Ponětovice u Brna

zdravím chtěl bych se zeptat jestli má někdo zkušenost s tímto revírem slyšel jsem že se tam dá dobře zachytat ale nevim jak je to tam ted za blyší inf diky.
Autor diskuse: Pelets - Profil , 9.8.2015 feeder - revíry, cestování

Kubalorenc - Profil | Pá 10.8.2018 10:02:20

Tohle jsme nainstalovali u nás na rybníce cca před měsícem. Běží každej den od 6ti od rána do 8mi do večera. Bez toho nám padal kyslík k ránu k nule. Měli jmse tam i čerpadlo na Ačkovou hadici, ale to žralo šíleně elektriky a dalo to kyslíku zhruba jako tohle.

glánis - Profil | Čt 9.8.2018 23:02:26

cechura09 >> Ale h.o.v.n.o., v podmínkách které jsou teď, bych si nedovolil nikoho obviňovat. Nikdy nevíš, kdy to bouchne. Odpoledne můžeš naměřit třeba 4mg/O2, ale k ránu může být 0. Nevíš jaká byla teplota vody, jaké bylo pH, kolik byl NH3 atd.. Nevíš jestli někdo do rybníka nevypustil septik, atd. Navíc aerace vody pomocí čerpadla je neefektivní a přes den naprosto kontraproduktivní a zbytečná, protože promícháváš vodu a tím ji otepluješ a vháníš do ní teplý vzduch, navíc vzduchováním začne okamžitě docházet ke zvyšování pH, protože z vody vytěsňuješ kyselinu uhličitou, dále vháníš do vody dusík, protože vzduch je tvořen ze 78% dusíkem. Který se může okamžitě oxidovat na dusitany, které jsou pro ryby vysoce toxické. Aerace má smysl v noci. Kde může být pozitivní. Efektivní řešení je oxygenace (stlačeným kyslíkem), ale to je na rybníce nereálné navíc v MRS nebo ČRS, kde to dělají dobrovolníci po práci. Takže někoho lynčovat a nabádat k rezignaci je to nejjednodušší, tak jako vždy u internetových chytráků, kteří nic neví a neumí, ale myslí si že všemu rozumí.

lipan - Profil | Ne 9.8.2015 9:34:38

Tak 100% je tam voda, břeh někde zaroslej, někde holej, někde je stín, někde slunce, někde se dá nahazovat dobře, někde jsou stromy, zadní čast je chráněná oblast (viz tabule), autem přijedeš z jedné nebo druhé strany (viz mapa), hlubka 1cm až 2m, možná ňekde i víc, vidličky jdou zapíchnout všude, vhodný způsob lovu plavaná, položená vcetně feedrovačky, přívlač, možná někde i muškaření. Vhodné nástrahy rohlík, těsto, červi, žížaly, boilies, foukačka, pelety, kukuřice, brambora, kolínko (na poslední dvě se dnes často zapomíná), třpytka, wobler, twister, moucha suchá i mokrá. Ryby jsou tam kapr, karas, plotice, cejn, perlín, štika, sumec, candát a asi i nějaké další. No a žerou ráno, dopoledne, kolem poledne, odpoledne, večer a v noci.
Ještě něco chceš vědět? Tak si tam zajeď a odpověď určitě zjistíš sám.

kakr - Profil | Pá 10.8.2018 17:30:06

King of blood >>
Pán je zřejmě odborník, jen kapánek zapomínáš, že rybáři jsou pod velmi přísnou kontrolou ochranářů ,hospodaří v rezervaci. Nesyt byl před pár roky letněn a dokázal "vyprodukovat" tuny stříbrňáků.

Celý můj příspěvek k úhynu ryb na Nesytu ,kde hospodaří profíci je jen o tom, že slinty na MRKu úhynům ryb nezabrání. U amatérů ani u profíků, příroda si svou daň dokáže vybrat.

Martin M. - Profil | Čt 9.8.2018 20:42:35

Pokud je ve vode teple 27st nula kysliku a dalsi tam nejde aeratory dostat, jak preziji kapri ve Spanelsku, Maroku, Australii nebo JAR? Podle mne je to otazka hlavne mnozstvi ryb, ktere vodu "vydychaji". Ani na prerybnenych kaprodromech neni tolik ryb na hektar. A pritok nemaji treba i celorocne.

Fishky - Profil | Čt 9.8.2018 16:08:28

kakr >> Ty seš zlej sen, ne ty seš ještě horší. Když tady občas někdo vznese dotaz na adresu svazu, tak okamžitě vyrukuješ s otázkou a co udělal dotyčný, jak jako člen svazu přispěl rukou k řešení daného problému, že vlastně i on je svaz a nese za situaci vinu. No a nyní, když je očividné, že řadový člen nebude jezdit po revírech a sledovat ryby, aby mohl přispěchat a na vlastní náklady zakoupit areátor, že tahle činnost je jednoznačně v rukou hospodáře, tak se vytasíš s protiargumentem, že je lepší nic nedělat a čumět jak chcípou ryby, páč dva aerátory na 13 ha rybník jsou málo. Ty dvounohej alibisto.

Fishky - Profil | Čt 6.9.2018 15:25:11

kakr >> Dívej, na jednu stranu sem napíšeš moudro typu 30°C = vše kaput, na druhou že kafilérka vyšla na 200tyček. Kolik aerátorů je za 200tis? čtyři? pět? kolik ryb přežilo jižně od nás třeba Maďarsko, Śpanělsko - tam to komplet vykapalo? Myslím, že když se ví, že bez pomoci při 30°C ryba pojde, tak je na čase zasáhnout a to jakkoliv. Klidně slovit část ryb, pořídit aerátory, přečerpávat vodu v noci a ochlazovat ji. Vše by troškou pomohlo, jako hospodář znáš určitě další a další finty jak pomoci. Tak nepiš že se jde jen dívat, jak ryba chcípne. Prdlajz. Stejně to bylo na Nesytu. Tam se taky jen dívalo, vše vykapalo. Předchozí nájemce při krizi vodu přečerpával, nechal si ji dovézt, prokysličoval... a ryba mu nepadlo. Opět není nutné být hospodář a všimnout si zásadních rozdílů.

