořád jiný pach a aroma tam zůstává velice dlouho :o))

Sla - Profil | Pá 15.12.2006 13:31:05

Fishky: no tys tam byl největsí sqost:))
co vikend-des je jeste potrapit?

tomm - Profil | Pá 15.12.2006 13:30:25

flyman > Takovou vlastnost jsem u Ritchworthu nikdy nepozoroval. Vždycky když jsme na tu kterou kuličku vytáhli rybu tak ta kulička prostě páchla bahnem. Samozřejmě jsme se snažili ty kuličky co nejméně měnit, takže za nějakou dobu jsme chytali na boilie, které si ze svého původního aroma nezachovalo vůbec nic, prostě bylo tam cítit jen to bahno.

Fishky - Profil | Pá 15.12.2006 13:28:01

IvoS: a je to tady :) takže teorie HNV je pasé? :o)) /viz.12:53:06/
Sla: jo a tam tech squostů bylo víc :)

Sla - Profil | Pá 15.12.2006 13:26:22

na přednášce v brne Nikl vyprável o tom že se jim osvědčilo ,když chytali na bahně, namočit boilis do vody na několi hodin až natahlo tu vodu. pak když ho nastražili tak už nenatahovalo vodu ani pach toho bahna