Ovlivňuje háček úlovek?

Jaký máte názor na velikost háčku? Ovlivňuje velikost háčku úlovek? Jakou velikost používáte na kapry?
Autor diskuse: stagi - , 4.5.2006 kaprařina - náčiní, doplňky

Petrson - Profil | So 6.5.2006 2:41:53

Určitě ovlivňuje, velmi zásadně. Nedávno jsem se o tom znova přesvědčil, když jsem na revíru, kde chytám roky, byl za bezrybku. A ne že by nebrali. I když jindy chytlavé nástrahy (červi, kuku) se skoro nehnuli a na feeder přišly pouze 2 záběry. Přesto, že jsem zkrátil návazce a zapojil menší háčky, nic se pak už nedělo. Jediné, na co se projevilo víc, i když malých, potahů, byla rousnice na větším háčku. Dal jsem tedy menší udičku a zkoušel všecko možné - změna z průběhové na pevnou montáž, výměna pleteného návazce za monofil, jeho zkrácení, další zmenšení háčku, nastražoval jen kousky po celé délce, bez volných konečků... Ač záběry začaly být jasné a prudké, žádný se mi nepodařilo proměnit, aniž jsem přišel na to, proč. Nejspíš to ale vězelo v háčku, přesněji jeho velikosti, ostrost je také velmi důležitá. O tom jsem se přesvědčil jindy, když mi spadly po sobě asi 3 - 4 podle tahu slušné ryby, abych pak zjistil, že háček byl tupý a příliš malý (nastražení na přívěs). Po výměně za větší a nový ("lepič") jsem ulovil několik "jedlých" kaprů. Háčky je tedy třeba často kontrolovat a nezbývá, než se s tupými bez váhání rozloučit.

Miroslav.S - Profil | So 6.5.2006 0:08:12

Otazka je položena v sekci kaprařina-ovšem nikdo nezmínil zda ovlivňuje háček úlovek,pokud se týká jen kaprů nebo i jiných ryb, pokud jste zaměřeni na kapry.Také jsem zde nečetl,zda je rozdíl v použití velikosti háčku v souvislosti s tím,zda je na fleku masivně zakrmeno, dlouhodobě nebo krátkou dobu,či se chytá na šouračku nebo fídrem jen s krmítkem bez masivního krmení¨.Myslím,že i tyto věci ovlivňují to,jaký háček zvolím a jak postupuji.
Faktem je,že bez velkého krmení mívám na menší háček víc záběrů,ovšem i od jiných ryb než kaprů.Při krmné kampani používám cíleně velké háky,jelikož nemám zájem na záběrech od malé ryby.Jaké máte zkušenosti vy?

poge - Profil | Pá 5.5.2006 22:07:14

používam skôr menšie háčiky - no závisí to od situácie
momentálne využívam hlavne Mustady crystal veľkosť 10
su fajn, len by mohli bať malinko pevnejšie
a tiež Owner . chinta (myslim že je to nazov ))) vo velkostiach 5 a 9

Grenfish - Profil | Pá 5.5.2006 20:20:59

Nezáleží na velikosti háčku z jara spíše asi tak č. 10 - 12 a pak dýl až do 0,1 pro masaře =)

andersk | Pá 5.5.2006 8:04:22

Ja chytám na Owner Kiwami, ktoré majú oproti Sode širší oblúčik a na kuku v pohode 14 na dva kostňáky 16.