kakr - Profil | Čt 6.9.2018 14:04:20

Popik - 6.9.2018 13:46:47 >>
Nevím jak dalece jsem fundovaný,nicméně jsem s hospodářem z Ponětek ráno mluvil. Na úvod, kdyby všichni zdejší diskutující udělali pro ryby co on, žijeme v rybářském ráji. Spolek má precizně zdokumentovanou a MP policií potvrzenou situaci na přítoku do rybníka. Nebudu zabíhat do podrobností, je ale zcela průkazné, že vodu si odvedl soukromník na zalévání zeleniny na svůj pozemek.
Na vlastní oči jsem viděl fotky jak to prováděl, stejné fotky má k dispozici i příslušný úřad.
Doporučil bych chytrolínům, kteří by odvolávali a sankcionovali hospodáře a spolek aby drželi jazyk za zuby, neb jen bohapustě žvaní.

Chip22 - Profil | Po 13.8.2018 19:59:51

kubas. >> Na NM je tolik sumců, že by tam podle mě neměli šanci se přemnožit. Vím, že oblíbenou pochoutkou sumců je kapr, ale příroda si vždycky poradí. A konkrétně NM jsou tak veliké revíry, že tam svaz může zasahovat jak chce a stejně si to tam žije svým životem.
Ono problém obecně u všech revírů jsou dravci. Těžko se množí, těžko se vysazují, ale stejně se budou po příchodu 15.černa mydlit. Já bych plošně na pár let zakázal lov dravců (mimo sumca u některých revírů) a ono by se to už zredukovalo. Pěknou štiku nebo candáta, aby dneska člověk pohledal..

glánis - Profil | Ne 12.8.2018 9:08:28

R.P. >> Je to můj byznys, prodávám, instaluji , servisuji a mám výhradní zastoupení řídících jednotek a monitorovacích systémů pro akvakulturu firmy Senect. www.senect.de V terénu jsem každý den, jak na recirkulacích, sádkách, rybnících. Jelikož jednotky co prodávám mají aplikaci, která online vyhodnocuje průběh měření, vřetně grafů, sms alarmů atd., tak přesně vím, co se kde děje. Ale vysvětlovat to zdejším tupcům, jako je Fishky, Čechura a další je úplně zbytečný, protože ti mají vysokou školu života a chodí se inspirovat pod jez.

kubas. - Profil | Pá 10.8.2018 16:50:08

King of blood >> U kapra tak na 5 let zrušit míru, 7kg/ den a žádné nesypat, aby se to vratilo trosku do normálu...

Fishky - Profil | Čt 9.8.2018 16:36:06

Kubalorenc >> tak zrovna v Ponětovicích, kde každým druhým hodem vytáhneš vložku nebo tampon je nějaké listí zcela zanedbatelné, zejména v situaci, kdy tam každou chvíli dojede vlečka otrub, ano tam toho musí hnít za tu dobu už tuny. Stromy jsou kolem vod odnepaměti a ryby z nich nekapou, ba naopak. Ryby kapou, páč si hospodáři hrají na přírodu. Jenže do naší přírody třeba tolstolobik vůbec nepatří. A tohle je jen důsledek narušení rovnováhy a špatného hospodaření na biotopu.

Rockwell - Profil | Pá 28.7.2017 20:41:36

Tomáš Kříž >> Zrovna ted tu sedim. Klasicky narvany. U chaty asi 30 prutu. Jeden pak z RS, vim jaky ma pruty a jaky ma stojam, ma nanozeny a straduje si to za znamyma na spici, na melcinu. Uz dobrych 30 minut tam keca. Ale beda jak si polozim vajgla vedle zidle do plechovky. Uz tu byl jeatli mam neco na odpadky.
Hold nekdo muze a jini ne. Ale voda je to pekna. Pred chvili 80cm :-)

Martin M. - Profil | Čt 6.9.2018 16:14:23

kakr >> "Když má voda 29 - 30C můžeš ji šlehat třeba důtkami, tak teplá voda už neváže téměř žádný kyslík. " - souhlasim s fishkym, ze kdyby to byla pravda, tak leknou ryby v kazdem dalsim rybniku, ale to se nestalo. Asi jde i o mnozstvi ryb a kvalitu vody samotne. Ona tam ta voda nebyva kvalitni ani pri plnem stavu a mensich teplotach, ted se to jeste vse "zredukovalo" do mensiho objemu. To prikrmovani obilovinami je od myslivcu pro kaceny nebo od rubaru pro ryby, nevis?

King of blood - Profil | Pá 10.8.2018 16:26:43

kakr >> Tady přece nejde o odbornictví, když vím, že jsou chudé roky na vodu, tak nenasadím rybník naplno, chápu platí se nájmy, ale hospodařím s rozumem, zatím 40 tun ( 400 metráků- zatím), to mi přijde dost i na Nesyt, v Ponětkách to samé, sralo se tam kaprů navíc až až, protože některé organizace neví co s prachama, jednou k tomu úhynu dojít muselo, teď jsou na řadě Opatovice- vyhublejch kaprů jak sraček a voda žádná=svazové hospodářství.

