Boilie + kukuřice

Vážení kolegové, především kapraři. Začínám s lovem na boilie, úspěchy se dostavují sporadicky, i když na vodě, kam jezdím, kapři boilie přijímají. Připisuji to malému množství vnadění. Bohužel není v mých finančních možnostech vnadit několika kg kvalitního boilie, které by rybu udrželi na krmném místě. Chtěl jsem se tedy zeptat, jestli je vhodné, kombinovat lov na boilie + cca 20kuliček v PVA a jako brzdu, která by udržela krmící se kapry na místě vařenou, kukuřici. Případně v jakém množství, aby se kapři nepřesytili. Předem děkuji za vaše návrhy a zkušenosti.
Autor diskuse: Majdo - Profil , 27.9.2006 kaprařina - nástrahy, návnady

libkos - Profil | St 25.10.2006 9:18:43

Majdo-Drž se zásady hodně kuliček-málo záběrů.Příklad-Vedle mě krmí asi 500m 20l hrnec kukuřice ráno a večer o kapry skoro nezavadí.Já mám zakrmeno asi 50 dráždivých boilii a +-do hodiny po jejich krmení chytám kapry na boilii z kterých stříká kukuřice.Kukuřici vždy uvař a až začne praskat vypni a nechej chviličku dojít, vezme vodu a zvětší objem pak ji schlaď jinak se rozpadne.Pokud na ni chceč chytat tak si při vaření odeber tvrdší.Tu ti neukradou a není nic lepšího než kaprem ožužlaná nastraha.Ovšem jestli chceš velkého tak udělej malé boilii misto a kukuřici rozhaž asi 15-20m od boilii místa.Jinak Ti najedou malé ryby a velký kapr do těchto míst nejde.Vevětšině případů jsem chytil velké když jsem se netrefil k bojce a nechtělo se mi to přehodit.Pak už jsem to dělal záměrně.Boilii místo můžeš vylepšit řepkou.A jestli je v místě lovu větší ryb.tlak, tak nedávej žádné bužírky, uváz co nejjednoduchší a bez šrotu.Vedle stulíků Ti ale hrozí, že kapra vyřízneš.a když dáš velký hák tak omezíš záběry velkych popíchaných kaprů.A efekt kaprů překrmených kukuřicí se spíš projeví na malé vodě.Kapři přijímají uhlohydraty v omezené míře pak přejdou zpět na živočišnou potravu.Snad Ti to pomůže.Věnuji se boilii asi 20let a funguje to.Pro zajímavost nástrahu mimo háček vymyslel čech a publikoval to v ryb.kalendáři z roku 1958.Mám ho doma.

liborcarp - Profil | Út 24.10.2006 21:22:03

Majdo-kukuřice je velmi dobrá návnada a určitě i dobrá a hlavně levná nástraha, dá se obarvovat , sladit, solit, -co tě jen napadne, takové kukuřičné , zakrmené místečko je velmi super na hodně záběrů a kolikrát se i splete velkej kapr, takovému kapru jsem dal přezdívku , kapr vůl ale má velkou kliku že ho hodně kaprařů zase pustí anebo je to otázka času kdy ho někdo bude mít k obědu anebo jsou to kapři sebevrazi od kterejch utekla manželka kapřice a oni se nechaj radši chytit na kukuřici než by si hledali jinou kapřici.Ale tyto poznatky jsou už dlouho staré takže nemusí platit, jenom jsem ti chtěl napsat mé poznatky na kukuřici, a kombinovat s koulema to je další téma.Jestli můžeš tak napiš jestli chceš hodně chytat nebo chceš mít méně záběrů ale radši více osobáků-obojí nelze a to mi věř.

pop4 - Profil | Út 24.10.2006 0:28:43

Sumi: pravidelně?

Sumi | Po 23.10.2006 17:18:04

Uplne to postaci

boilliesujem iba tuto sezonu ale robim to presne tak a zabery prichadzaju pravidelne

Ervin - Profil | St 27.9.2006 19:55:27

No mohu to vyzkoušet.Ale bojím se té hloubky!Asi začnu s fídrem.Oni tam vždy něco mají na dně.Určitě pšenice nebo ječmen.Dočetl jsem se že kolega chytá na fídru s boilí.A já tam navleču pár pelet .Do košíčku dám drobné granule a drcené boilí!No to bude radosti hlavně ať zitra moc neprší.Ahoj u vody! ERV.

Majdo - Profil | St 27.9.2006 14:37:38

Tak to jo, takhle chytám na jedný říčce v tůňích a je to citlivější než feeder light. Nějak jsem si automaticky představoval, jak hážu dva broky 30m:-)

Bachy - Profil | St 27.9.2006 14:30:42

Majdo - Kdepak, i s volným vlascem je to super. Nic neplaší, jde to u břehu.

Majdo - Profil | St 27.9.2006 14:25:33

Bachy - sakra, byl jsi rychlejší:) Jak jsi myslel NĚKDY se používá i splávek? Já myslím, že propad se používá výhradně s anglánem.