Bachy - Profil | Pá 5.5.2006 6:43:07

Fishky: Neříkám, že nejsou situace, kdy se musí jít s olovem nad 100g. Jak jsem psal, jde o to, jestli je to nezbytně nutné. Je možné přivázat kámen, který se po záběru urve, nebo lov jinak vychytat. Taky jde o to, že tam kde se neudrží 100g olovo se nemusí udržet ani potřebná návnada..... Vem si, že někde se používají jen těžké olova ve spojení s velkými háčky a kapři je už znají - může být výhodou použití malého háčku s vyřešením zátěže.

liborcarp - Profil | Čt 4.5.2006 21:25:46

Nevím jak a co ale nejste snad absolutní blbci,aby jste neporovnali nástrahu vůči háčku.Já vždy začnu s menšíma háčkama a většinou u nich zůstanu.stagi-samozřejmě že ovlivňuje velikost háčku počet záběrů.Čím menší tím víc záběrů a jestli jseš dobrej rybář tak i zdolaných ryb.

rach - Profil | Čt 4.5.2006 21:12:59

Ownery mám rád, velikost 14 na tři červy. 12 univerzál, kuku bych dal tak na 10. Bavím se o typu Sode (červený drát)

Vaclav - Profil | Čt 4.5.2006 19:26:55

Já mam krmítko uprostřed sestavy,nad mam háček č6-a pod krmítkem č1 a na ten velký je určitě většina záběrů,i takový kapr jen 30cm má dost velkou papulku. Na Hejtmanu v jižních čechách jsem vázal tři kuku pod háček č4 a bylo to super.

stagi | Čt 4.5.2006 15:27:01

chytáte třeba na Ownery? Jaké číslo třeba na kukuřici?

Kocháč - Profil | Čt 4.5.2006 15:00:37

Fishky - ® : asi na řece loď nemáš, co? :o) Jinak jsem zapoměl odepsat na mail :o( Bohužel neznám, ale rád v týdnu zajdu na pokec :o)

Fishky - Profil | Čt 4.5.2006 14:57:31

Bachy: no pokud vymyslíš, jak udržet montáž bez 150g olova v proudě na místě, pak samozřejmě nebude důvod dávat "dělový koule" na montáž, ale zatím :o( jinak nejčastěji používám č. 4-6, dle typu a velikosti nástrahy, ale třeba před 14ti dny jsem tam našmidlil jedničky a ryby drželi za jedna :o)))

tomm - Profil | Čt 4.5.2006 14:37:49

Bachy> Jasně to by bylo nejjednodušší, ale jsou situace, kdy je těžká zátěž opravdu potřeba. Chtěl jsem jen Vaškovi vyvrátit názor, že si lze vždy vystačit s malými háčky i když věřím, že on sám si s nimi klidně bez problémů vystačí

Kocháč - Profil | Čt 4.5.2006 14:14:19

Asi do sebe bude něco mít montáž na trhačku s háčkem z pepnýho drátu bez protihrotu ( př. Korda Wide Gape B vel. 2-8)
A olověnka nebo bužírka, nebo něco co se nezařezává kapříkovi do kýty :o)

Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 13:53:50

tomm - Otázkou je, jestli je pak nezbytně nutné chytat s 200g zátěží, která vlastně to vyřezání způsobuje. :o)

tomm - Profil | Čt 4.5.2006 13:38:09

Vašek> Jenže to záleží taky na náčiní, protože jemný tenký háček v kombinaci s 3,5 lb prutem a 200 g zátěží může způsobit rybě dost vážné zranění, protože se vyřezává. To je podle mě právě případ, kdy je větší silný robustní háček daleko šetrnější, protože sedí na místě.

Vašek | Čt 4.5.2006 13:17:33

Já používám 1-2 Mustady a jsem spokojen nepotřebuj větší háčky chci rybu šetrně chytit a né zabít.

Fery | Čt 4.5.2006 12:14:01

Podle mě velikost háčku ovlivňuje úlovek a to dost..používám háčky od velikosti 4 do velikosti 8..

Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 11:54:33

IgorŠ - ® : Rozumím ti. Já osobně na feedr nechytám právě proto, že jde o neustálé sledování špičky prutu s rukou připravenou k záseku. Beru rybařinu v první řadě jako relax v tom klidnějším slova smyslu. :o) Moje nechuť k feedru má samozřejmě víc důvodů. Taky mě víc přitahuje zvuk hlásiče a bzukot brzdy. O rozdílech v jemnosti a detekci záběrů mezi feedrem a položenou bych tady mohl polemizovat hodně dlouho. Ale k otázce - chytám na malé háčky abych dostal co nejvíce záběrů od cílené ryby. Jestli se vyřeže nebo ne závisí na šikovnosti. Kolikrát drží tak pevně, že může být problém ho vytáhnout. Když kapři brali, měnil jsem velikost háčku a sledoval jak se to projeví. (Když kapři berou, tak často zkouším různé věci abych lépe pochopil jak co funguje i za cenu že si nezachytám ,ale v budoucnu se mi to bude hodit :o)) Můžu vklidu říct, že v mém případě fungovala přesná velikost háčku - o číslo menší = časté vypínání ryb, o číslo větší = polovina záběrů. Stejně to fungovalo v porovnání s kolegy, kteří chytali stejně, akorát měli strach dát tak malý háček. Bylo ale spousta dnů, kdy fungovali naprosto stejně i větší háčky. Řekl bych, že strašně moc závisí jak jsou ryby hladové. Když je ryba polosytá a jen tak sem tam zobe, dokáže být dost vybíravá :o).

IgorŠ - Profil | Čt 4.5.2006 11:13:25

Bachy: Súhlasím, že s menšími háčikmi je väčšia šanca na väčší počet záberov. Avšak mňa už ten počiatočný ošiaľ s feedra prešiel. Dni ked som nahodil položil prút do vidličiek(ak som to stihol) sadol a hneď na to sekal vyťahol, naplnil krmitko nahodil, položil, sekal ... Skrátka drina do úmoru. Teraz si radšej nahodím, "rybám to trocha sťažím" :-), mám na mysli to, že sa snažím o selekciu a skôr robím všetko pre to, aby sa mi tam napichovali väčšie kusy. Samozrejme, sú dni, kedy to neide a vtedy človek siahne po 010 naväzci a po nejakom menšom háčiku .
Ak to niekoho zaujíma, o "jemnosti" a teda i o háčikoch sme sa raz bavili i tu: http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=6540

Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 10:51:08

Hlinyr - Vidím to stejně jako tomm. Na kukuřici teď zrovna colmic s lopatkou tuším č. 10, ale už jsem s úspěchem chytal (kapříky kolem 3kg) i na trošku menší a tenčí ownerky.

tomm - Profil | Čt 4.5.2006 10:38:26

Hlinyr> To je podle mě hodně subjektivní věc, ale kdybych to hodně zjednodušil tak při nastražení na vlas se snažím, aby háček byl o něco málo menší než nástraha (ať je to boilie nebo kukuřice). Jedinou výjimku dělám při nastražení dvou a více kuliček, kdy dávám háček naopak větší než je průměr nastražených kuliček. Je mi jasné, že jsem ti moc nepomohl, ale asi to chce řídit se spíš citem a konkrétními podmínkami. Asi na to neexistuje jednoznačná poučka.

Hlinyr - Profil | Čt 4.5.2006 10:28:32

A jak velké háčky tedy používáte? Každý považuje va malý či velký háček něco jiného. Jak velký háček používáte při zrnu kuku na vlas? 10? Nebo jaký háček používáte při nastražení 1 cm boili nebo hnojáčka?

tomm - Profil | Čt 4.5.2006 10:05:16

Myslím si, že menší a jemnější háčky přinášejí často více záběrů(teď mám na mysli lov na boilie), ale podle mých zkušeností jsou daleko náchylnější k vyříznutí. Tady určitě záleží i na šířce raménka háčku a hlavně na tvrdosti prutu a citlivé ruce rybáře. Myslím, že pokud to jde je lepší používat větší a robustnější háčky, protože nám to ušetří starosti s padáním ryb.

Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 9:39:18

IgorŠ - ® : Máš pravdu. Taky jsem si jedno léto krásně zachytal na velké háčky. Bylo to na krátké návazce s kukuřicí. Právě proto jsem psal jak kdy a kde a jak. :o) Většinou mi ale lépe fungujou právě ty malé háčky. Když mi to šlo dobře na malé, vyzkoušel jsem několikrát na zkoušku jak budou fungovat ty velké s osvědčenou montáží a ve výsledku hodněkrát selhaly. Záleží na hodně okolnostech, ale já upřednostňuju spíše malé - hodně malé. :o)

xycht - Profil | Čt 4.5.2006 9:38:31

Vidím to stejně jako Igor....není co dodat

IgorŠ - Profil | Čt 4.5.2006 9:20:20

Bachy: Podľa mňa, nie vždy malý hačik boduje. Sú situácie kedy práve naopak, väčší háčik prináša i väčší úspech. Sám pod vplivom článkov na MRK som svojho času extrémne zjemňoval(lovím na feeder na väčších vodných nádržiach) a práve pri kaproch či väčších pleskáčoch(cejnoch) som mal problém s použitím menších háčikov. Pri určitých druhoch nástrach práve vačší háčik zabezpečoval lepší zásek a bezpečnejšie zdolávanie. Ak mám uviesť modelový príklad - tak lov na lisovaný rohlík - tam dávam výlučne väčší háčik. Kocka lisovaného rohlíka, s hranami i viac ako 1x1 cm sa ti pod vodou poriadne zväčší. Samotná štruktúra nástrahy je však jemná a pre ryby lákava. Mám skúsenosť, že takto pripravenú nástrahu ryby s dôverou "nasávajú". Do tak veľkej nástrahy(napučaný lisovaný rožok) sa veľký háčik v pohode schová. Keď ho ryba(kapor či väčší cejn) v dobrej viere nasaje, je pre ňu ťažšie zbaviť sa väčieho háčika - pri cejnoch snáď nemožné. Samozrejme, pri následnom zdolávaní, pri zaseknutí ryby na väčší háčik má rybár väčšie šance ako pri použití menších háčikov.

Bachy - Profil | Čt 4.5.2006 8:12:02

Možná jak kde, taky záleží na způsobu lovu a lovených rybách. Mám zkušenost, že velikost háčku má podstatný vliv na počet záběrů. Když kapři evidentně jdou - někdy ten rozdíl takový není. Ale jinak malý háček výrazně boduje. (Na průměrné ryby) :o) Pevnost a ostrost je taky moc důležitá.

m.kindl - Profil | Čt 4.5.2006 7:34:42

Důležitý je aby neměli protihrot, protože potom po nich zbyde jen maličké píchnutíčko jako od špendlíku bez kapky krve.Velikost háčku úlovek neovlivní a maličkej háček spolehlivě udrží velkého kapra pokud je správně zaseknut.Hlavně musí být velice ostrý a pevný, potom zaleží víc na montáži než na háčku, někde stačí jen průběžné olovo zafixovat na pevno a ryby přestanou padat.Ale jak píše Miras..na různých vodách různé typy a je potřeba mít na konkrétní vody svého favorita. Velikostí mám asi pět a volím ji podle průměru koule, ta na fotce má průměr 18mm.

mirmen - Profil | Čt 4.5.2006 7:05:35

stagi - velikost háčku podle velikosti sousta

Miras - Profil | Čt 4.5.2006 7:04:25

Nejčastěji používám háčky bez protihrotu ve velikosti 4 a 2, číslování různých firem se však občas liší. Důležité je, aby háček byl dostatečně pevný a ostrý.Velikost volím zpravidla dle velikosti nástrahy. Aby to nebylo jednoduché, tak jsou revíry, kde z jinde osvědčených typů háčků padají ryby. I o háčku tedy platí, že je nutné jej přizpůsobit aktuálním podmínkám lovu.