Robur - Profil | Čt 9.8.2018 15:16:42

těch bambilion tolstojů je neobhajitelných

Hariwake - Profil | Pá 7.9.2018 15:44:52

Myslím, že použití aerační techniky je závislé na mnoho faktorech. A liší se rybník od rybníku. Myslím, že někde aerační technika v letních měsících může pomoci. Jindy může mít negativní dopad. Z vlastní zkušenosti vím, že aerační tech. má v letních měsících minimální efekt. Pro ty, kteří si myslí, že díky aerační technice lze udělat zázraky, doporučuji pečlivě přečíst níže uvedenou studii. Jistě ty rozumní pochopí, že aerátor v letních měsících je téměř bezvýznamný. V letech, kdy měření proběhlo byly daleko nižší teploty a podstatně lepší přítoky do rybníků. Studii jsem celou nečetl, ale hovořil jsem s autorem práce. Věřím, že téměř nikdo z nás není schopen provést taková měření a zhodnocení. Proto mě příjdou diskuze o nákupech aerátorů za statísíce, které by vše zachránily legrační.

http://eagri.cz/public/web/file/289653/Provozni_ove​reni_ruznych_typu_aeratoru_ke_zvyseni_obsahu_rozpus​teneho_kysliku_v_rybnicich.pdf

R.P. - Profil | Pá 7.9.2018 15:42:04

Fishky >> problémy s O2 nemusí být jen ráno, kdy je O2 vyčerpán asimilací po noci bez fotosyntézy, stačí ti zatažená obloha a pokles tlaku vzduchu, bez světla není fotosyntéza a kvůli tlaku chybí přechod O2 do vody a naopak může z vody vyprchávat, další věc je stratifikace nasycení, v létě se často stává že na hladině je díky silné fotosyntéze nasycení O2 150% i více ale už třeba v 1m může kyslík chybět, další věc je spotřeba kyslíku nejen dýcháním ale i rozkladnými procesy, pokud spotřeba převýší produkci může to být další zdroj problémů i během dne,

Martin M. - Profil | Pá 7.9.2018 15:23:58

R.P. >> nez takove odpovedi, to je lepsi mlcet. Ja to take nevim, padlo tu plno variant. Za mne provzdusnovat nonstop.

Lasskoun - Profil | Pá 7.9.2018 14:26:44

R.P. >> OOT
Poslouchej, pokud KONKRÉTNĚ nenapíšeš, co se ti na tom kterém napsaném nezdá (v čem jsou mé úvahy neplatné či snad dokonce nepravdivé), tak se tím dobrovolně zařazuješ mezi ostatní mnohé zdejší "prudiče a trolly", kteří pouze rozbíjejí diskuze, jelikož tím otráví zbytek diskutujících

Takže:
- buďto buď KONKRÉTNÍ
- nebo pro příště raději jednoduše mlč (pokud nechceš vypadat jako "pitoma")

... popř. (pokud chceš) se můžeme sejít v nějakém příhodnějším vláknu (např. https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=750793), kde si to pak můžeme NATVRDO vyříkat, tzv. "bez servítků"
(jelikož zde, v tomto vláknu, rozhodně nehodlám rozebírat tvé nevhodné rádoby vtipné poznámky)

L.

--------
Romane, fakt nechápu, co tě k tomu vedlo ... vysvětlíš anebo (jako mnozí ostatní) budeš dělat "mrtvého brouka" (jak je zde častým nechvalně rozšířeným zvykem)

Fishky - Profil | Čt 6.9.2018 14:39:11

kakr >> ano, stejná situace na Nesytu. Voda teplá jak kafe, ryba kaput. Vedle na rybníku a na dalším rybníku a dalším.... stejně teplá voda, ale ryba nepadla. Na tohle se člověk nemusí ohánět papírem, že je hospodář, aby pochopil že teplota je jen jedním z faktorů. Kdyby na ponětkách jel aerátor, jak by to dopadlo? Kdyby tam nebyl tolja, jak by to dopadlo? To jako fakt netušíl, že má v rybníku 10 tul tolju? Na pohádky jsem věřil jako malej

Fishky - Profil | Čt 6.9.2018 14:30:29

kakr >> kdyby taková voda nevázala kyslík, pokapali by všechny rybníky. Jenže nepokapali. Chyba je někde jinde, a ty dobře víš kde. Chápu, že jste třeba kámoši, ale i tohle má své meze.

kakr - Profil | Čt 6.9.2018 14:25:37

cechura09 - 6.9.2018 14:13:08 >>
Když má voda 29 - 30C můžeš ji šlehat třeba důtkami, tak teplá voda už neváže téměř žádný kyslík.
Fyzika 5 třída.
Jen odpar dělá denně 1cm. Vody tam nyní chybí cca 2m.
Máš ánung kolik letos padlo v MRS ryb? Raději to ani nechtěj vědět.

cechura09 - Profil | Čt 6.9.2018 14:13:08

kakr >> Pokud bylo tomu člověkovi líto peněz za aeraci, měl jako byť jediný a první s březovou metlou šlehat vodu, v druhé ruce telefon a volat kamarádům o pomoc.....
Je mi jedno jakou cestou člověk z postu mizí a zase se oběvuje....

Fishky - Profil | Čt 6.9.2018 10:11:52

Popik >> Je tu hodně kluků, kteří ta byli a ví o celém průběhu od začátku. Kde se vzalo 10 tun tolstolobiků? Proč nejely od začátku aerátory? Kdo odklízel uhynulé ryby? Kdo následně hlídal rybník aby někdo nešlohnul techniku na prokysličení? Proč byl rybolov zakázaný až když začala ryba masivně padat, proč ne dřív? Jak vlastně celou situaci řešil hospodář? Informace jaksi schází, faktem je, že někdo na tom rybníku hospodaří a má za něj de facto zodpovědnost.

Chip22 - Profil | Čt 6.9.2018 0:20:53

hraji >> Ve svém příspěvku nerozporuji nic z toho, co jsi napsal. Jen, že do toho dostatečně nevidíme a vynášíme tu rozsudky. Vím, že je to naše "národní hobby", ale stejně...Hlavním viníkem je nepochybně počasí, ať se nám to líbí nebo ne. Třeba k situaci v Ponětovicích někdo přispěl, ale tohle se tam muselo dít léta letoucí. Dokud pršelo, nic se neřešilo.
Pár týdnů zpět za to mohl hospodář, protože vysadil moc ryb a tolstolobiků, nyní je to družstvo, které odebírá vodu a pochopitelně nakonec je to státní aparát. Zase je to akorát hon na čarodějnice.
Přestaňme mudrovat a radši vynakládejme úsilí tam, kde to k něčemu bude. Třeba nepochopím, proč je u vody od rybářů takový bordel (vajgle. chomáče silonů, konzervy..). A také je škoda, že mnohé nenapadne vzít sáček, bordel posbírat a krajině trochu ulevit. Toto je myslím případ, kdy se vyplatí zamýšlet se.

kakr - Profil | Út 14.8.2018 12:16:49

cechura09 >>
Kdyby takových "stok" jako je Svitava a kde se nic nevytírá bylo v MRS víc.........
Byl by to rybářský ráj na zemi:-))

Martin M. - Profil | Po 13.8.2018 9:11:26

Fishky >> dovedu si predstavit, ze by svaz plosne zakazal vysazovat tolstolobiky.

