Moderní muškařina (21. století) bez předsudků

Pro muškaře bez předsudků, co se zabývají i novými muškařskými trendy. Vstup zákázán zapšklím starcům, kteří hejtují cokoliv novějšího než jejich bambusák.
Autor diskuse: Žádňas - Profil , 3.8.2018 muškaření - ostatní

Chicken - Profil | Ne 19.8.2018 9:37:47

Pátrám po informacích, které by mne posunuli dál a v této diskuzi je nenacházím. Přesto má muškaření a lov všeho možného pomocí muškařského prutu jedno specifiku. Výrazně větší potřebu pochopení přirozených potravních zvyklostí ryb a na základě těchto informací rybu chytit. V muškařině se prostě nekrmí.

Pokus sledujeme jak loví boleni a jaký skutečný grif jim umožňuje poměrně úspěšně lovit a konzumovat rybičky i s absencí huby zubaté.Pokud tento fígl pochopíme pak lov bolenů s muškařským prutem je vysoce efektivní oproti všem jiným technikám. Velmi se svým základem blíží suché muškařině a zbytek mnoho lidí zná a s nevídaným úspěchem používá.

Některé ryby bílé a kaprovité jsou vybavené jednou zvláštní vlastností. Obrazně řečeno strčí prst do polévky a vědí jak chutná. Určitě zde sebelepší napodobenina neoklame rybu tak jako dostat ji do časové tísně při rozhodování slupnout či nikoliv.

Frantíkování jest muškařskou plavanou . Parmy a ryby zvyklé drtit tvrdé schránky chrostíku požerákovými zuby zkouší rozlousknout i naši nymfu a jejich lov není až tak složitý. Pokud chceme pochopit ryby jiné tak je velmi poučné píchnout na toho frantíka to co konzumují skutečně a pochopit jak to konzumují a pak je zkusit ošidit něčím uměle stvořeným. Bez pochopení přirozené reakce to jde jen velmi těžko a děláme mnoho planých pokusů. Velkým oříškem jsou ostroretky ,někde tak hojné. Oškrabují řasu a oškrabují, jen někdy a jen v některý čas se jim zasteskne po bílkovině živočišné a kdo tohle pozná má šanci na nevídané zážitky a potahání.

Na muškařině je to krásné, že výše jmenované jde zvládnout s jedním prutem a vše potřebné včetně cívek se hravě vejde do vesty. Tato svoboda toulavého rybaření a poznávání mně přináší to skutečné uspokojení . Jestli je to pravé muškaření a nebo není je mi fakt úplně jedno.

Avar - Profil | Ne 5.8.2018 9:51:18

Moderní muškařina.

Bacha - Profil | So 11.8.2018 13:09:35

Avar >> Moderní muškařina je, dle mého, snaha každého jednotlivce posouvat se od zvládnutí naprostých základů k jakési osobní dokonalosti tak, aby příroda a potažmo ryby trpěly co nejméně. Není to pouze o kvalitě materiálu, ale hlavně o kvalitě osobní. Proto návrat ke kořenům muškařiny v pozdějším věku nelze brát jako přklon od moderního k retru, ale jako vrchol poznání a pokory.

Bacha - Profil | Pá 14.9.2018 17:06:52

Nezdvořák Prevít >> Tady to nebudeš mít lehký :-))))

Chicken - Profil | Po 20.8.2018 14:42:30

Proč si myslím, že francouz je muškařská plavaná.

