Pruty na plavanou

Přátelé, chtěl bych se zeptat na něco k prutům. Na co se hodí prut matchový a na co bolognesový? Rád bych se na příští sezonu přes zimu dovybavil, chtěl bych vyzkoušet další techniky lovu, ale nemám žádné velké zkušenosti. Často na tyto dva typy prutů v textech narážím, pročítám si E-shopy, ale stále mi uniká to podstatné. Pochopil jsem, že jsou určeny na plavanou. Odpovídá tomu jejich délka, velikost zátěže, celková váha, atd. Ale jaký je mezi nimi rozdíl, co se týká způsobu lovu? Uměli byste mi poradit?
Předem díky.
Jirka
Autor diskuse: Jirka - , 10.10.2006 plavaná - náčiní, doplňky

sklerotik | Čt 12.10.2006 12:24:16

CeP samozrejme máš pravdu, preto som s..., to nasledujúce je vyčítané -
Bolonský štýl lovu rýb má vedený rodokmeň v Taliansku, presnejšie v oblasti Bolonézia. V kraji horských kaskádových riek. V bolonskom spôsobe lovu sa uplatňujú dlhé teleskopické prúty, osadené očkami a navijakom, čo dovoľuje odhadzovať plavákom ďalej ako s pevným plavákom.
Po odhode za pomoci dlhého prúta sa plavák zadržiava proti prúdu rieky. Tento spôsob lovu znižuje rýchlosť pohybu plaváka podľa prúdenia a zvyšuje čas v ktorom ryba môže vziať nástrahu. Tento spôsob lovu predstavuje istú zmes lovu deličkou a prútom pre ďaleký odhod s waglerom. Prelom v bolonskom love nastal v r. 1992, kedy národné družstvo Talianska použilo tento spôsob lovu na Svetom šampionáte a vydobyli si medailu najvyššieho puncu.

Teraz si prečítajte, čo hovorí o bolonskom spôsobe lovu Roberto Trabucco.

Bolonský spôsob lovu môže zvíťaziť aj v iných ako jemu určených podmienkach: silné prúdenie alebo nutnosť loviť na trati s hlbokou vodou.
Pri bolonskom spôsobe lovu môžete využívať dve varianty zaťaženia , prvý – s olivkou, ktorá má 80% všetkej váhy záťaže pre rýchle ponorenie udice vo veľmi silnom prúde, a druhá – s olivkou a brôčikmi (50% - 50%) v slabom prúde a v prípadoch keď lov potrebuje obzvlášť kvalitnú ponuku nástrahy. K lovu používam plávajúci silon, navijaky Trabucco Team Master Spin alebo univerzálny Diamond Spectrum alebo Tecno White. Plaváky – za existencie prúdu, vždy používam guľaté alebo v tvare prevrátenej hrušky. Veľkosť háčika – zodpovedajúcu nástrahe ktorú použijem.

rou7 - Profil | St 11.10.2006 8:33:27

Jirka> ja uz teda psat o rozdeleni nebudu, jenom neco malo z mych zkusenosti. Pokud chce zacit s takovouhle plavackou tak si do zacatku kup matchovej prut 420cm a nejakej mekci s parabolickou akci. sice neni tak rychlej, ale zase ti usetri utrzeny hacky. na tvrdsi prut je potreba dost cviku a citu, protoze neni vyjimkou pouziti navazce 0.10mm. s takovouhle mackou se da chytat jak na stojaku tak i na rece s waglerem i s pevnym splavkem.

s bolonkou vlastni zkusenosti nemam takze bohuzel. jenom vim z mistnich diskuzi, ze je lepsi koupit delsi a drazsi bo jsou lehci a kvalitnejsi :]

CeP | Út 10.10.2006 23:43:06

rybařík> zastavam se homera. posal to jasne a konkretne a nevyloucil pouziti jednoho pro druhe a naopak. sam take znam excelentniho tloustobijce (prosim mysleno obrazne. skutecne jim neublizuje krom vpichu hackem) ktery si vystaci se 4,50m matchkou. proste mu to tak vyhovuje a je prakticky nedostizny. ja zase naopak mnohdy chytal i s 6m bolognesou a waglerem. trochu narocnejsi, ale da se.
no a zajiste kazda solidni plavackova firma dnes nabizi matchove pruty 4,80 a nektere i delsi.