Rockwell - Profil | Pá 10.8.2018 7:07:59

Tak mi připadá, že najednou je to tady samý raketový inženýr.....najednou všichni ví, že vedení MO či PS stojí za prd. Že na revíru špatně hospodaří dlouhá léta??? Tak proč všichni reagujete až teď?? Proč jste nic neudělali dávno před tím?? Proč jste neupozornili na tu situaci s hnijící vodou po otrubách, proč jste nereagovali na převápnění revíru, proč jste se nepoutali řetězi k těm stromům co káceli, atd....
Po válce je každý generál co?
A pane Barát.....ti tolstolobici Vás již trápit nemusí, skoro žádnej tam nezůstal !!!!

felixxx - Profil | Čt 9.8.2018 22:26:41

cechura09 >> Prostě je to celý smutný.Nebudu tady nikoho linčovat,asi na tom něco je,ale za hospodáře dám ruku do ohně dělá pro ty rybníky fakt maximum.Jak psal viz níže kakr

MrKos - Profil | Čt 9.8.2018 18:24:06

dneska říkali v JMV, že potoky vysychají, řeky vysychají, stojáky taky nic moc a že se musíme začít přizpůsobovat , protože to bude rok od roku horší... už se těším na to, dle jaké metodiky se budou upravovat zarybňovací plány a jaké ryby hospodařící subjekt vysadí do Ponětovic

Fishky - Profil | Čt 9.8.2018 15:35:02

Do budoucna bych začal tím, že by se kolem vody (i na hrázi) vysázely nahusto stromy.

MrKos - Profil | Čt 9.8.2018 14:25:48

Co se divíte? příroda jen napravuje to, co tam dlouhá léta páchala MO (dnes PS)

Škoda jen, že nikdo neponese odpovědnost a jen se řekne, že je kalamitní teplo a málo vody. Dokázal bych si například představit likvidaci odbornou firmou a to se vším všudy. Faktura by potom měla přistát na patřičném stole.

Fishky - Profil | Čt 9.8.2018 12:49:10

hospodáři překvapení jsou velice, že ryb pochcípalo jim za tisíce

Lidé ve vedení MO, kterým pochcípaly ryby, by měli nahradit škody a složit funkce.

Jackubick - Profil | Ne 10.6.2018 19:18:06

Byl jsem po delsi dobe v Ponetovicich se synovcem na par hodin a nestacil jsem se divit. Lidi jsou fakt prasata a nebudu se divit az zakazou bivaky i tady... Pritom k autu je to par metru.

krovec-rebel - Profil | Út 1.8.2017 11:52:22

Rockwell >> šak to je stejná fotka kterou si dával před 14 dny :-) Ty chytneš jednoho kapra za rok a dáváš ho sem celej rok ne?

Mr.Hanki3 - Profil | Pá 28.7.2017 20:32:15

Koubas >> Co je tohle za kecy? že je tam bordel protože tam jezdí cizí rybáři? i cizí rybáři se umí chovat...je to snad individuální...a když je to svazová voda tak je snad pro všecky neee? ty taky chodíš jen do Ponětek? a tam kde nejseš doma nechodíš? a nejseš tam vítanej?(Třeba na řeku) Právě že ŠLAPANIČÁCI se tam chovajou sobecky a jak hovada...si z toho udělejte soukromák...Mír...a hlavně Petrův Zdar

C@rpSt4r - Profil | Čt 27.7.2017 13:52:53

Jooo ponetak...rikal jsem si, ze bych tu vodu vyzkousel a tak jsem se tam jel minulej vikend projit...co jsem videl stalo za to :( zacalo to par cejnama,ploticema a karasem co plavali brichem nahoru, potom se pridala mrtva kachna, dalsi slepa kachna, vsude odpadky, ktere mne pripominaly takovej malej musov :( ...kolem mist nasrano a co uz nas uplne odrovnalo, byla mrtvola psa nebo kocky( uz to nebylo poznat) od te doby jsem uz zacal fotit, ale to uz jsem byl skoro na konci prochazky. Nakonec jsem jeste par fotek stejne udelal. Rybari a myslivci by se nad sebou mohli zamyslet...myslim ze mistni by mohli usporadat nejakou uklidovou akci a pote by ten poradek meli udrzovat a kontrolovat...nemluve o tech supinach primo na lovnych mistech...jinak by to byl krasnej revir.

Fishky - Profil | Pá 7.9.2018 23:41:44

R.P. >> díky. Je fajn to tu psát. Nejspis valna vetsina nas nezaujatych o tom nevime a snadno tak podlehneme desinformacim typu "nic se nedalo delat"... skutečně moc prima informace, díky ti za ne.

R.P. - Profil | Pá 7.9.2018 16:41:15

Fishky >> u nás (jižní Čechy) jich bylo dost ale většinou nepršelo, ono existují různé typy aerátorů (force, splash, směrový, kesenery, šikmý) třeba Force si přisává vzduch a dá se nastavit hloubka ve které se nachází vrtule, a ty změny v teplotě a obsahu O2 se dají snadno změřit, letos třeba bylo i ve 2 m hloubce teplota vody 26°C i více (ať vodu míchal či nemíchal aerátor), ovšem na rybnících s aerátory byly O2 parametry v různých hloubkách o poznání lepší, ale i tady je třeba používat rozum, pokud strčím ve 40 cm vrtule do dna nadělám víc škody než užitku

Fishky - Profil | Pá 7.9.2018 15:50:48

R.P. >> no právě předchozí dva měsíce bez mráčku nedávaly moc šancí, kdy bylo zamračeno a bez fotosyntézy (možná tu a tam bouřka, ale těch bylo jako šafránu). Tedy důvodem použití nonstop je čeření hladiny, aby se nasycená vrchní vrstva dostávala dolů?