Dovolím si nejdříve opravit nosný prvek (splávek) v plavené. Splávek má protiváhu a snahou všech plavačkářů je , aby ve finále odpor při záběru byl co nejmenší a to nebudu rozebírat převážené splávky při nadržování. Dále se v tom patlati netřeba.
Franzouze považuji za muškařskou plavanou a to nemyslím nějak hanlivě už proto, že máme nymfy zatížené a ona protiváha je v pazourách. Pokud to pustíme na dno tak vázneme. Proto někteří mají signalizátor,aby lépe viděli na muškařský splávek. Opustily jsme systém, že pomocí šnůry nahazujeme lehké nástrahy a čím jsou těžší tím potřebujeme šnůry s vyšší gramáží a pruty, které to utáhnou atd. atd. další rozepisování jesti zbytečné neb tady jsme u profesionálů.
U francouze poměrně jemným proutkem metáme velmi širokou škálu gramáží a tu vodíme tam, kde ryby tušíme. No a protože nekrmíme tak musíme nějak zvýšit atraktivitu. Líhnoucí hmyz stoupá k hladině a pokud to předvádíme i my tak jsme úspěšnější a zase je to té protiváze a pazourách. To si ještě dovolím špitnout o žrádle v nesnázích, neb tam má potravní objekt jiné starosti a není nic lákavějšího než ho bez námahy slupnout toho, kdo právě bojuje o život. Nejhorší variantou je voditi to ve vodě jako podle pravítka ještě se stříbrnou hlavou. Ne že bych měl něco proti stříbrným hlavičkám, ale na některých vodách z toho blýskání musí ryby dostávat zánět spojivek a to když je na té blýskavici někdo vytáhne z vody a ještě chvilku dusí než je vyfotografuje..... Tak takovýhle zážitek si nemůže pamatovat jenom pitomec. Tohle frantíkování má nesmírně širokou škálu variant a to je na tomto způsobu muškaření nesmírně krásné. Pokud na horní přívěs dám rozence a ještě jemně stoupáme i s těma mikrobublinkama......dál to nebudu rozmazávat . Zkuste to. Také není k zahození těžší na přívěs a dále na tom fousu něco nezatíženého s čím si pohrává proud .Vodíme to nade dnem a stoupáme před překážka s protiváhou v pazourách. Na téhle metodě miluji ten výskok z leknutí, že to píchá. Velmi inspirativní je zajet si na dobré závody, neb ti lidé opravdu umí a musí to předvádět v omezeném čase. Je to nesmírně poučné a mne to utvrzuje hlavně v tom.... " Že je to o pazourách a o té protiváze na druhém konci".
Rád si také přečtu něco inspirativního. Spíše od začátečníku, ti zkušení to shrnou do jedné věty a zase vím prd :-))))

strejka - Profil | Ne 16.9.2018 16:37:09

Zatímco tu krafete, byl jsem si trochu ultralehce zavláčet. Docela dobrý. Hlavně ty ostroretky na vláčku jsem si docela oblíbil.

Mates PB - Profil | Čt 23.8.2018 8:14:54

kolib >> Hovno, nic sem nedám. Pak mi tu napíše nějaký mesiáš, že na to chytá už 30 let se splávkem a budu akorát za blbce.

Já jsem na to nikdy nic kloudnýho nechytil, ale vážeme to známému. Ten si taky ten matroš sehnal a dodá si ho.

Mates PB - Profil | Po 20.8.2018 16:40:54

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 20.8.2018 15:00:45 >> to byla sucha kuku. Jinak chlebovku mám jednu tady v galerii mušek.

sliver - Profil | Ne 12.8.2018 19:56:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chicken - Profil | Pá 10.8.2018 22:19:41

Bachy >> Doba není kuličková nýbrž přemýšlivá. Kdo viděl kdy kapra žrát spolu s jeho žaludkem plným rozdrcených slávek , tak je mu jasné, že ty kuličky mají něco do sebe. Kuličky u lososů vynecháme, to je mlácení prázdné slámy. V muškaření to není o kuličkách, ale o pazourách a to si dovolím špitnout, že žížalky a vůbec tento směr nám v budoucnu ještě zamotá hlavu. Ryby jsou nesmírně učenlivé a říše živočišná umí zkušenost zabudovat a přenést genetickou informací.To je fakt. Muškařina suchá se nám vylepšila o mouchy mokré, streamry , pak krátkou nymfu no a v současné době je muškařská plavaná. Muškařská plavaná proto, že ryby lososovité více jak 95% veškeré potravy přijímají ve vodním sloupci a mají zakódováno, že žrát to co plave na hladině je více jak rizikové. Zkoušíme to připotopené s výsledkem sice lepším,ale přece jen rozpačitým. Přikládám obsah žaludku silně ochytáných duháků (tam není nic zblajznutého omylem). Rád na ně docházím a čatečně i konzumuji, neb opakovaným pouštěním se z nich stávají ryby téměř nechytatelné.

u x a - Profil | Pá 3.8.2018 22:36:24


Mates PB - Profil | Pá 3.8.2018 12:32:04

V hadrech to nebude, viděl jsem muškaře v hadrech tak za 50 táců a stejně vypadal jako ukrajinská sběračka brambor.

Jinak jsem si přečetl zadání otázky a musím kolego napsat, že s tím bambusákem nemáš pravdu. Současné bambusové pruty jsou známkou luxusu. Na chytání s bambusákem musíš dospět. Pro ostatní rejpaly: Nikde nepíšu, že se s bambusákem chytá dobře.

Willow - Profil | Ne 16.9.2018 20:19:30

Ono chytat ostroretky 50+ na mušku není žádná prdel.A na pstruhovce už vůbec ne.

strejka - Profil | Ne 16.9.2018 17:43:35

u x a >> Znouzectnost 40+, což je míra, na kterou jsem za poslední roky na tuzemských P zapomněl. Má-li člověk potřebu místo drobotě chytat ryby 50+, 60+ s nadějí na 70+, jinak to u nás nejde. A já tu potřebu mám.