Majdo - Profil | St 27.9.2006 14:21:50

Ervin - s waglerem, bez přidaných broků, díky čemuž nástraha pomalu propadává sloupcem a ryba může zabrat z jakékoliv hloubky.

Bachy - Profil | St 27.9.2006 14:20:03

Ervin - Jenom tenký vlasec, háček a nástraha propadává vodním sloupcem. Většinou pečivo, kukuřice.. Někdy se používá i splávek, bročky..

Majdo - Profil | St 27.9.2006 14:19:04

Bachy - řekl bych, že v tom ramenu mají potravy dost. Hlavně v noci je ze stulíků slyšet takový mlaskání, jako by se tam krmilo stádečko pašíků.-)

Ervin - Profil | St 27.9.2006 14:13:11

Nevím jaká je to ta technika na propad.!

Bachy - Profil | St 27.9.2006 14:09:50

Majdo - Řekl bych že budou tam kde mají víc potravy, těžko říct, ale jestli je v tom slepém ramenu řeky dost vodních rostlin, tím i víc živočichů - víc ryb by mohlo být tam. :o)

Bachy - Profil | St 27.9.2006 14:00:23

Milda - Pěkné, pravda. Taková úspěšná chytačka určitě potěší.
Ervin - Nebo je chytat přímo v tom sloupci na propad.

Aladin - Profil | St 27.9.2006 13:50:33

klikař:docela by mě zajímalo, jestli na podzim při ochlazení bude teplejší voda v proudné vodě koryta, nebo v klidném mělkém rameni....)

Majdo - Profil | St 27.9.2006 13:47:40

Klikař - no, já si to myslím taky, ale jezdím tam první rok, takže nemám vypozorovaný jejich chování. Něco jiného by to asi bylo s uzavřeným pískáčem, kde bych s ochlazující se vodou ty ryby hledal na větších hloubkách. Tady to není tak ani o té hloubce, ale spíš stoják kontra řeka. Tak špekuluju, kde by mohli být spíš, protože jestli by se stáhli na řeku, tak by mi i ta nejlepší taktika krmení byla na prd:-)

Aladin - Profil | St 27.9.2006 13:46:09

majdo:ono záleží, jak je to rameno hluhoké a jestli tam mají ryby podmínky pro zimování. Z vlastní kušenosti z podobnýho místa, kde hloubka není přez 3m vím, že na podzim ryby vyjíždějí spíše do koryta a přemísťují se do nadjezí. Více produktivní se mi takové místo zdá na jaře,kdy se tam voda rychleji ohřeje a ryby tam po zimě vyjíždí.

Klikař - Profil | St 27.9.2006 13:38:59

Majdo:Ja si myslím že by se ty ryby spíš s ochlazující se vodou uchylovaly do teplejších vod ramene.Richworth je dobrá volba :-)

Majdo - Profil | St 27.9.2006 13:33:17

Klikař - prošel jsem si archiv dost hluboko, ale a nic jsem nenašel, i když věřím, že tam něco podobného bude. Jinak lapám na bobule od ričiho a v poho.
To all: ještě mě napadla taková doplňující otázka. Vzhledem k tomu, že chytám na říčním rameni, které je propojené s hlavním tokem a ryby mají tudíš možnost migrace, by mě zajímal váš názor na to, jestli s přicházejícím podzimem by měly ryby spíš tendenci rameno opouštět a stahovat se na řeku, nebo naopak z řeky na "stoják" a nebo jestli jsou prostě ryby, které mají celoročně raději proudnou vodu a ryby, které celoživotně preferují stoják. Není to sice k původní otázce, tak kdyžtak sorry, jen mě to napadlo.

janzo - Profil | St 27.9.2006 13:29:16

Patrik: uplne s tebou suhlasim. Robim to presne ako ty.

Kocháč - Profil | St 27.9.2006 13:28:52

Tady to žije :o) Taky bych rád odborně poradil, ale vím prd :o)))
Majdo - ®: Jediné co mě napadlo, je to, že píšeš někde dole o lovu 1m od stulíkového pole, což podle mne znamená, že nepotřebuješ ryby udržet, ale vyprovokovat. Na krátkou výpravu ( víkend) bych použil hotovku a to jen se stringrem o pár kuličkách, na delší bych si ušoulel na den 0,5-1kg kvalitnějšího boilí s cenou do 200,- a nastřílel kobrou :o))

Klikař - Profil | St 27.9.2006 13:21:15

Milda : s tou řepkou máš naprostou pravdu,je to olejnina a projde kaprem vcelku a to velice rychle.Vnadit s řepkou vřele doporučuji!
Majdo: takové a nebo podobné otázky zde padají dosti často,prolistuj si minulost.
Jinak ti doporučím aby sis koupil směs a boili ukoulel sám a nebo sáhni po hotovkách ale drž se pravidla méně ale kvalitněji (u hotovek)

