Barvení návazcových šňůřek

Zdravím vechny, mám jeden dotaz:
jak a čím barvíte návazcové šňůrky? Parťák to řeší lihovým fixem což se mi nezdá příliš optimální.
Díky za každou radu
Autor diskuse: mirator - , 8.4.2006 kaprařina - náčiní, doplňky

m.kindl - Profil | Po 17.4.2006 19:13:25

Přesně tak,pokud jakákoliv věc zvedne důvěru v montáž tak je to jen dobře...ale opravdu je zatím většina horkých novinek naprosto zbytečná.

Fery | Po 17.4.2006 17:51:34

..když vám barvení návazce dodá víc důvěry ve vaši montáž,tak barvěte,ale to je asi jediný v čem vidím smysl tak činit..

tomm - Profil | Ne 16.4.2006 5:58:32

m.kindl :Tak pokud jsi to myslel tak nezbývá než souhlasit, protože i podle mě se spousta věcí používá dřív než je to skutečně potřeba a ryby hned naučíme to nejnovější co existuje. V tom je podle mě rozdíl mezi anglickými vodami, kde šel pokrok postupně a našimi vodami, kde se dělá to co je módní. Myslím si ale, že na barvení a přizpůsobování šňůrek je několik našich vod už skutečně zralých a podle mě jich bude přibývat.

m.kindl - Profil | So 15.4.2006 22:45:43

tomm - ® To že kapr prd vidí jsem myslel tak že zrak není jeho zrovna silná stránka.To že měl kapr několikrát v tlamě návnadu a dokáže jí porovnat s ostatníma je věc jiná ale to je o hmatu.Když je několikrát ulovenej na nějakou návnadu tak se naučí že z ní plyne nebezpečí a nevezme jí,soustředí se na něco jiného a to je zase o čichu.Jen chci říct že spousta lidí zavrhne plně dostačující materiál na návazce a skočí po nejžhavějších novinkách a neví vlastně ani proč.Kapr když se krmí tak prorývá dno a víří kolem sebe bahno a drobnej bordel včetně např. rozdrobených pelet a v tomhle se má orientovat v barvách návazců...

tomm - Profil | So 15.4.2006 20:00:04

m.kindl: Jistě to nemůže říct nikdo, ale ten kdo bude zkoušet nemůže rozhodně nic pokazit. Určitě míň než ten, kdo bude zatvrzele používat to samé, přestože nemá větší úspěchy. Nemyslím, že fluorokarbon nebo šňůrky s různým zbarvením jsou horká novinka z Anglie(Možná tak před padesáti lety). Možná, že spousta našich vod na barvení šňůrek ještě není zralá, ale nechápu jak můžeš tvrdit, že kapr vidí prd. Zvlášť když jsi sám přiznal, že kapr který měl háček padesátkrát v tlamě prd nevidí a barva může mít vliv.

m.kindl - Profil | So 15.4.2006 0:35:45

Vezměme si to ještě jednou,kapr vidí prd a to je prostě fakt,barva nic neřeší...Tuhost ? ano...tam je potřeba se zamyslet protože tuhost montáže potřebuje aby kapr nasál a potřeboval vyplivnout nebo spíš nemohl ...A to je ono,kdo je schopen říci že už nemůže lovit protože kapři neberou klasickou montáž na pletené šnůrce a je potřeba navázat nějakou horkou novinku z Anglie ??? Řekněme si na rovinu že nikdo...jsem ochoten se vsadit že na našich vodách to tak je a basta.Jakékoli výmluvy že kapři jsou u nás hloupější neberu,jen zkrátka měli v tlamě háček asi padesátkrát míň a o tom to je :-)))

tomm - Profil | Pá 14.4.2006 12:43:07

m.kindl: Jenže důvod proč používat fluorokarbon není ani tak v neviditelnosti i když ta je podle mě určitě přínosem, ale hlavní důvod k použítí fluorokarbonu je právě jeho tuhost. To je vlastnost, kterou využívají také muškaři a i pro ně je neviditelnostaž druhořadou výhodou. Běžný monofil tak tvrdý není.

Sla - Profil | Pá 14.4.2006 12:37:50

Jiřan: to je takova priprava na Velikonoce:))

tomm - Profil | Pá 14.4.2006 12:34:46

Jiřan: To je dobrý nápad.

Jiřan | Pá 14.4.2006 12:06:23

Ono je rozdíl, v jaké hloubce chytáš. Pokud chytám v 0.5m a přes den kdy svítí slunce tak každopádně barva návazce nemalý význam má. A nejen návazce, i olova atd. Možná budu za vola, ale já na pískovnu barvím bílou šňůrku ve slupkách od cibule :o)

dravec - Profil | Pá 14.4.2006 10:26:32

Jelikož ryba vidí pouze tmavou až světloou barvu černobíle (podle studií), tak barva jako taková význam nená, jen ten odstín, ale přítel k tomuto účelu používá potavinářské barvivo.
Každý by si měl uvědomit, že fix je pro ryby toxický a chceme je chytat a ne trávit!!!