Nezdvořák Prevít - Profil | Ne 16.9.2018 13:20:20

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 16.9.2018 13:10:21 >> ano a nijak se tim netajim..ale jak se rika chytremu napovez, hloupeho trkni...taky jsem mel pocit ze jsi inteligentni ale nevedel jsem ze moderni muskarina je prizemni a o vercajku...budiz...clovek by rekl ze obzvlast moderni muskar se musi naucit znat ryby, vodni zivocichy a to vse okolo co se vstepuje lidem od detstvi, kdyz muskari od 5 let...ale jak rikam, asi nejsem dost moderni picus a muj vercajk tomu naprosto neodpovida, coz se sa posoudit z jedne fotky asi tak snadno, jako odhadnout mira tvoji potreby po oralnim sexu..treba bys byl o pisl prijemnejsi...a ze ja vul s tema lidma travim cas a ucim je to...staci mrdnout kilo do vercajku a jsi pan moderni rybar, vse ostatni je irelevantni..viz kaprarska elita...

Nezdvořák Prevít - Profil | Pá 14.9.2018 14:11:19

Moderni muskarina je UL privlac...vse ostatni je muskarina..

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Po 20.8.2018 9:00:25

Bacha >> "A jestli se chceš jenom do někoho navážet, tak nejsem ten pravý:-)". Copak, okusil si svou vlastní medicínu a chutná jak pelyněk? Už jsem to tu psal několikrát, ale očividně vaše vytrvalost a touha hodnotit někoho jiného je ještě větší než vaše ega, tak zopakuju. Jestli tě nebaví číst a debatovat o očkách, kuličkách, streamerech a věcech co nejsou tobě po chuti, tak se prosím sám vyprovoď. Uděláš službu nám všem. Nechej tu prostor pro rybáře co by si o tomto i třeba rádi pokecali a nemuseli to tu hledal v kupě nesmyslných příspěvků o tom co pro TEBE znamená muškařina a kolik máš doma knih. (samozřejmě platí i pro ostatní rejpaly) :) Díky.

Mates PB - Profil | Po 20.8.2018 7:37:57

Bacha >> Ani soudruzi, ani král, ty jsi tu začal dělat z rybářů blbce. Tak jsem se ozval. Kážeš tady pravou muškařinu pomocí knih ale zatím mi moc nepřipadá, že by si nějakou opravdu přečetl, jediný co tu vidím, že do knih čmáráš, což já jsem dělal asi v 5 letech a dostal jsem za to vynadáno.

Bacha - Profil | Ne 19.8.2018 10:39:30

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 18.8.2018 21:32:11 >> "promiň, ale tohle jsou strašný kecy" - argument moderního muškaře?
Tady jsem si dovolil ukázat ti takový stručný základ muškařiny. Po jeho zvládnutí si myslím, že je čas přejít k muškařině moderní. Ještě si dovolím připomenout, že naprostá většina rybářů, muškaře nevýjimaje, nejni schopna poznat české druhy ryb. Celkem se divím, že vůbec dostanou noty:-D

Bacha - Profil | So 18.8.2018 14:30:02

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 18.8.2018 12:28:56 >> Vždycky jsem špekuloval nad tím, proč je tato moucha tak univerzální a pro všechny druhy ryb tak lákavá. Došel jsem k závěru, že to je jedna z mála klasických mušek, která muškaři odpustí chyby v házení a vedení. Tím, jak je konstruovaná, de facto z nenahraditelných přírodních materiálů, se velmi dobře suší, používal jsem ji často jako polosuchou, když jsem byl líný převazovat a byla už hodně omlácená a je velmi účinná i jako mokrá.
Nikdy za celý život jsem nechytal mokrou šňůru. Maximálně potápivý konec na větší řece při nymfě. Takže každá Rudořitka si u mě zachytala pouze na suché šňůře s různě dlouhým návazcem. Není přeci v muškařině nic hezčího a ladnějšího, jak kroužek na suchou. Proto se ta muškařina dělá, a proto je všechno ostatní "moderní muškařina".
Mám doma stohy knih, spoustu vázacího materiálu (už nevážu), choval jsem speciální kohouty na skalpy a o muškařině cosi vím. A neustále budu tvrdit, že ta pravá moderní muškařina je v hlavě. V materiálu pouze z malé části, např. CDC. Ale gumy, korálky či "očíčka" mi jsou k smíchu:-D
Pro potencionální rýpaly pouze uvedu, že i negativní hodnocení může být správné:-)))

Bacha - Profil | Pá 17.8.2018 19:01:51

Willow >> Kdybych si měl vybrat jeden vzor, byla by to Rudořitka v několika velikostech. Nachytal jsem na ní úplně všechno.