CeP | Út 10.10.2006 23:28:45

Jirka> v zasade souhlasim ze zacatek s matchkou; idealne 4,20m je spravnou volbou. je to optimalni delka pro beznou rybacku na stojaky a na soulacce rece se s ni take rozhodne neztratis.

CeP | Út 10.10.2006 23:24:17

sklerotik> to sis asi chybne vylozil a rybarik to nestatne popsal. bolognesa byla vyvinuta proto aby se tekouci voda dala prolovovat na velkou moznou vzdalenost pri zachovani maximalni kontroly splavku. pro lov pod spickou jsou urceny bic a delicka. bolognesa je zcela jiny zpusob lovu.. a sice po nahozu udice prut spickou vzhuru cca na nejakych 60°. tim zajistis tu kontrolu splavku s okamzitou reakci na zaber protoze ti na hladine lezi minimalni cast vlasce jestli vubec nejaka. z toho plyne cim delsi prut tim vetsi vzdalenost efektivniho lovu. druhotnym jevem tohoto postaveni prutu a podotykam ze velice prijemnym je ze se 6m prutem vydrzis nekolikansobne delsi dobu lovu bez zjevnych znamek unavy ruky oproti drzeni stejne dlouheho prutu rovnobezne s hladinou.
cimz ovsem netvrdim ze se tak neda chytat. jiste ze ano, ale pri me telesne stavbe radeji dam prednost vzprimenemu drzeni na cele odpoledne nez abych byl za hodinu strzenej jako budik a vysilenim machal spicku ve vode. ;-)

Homer - Profil | Út 10.10.2006 17:35:50

rybařík>napsal jsem, že matchka je především na stojatou vodu.Prosím všimni si slůvka především.Samozřejmě, že se sní dá chytat i na řece.Nenapsal jsem, že ne.Psal jsem to pro hrubou orientaci v plavačkovývh prutech.Nechci tady zbytečně polemizovat, otázka je o něčem jiném, ale matchové pruty už dávno nekončí na 4,5m.

Jirka | Út 10.10.2006 15:05:44

Díky všem za reakce na můj dotaz. Asi půjdu do nějakého matchového prutu a musím to všechno postupně vyzkoušet. Jak se říká nejlepší cesta učení je cesta postupných pokusů a omylů.Ale takovej je život.
:-)))

sklerotik | Út 10.10.2006 14:53:31

bolognesové pruty boli vymyslené v Taliansku (trabucco) a sú pomenované podľa miesta vzniku. Sú tam prudké horské rieky a ako píše rybařík aby mohli chytať pod špicou.

rybařík | Út 10.10.2006 12:48:18

Mám trochu jiný názor nežli Homer. Já a mnoho dalších chytámë na tekoucí i stojaté vodě na matchové pruty. Pro chytání na vaglera používám také matchový prut, ale pokud možno s rychlou reakcí. Např. MILO nabízí speciální pruty pro chytání s vaglerem. Jeden vlastním (3.90 určený pro vagler) a je perfektní. Osobně používám pruty -matchové- od 3,9 do 4,5 metru na tekoucí i stojaté vody. Na 4,5 metrech matchové pruty končí. Boloňku užiješ hlavně na řece a tam, kde je volný přístup k vodě. Také se vyrábějí především v délkách od 5m nahoru. Umožní ti lepší vedení splávku pod špičkou prutu i na větší vzdálenosti. Pod větvemi se ale s ní nechytneš.

Homer - Profil | Út 10.10.2006 12:10:00

Velice zjednodušeně se dá říci toto: matchka především pro lov na stojaté vodě, hlavně s vaglerem.Boloňka pro lov na tekoucí vodě s pevným splávkem.O lovu na matchku tady na MRKu najdeš pár článků.Jestli máš zájem, napiš mi maila, můžem to trochu probrat.