Sumeček americký v Olomouci..

Nevíte kde v okolí Olomouce se hojně vyskytuje Sumeček americký???
Autor diskuse: Ajwosh - Profil , 15.8.2006 všeobecné - revíry, cestování

TominoRS - Profil | Pá 18.6.2010 10:55:29

Nevim jestli jste to zminovali ale ja mam nejaky z horky jsou tam dva rybniky u sebe.

pz - Profil | Pá 18.8.2006 2:03:46

v morave (13) sumecci jsou, ale na medaku v km jiz moc ne a cim dal tim mensi, dokonce se tam tusim delal cileny odlov...

jinak malokdo me veri (ale mam svedka), ze sem nekdy na konci osmdesatych let vytahl sumecka (americkeho), ktery mel okolo pul metru - este ted se mira ulicnik smeje, jak me ta potvora zacala drtit palec pri pokusu vyndat hacek :)

vaša - Profil | Čt 17.8.2006 15:52:02

detreux
Tak ten sumeček měl 25-30cm.Na dravce moc nechodím,ale když už tak třeba na candáty nebo sumce chodím k nám do Chropyně na Malou Bečvu.Zítra se chystám na přesnočku na Moravu v okolí Postoupek.Ještě jsem přes noc nikdy na rybách nebyl,tak se bojím,ale jdu sám.Když by někdo chtěl jít se mnou budu jen rád.

hajan | Čt 17.8.2006 13:41:24

Vláďa S. : Týýý woe! Tak to kloubouk dolů, na toto ti nemůžu oponovat. Rybám zdar!

Vláďa S. - Profil | Čt 17.8.2006 13:35:52

Hajan> Teplota rybího těla se liší +- 0,5°C od okolní teploty. Když má led 0, ryba +0,5 a navíc neustálým pohybem udržuje v pohybu i okolní vodu, tak nedojde k jejímu zamrznutí. Jinak věřím, že tím neustálým pohybem a vyvýjením svalové aktivity dojde i k významější odchylce než jen +0,5°, záhadou je mi spíš kde na to brala energii, nejpravděpodobnější je, že jsem přišel nedlouho poté, co došlo k jejímu zamrznutí v kýblu - ale to už jsou jen dohady, jak dlouho už mrzlo než jsem přišel si nepamatuju - nejsem jak někteří, co ví, co dělali 12.5. před 7 lety :-)

Pro ty co to zajímalo, tak tady je pár údajů z různých skript, fishbase, ...: (teda jak to sem hodí ty skopčený tabulky a data, to nechci vidět :-) )
Antarktické ryby čeledi Chaenichthyidae mají bezbarvou krev. Je to jediný příklad obratlovce, který nevyužívá hemoglobin. Při teplotě -1,9C0 je koncentrace rozpuštěného kyslíku totiž velmi vysoká, protože rozpustnost plynů stoupá s teplotou.

– EKTOTERMIE
• teplota t la +/- 0.5 °C s okolní teplotou
• adaptace na zm ny:
– behaviorální (výb r a zm ny hloubek, teploty)
– fyziologické (sval. t es, redistribuce pr toku krve, zm ny barvy k že,
dormance)
– evolu ní (protimrazové proteiny, antarktické ryby až 27x vyšší
metabolismus, zm ny složení bu . membrán)

• KREVNÍ A OB HOVÁ SOUSTAVA
– jednokomorové srdce pumpuje ODKYSLIENOU krev
do žaber
– složení krve
• málo bun k (2% objemu): ERY – oválné jaderné
• ranná embrya (+ ryby v antarktid ) NEMAJÍ ERY (rozp. O2 !)
• vysoké koncentrace mo oviny (až 50x více než u savc )
– rychlá srážlivost
• DÝCHACÍ SOUSTAVA
– ŽÁBRY
• p_enos O2, vylu_ování CO2 + dalších látek (NH4+)
• nutný trvalý „respira_ní proud“ – p_i pomalém pohybu: nucená
cirkulace (voda -> ústa -> žábry -> ven)
– PL_DEK
• cévní pleten_ na žloutk. vaku
– další typy DÝCHÁNÍ
• kožní (úho_), st_evní (pisko_), plyn. m_chý_, ústní (kaprovití:
bubliny CO2)
– PLYN. M CHÝ
• u v_tšiny ryb ob_asn_ nutné dopln_ní vzduchem z hladiny:
NUTNÝ PÍSTUP K POVRCHU