Bacha - Profil | Pá 17.8.2018 13:41:07

alžběta >> A tady je rok 1989:-)

petrikveprik - Profil | Po 13.8.2018 12:14:29

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 13.8.2018 12:10:32 >> jj - to je přesně ono, to je ta západní úžasná neviditelná ruka trhu Adama Smithe co zajistí přerozdělování uplně dokonale, akorát tak nějak nepočítá se selháními trhu, ekologickými dopady a dlouhodobou udržitelností..

Bacha - Profil | So 11.8.2018 9:30:20

Avar >> Toto byla moderní muškařina z dob mládí měho dědečka. V mém mládí a muškařských začátcích nedostižný sen, proto jsem si, ve vší skromnosti, dovolil udělat překlady a opatřit jimi ty hnusné imperialistické názvy, nehodící ce do radostné socialistické doby:-)
Takže se znova ptám, co je to moderní muškařina......nebo je to snad jenom ta mořská?

Avar - Profil | Pá 10.8.2018 22:57:55

Žádná ryba neumí pochopit tok času.Tak že jí pramálo zajímá vývoj vázání.

Prapůvodní vzory z Yorkshiru fungují i dneska.

LSD - Profil | Ne 5.8.2018 15:58:17

Avar >>
Nemáš tam rybu, tak to moc moderní nebude
:-)

Widl_CZ - Profil | So 4.8.2018 12:05:38

Bacha >> Je to jen rybolovná technika, nedělejme z toho něco co to není. Není to žádný fylozofický směr a cesta života. Někdo chytá tak, někdo onak... dokud je to podle pravidel, jde o houby. Nekonec je stejně důležitý jen to jak to člověka baví.

Já jsem od muškařiny taky ustoupil stranou a propadl tenkaře. Co jsem ji pořídil, mušáky odpočívají v koutě. Ta jemnost a jednoduchost je to co jsem hledal a taky to není muškařina i když to s ní má společný základ.

Attta_vlastimil_vasi - Profil | So 4.8.2018 10:43:56

Bacha >> Plíšek neznám, ale jen se úpřímně zeptám. Co je vám po tom jak jiný rybář chytá? Proč si prostě nechytáte to svoje a musíte pořád hodnotit druhé? Tohle je u českých muškařů unikát se kterým se člověk jinde nesetká a docela by mě zajímalo co vás žene do toho marnit hodiny na MRKu abyste mohli vyblít tady to vašé klišé o tom jak kulička je zlo a že to vlastně není muškařina. Tuhle otázku myslím opravdu vážně bez nějakých úmyslů někoho urážet.

petrikveprik - Profil | Pá 3.8.2018 12:21:47

u x a >> místo proutěného košíku na vykuchané pstruhy nosíš plastový košík na odkládání šňůry......a kapry nad 70 pouštíš :-)))

Bachy - Profil | Pá 3.8.2018 10:22:54

A počítá se i vedení mušek na vláčáku, boloňce? :-)

Tom - Tuk - Profil | Po 24.9.2018 10:03:50

HonzaŠ >> Tvl marmyšky! Super, to je ta moderna! Muškaření se závažím! T.

Nezdvořák Prevít - Profil | Po 24.9.2018 8:51:38


petrikveprik - Profil | Po 17.9.2018 15:04:15

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 17.9.2018 15:00:27 >> díky, zas jsem chytřejší....ještě že ty studované opice těm cvičeným občas poradí :-)))

Knapík - Profil | Po 17.9.2018 8:48:30

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 17.9.2018 8:46:07 >> právě, že kolikrát ani to není třeba.

Knapík - Profil | Po 17.9.2018 8:34:25

Myslím, že mezi nové trendy v lovu umělou muškou by mělo patřit hlavně chytání na Adama, kdy by sice odpadl výsměch pro PVC holiny, ale zas by bylo možné se třeba vysmát někomu jinému ...

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Po 17.9.2018 7:19:44

u x a >> Raději půjdu na parmy a ostré než chytat 25 cm granuláky pod splavem, kde je chytne každý blbec. :) Ať to kouše. :)

šeptal - Profil | Ne 16.9.2018 19:03:42

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 16.9.2018 18:42:09 >> Kde tam čteš něco o muškaření?