Lasskoun - Profil | Pá 7.9.2018 14:13:50

Lasskoun >> edit:
- hlavně ji OCHLADIT .... je tím míněno = hlavně ji lokálně ochladit (= nemusí být cíleně ochlazována v celém objemu, stačí ji intenzivně ochlazovat v místě lokálního provzdušňování [i přestože stejně ta "uměle ochlazená" voda vlivem hustoty "odteče" do spodních partií, kde se promísí s ostatní vodou a odebere ji tak energii, tak se v místě ochlazování vytvoří oblast s lepšími teplotními podmínkami, navíc lépe okysličená než ostatní teplejší voda okolo])

Mmch, právě ono propagované "noční provzdušňování vody" pomocí podvodních difuzorů (= čerpání chladnějšího vzduchu do teplejší vody, kde se rozptýlí) naplňuje oba výše vytčené cíle

L.

Lasskoun - Profil | Pá 7.9.2018 13:46:02

Argumentace typu "že když je vodě naměřeno tolik a tolik O2 mg/l, tak ryba to přece musí přežít (anebo nepřežít)" nemá stoprocentní platnost, jelikož vždy přece záleží na spoustě dalších ovlivňujících faktorů (jenž se navíc ještě většinou navzájem ovlivňují)

= kdy, při zhoršených parametrech vody, jenž jsou již na hranici, tj. mimo std. limit (v tomto létě především zvýšené hodnoty teploty vzduchu, tím pádem i vody) takováto uvedená "zjednodušená vyřčení" nemají TÉMĚŘ žádnou vypovídající hodnotu (= jsou pouze hrubě orientační), jelikož nejde pouze o deficit kyslíku ve vodě
(= stačí aby některý z parametrů vody se mírně vychýlil mimo "normu" a hodnota kyslíku již nemusí být dostatečná, přestože kyslíku je ve vodě ještě relativně dostatek)

Jeden příklad za všechny:
Ono k neštěstí úplně stačí, aby hospodář v největším parnu NEVHODNĚ zamíchal vodu, ryba se pak nemá kam schovat a dojde tím k přehřátí jejího organismu,... ryba (navíc v teplé vodě mající větší spotřebu kyslíku, jehož se jí zrovna nedostává v dostatečném množství) pak má v hlavě "zatemněno a pusto" = je tzv. "duševně mimo" (je jí všechno jedno / nemyslí jí to / je apatická) = je tím pádem i totálně dezorientovaná (kdy ani neví, kde je nahoře nebo dole, což jí ale stejně není nic platné, jelikož si vlivem apatie ani nedojede loknout vzduchu z nad hladiny).

Během experimentů, kdy jsem v akvárku pozoroval ryby za simulovaných zhoršených podmínek, jimž se tzv. "nedostávalo vzduchu", tak v poslední fázi bylo evidentní, že přestaly ovládat plynový měchýř, který je tím pádem (vlivem vztlaku) vytáhl až těsně pod hladinu a "položil je na bok" = a ryby (ač ještě živé, dýchající) potom skončily prohnuty pod hladinou (tj. bokem nahoru, ale hlava a ocas byly níže) si tak již nebyly schopny "loknout vzduchu" (což by jim jinak možná ještě bylo schopno zachránit život), tudíž pak byly odkázány pouze na kyslík z několikacentimetrové vrstvy vody těsně pod hladinou (která je však v těch místech nejteplejší = obsahuje tím pádem minimum kyslíku) + navíc tím, že se ryba nepohybuje (neplave), tak si rychle "vydýchá" to málo kyslíku z prostoru kolem sebe, což zákonitě uspíší její konec.

Mmch, během provedených experimentů jsem i vyzkoušel dát takto "umírající rybu" na pár minut do ledničky (= bez vody), kdy po vrácení zpět do akvárka (do původní vody, která ji připravila kolapsový stav) tato okamžitě začala plavat, kdy byla schopna vyhledat část akvária s provzdušněnou vodou = pouhé ochlazení o o několik pouhých stupňů stačilo, aby jí to zase "začalo myslet" = aby opět začala ovládat životní funkce (ostatní ryby však dále "visely" pod hladinou a ani nepokusily o svoji záchranu).

To vše ukazuje, že v době krize není třeba provzdušnit komplet celý rybník, ale stačí:
- lokálně provzdušnit vodu
+ hlavně ji OCHLADIT,... např. za využití odparného tepla vody (= kdy odparem minimálního/postradatelného množství vody se dá významně ochladit velmi velmi velké množství vody až o několik stupňů Celsia = až několika setnásobně většího množství vody [Lasskoun - 22.8.2018 1:23:03 >> https://www.mrk.cz/minidiskuse.php?id=755097 ]) ... nebo ještě jednodušeji pomocí "nočního ochlazování vody" .... (popř. pomocí mnohem sofistikovanějších metod, např. za použití tepelných čerpadel apod.)
(+ možno zároveň použít i další metody, rozepsané tamtéž,... např. ono kontroverzní "zvýšení chloridů ve vodě" [většinou zdejších diskutérů veskrze odmítané])
= ryby se pak do těch míst stáhnou a přežijí tam nejhorší období dne (nebo spíše noci), kdy o několik desítek metrů dále by přitom již (v tom hicu) nejspíše nepřežily ani pár desítek minut ....

A je přitom zcela jedno, jestli rybám zachrání život to, že "jim to ve studené vodě lépe myslí" .... nebo zda protože "studená voda je schopna pojmout větší množství rozpuštěného kyslíku"

Myslím (/jsem přesvědčen), že (vzhledem k předpovězeným trendům ve vývoji počasí, jenž mohou trvat několik dalších desetiletí) to do budoucna bude především o ochlazování vod (bez něhož do budoucna nebude možný produkční velkochov většiny našich původních ryb, tak jak se provozuje dnes, kdy právě ona zmíněná teplota vody je odvislá pouze od meteorologické situace = regulovaná tak pouze rozmary počasí)

L.