Family Channichthyidae - Crocodile icefishes

Order: Perciformes
Class: Actinopterygii (ray-finned fishes)
No. of Genera: 11
No. of Species: 17
Environment: Fresh: No Brackish: No Marine: Yes
Aquarium: none
First Fossil Record: Ref.:
Remark: Distribution: Antarctic and southern South America. Mouth nonprotrusible. Snout projecting forward and depressed. Spinous dorsal fin present. Pelvic fins broad or elongate. Vertebrae 22-31. Maximum length 75 cm. Gill membranes fused. Erythrocytes lacking in most or all species and is thought to be probably compensated for by the cold, well-oxygenated habitat, a large volume of blood circulation and skin respiration.

Etymology: Greek, channe, -es = anchovy + Greek, ichthys = fish ( Ref. 45335).
Division: Marine
Reproductive guild: nonguarders
Typical activity level: normal

Main Ref.: Nelson, J.S..1994
Coordinator:
Show species | Nominal species list for Channichthyidae | Identification keys | CAS specimen photos | Eschmeyer references

hajan | Čt 17.8.2006 11:56:39

Vláďa S.: Dyť jo. Když má voda 20, ryba taky. Když má 5, tak ryba taky. Tak proč by měla mít ryba 1, když je voda 0??? Nemyslím si, že by hejbání ploutví dokázalo okolní vodu nějak významněji ohřát. Nechci se hádat, jen mi to nějak nesedí. Tím nechci v žádným případě říct, že krmíš, to ne!!!

Petrson - Profil | Čt 17.8.2006 11:51:19

>> Vláďa S. > jo, o živých rybách v ledu jsem něco slyšel nebo četl, tomu věřím. I když to dýchání je záhada, ale myslím, že odborník by nám to vpohodě objasnil. Třeba může taky omezeně dýchat povrchem těla jako savci (to jen tak hádám) a při minimální spotřebě kyslíku v hybernovaném stavu to může být dostačující.

Vláďa S. - Profil | Čt 17.8.2006 11:49:40

hajan> Samozřejmě, že jsou studenokrevný. Ale každý živočich svojí aktivitou, pohyb svalů, ..., vytváří elektrické impulsy (podle nich například hledá kořist žralok) a samozřejmě také teplo. Proto tam byla ta zmínka o pohybu ploutví. A samozřejmě studenokrevný živočich neznamená, že tělesná teplota daného živočicha je nula, ale znamená to to, že nedokáže svou tělesnou teplotu udržet bez ohledu na teplotu okolí ...

hajan | Čt 17.8.2006 11:26:14

Vláďa S.: Tělesný teplo u plotice je podle mně kravina. Ryby jsou studenokrevný, nebo ne?

Vláďa S. - Profil | Čt 17.8.2006 11:05:15

Petrson> To jo, to je jasný, v tom s tebou plně souhlasím. Ale opravdu se objevují i zprávy o mnících, kteří se po ulovení pohodí na led, nechají zmrznout a skladují se pak jak špalky v kůlně v mrazu a když je chceš mít čerstvý, tak je jen pomalu necháš rozmrznout a oni ožijou ... To je právě typ zprávy, alá CCCP :-) Ale občas se to píše i o jiných rybách a u těch mořských jde o něco trochu jiného. Já třeba jednou, tada spoustukrát, našel kyblík s rybičkama na vypuštěné přehradě (mimochodem, lidi co jsou líní jít ty rybky pustit bych střílel) a uvnitř byly v ledu většinou mrtvé ryby, ale taky jsem vysvobodil z ledu živou plotici. Byla v ledovém válci, mírně chvěla tělem a ploutvema, takže kolem sebe udržovala vrstvičku vody, zřejmě ohřívanou tělesným teplem, a byla v dobré kondici, po puštění hned odplavala. Záhadou je mi jak dýchala, sice led je pórovatej, ale že tak ...