šeptal - Profil | Ne 16.9.2018 18:27:44

u x a >> To já se rád zabavím tlouštěma. A do nalejvárny jdu hned potom, co vybrodím. :-)

u x a - Profil | Ne 16.9.2018 17:48:21

strejka >> pstruhovku si už tak 10 let nekupuju,chodím na MP ale pořád se pokouším ulovit lipně a struhy,jinak že bych šel cíleně na bílou to ne,to radeji si du zavláčet a nebo do nalejvárny:-)

Bacha - Profil | Ne 16.9.2018 15:35:18

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 16.9.2018 12:58:29 >> Tak tam dej smajlíka:-) A už jsem dobetonoval... Teď si dojedu pro ten proutek, sednu na zahrádku, ubalím pořádnýho špeka a budu se kochat západem slunce. To je, myslím, dobrý program na nedělní večer, no ni? A dam sem toho smajlíka, aby se tě zase něco nedotklo:-DDD
Ale jinak, věřím, že moderní muškařina existuje, ale každý ji vidí trochu jináč...

u x a - Profil | Ne 16.9.2018 15:03:11

Tom - Tuk >> já nevím, to jsem jen tak plácnul, ale diskuse jde poněkud jiným směrem, závání to tu krchovem,jinak jak už zde zaznělo moderní muškaření neexistuje....

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 16.9.2018 14:16:46

Tom - Tuk >>proč si vy, sadomasochisti, musíte dát dostaveníčko zrovna tady?

u x a - Profil | Ne 16.9.2018 12:13:18

diskuse je tu hezká a plodná ,ale pořád nevím zda jsem moderní muškař nebo moderní plavačkář,popřípadě nemoderní kaprař..

Nezdvořák Prevít - Profil | Ne 16.9.2018 11:04:40

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 16.9.2018 10:24:43 >> ne. Ale muskari jsou evidentne jako nemci...reknes jim vtip a oni se vrati k praci...

Nezdvořák Prevít - Profil | Ne 16.9.2018 11:01:54

pepa-č >> zase jsi z toho vykousl naprosto nepodstatnou informaci...nejsi rozvodovej pravnik?

Bacha - Profil | Ne 16.9.2018 10:54:52

šeptal >> Osobně v tom rozdíl nevidím. Moderně se dá muškařit i s bambusákem. Rozdíl vidím v tom, že někdo muškaří a jiný ojebává, páč je líný naučit se poctivě základům...a sám sebe se pasuje na moderního muškaře:-D
Prostě ten rozdíl je jenom v přístupu...a tvrdím to tady od začátku.

Bacha - Profil | Ne 16.9.2018 10:08:41

šeptal >> Ale copak, šeptale, docházejí argumenty, tak nastal čas osočování? A nebo, a to je po přečtení tvých příspěvků evidentní, žádný argument prostě nemáš a dorazils sem porafat se?
Každopádně Nezdvořák Prevít napsal cituji "Moderni muskarina je UL privlac...vse ostatni je muskarina..". Jsem podobného názoru. Máš tedy něco k věci?

u x a - Profil | Ne 16.9.2018 0:25:36

moderní muškař vs sociální muškař

Bacha - Profil | Ne 16.9.2018 0:06:59

Možná by mě zajímalo, co moderní muškař myslí výzvou: "Vstup zakázán zapšklím starcům..."? A nejedná se mi o to, odkdy je stařec starcem. Ale o to, odkdy se to píše s měkkým "i". Možná ta moderní muškařina spočívá jen v neznalosti gramatiky:-DDD

Nezdvořák Prevít - Profil | So 15.9.2018 22:14:51

šeptal >> to beru...jeste ze mas odhad hodny tveho intelektu, mejlka neprichazi v uvahu...

Bacha - Profil | So 15.9.2018 20:35:55

Nezdvořák Prevít >> Mihule neni ryba...to by se mohlo moderně umuškařit i pár netopýrů či ještěrek, ba dokonce i krtků:-)))

Nezdvořák Prevít - Profil | So 15.9.2018 17:08:39

Chicken >> tak neztracej cas psanim pismenek a reagovanim a hupky dupky moderne muskarit!!! At se mihule tresou...nebo na mihule se moderne nechodi?

Nezdvořák Prevít - Profil | So 15.9.2018 0:06:10

Bacha >> jenom blb to ma v zivote jednoduchy...

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Út 11.9.2018 13:57:20


něco od protinožců pro ty kdo chytaj rádi s indikátorem

petrikveprik - Profil | Po 20.8.2018 14:51:42

Mates PB >> vždyť to napsal jednoduše "myslím, že francouz je muškařská plavaná"...akorát se Ti to asi nelíbí :-)

Mates PB - Profil | Po 20.8.2018 14:44:42

Chicken >> Je to dlouhý, to zas bude nějaká píčovina, když to nejde napsat jednoduše. To ty karavany jsou lepší.