-------------
Ještě abych předešel zbytečným poznámkám (typu např. "že nejsem profesionálním rybnikářem", apod.), tak předesílám, že k tomu, abych se dokázal vcítit do pocitů "ryby v posledním tažení", tak opravdu vůbec nemusím být "vystudován v oboru";-))

Fishky - Profil | Pá 7.9.2018 12:20:43

Seržant55 >> Ano, jako malý jsem byl namyšlený, ale už jsem dokonalý.

Fishky - Profil | Pá 7.9.2018 10:32:02

Rockwell >> osobně? jak myslíš osobně, jakože když osobně nezpívám, nesmím se vyjádřit k výkonu Evy a Vaška? Nebo když jsem osobně nebyl ve vládě, tak se k naší politické situaci nesmím vyjadřovat. Obdobně jako když jsem nebyl v danou chvíli v Ponětovicích osobně, tak se k ní nesmím vyjádřit? Ale notak, to nemyslíš vážně. Člověk nemusí být expert ani znalý v oboru, aby si všiml souvislosti a spojitosti mezi rybníky, kterým padla ryba. Naopak mi přijde, že musí být totální blb, aby si toho nevšiml. A promiň, no debata s blbem je zbytečná. Měj se.

Rockwell - Profil | Pá 7.9.2018 10:09:57

Fishky >> Že nezajedeš do Ponětovic za hospodářem, vysvětlit mu to osbně, když to tady tak řešíš??? O situaci, co byla před, víš kulový, jen jsi to vyčetl z komentářů. Kdyby jsi byl členem MO, tak pochopím, že jsi v obraze a že víš kde je vina, ale nahltáš info z komentů a děláš chytrého....jak už jsem psal, tebe by chtělo mít každé MO...to by potom rybařina a vše okolo jen vzkvétalo !!!!!

Fishky - Profil | Pá 7.9.2018 9:50:34

kakr >> Já tomu rozumím a neřekl bych ani popel, kdyby se v reálu někdo skutečně snažil tomu zabránit.

Fishky - Profil | Pá 7.9.2018 9:28:39

kakr >> Tvůj komentář by byl opravdu na místě a hlavně velmi pěkný, kdyby v Ponětkách jako na jediném rybníku na Moravě ryba přežila a důvodem byla právě ta píle hospodáře.

kakr - Profil | Pá 7.9.2018 9:17:55

Martin M. >>
Jestli krmí kačeny,nebo ryby nevím. Vím jen tolik, že rybáři v Ponětkách udělali maximum možného, aby k úhynu ryb nedošlo. Když do rybníka nic neteče a musí odtékat 10l/sec + odpar z plochy cca 12ha, včetně kvality vody se na úhynu podepsalo měrou vrchovatou.
Hraběcí rady od lidí, kteří by volili a odvolávali hospodáře jsou směšné.
Hospodáře z Ponětek znám hodně dlouho a vím, že by za své ryby dýchal, pokud by to bylo možné.

TomMa - Profil | Pá 7.9.2018 7:33:36

kakr >>

Při 30 °C lze do vody stále ještě dostat velké množství kyslíku, konkrétně je to 7 mg/l O2.

Fishky - Profil | Čt 6.9.2018 14:55:53

kakr >> takže říkáš: "Jak máš vědět, zda tam jel či nejel aerátor?"

kakr - ® Čt 9.8.2018 18:41:07
Fishky >>
Milý Richarde,
pouze jsem zcela věcně odpovídal na názory kolegy MrKose, politikum se snažíš dělat ty. Hospodáře Šlapanic znám velmi dobře a věz, kdyby jsi pro ryby udělal jen setinu toho co on, tak máš mou hlubokou úctu. Areátory mají na rybochovu pod hrází , jedou vo sto péro, snaží se zachránit co se dá.
Hraběcí rady ti možná bude někdo žrát na MRKu, ale do reality mají hodně daleko.

Lež má krátké nohy, pamatuj na to.

hraji - Profil | Čt 6.9.2018 14:01:38

cechura09 >> hospodář se nevolí, aspoň si ty Stanovy přečti.

Rockwell - Profil | Čt 6.9.2018 11:02:08

Fishky >> Spíš jsem to myslel tak, že by sis na té poradenské činnosti mohl postavit další živnost.
Myslím, že po řadě Tvých přispěvků ohledně Tolstolobika už chybu neudělají, no a kdo ho tam necham vysadit v takové množství to nvm. Pokud je tam od násady, tak to se nejspíš budeš muset zeptat po místních hřbitovech, těch bývalých funkcionářů.

hraji - Profil | St 5.9.2018 18:47:37

Popik >> to právě z ničeho nevyplývá, jak spolek situaci řeší s úřady

hraji - Profil | St 5.9.2018 9:32:42

Popik >> veřejná správa nekoná, protože jí to občané (i rybáři) dovolí

kuzma - Profil | Po 3.9.2018 20:02:11

benac >> Jestli s tím šmejdem někdo něco neudělá tak asi dlouho žádnej přítok nebude ...

Rockwell - Profil | St 15.8.2018 13:19:06

Fishky >> Pokapalo komplet vše???? Včera sis tam přeci zachytal.

kakr - Profil | Út 14.8.2018 12:45:00

Fishky >>
Ve Svitavě se přirozeně vytírá hafo druhů ryb.
Ostroretka, tloušť, jesen, podoustev , parma, plotice, hrouzek, cejn, štika, potočák, ouklej, ouklejka pruhovaná, mřenka, atd.
Kapr neeeeeee.