Richard B. - Profil | Pá 14.4.2006 9:56:28

Návazce barvím, vezmu-li v úvahu, že chodím k vodě, abych přesvěčil k "návštěvě břehu" kapra, který na daném revíru pobívá už nějaký ten pátek a je profesorem ve "vyhýbání se montáží", pak nezbívá než mít vše max přispůsobené podmínkám a nechlácholit se tím, že nechytám v Anglii, ale v ČR a ryby tady jsou "hloupé a nezkušené"...

m.kindl - Profil | Čt 13.4.2006 20:24:15

Jiří Pacovský - ® To je právě ono, video od Kordy....To se snažím neustále připomínat, že je naprosto zbytečný po skouknutí takovýho videa hned shánět všechno co jsem tam viděl a jít to převést do praxe.Já vím že jsou u nás taky čistý vody, ale nevěřím tomu že to hraje roli jakou barvu má návazec.Co se týče fluorkarbonu, tak tam věřím že hraje roli při závodní plavané, ale u koncové montáže ??? Tam mi obyčejnej vlasec udělá úplně stejnou službu protože tam jde o tuhost...Ale rád se v praxi nechám přesvědčit o opaku :-)

Kato | Čt 13.4.2006 13:52:59

Maca: teď jedu na 3 dny na čistou pískovnu s fluorocarbonem, tak pak písnu, jestli byl rozdíl..

Maca | Čt 13.4.2006 13:46:27

Jiří Pacovský:na DVD od Kordy jsou kapři, kteří byli třeba 50x uloveni, kolik je u nás takovýchhle ryb?Fluocarbon je podle mne stejne zbytecnej jako barvení návazců, ale uznávám ze nekde(opravdu jenom nekde -např. extrémne cisté pískovny, na který je extrémně velký tlak:-))to fungovat muze....

Kato | Čt 13.4.2006 13:44:36

JP: no když jsem viděl Kordu 5, tak tam mi připadlo, že pokud to kaprovi neleželo v jeho sosací dráze, tak na to kašlal. Že by nějak objížděl nastraženou montáž, z důvodu odahlení, se mi nezdálo.

Jiří Pacovský - Profil | Čt 13.4.2006 13:39:13

Maca-a co fluorcarbon,,je taky zbytečnej?Kdo viděl DVD od Kordy,tak si musí udělat sám úsudek jak kapr reaguje na předloženou montáž,ale to je věc každého jak bude chytat.

Maca | Čt 13.4.2006 12:59:01

Podle me je barveni navazcu na nasich vodach zbytecne,mam na to uplne stejnej nazor jako m.kindl:-)

Jiří Pacovský - Profil | Čt 13.4.2006 11:18:00

tomm-neznám čisté Anglické vody, ale některé naše pískovny taky mají přijatelně čistou vodu.Proto mám stejný názor, obarvením nemůžeš nic zkazit.

tomm - Profil | Čt 13.4.2006 9:58:37

m.kindl: Přiznávám, že i podle mě je situací, kdy na barvě záleží velice málo, ale sám jsi přiznal, že na čistých Anglických vodách, kde se ryby loví často to může mít vliv. Jenže takové vody nejsou jen v Anglii, našel bys je i u nás.Není jich sice moc, ale jsou a anglický kapr se učí stejně jako český.Proto bych to barvení za absolutní nesmysl nepovažoval.

Fery | Čt 13.4.2006 8:52:10

m.kindl-tak,tak kolego:-))

m.kindl - Profil | Út 11.4.2006 9:13:23

Barvení návazcových materiálů považuju na našich vodách za absolutní nesmysl.Všichni určitě víme jakými smysly se kapr řídí při vyhledávání potravy a jak je na tom kapr se zrakem k poměru např. k čichu a nebo hmatu.Možná...říkám možná někde na průračných Anglických vodách kde se kapři loví dokola a jejich ulovení se dá počítat na desítky hraje možná barva návazce roli ale u nás je to jen chuť jít s dobou a napodobovat všechno co vidím v reklamních časopisech.Zkoušel jsem mockrát porovnávat návazcové materiály a rozdíly jsou žádné nebo tak minimální že je lepší se spíš soustředit na to co je pro ulovení skutečně důležité místo vymýšlení super ultra hyper návazců a snažit se vžít přitom do mysli kapra jak na to asi bude koukat :-)

radim - Profil | So 8.4.2006 22:36:33

Vyřvanou bílou barvu návazců,např.snake skin,řeším zabarvením obyčejnou trávou.jednoduše návazec obalím trávou,stisknu prsty a silou protáhnu návazec.Tento způsob používám asi 3 sezony.Je Určitě čistší než používání centrofixů,jejichž ředidlem je líh,který se částečně vodou rozpouští!

tomm - Profil | So 8.4.2006 17:26:24

Trochu bych s Ferym nesouhlasil, protože si myslím, že jsou situace kdy na barvě opravdu záleží. Snažím se mít ve výbavě dostatečný výběr šňůrek, abych se mohl podle potřeby přizpůsobit podmínkám. Podle mých poznatků je v čisté vodě nejméně vidět čirý, tuhý monofilní návazec. Doporučuju zkusit si dát v čisté vodě vedle sebe pletený návazec, který má stejnou barvu jako dno a monofilní návazec. Výsledek je překvapující. Co se týče toho fixu, asi bych se toho nebál.

Fery | So 8.4.2006 9:28:28

Myslím ,že barvení návazcových šňůrek je zbytečný..výběr je celkem dost široký už v základu a nehledě na to si myslím,že barva návazce nemá na celkový výsledek žádný vliv.