Takže podle tvojí logiky je suchá lov na mlaskačku. Tvl, točte se pardálové :-))

Rezeň 5,125 - Profil | Po 20.8.2018 14:41:10

Bacha >> jen technická- kde že je při lovu s tzv francouzským návazcem ten nosný prvek?

nechci se hádat, ani tě nijak shazovat, ale lov s "francouzem" sem provozoval velmi často, stejně tak i moji kamarádi, a stejně tak jsem viděl i spoustu rybářů při závodech...
a nikdo na návazci žádný nosný prvek neměl...ani já tedy ne...

a indikátor- kus barevného vlasce, nebo případně z barevného vlasce návazec celý (až na koncovou část), nemá žádné nosné schopnosti...
stejně tak nejrůznější spirálky atd- ale ty jsou už dávno překonané...

Chicken - Profil | Po 20.8.2018 14:40:54

Mates PB >> To jen psi štěkají a karavany táhnou dál. :-))))

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Po 20.8.2018 10:24:55

Mates PB >> No, ale v nečem pravdu má. Víkend jsem strávil na ostrých a nebylo to vůbec jednoduché, protože ty větší kousky se kvůli nedostatku vody přesunuly z proudných částí do pomalu tekoucích a tam si měly čas mouchy prohlédnout. Krom jedné větší cca kolem 40cm, která mi po pár překvapivých pstružích výskocích spadla jsem tahal jen drobotinu do 30 cm a v množství tlouštů kolem to byla spíš náhoda.

Chicken - Profil | Po 20.8.2018 10:18:43

Robur >> Tak to ne, ale o tom někdy příště. Přece jen jsou to ryby lososovité, které přežili několik dob ledových a tak dlohoho couvali před ledovcema do vod brakických až si z toho putování někteří udělali folklor. Tyto cesty jim přinesli nehynoucí slávu a kdo to někdy spatřil tak ví o čem je řeč . Ono to tak trochu umí i naši potočáci v podmínkách domácích a pokud je přivezeme na NZ tak nám bleskem předvedou co, že to mají zabudováno někde vzadu v bance genové.

Mates PB - Profil | Po 20.8.2018 10:10:28

Robur >> Neber ho vážně, člověka co píše, že francouz je muškařská plavačka nemůžeš brát vážně, neví o tom vůbec nic.

Plavačka má vždy nosný prvek, zajímalo by mě, jaký nosný prvek je u francouze - odpovím si sám, žádný. Všechno musíš zvládnout prutem a hlavou. Nemusíme s tím souhlasit, nemusí se nám to líbit, ale to je asi tak všechno co se s tím dá dělat.

Bacha - Profil | So 18.8.2018 18:35:54

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 18.8.2018 17:16:12 >> Máš to v zadání. "Moderní muškařina (21. století)". To je přeci zářný příklad škatulkování. A co se týče suché muškařiny, tak tu jsem si nevymyslel a dokonce se objevila kdysi dávno jako "moderní", protože do té doby se chytalo jen na mokrou.
Když napíšu, že suchá není moderní, tak jedině proto, že nevidím možnost, jak a čím ji "modernizovat". Je to prostě dovedení určitého stylu k dokonalosti, k maximální jednoduchosti a nevěřím, že se na tom dá ještě něco podstatného vylepšit.
A k tvému prohlášení, že "očička, kuličky, myši, streamery můžou být k smíchu, ale fungují" dodám jen, že ano, máš pravdu, ale já to považuji za vláčku. Vláčku s muškařským cajkem:-)

Attta_vlastimil_vasi - Profil | So 18.8.2018 17:16:12

Bacha >> Tvrdit že všechno co není na suchou je moderní muškařina komentovat nebudu, ale jsou vody a ryby u kterých se na suchou chytat dá jen bez úspěchu. Muškařina není jen pstruzích a řekách proboha. Nikdy jsem nechápal a nikdy nebudu chápat tohle škatulkování jestli je mokrá moucha muškařina či ne, co je moderní a co ne....Očička, kuličky, myši, streamery můžou být k smíchu, ale fungují. Ať si každý chytá na co chce. Hlavně bych chtěl vidět jak se například táhnete několik tisíc kilometrů do zahraničí za vytouženou rybou a budete tam chytat bez úspěchu na suchou, když ryba žere naprosto něco jiného, ale na druhou stranu proti gustu.... :)

u x a - Profil | So 18.8.2018 15:15:33

Bacha >> to jsem nevěděl že zpěvák z ACDC je muškař..

petrikveprik - Profil | So 18.8.2018 12:28:56

Bacha >> chytala, chytá a chytat bude.. a všechno jak píšeš. To byla moje první mucha na kterou jsem vůbec začal chytat.