Fishky - Profil | Út 14.8.2018 12:30:59

kakr >> Ne to není, ale Svitava prostě protéká i městem, navíc částečně velmi nepopulární čtvrtí a právě proto o ní psát jako o rybářském ráji... nelze vnímat jinak než pokusem o lažkování a přihřívání si vlastní polívčičky ;-)

vydra1 - Profil | Po 13.8.2018 17:34:59

Nedá mi to, musím vstoupit do diskuze. Před 9 lety když se dělal výlov chovného rybníku pod hrází u kterého sem byl tak se téměř všechny ryby ( některé se prodali lidem co si přišli koupit čerstvou rybu a některé byly použity jako odměna za práci brigádníkům a sponzorům ) přemístily nahoru do revíru kapři, amuři, líni a také 2 lodny tolstojů velikosti cca 25 - 30 cm všechno se vážilo a evidovalo takže záznam by možná někde ještě mohl být. jestli se v revíru vytírali nevím, no každopádně je tohle jeden z důvodů proč jich tam je tolik.

Fishky - Profil | Po 13.8.2018 12:45:54

kakr >> Děkuji, takže účelově ho nikdo nedává, jde spíše o "omyl" v násadě? vysvětlení by to bylo, ale v Ponětkách je to omyl na vagón. Z fotek to vypadalo, že tolja v Ponětkách tvořil nadpoloviční většinu obsádky.

Calex - Profil | Po 13.8.2018 12:35:44

sven >> A já blbec tenkrát žral jen uzený marény a úhoře...Todle vědět, tak jsem mlel tolstoje i do klobás....

chřenovák - Profil | Po 13.8.2018 11:35:15

numen >> nesmí se u vás vysazovat stejně je tam máte v revirech😂😂

sven - Profil | Po 13.8.2018 11:28:01

Calex >> no to si s tím tedy přišel brzy...... už jsem si našel jiného koníčka... :-))

Calex - Profil | Po 13.8.2018 11:21:30

Je to prej velkej byznys😁😁...Tolstolobik se v kulinářské magii odedávna považuje za účinné afrodiziakum. Trápí-li vás tedy nedostatek zájmu o sex, doporučují léčitelé z Číny, odkud tolstolobik pochází, jíst pokrmy ze stříbrného kapra, jak se této tučné rybě také přezdívá. Údajně pak určitě nebudete litovat.

kakr - Profil | Po 13.8.2018 10:44:10

K tolstojům - koukal jsem kolik jich loni naši členové v Ponětkách lapli 5ks / 89,5kg. To zhruba odpovídá těm padlým. Taková ryba roste pěkných pár let, navíc se dá lapnout jen podseknutím. Kdoví,jak tam jsou (byli) už dlouho.

Calex - Profil | Po 13.8.2018 10:15:19

piroh >> Jim se sám přemnožil na rybníku tolstolobik? 😁😁Tak to mění úplně situaci.....

piroh - Profil | Po 13.8.2018 10:02:06

většina tady píšete o přemnožených kaprech, 2 ks, zrušit max. délku a podobně. Myslím, že když pominu nejhlavnější článek a to je déšť a teplota, tak příčina je v přemnožení těch tolstolobiků, ostatně na fotkách převládají jenom oni a samozřejmě méně odolnější ryby, vesměs dravci.
Co se stalo, stalo se, nikdo to nevrátí. Je důležité, aby se ostatní do budoucna poučili, ne tolstolobikům a do povinné výbavy MO měřák ne kyslík, krizový plán, v podobných případech zajistit okysličování, popřípadě při přemnožení nežádoucích ryb zajistit odchyt, zrušit např. hájení, nebo nevracet zpět do vody.

Vladk - Profil | Ne 12.8.2018 22:56:26

Jistě že je po nich. Se ani není čemu divit. Když každý rok sypes do vody ryby které se nedají téměř chytit, ty rostou do mnoha kg.... Pak si tam nahazis mraky kaprů co každý pouští jak pitomej a nežere je protože chyť a půst k tomu teplo a neprší a je hotovo. Korunu tomu nasadí k70, protože logicky každý 10kg kapr dýchá za 5 kusů 2kg.

Tohle je obrovský problém vůbec. Každý by chtěl kapry jak ve Francii a Anglii ale zároveň se musí sypat nasadak na zradlo a další druhý ryb. Tam se tohle ne praktikuje, je tam obsadka velkých ryb, ty se popřípadě přirozeně rozmnozi. Dosadí se maximálně několik málo opravdu krásných ryb pro radost až dorostou. U nás jede maximalismus. Buď ryby budeme zrat a dáme k85 nebo 80 a nebo nám budou chcipat častěji a častěji. Bohužel pár bláznů by snad rádo už i k60. To je cesta do pekel. Jak ozvěna mi znějí slova jednoho dědy před 20 lety: kapr 70cm? Ten měl bejt dávno sezranej!

Cesta v ČR/SK asi bude spíš svazové kaprodromy nebo jen klasické nasadakove vody. Lepší mít na hektaru 100 70satek a nic jiného než 50 těchto velkých 200podmerecnych nasadaku, 10sumcu, 50tolstoju, 2 štiky a milion plevele. A tak mužů pokračovat....

Ve finále kdyby se to sezralo, tak aspoň byl nějaký užitek. Házet ryby do přeplněné vody je blbost.

MrKos - Profil | Ne 12.8.2018 19:49:40

už v těch Ponětovicích vyplavali i candáti?

cechura09 - Profil | Ne 12.8.2018 19:36:13

glánis >> Zdar glánis,
dík za veřejné označení za tupce. To co tu prezentuješ, nevylučuje nijak VŠ života. Pokud se naučíš dívat, uvodíš možná i jiný věci než jsou tvý tabulky, grafy i alarmy. V každým případě přes všechny ty ryby přežraný dusíkem, všiml sis tu někde jedinýho příspěvku, kde by ti co použili nucenou aeraci měli problem s padáním ryb nebo jejich ůhynem ?? mj, pokud mne škola života něco naučila, je nehrát si s klapkama na očích na vševědoucího

kakr - Profil | Pá 10.8.2018 17:01:19

Rockwell >>
Každý by měl začít u sebe. Hůlky dát k rajčatům a ryby lovit jen virtuálně, nejlépe na MRKu.
MRK pochopitelně zpoplatnit:-.))

