Moderní muškařina (21. století) bez předsudků

Pro muškaře bez předsudků, co se zabývají i novými muškařskými trendy. Vstup zákázán zapšklím starcům, kteří hejtují cokoliv novějšího než jejich bambusák.
Autor diskuse: Žádňas - Profil , 3.8.2018 muškaření - ostatní

strejka - Profil | Ne 16.9.2018 16:37:09

Zatímco tu krafete, byl jsem si trochu ultralehce zavláčet. Docela dobrý. Hlavně ty ostroretky na vláčku jsem si docela oblíbil.

Mates PB - Profil | Po 20.8.2018 16:40:54

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 20.8.2018 15:00:45 >> to byla sucha kuku. Jinak chlebovku mám jednu tady v galerii mušek.

Chicken - Profil | Po 20.8.2018 14:42:30

Proč si myslím, že francouz je muškařská plavaná.

Dovolím si nejdříve opravit nosný prvek (splávek) v plavené. Splávek má protiváhu a snahou všech plavačkářů je , aby ve finále odpor při záběru byl co nejmenší a to nebudu rozebírat převážené splávky při nadržování. Dále se v tom patlati netřeba.
Franzouze považuji za muškařskou plavanou a to nemyslím nějak hanlivě už proto, že máme nymfy zatížené a ona protiváha je v pazourách. Pokud to pustíme na dno tak vázneme. Proto někteří mají signalizátor,aby lépe viděli na muškařský splávek. Opustily jsme systém, že pomocí šnůry nahazujeme lehké nástrahy a čím jsou těžší tím potřebujeme šnůry s vyšší gramáží a pruty, které to utáhnou atd. atd. další rozepisování jesti zbytečné neb tady jsme u profesionálů.
U francouze poměrně jemným proutkem metáme velmi širokou škálu gramáží a tu vodíme tam, kde ryby tušíme. No a protože nekrmíme tak musíme nějak zvýšit atraktivitu. Líhnoucí hmyz stoupá k hladině a pokud to předvádíme i my tak jsme úspěšnější a zase je to té protiváze a pazourách. To si ještě dovolím špitnout o žrádle v nesnázích, neb tam má potravní objekt jiné starosti a není nic lákavějšího než ho bez námahy slupnout toho, kdo právě bojuje o život. Nejhorší variantou je voditi to ve vodě jako podle pravítka ještě se stříbrnou hlavou. Ne že bych měl něco proti stříbrným hlavičkám, ale na některých vodách z toho blýskání musí ryby dostávat zánět spojivek a to když je na té blýskavici někdo vytáhne z vody a ještě chvilku dusí než je vyfotografuje..... Tak takovýhle zážitek si nemůže pamatovat jenom pitomec. Tohle frantíkování má nesmírně širokou škálu variant a to je na tomto způsobu muškaření nesmírně krásné. Pokud na horní přívěs dám rozence a ještě jemně stoupáme i s těma mikrobublinkama......dál to nebudu rozmazávat . Zkuste to. Také není k zahození těžší na přívěs a dále na tom fousu něco nezatíženého s čím si pohrává proud .Vodíme to nade dnem a stoupáme před překážka s protiváhou v pazourách. Na téhle metodě miluji ten výskok z leknutí, že to píchá. Velmi inspirativní je zajet si na dobré závody, neb ti lidé opravdu umí a musí to předvádět v omezeném čase. Je to nesmírně poučné a mne to utvrzuje hlavně v tom.... " Že je to o pazourách a o té protiváze na druhém konci".
Rád si také přečtu něco inspirativního. Spíše od začátečníku, ti zkušení to shrnou do jedné věty a zase vím prd :-))))

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Po 20.8.2018 10:24:55

Mates PB >> No, ale v nečem pravdu má. Víkend jsem strávil na ostrých a nebylo to vůbec jednoduché, protože ty větší kousky se kvůli nedostatku vody přesunuly z proudných částí do pomalu tekoucích a tam si měly čas mouchy prohlédnout. Krom jedné větší cca kolem 40cm, která mi po pár překvapivých pstružích výskocích spadla jsem tahal jen drobotinu do 30 cm a v množství tlouštů kolem to byla spíš náhoda.