Petrson - Profil | Čt 17.8.2006 10:46:27

>> Milan B., Vláďa S. > já myslím, že nejde o doslovné zmrznutí. Jen ty ryby asi mají natolik zpomalený metabolismus (třeba pouhý 1 srdeční úder za 1 - 2 min.) a jsou tak ztuhlé, že jako zmrzlé vypadají. Obdobně jako třeba mloci, objevení v zimě někde u tůněk, studánek apod. Myslím, že velkou roli v tom můžou hrát izolační vlastnosti bahna na dně, obvykle bývá o trošku teplejší, než okolní voda, která i třeba může mít k nule. Pokud se do něj líni, karasi, mníci důkladně zavrtají a není zvlášť tuhá zima, při níž by mělčí vodní sloupec promrzl durch až do dna, měli by to přežít. Aspoň to o těchto druzích uvádí odborná litaratura.

Vláďa S. - Profil | Čt 17.8.2006 10:25:18

Milan B.> Odborná literatura se nachází v Plzni, to co jsem splodil k mrznutí ryb byly jen torza vzpomínek :( Já si taky myslím, že nemůže zmrznout tak, aby došlo k vytvoření krystalků ledu, proto beru ty "pověsti" o mnících, línech, ... s nadhledem. To že se karas zavrtá do bahna pod zámrznou hloubku je samozřejmě něco jiného. U těch A...ktických ryb je to jinak, ty díky jinému složení "krve" nezmrznou ani při mínusových teplotách - do volnýho kosmu teda stejně nemůžou :-) Zkusím si v Plzni vzpomenout a napsat si, kde to je uvedený, ale jsou to spíš jen krátké zmínky v rozličné literatuře, než nějaké ucelené pojednání. Zkusím schválně něco vygooglovat jestli budu úspěšný ...

Milan B. (MB) | St 16.8.2006 21:55:11

To Peterson: M13A je ten revir, ktery mam na mysli.
To VladaS: Nevis, jak je to s tim zmrznutim ryb, jak poskozuje kyslik vazany na CK ( pri zmrznuti ) rybu? Ja mel vzdycky za to, ze ryba nemuze promrznout aniz by to prezila bez poskozeni proto, ze dojde pod bodem mrazu ke krystalizaci vody v led, krery ma vetsi objem ( take tvori ostre krystaly) a tim dojde k poniceni bunky, ktera po rozmrznuti nedokaze plnit svou fci. Docela by me to zajimalo, pokud vis neco vic, dej mi tip na literaturu.

detreux - Profil | St 16.8.2006 20:33:06

vaša: aha jj :-) rozumim, prostě slušnější sumeček :)

A co jinak revíry okolo krmoříže? jsem v kromcluna škole takze tam mám dost času, chodíš nekde na dravce???

vaša - Profil | St 16.8.2006 20:09:12

detreux
No já ho neviděl,jen mi o něm říkal a ukazoval velikost rukama.A ukazovl tak nějak asi kolem 30-40 cm,ale znáš rybáře,,chytil jsem táááááákovouhle rybu" :)))

Petrson
No zaběry byly na položenou a policajt vyletěl až k udici tak na třikrát.

mark | St 16.8.2006 19:34:19

proc to potrebujes vedet ????bud rad ze tam neni je to fakt hrozna ryba pokud mluvime o tom samim .....ja kdyz chytam a zacnou brat tak to balim a jedu domu je to nestesti, ma to nanejvejs max.25cm a bere to na vsechno cau mark