Bacha - Profil | Pá 17.8.2018 14:03:09

Sharry >> Nemá. Jsou to moje poznámky, kdy jsem si po dlouhých hodinách rozhodování zapsal k jednotlivým vzorům, co s nimi. Jinde je třeba psáno "vyzkoušet". Nevázal jsem v té době už tolik vzorů jako dřív, v době neustálého experimentování a hledání. I proto, že jsem chytal z 90% na jedné řece. Dnes bych si na této řece vystačil s cca třemi vzory a několika málo velikostmi:-)

Bacha - Profil | Pá 17.8.2018 13:34:32

alžběta >> Toto na tebe také dýchne konzervatizmem? O 33 roků později. Píše se 1967:-)))

Mates PB - Profil | Čt 16.8.2018 12:31:52

alžběta >> ....nádherná publikace, obsáhlá. Ale jinak ta tabule není česká práce, jsou to mouchy převzaté z anglie. Stejně jako většina použitých štočků. Něco od Hardyho, něco od Storka (Německo)...

Bacha - Profil | St 15.8.2018 13:36:12

alžběta >> Jestli myslíš tu barevnou tabuli s mouchama, tak Jaroslav Tejčka, Rybářský sport, 1934, Zemědělské knihkupectví A. Neubert :-)
Mám ji po dědovi.

petrikveprik - Profil | Po 13.8.2018 13:54:50

ace01 >> a pak tu máš ještě úživnost vody.. hrozba křížení sivena s potokem...atd.

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Po 13.8.2018 13:45:29

u x a >> Za to nemůže CHaP, ale onen pseudo "rybář". Ono taky všude jinde, kde je CHaP je zákaz lovu na háčky s protihrotem a zákaz dvoj a trojháčků. Proč asi, že? :) Neříkám at se ze dne na den všude na českých svazovkách zavede CHaP, ale přestaňte tu s trapnýma výmluvama, které s tím lovem nemají nic společného. Jsou revíry, které to potřebují a jsou revíry kde by CHaP byl krok vedle, ale celoplošně tvrdit že CHaP zabíjí víc ryb než rybáří co mají plné mražáky je pokrytectví úroveň českého rybáře, kreté si ani nezaslouží rozebírat. Každá větší ryba, která se pouští po dlouhém souboji je jak říkáš "jakoby přichcíplá", ale chápu že takové ryby tady moc rybářů nepotká a tak neví že stačí 15 sekund přidržet ve vodě a ryba je naprosto v cajku. :)

petrikveprik - Profil | Po 13.8.2018 13:26:53

u x a >> tak na závodníky máme názor asi stejný... jestli závodit tak v rybolovné technice, ostatní je pro mně zvrácenost.

u x a - Profil | Po 13.8.2018 13:04:16

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 13.8.2018 12:52:41 >> srovnávat bonitu a velikost vod v USA a čr je nesmysl, tam se dá nejmenší řeka přirovnat k naší Vohři v Žatci , nás by měl být struh obecný celoročně hajený a do tekoucích vod by se nesměl vůbec nesměl PD vysazovat..

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Po 13.8.2018 12:52:41

ace01 >> Ano, víme. CHaP je nesmysl, který nějakým nevysvětlitelným zázrakem funguje jen za hranicemi naší země a u nás zabíjí ryby. Systém který slouží k ochraně původní generace pstruhů ve Státech, na Zélandu, ve Slovinsku (marmoráci) ... a který všude jinde funguje několik desítek let s velice pozitivním účinkem, jen u nás s tím má pořád někdo problém.
Chytáte málo ryb, protože je moc rybářů a predátorů a zároveň málo vod, nikoli kvůli CHaP. Už se s tím konečně smiřte. Pokud se svaz a čeští rybáři neproberou, tak ano - bude hůř. Chcete za málo peněz moc muziky ve státě s rozlohou vodní plochy, která nemůže absolutně ukojit momentální požadavky dnešního průměrného rybáře.

u x a - Profil | Ne 12.8.2018 20:22:06

Royale with Cheese 3 >> chlupy se vrátí..