Chicken - Profil | Po 20.8.2018 10:18:43

Robur >> Tak to ne, ale o tom někdy příště. Přece jen jsou to ryby lososovité, které přežili několik dob ledových a tak dlohoho couvali před ledovcema do vod brakických až si z toho putování někteří udělali folklor. Tyto cesty jim přinesli nehynoucí slávu a kdo to někdy spatřil tak ví o čem je řeč . Ono to tak trochu umí i naši potočáci v podmínkách domácích a pokud je přivezeme na NZ tak nám bleskem předvedou co, že to mají zabudováno někde vzadu v bance genové.

Bacha - Profil | Ne 19.8.2018 10:39:30

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 18.8.2018 21:32:11 >> "promiň, ale tohle jsou strašný kecy" - argument moderního muškaře?
Tady jsem si dovolil ukázat ti takový stručný základ muškařiny. Po jeho zvládnutí si myslím, že je čas přejít k muškařině moderní. Ještě si dovolím připomenout, že naprostá většina rybářů, muškaře nevýjimaje, nejni schopna poznat české druhy ryb. Celkem se divím, že vůbec dostanou noty:-D

Chicken - Profil | Ne 19.8.2018 9:37:47

Pátrám po informacích, které by mne posunuli dál a v této diskuzi je nenacházím. Přesto má muškaření a lov všeho možného pomocí muškařského prutu jedno specifiku. Výrazně větší potřebu pochopení přirozených potravních zvyklostí ryb a na základě těchto informací rybu chytit. V muškařině se prostě nekrmí.

Pokus sledujeme jak loví boleni a jaký skutečný grif jim umožňuje poměrně úspěšně lovit a konzumovat rybičky i s absencí huby zubaté.Pokud tento fígl pochopíme pak lov bolenů s muškařským prutem je vysoce efektivní oproti všem jiným technikám. Velmi se svým základem blíží suché muškařině a zbytek mnoho lidí zná a s nevídaným úspěchem používá.

Některé ryby bílé a kaprovité jsou vybavené jednou zvláštní vlastností. Obrazně řečeno strčí prst do polévky a vědí jak chutná. Určitě zde sebelepší napodobenina neoklame rybu tak jako dostat ji do časové tísně při rozhodování slupnout či nikoliv.

Frantíkování jest muškařskou plavanou . Parmy a ryby zvyklé drtit tvrdé schránky chrostíku požerákovými zuby zkouší rozlousknout i naši nymfu a jejich lov není až tak složitý. Pokud chceme pochopit ryby jiné tak je velmi poučné píchnout na toho frantíka to co konzumují skutečně a pochopit jak to konzumují a pak je zkusit ošidit něčím uměle stvořeným. Bez pochopení přirozené reakce to jde jen velmi těžko a děláme mnoho planých pokusů. Velkým oříškem jsou ostroretky ,někde tak hojné. Oškrabují řasu a oškrabují, jen někdy a jen v některý čas se jim zasteskne po bílkovině živočišné a kdo tohle pozná má šanci na nevídané zážitky a potahání.

Na muškařině je to krásné, že výše jmenované jde zvládnout s jedním prutem a vše potřebné včetně cívek se hravě vejde do vesty. Tato svoboda toulavého rybaření a poznávání mně přináší to skutečné uspokojení . Jestli je to pravé muškaření a nebo není je mi fakt úplně jedno.

Bacha - Profil | So 18.8.2018 14:43:09

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 18.8.2018 12:28:56 >> Málokdo ví, že moderním muškařem byl i známý slovenský herec Jozef Kroner, otec herečky Zuzany Kronerové.
Mám od něj knihu o muškaření.

Bacha - Profil | Pá 17.8.2018 13:41:07

alžběta >> A tady je rok 1989:-)

Bacha - Profil | Pá 17.8.2018 13:34:32

alžběta >> Toto na tebe také dýchne konzervatizmem? O 33 roků později. Píše se 1967:-)))

Mates PB - Profil | Čt 16.8.2018 13:29:14

alžběta >> Máš pravdu, raději to vrátíme do Neoflyfishismu a nebudeme to tu zasírat.