Petrson - Profil | St 16.8.2006 18:35:31

>> Vaša > nene, myslel jsem, zda šlo o jízdy "ke břehu" - podobně jako od cejnů, jen víc trhané. Trumi si tak rádi hrají, je proto docela obtížné je lapat na feeder, zvlášť za tmy.

detreux - Profil | St 16.8.2006 18:15:32

vaša: to jako na Meďáku 40 cm sumečka? nebyl to normalni sumec ??? ja mam z tama nej neco okolo 25 cm a to už jsem si říkal že je obr

vaša - Profil | St 16.8.2006 17:32:09

Petrson
Jestli máš na mysli háček z venku tlamky tak ne.Všichni byly normálně seknutí zevnitř.

Petrson - Profil | St 16.8.2006 17:27:46

>> JKL > :-))))) Tak nějak. EDIT: Vaša > šlo o "obrácené" záběry?

JKL - Profil | St 16.8.2006 17:20:56

Udit, na studeném kouři, decentně nasolené, možno i stažené - to je jediný případ, kdy je mi tenhle import sympatický :o)))

vaša - Profil | St 16.8.2006 17:18:07

JKL
Já ne,ale opravdu jsou chuťově vinikající.

JKL - Profil | St 16.8.2006 17:16:11

Páni kolegové, zkoušeli jste je udit???!!!!!!!

vaša - Profil | St 16.8.2006 17:15:02

Je to od Olomouce asi 30 Km.Na žížalku přichází záběr do pár minut.Jsou ale tak do 20 cm .ale kámoš tam chytil i 40 cm.A byl prý výbornej na pánvi:))

Petrson - Profil | St 16.8.2006 17:08:15

>> Ajwosh > tak přece jen někde! Viz Můj lov:
vaša ®, St 16.8.2006 / 17:00:18:
10.8.2006 - M 13 A - zmínka o úlovku 3 trumanů na tomto revíru. Nevím teda, jak daleko je to od Holomóca, ale podle čísla bych tipnul, že nijak závratně.

Jennda - Profil | St 16.8.2006 12:19:33

Jinak se domnívám, že sumeček, když se přemnoží tak tím celou tu "vodu" úplně zdevastuje. Možná by ho chtělo něčím zregulovat, nasazením nějaké dravé ryby nebo něčím takovým. Právě v těchto lokalitách se nacházeli docela pěkní líni, ale díky tomu sumeččímu přemnožení jich ubývá.

Ti, kdo takovou zkušenost nemají, to asi nepochopí. Ale defacto se na takto zaplevelené vodě sumečkama nedá vůbec chytat.

Vláďa S. - Profil | St 16.8.2006 12:18:01

hajan> Tohle se říká především o mnících, pokud se nechají rozmrznout v roztávajícím sněhu, tak to prý rozdýchají, ale co je na tom pravdy nevím. Četl jsem to v knížkách o Rusku (teda přesnějio CCCP) a tam se děly i jiný věci, nad kterými zůstává rozum stát :-) Obecně by zmrznutí krve mělo způsobit poškození červených krvinek, které vážou kyslík a tím by to přežít ryby neměly. Proto také u ryb žijících pod ledovým krynýřem Antarktidy a Arktidy (kde díky slanosti má voda i míň než 0°) mají jiné složení krve, kde není kyslík vázán na červené krvinky. Píšu to z hlavy, ale určitě jde dohledat v některých netových encyklopediích jak přesně to opravdu je.

Jennda - Profil | St 16.8.2006 12:14:32

Petrson: U nás V Hradci Králové, konkrétně na Slezském předměstí (pokud to tam někdo znáte, tak jsou to ramena Hluboké a Černé a hlavně jezírko v Lukách)

hajan | St 16.8.2006 12:09:30

Vláďa S: Souhlas, jen bych si dovolil doplnit, že "lepší na přežití" než karasi jsou určitě líni. Četl jsem, že snad dokážou zcela zmrznout, a pak zase rozmrznou, a v poho žijou dál.

