Biochemie, trávicí enzymy a chemorecepce u ryb

Rád bych se o této problematice dozvěděl více, ale nevím odkud čerpat, nebo jak získat podobné učebnice, popř. scripta. Pokud jste se tím někdo zabýval byl bych vděčen za jakoukoliv radu odkud lze čerpat tyto informace. Děkuji
Autor diskuse: kabo - , 1.3.2006 kaprařina - nástrahy, návnady

Mira Ř | Ne 5.3.2006 8:57:52

libocarp-myslím,že jsi to závěrem řekl přesně.Velmi podobné téma se probíralo Jak sestát testerem.Moc toho ještě o přírodě nevíme,přestože lítáme do kosmu.Firmy možná sestavují ,v přeneseném smyslu,receptury na nejchutnější či nejlákavější tlačenku,ale pukud ji nechceš,tak si ji nevezmeš.Profitýmy,zabývající se krmením,mají nejnovější poznatky a možnosti dalšího poznání.V absulutním výsledkujsou na tom dnes však stejně jako ty,pokud si ho vyrobíš doma.Je to prostě větší či menší náhoda.Krásné je slovo tajemno,které si myslím dělá rybařinu rybařinou.Nevíš co ,jak,kdo.Kdybychom to znali,tak si můžemě pustit kapra do bazénu na zahradě a chytat,protože to vyjde na stejno.

liborcarp - Profil | Ne 5.3.2006 0:37:31

kabo-nehledej v tom vědu.Tak jako člověk potřebuje jíst tak potřebuje baštit kapr.Já si občas dám sladké a potom si dám tlačenku.Takže spektrum chutí a nálad je široké.Není jednoduché předložit nástrahu rybě aby jí okamžitě pozřela.Neexistuje 100%nástraha a nebude existovat a to je dobře.Kapr je zvědavej tvor takže vezme to co nemůže znát,pouhá zvědavost.No a s tím betainem,já si myslím že je to reklama,obyč. nebo HCL je to jen tahání peněz z lidí.Souhlasím že je to široké téma.Já bych mněl také moc otázek ale nevěřím že by byl někdo schopen odpovědět.To tajemno asi vždy bude a to je dobře.

m.kindl - Profil | Ne 5.3.2006 0:22:20

kabo : Není to o tom že by nějaká firma zabívající se výrobou krmení zaměstnávala biochemiky a vědce,je to o tom že si třeba vezme deset vzorků betainu a dá je testerům na vyzkoušení.Po sezoně nebo dvou testů přinesou výsledky a hned je jasný kterej je dobrej a kterej ne.Jsem si naprosto jistej že většina výrobců ať z Anglie,Německa nebo třeba Francie nedokáže napsat chemickej vzorec kaseinátu vápenatýho.Jako ti perfektní zedník nedokáže říct přesný chemický složení malty ale postaví ti precizní stavbu.Jestli lze betainem předávkovat ? Myslíš že na to přišli vědci ? Samozřejmě že ne,možná v laboratoři ale v terénu opět přijdou na scénu testeři a ti teprve zjistí dávkování a ůčinost nebo kompatibilitu s ostatníma složkama.Ethylalkohol a glycerol jsou jen nosiče nějaké informace,opět jsou to testeři kdo musí zjistit která ta příchuť je lepší ve vyším a která v niším dávkování,ale je to jen nosič na studenou a na teplou vodu.Jenže každá příchuť je jiná a kdyby se tím měli zabývat vědci v laboratořích tak by všichni vědci světa zkoumali esence světových firem na vliv kapřích chemoreceptorů a měli by hlavu jako čtyřletý zelí...A že kapr pozná výživnou hodnotu ? to je přeci jednoduchý..my máme rozum a zvířata instinknt,i když někdy mi přijde že to je obráceně :-)))