HonzaŠ - Profil | So 11.8.2018 14:56:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kamarádi muškaři, zvu vás na kurz Perdigonmania Masterclass - kurz o vázání moderních nymf Perdigon a chytání s nimi. Datum: 24.8.2018, místo: autokemp Nové Městečko na Otavě u Sušice. Kurz je zdarma.
Více informací a přihlášky na https://www.muskareni-sumava.cz/perdigonmania-maste​rclass/

Bachy - Profil | Pá 10.8.2018 15:01:05

Royale with Cheese 3 >> je kuličková doba, kapráři a feedraři dávaj kuličky pod háček, lososáři nad háček, naši muškaři na háček, vláčkaři na jigový háček. Jen vykutálení plavačkáři dávaj červy, zatím.

mdx - Profil | Po 6.8.2018 20:46:22

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 6.8.2018 13:10:23 >> GT černá nebo černo fialová Brush streamer, na barakuda hlavně lanko. Wahoo a dorada asi jedine z lodi a na 12 prut. GT taky. Barakuda tak 9-10

mdx - Profil | Po 6.8.2018 12:05:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 5.8.2018 21:50:16 >> Clouser minnow, deceiver, surf candy. Bílá, chartreuse, modrá, žlutá a kombinace. Není zač :-)))))

Avar - Profil | Ne 5.8.2018 11:03:53

Mates PB >> Taky proto vymetám místa kam nikdo nechodí.Sem pro vostudu a moc dobře si to uvědomuji.Ale pracuji na sobě. Sem si objednal katalog vod Hanáků,tak snad......

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Ne 5.8.2018 0:22:42

Bacha >> vypadá to zatím že brečíte nad tím že někdo chytá víc ryb na kuličku než na suchou což nemůžete přežít a proto musíte mít za každou cenu názor na jakýkoli jiný způsob lovu na umělou mušku než co schvaluje váš skautský průvodce muškařinou. Tohle tu pozoruju nějakou chvíli a proto jsem se rád zapojil do této diskuse.
Argument že s nečím nevystačím vůbec nevím co tím sleduješ, protože vaše elitní záležitosti a to jak si tu lezete do prdele nesleduju. S tím u mě fakt nepochodíte. :) Ať vám to chytá a baví vás to co u vody děláte a fandím vám, ale pokud nezvládáte že v čr někdo chytá i na způsoby které vám nejsou po chuti tak vám doporučím nereagovat na tuhle diskusi pruďte si u svojí zahnilé diskuse dál jak jste zvyklí. Vždyt není nic jednodužší než se sbalit a řešit si své suché trávení 24/7h času co asi všichni máte na rybách (ke kterému vám osobně gratuluju) :)

Bacha - Profil | So 4.8.2018 21:02:03

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 4.8.2018 14:09:14 >> Tak aby bylo jasno, fešáku, zaprvé nebrečím, páč nemám proč. A zadruhé, nejdřív se člověk naučí chodit, pak mluvit a nakonec psát, aby mohl s úspěchem exhibovat na netu.
S chůzí si tady nevystačíš:-)))
A končím, protože to bude debata ve stylu líbání a pouštění kapříků. Kdo nemá náš názor, nerozumí tomu, jsme ti nejchytřejší, nejsprávnější a nejenvirontdementální....ostatní jsou déčka:-D

lipan - Profil | So 4.8.2018 20:31:07

57 příspěvků a ani jedna definice od zadavatele co je moderní muškařina. Jestli je to lov na prut značky, který nedistribuuje Franta Hanák, tak těch jsou desítky ba možná i nějaká stovka. Omezení se na značku SUNRAY je dost omezený. Jsou to prachobyčejný malosériový pruty že sklolaminátu nebo grafitu. Jako malosériová výroba různě experimentují s konusem blansku, sílou materiálu, překládání vláken atd. Někomu sednou někomu ne. Některý modely budou dost dobrý, některý budou průser. Standard.

medvěd - Profil | So 4.8.2018 14:52:09

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 4.8.2018 14:09:14 >> jsi vostrej jako kaprař

Attta_vlastimil_vasi - Profil | So 4.8.2018 14:09:14

Bacha >> Brečíš nad špatným hrobem. Pokoru mám k lidem co znám osobně a nemajií potřebu si honit ego nad lidma co s muškařinou začínají.

Bacha - Profil | Pá 3.8.2018 22:40:10

Willow >> Já zase svého nej lipana na Willow Fly:-)

rarach - Profil | Pá 3.8.2018 14:45:39

Většina lidí neví ani rozdíl mezi módním a moderním, takže tak vypadá i diskuse.

Mates PB - Profil | Pá 3.8.2018 14:20:55

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 3.8.2018 14:16:25 >> Leda hovno, tohle už mám za sebou, řeší se to tu možná 10 let, pak ty ortodoxní suchaře potkáš u vody a všichni hajlujou.

Bacha - Profil | Pá 3.8.2018 10:28:26

Moderní muškařina neexistuje. Buď to je muškařina, nebo ojebávání. A ojebat se dá muškařina i s tím ortodoxním bambusákem.....předpokládám, že to je můj poslední zápis v této debatě:-)))