Petrson - Profil | St 16.8.2006 11:50:01

>> Jennda > jsou velmi reproduktivní - když chytneš jikernačku, takové 3/4 dutiny břišní zabírá mnoho oranžových jiker. Asi v jejich přežívání v tuhých podmínkách hraje roli i vyšší odolnost. Je to takovej malinkatej buldozér. Která ramena máš na mysli? Polabí?
>> Laci > ohledně těch záběrů souhlas, taky už jsem zažil situaci, kdy nebrali ani na žížaly, i když bezpečně vím, že v revíru jich je dost.

Vláďa S. - Profil | St 16.8.2006 11:38:13

Laci> Motáš několik věcí dohromady. Voda "teplá" +4° má nejvyšší specifickou hmotnost a proto klesá na dno, a proto se led tvoří na vodních plochách svrchu. Ale už například na řece, kde dochází k promíchávání vrstev vody se může nejstudenější voda dostat ke dnu a řeka "promrzá" i odspoda tím, jak se začne tvořit led např. na kamenech pod vodou. Ale i stoják může promrznout až na dno, kdy dojde k postupnému ochlazování všech vrstev vody od horní ledové vrstvy. Neexistuje žádný fyzikální zákon, který by říkal, že v každé louži zůstane dole aspoň troška vody o 4°. Teoreticky může promrznout až na dno i Orlík, prakticky je to samozřejmě možné pouze u některých "kačáků". Ryby tam přežijí proto, že se zavrtají do bahna a zpomalí svůj metabolismus, typické je to třeba pro karasy, ale dokáží to i jiné ryby. Obdobně např. bahníci v Africe dokáží přežít vyschnutí vodního zdroje.

Laci - Profil | St 16.8.2006 11:11:40

jennda- ľad až k dnu nikdy nemôže byť (našťastie jeden chemický zákon) voda pri dne nikdy nezamrzne kedže si udrží teplotu 4 °C hoci len malá hĺbka. Takže ryby prežijú aj ked nie všetky. Tie sumčeky by mohli byť trochu ohladuplnejšie u nas som zažil čas keď boli v mrtvom ramene plno a nebrali ani na dáždovku ani hnojáka vobec na nič sem tam na selet z rybky, teraz momentálne tiež berú asi všetko čo nájdu

Petrson - Profil | St 16.8.2006 10:24:49

>> Hraji > náhodou, v alobalu pečení jsou hezky užiteční, a hlavně chutní :-) http://www.mrk.cz/kucharka.php?id=2436
Souhlas s Carlosem, dá se chytit snad na všechno - rohlík, rohlíkové boilies, kuku...

Jennda - Profil | St 16.8.2006 0:15:51

Mě by zajímalo, jakým způsobem se tahle ryba šíří? U nás jich je taky mraky na ramenech, a to tam ještě před dvěma lety nebyly. Zjara se tam nedalo chytat na žížalu, páč to hned vzal tenhle mrzák. _______________ Jinak mám takovej dojem, že je tam snad zanesla velká voda, co u nás byla, ale to jejich rozšíření je strašný. Krom toho, oni se vyskytují i v místech, kde normálně v zimě je led až ke dnu, a kde žádné ryby vůbec nejsou. Fakt záhada.

Milan B. (MB) | Út 15.8.2006 23:33:16

Vim o vyskytu na jednom rybniku v Kromerizi. Pred cca 7 lety nebyl problem chytat kousky okolo 20 cm.

carlos - Profil | Út 15.8.2006 21:20:26

hraji - ® , Ajwosh - ® : pokud Vám na Moravě tyhle potvory schází, rád Vám jich několik kilo nachytám. Ta mrcha už se mi chytla i na boilie 18mm a to měl tak 15cm délky. Jednou jsem upytlačil do sklenice jejich potěr a jednoho jsem měl několik let v akvárku.

hraji - Profil | Út 15.8.2006 20:45:35

Mám docela radost z toho, že nikde. Rozšíření této sice hezké, ale jinak vesměs neužitečné rybky je vázáno na Labe a Čechy.