MrCement | So 4.3.2006 21:56:28

kabo: jezdim kazdou chvili nekam a do ostravy take, tudiz pokud mas zajem no problema (klidne na pul roku). Je to tezke cteni, nevim jak jsi daleko s chemii, ale kazdopadne to je prvni liga chemie :-) . Roztrideni blanku prutu neznam a laik se v tom nesmi orientovat, protoze by mohl zjistit, ze je jedno zda IM8 ci IM9 a prodej by se zpomalil. Prechod od sklolaminatu k uhliku mel sve vyhody a byl to skok kupredu, ale pokud jdes hloubeji, tak si myslim, ze dojdes k zaveru, ze se poznatelnost, hmatatelnost vyhod noveho produktu stava temer nulovou. Ve stavebnictvi se uhlikova vlakna pouzivaji pod mostova telesa na vyztuzeni, jinak jsem se s nimi osobne nesetkal. Pokud pujdeme jako firma cilene po tomto produktu (velmi nepravdepodobne), tak si necham v laboratori "uplest" vlastni prut :-)

kabo | So 4.3.2006 17:26:01

Mr.cement: Vážím si tvé ochoty, ale já nevím kdy zas pojedu do Brna abych ti ji vrátil. Jsem z Ostravy a do Brna nejezdím moc často :-) Říkáš zaměření na stavebnictví, v čem je rozdíl mezi IM8 a IM9 modulovaným uhlíkem? Čtu to často na blancích prutů ale kromě toho že IM9 je lepší než IM8 toho víc nevím a pak je tu spousta jiných firem co označují materiál blanků úplně jinak. Jak se má laik v tom orientovat?

MrCement | So 4.3.2006 16:45:28

kabo: bohuzel jsem dost skepticky k tomu, ze by biochemie udavala smer ve vyvoji nastrah kazde firmy. Vznikaji, zanikaji a kopiruji se trendy. Tulo to dle me myslel tak, ze nez popises vztah surovina-funkcnost nastrahy, tak budes o moc starsi (nezapomen kolik mas promennych - vice surovin, pocasi, lokalita .......).
Ja delam aplikovany vyzkum v oblasti silikatu a polymeru (vetsina zamerena na oblast stavebnictvi) a tak bych ti spis poradil s vyrobou uhlikovych vlaken a prutu nez s nastrahami (i kdyz biochemii jsem zazil :-) ) Napis kdy budes v Brne a ja ti ji klidne pujcim.

kabo | So 4.3.2006 16:37:25

tulo: tak ještě jednou :-) Každá solidní firma, která se zabývá výrobou nástrah, spolupracuje s někým kdo se tímto zabývá, a je to nejdůležitější člověk ve vývoji nástrah. Na tvou otázku proč je na trhu nástrah tolik firem je jednoduchá odpoveď, je to "byznys" :-) Myslíš že chytají všechny? Na některé budeš mít pár záběrů za den ale hmotnost úlovků bude někde jinde :-) na některé budeš mít záběrů ještě méně, ale hmotnost bude lepší, a na některé nebudeš mít ani potah. A to nemluvím o tom že ty tady mluvíš o hotovkách, ale a o těch tady není vůbec řeč.

tulo - Profil | So 4.3.2006 15:28:16

kabo-špatně jsi to pochopil.Ja jsem to myslel tak že by musel byt člověk chvíly kaprem aby to vše pochopil.Když je ta biochemie tak dobra tak proč je na trhu nepřeberne množství nastrah a ne jen ty odzkoušene biochemicky?Da se říct že aš na vyjímky chytaji všechny.

kabo | So 4.3.2006 15:02:07

tulo: to myslíš vážně ,že si myslíš že biochemie je založena na domněnkách? Pobavils :-)

kabo | So 4.3.2006 15:00:29

mr.cement: jestli děláš v tomto oboru tak ti závidím tvé vědomosti, to se musí hodit :-) do brna pojedu na výstavu, ale nerad bych tě obtěžoval, každopádně ti děkuji za tvou ochotu! Kdybych někdy potřeboval s něčím poradit, mohu se na tebe obrátit? V jakém oboru přesně děláš?