Milda - Profil | St 27.9.2006 13:16:02

Ervin:Nazdar.Já ti nic nenabízel,nabízel Lc1,já ti jen popisoval,o co jde.Jde vlastně o odpad vzniklý při lisování řepkového oleje.Ty pelety ale obsahují asi ještě 30% oleje.táhnout rybu ze sloupce a přimět je ke žraní není jednoduché,někdy može člověk dělat cokoliv a nic nefunguje,záběry jsou sporadické.V takovém případě krmím většinou suchou boiliesovou směsí,do ní přidám drcené oplatky,mletou řepku,ovesné vločky,anglickou vločku+atraktory požité v boiliesu,např.přidám do rybího,či konopného,lněného nebo řepkového oleje trochu esence,smíchám s vodou a rozdělám v tom tu směs.Nekrmím moc,jen pár kulí a k tomu pár pelet a nakrájených bobulí.V takovém případě většinou rybu nejeví zíjem o to žrát a moc krmit by bylo na škodu.Ty drcené oplatky,anglická vločka a ovesné vločky stoupají k hladině a navážou na sebe olej s esencí a provoní celý sloupec a stahne to rybu ke dnu,ale nefunguje to vždy.

Patrik - Profil | St 27.9.2006 13:09:49

Já teda nevím,ale podle mě krmit suchou jen namočenou kukuřicí je kokotina. Já chytám na kombinaci kukuřice boilies už dlouho a odjakživa ji vařím minimálně 2 hodiny,aby se dala rozmáčknout v poho mezi prstama. Na jeden prut pak dávám pod háček kuku a na druhý boilies. Za prvé uvařená kuku je mnohem větší, měkká a voňavá a mnohem líp kapry přiláká a za druhé ta jen namočená opravdu dělá kaprům problémy při trávení

Ervin - Profil | St 27.9.2006 12:59:39

Zdarec.Mildo že je řeč o řepce,prosim tě řekni nám něco granulích ty se asi nevaří! No nějak jsme se nedomluvily na koupení té Tvé nabídky.Pojedu na Hartu a tam mám jiný problém.Kapři nám odočívají od2-do8mi metrů.Jak je nalákat s toho sloupce.Nějaký kolega mi doporučil určitý druh pelet atd...Jestli prosimtě máš kontakt na ty granul řepku potom nemusím kupovat .Dík.ERV.

Milda - Profil | St 27.9.2006 12:47:04

Bachy:u nás taky tvrdili,že je ve vodě houbelec,při tom jsem v loni na málokteré rybačce šel s počtem kaprů pod 20ks.Sice to nebyli žádní trofejáci,ale člověk se bavil.Prostě jsem lapal na feeder,nabo na jemnou položenou,kmeny 0,18mm a forpase 0,16mm,rozdíl byl i v krmení.Jak říká Drahoš,dej vodě a ona dá tobě...Jsem si míchal kvalitní krmení,zatímco většina namačkala obyčejný šrot do krmelce a pak nadávali,že jim nebere.......

Bachy - Profil | St 27.9.2006 12:41:55

Milda - To že někdo chytá na feedr ještě neznamená že umí dobře chytat, pár takových jsem viděl. :o) Jinak feedraři tam opravdu moc nechodí, klasičtí krmítkáři i jemná položená tam vede. Obsádka nijak zvlášť slušná není, klasika. S dlouhodobým účinkem kukuřice mám spoustu zkušeností i z jiných revírů, na některých nestačilo ani 30litrů denně.

Byk | St 27.9.2006 12:39:32

Pokud chce častější záběry i od menších kaprů tak bych tu vařenou kuku použil.Mějte se musím do práce :o((

Mikyrybář - Profil | St 27.9.2006 12:38:42

all- pánové, jestli na j, moravě krmíte nevařenou kuku, tak potěš prso! Nám takhle jeden borec sprasil vodu na 14 dní a horko těžko se to dávalo dohromady. No nic, jdu si vzít palici a rozmlátit trochu sušeného hrachu na dnešní oběd. Bude hrachovka

Milda - Profil | St 27.9.2006 12:38:11

Forest:No malá chybička,hák má být 2/0,ale víme,o čem je řeč.....konkrétně na našich revírech a okolo velmi oblíbený způsob rybaření.Ještě na lano 0,35mm pověsit policajta velikosti tenisového míčku a to by bylo,aby nebylo...:-)

Forest 1 - Profil | St 27.9.2006 12:34:10

Milda - ®,spíš tak hák 2ú0, na špičku maďárka, do krmelce šrot a šup tam s tím.....,jsi me rozesmal :-)))

Milda - Profil | St 27.9.2006 12:33:31

Bachy"jasan,každý věřímě něčemu jinému a praktikujeme to jinak a vo tom to je,přece by to nebylo ono,kdyby jsme všichni lapali a krmili stejně......:-)