Mates PB - Profil | Čt 16.8.2018 12:31:52

alžběta >> ....nádherná publikace, obsáhlá. Ale jinak ta tabule není česká práce, jsou to mouchy převzaté z anglie. Stejně jako většina použitých štočků. Něco od Hardyho, něco od Storka (Německo)...

Bachy - Profil | Po 13.8.2018 21:32:28

Mrknato >> Řeka není rybník. Někdy se začínám stydět za to, že jsem rybář.

HonzaŠ - Profil | So 11.8.2018 14:56:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kamarádi muškaři, zvu vás na kurz Perdigonmania Masterclass - kurz o vázání moderních nymf Perdigon a chytání s nimi. Datum: 24.8.2018, místo: autokemp Nové Městečko na Otavě u Sušice. Kurz je zdarma.
Více informací a přihlášky na https://www.muskareni-sumava.cz/perdigonmania-maste​rclass/

Bacha - Profil | So 11.8.2018 9:30:20

Avar >> Toto byla moderní muškařina z dob mládí měho dědečka. V mém mládí a muškařských začátcích nedostižný sen, proto jsem si, ve vší skromnosti, dovolil udělat překlady a opatřit jimi ty hnusné imperialistické názvy, nehodící ce do radostné socialistické doby:-)
Takže se znova ptám, co je to moderní muškařina......nebo je to snad jenom ta mořská?

Avar - Profil | Pá 10.8.2018 22:57:55

Žádná ryba neumí pochopit tok času.Tak že jí pramálo zajímá vývoj vázání.

Prapůvodní vzory z Yorkshiru fungují i dneska.

Chicken - Profil | Pá 10.8.2018 22:19:41

Bachy >> Doba není kuličková nýbrž přemýšlivá. Kdo viděl kdy kapra žrát spolu s jeho žaludkem plným rozdrcených slávek , tak je mu jasné, že ty kuličky mají něco do sebe. Kuličky u lososů vynecháme, to je mlácení prázdné slámy. V muškaření to není o kuličkách, ale o pazourách a to si dovolím špitnout, že žížalky a vůbec tento směr nám v budoucnu ještě zamotá hlavu. Ryby jsou nesmírně učenlivé a říše živočišná umí zkušenost zabudovat a přenést genetickou informací.To je fakt. Muškařina suchá se nám vylepšila o mouchy mokré, streamry , pak krátkou nymfu no a v současné době je muškařská plavaná. Muškařská plavaná proto, že ryby lososovité více jak 95% veškeré potravy přijímají ve vodním sloupci a mají zakódováno, že žrát to co plave na hladině je více jak rizikové. Zkoušíme to připotopené s výsledkem sice lepším,ale přece jen rozpačitým. Přikládám obsah žaludku silně ochytáných duháků (tam není nic zblajznutého omylem). Rád na ně docházím a čatečně i konzumuji, neb opakovaným pouštěním se z nich stávají ryby téměř nechytatelné.

LSD - Profil | Ne 5.8.2018 15:58:17

Avar >>
Nemáš tam rybu, tak to moc moderní nebude
:-)

Avar - Profil | Ne 5.8.2018 9:51:18

Moderní muškařina.

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Pá 3.8.2018 14:16:25

Žádňas >> Co na to říct? Vidím že si touhle touhle diskusí uhodil hřebíček na hlavičku. Chytáš jinak než ostatní muškaři - automaticky si tady na MRKu za dementa a exota. Nenosíš proutěný košík a nevalíš potočáky klackem po hlavě? - červená karta. Chytáš na umělou gumovou žížalu - už si jdou pro celou tvoji rodinu s provazem a šibenicí. Nevážeš si mušky sám? - Vězení. :D Odepíšeš mladému ogárkovi co chce začít muškařit že nepotřebuje do začátku výbavu za desetitisíce, ale stačí mu nejlevnější muškařský cajk? - Už volají FBI