tulo - Profil | So 4.3.2006 14:36:39

kabo-stejně to nezjistíš.Vše jsou jen doměnky.A nezapomen že vyjímka potvrzuje pravidlo.

kabo | So 4.3.2006 14:30:22

liborcarp: jde mi o širší souvislosti, ale např.: 1) proč kapři tak dobře reagujou na esence (ethylalkohol, glycerol) vžyť z přírozeného prostředí to nemůžou znát. A na jakou vzdálenost tento signál zachytí na stojaté vodě? 2) betain, GLM extrakt- lze je předávkovat? Co přesně stimulují? 3) není mi moc jasný rozdíl mezi "obyčejným" betainem a betainem HCL, jeto opravdu jen v čistotě betainu? 4) kasein, kaseináty- jak kapr pozná výživnou hodnotu aníž by sebral boilie do tlamky? otázek by bylo hodně :-)

MrCement | So 4.3.2006 13:42:47

kabo: jsem k tvoji snaze najit mezi knihou biochemie a rybarskou praxi vyuzitelne souvislosti, ale nechci te odrazovat od aplikovane vedy (sam v tom delam a vim co to obnasi). Mam doma knihu F.B. Strauba - Biochemie, pokud pojedes nebo jsi z Brna, klidne ti ji pujcim i na dlouhou dobu. Knihovny jsou plne a dnes i zahranicnich autoru. hodne stesti.

kabo | So 4.3.2006 12:39:10

m.kindl: určitě se nechci stát biochemikem, ale když chci nečemu rozumět, tak musím mít základní přehled o tom, jak to funguje.

liborcarp - Profil | Pá 3.3.2006 23:02:13

O co jde?Přesně specifikuj.Co ti není jasnéu chemorecepce?

m.kindl - Profil | Pá 3.3.2006 19:30:39

Kocháčová - ® Taky kuku :-)

Kocháčová - Profil | Pá 3.3.2006 18:45:21

m.kindl - ® : kuku:o)

m.kindl - Profil | Pá 3.3.2006 18:23:01

kabo : Dám ti jednu bezbolestnou radu,moc logiky má tendenci sklouzávat k nelogice :-)
Nemusíš být biochemik abys mohl provádět lov kaprů,stačí vědět že kapr nemá žaludek takže trávící proces probíhá ve střevu.Dokáže zužitkovat pouze 37 % proteinů a ve studený vodě nebo při kyslíkovým deficitu může příjem potravy klesnout až na jednu šestnáctinu.Jakmile zabředneš do bádání a vymýšlení jak sestavit high tech návnadu podle kapří anatomie tak zabiješ několik let a buď si otevřeš vlatní laboratoř nebo to všechno hodíš do koše a budeš normálně lovit na to co kaprům chutná...

kabo | Pá 3.3.2006 16:46:29

Ahma: A nemáš něco k tematu?

ahma - Profil | Pá 3.3.2006 13:51:02

Tak si zkus poradit sam, ne? Co třeba hledat něco na netu? Nebo zajít do knihovny? Ale to je moc složitý co?

kabo | Pá 3.3.2006 13:05:13

Maca: Díky, překvapuje mě že mezi těmi všemi "odborníky" kapraři, kteří píšou na mrk jse najde jen jeden, který má o těchto klíčových věcech přehled.

Maca | St 1.3.2006 14:22:36

Uz jsem tady o tom jednou psal,podivej se po ucebnicich co vydava SRŠ Vodňany,Obecne rybarstvi a Hydrobiologie.Obecko jsem četl a hodně mi dalo co se týče vlastností vody,závislosti metabolismu ryb na teplotě vody,chemorecepce ryb atd.
K sehnání zde:www.srs-vodnany.cz