Rockwell - Profil | Pá 10.8.2018 16:57:32

No nějak se nastačím divit :-)))))
Tak pojďmě vychytat všechny rybníky, ať v nich nic není....kde nic nebude, nic taky neuhyne !!!!!

kakr - Profil | Pá 10.8.2018 16:52:30

Fishky >>
Vidíš já pořád myslel, že ti jde o živé tvory (ryby) a ty za tím vidíš love ,snad ne pojistný podvod?
Nezapřeš v sobě bankéře, ale o rybách víš kulový.

kubas. - Profil | Pá 10.8.2018 16:40:11

Rockwell >> Do toho K65 a výsledek se dostaví...

King of blood - Profil | Pá 10.8.2018 16:39:58

Rockwell >> To možná taky, ale já to nedělám, všechno co jde beru a žeru, aťsi pak ty zdechliny sbírají ti pouštáci...

Rockwell - Profil | Pá 10.8.2018 16:36:32

King of blood >> Není to přerybnění následkem té módy Chyť a pusť?????

RST - Profil | Pá 10.8.2018 13:44:08

Kubalorenc >> Kdyby jste to pouštěli od cca 20:00 do 7:00 uděláte líp.

jiris - Profil | Čt 9.8.2018 23:11:59

felixxx >> a proč kazdej fotí chcíplé tološe, když tam byli takoví dravci? Nějaký divný.

Chip22 - Profil | Čt 9.8.2018 23:11:17

felixxx >> Žádná voda ani ryba si tohle nezaslouží...

Chip22 - Profil | Čt 9.8.2018 23:02:23

Vím, že to bude znít blbě, ale nadruhou stranu se od těch tolstolobiků trochu "pročistí voda" ne? Já myslím, že příroda si vždycky nakonec poradí..

Martin M. - Profil | Čt 9.8.2018 20:58:04

hraji >> ta voda je tak nejak... pohnojena dlouhodobe. Mnoho kacen, otrub, vapna...

kakr - Profil | Čt 9.8.2018 18:41:07

Fishky >>
Milý Richarde,
pouze jsem zcela věcně odpovídal na názory kolegy MrKose, politikum se snažíš dělat ty. Hospodáře Šlapanic znám velmi dobře a věz, kdyby jsi pro ryby udělal jen setinu toho co on, tak máš mou hlubokou úctu. Areátory mají na rybochovu pod hrází , jedou vo sto péro, snaží se zachránit co se dá.
Hraběcí rady ti možná bude někdo žrát na MRKu, ale do reality mají hodně daleko.

MrKos - Profil | Čt 9.8.2018 18:34:25

kakr >> zkus se Karle aspoň jednou za čas přepnout z režimu opozice za každou cenu do režimu návrhu opatření případně do režimu hledání způsobu... fakt to není špatný

dravci v revíru mají s úhynem společného přesně to, že mají požírat bílou rybu tak, aby tam nebyla přemnožená na patro a nespotřebovala potom většinu kyslíku... jak říkáš, fyzika 5. třída

můj návrh je ten, že místo dvojnásobku kapra do každé louže a bonusu v podobě vlečky tolstolobiků bude muset hospodář koupit aerátory (klidně 4 a více) a kromě jejich používání bude muset opravdu začít hospodařit i s vodou a kyslíkem v ní... samosebou tím myslím ve vztahu k tomu, co do vody vysadí a o co tam bude pečovat.

Martin M. - Profil | Čt 9.8.2018 16:57:31

kakr - Profil | Čt 9.8.2018 15:52:15

MrKos >>
Fyzika 5 třída.
Teplota vody přímo ovlivňuje její nasycení kyslíkem. Čím je voda chladnější, tím více kyslíku dokáže vázat a naopak. Voda teplá cca 28C rozstřikovaná areátorem dokáže přijmout jen velmi málo vzdušného kyslíku, navíc dva areátory na 13ha rybník je jen kapka v moři.
Konec technického okénka.

Povídání o dravcích nemá vůbec nic společného s úhynem ryb. PS může do BP navrhnout cokoli, ale BP schvaluje SV a ne vždy návrhu PS vyhoví. Zarybňovací plán navíc podléhá schválení příslušným úřadem.

Vysvětlivky: PS= pobočný spolek - SV = svazový výbor.

Martin Bk - Profil | Čt 9.8.2018 15:33:23

Proč jsou ve všech revírech hromady tolstojů kolem metru? Cokoli se lovilo, byla to z hlediska hmotnosti nejvíce zastoupená ryba, a nikdo nevěděl co s tím, tak se to akorát rozvezlo jinam. Pokud tam zatím odchází jen tolstoj, tak je to ok. Ryba úplně k .........
Nechci tím zlehčovat celkový kalamitní stav vody.

MrKos - Profil | Čt 9.8.2018 14:55:50

kakr >> tady přece vůbec nejde o to, co konkrétně se vysazuje, ale poukazoval jsem spíše na to, že v pojetí MRS nikdo za nic neodpovídá. A způsobené škody pak zaplatí opět člen. Hovořme o tom podivném principu, který nikde jinde neuvidíme.
Dle mého názoru tamní hospodář ten revír už léta nevhodně zarybňuje, je to voda plná bílé ryby, do toho se tam dává dvojnásobek kapra (problém celého MRS), je tam kvantum tolstojů a sumců, a nikdo na to nereaguje. Jo, na stránkách hospodář vyvěsil, že se tam nemá sumec vracet vodě, aby se chránil kapr. To je vtipné.

MrKos - Profil | Čt 9.8.2018 14:37:15

kakr >> a to je právě ta chyba, protože to potom nemá žádný výchovný efekt.

Názorný příklad: Rybáři zaplatí povolenku, za ty peníze čekají kapra, candáta a štiku. Hospodář (jediný odborník) tam dá dvojnásobek kapra, dvě tuny tolstojů, candáta žádného a štiku jednu. Přijde teplo, všechno chcípne. Chudáci rybáři hospodáři napřed věřili, ale najednou nemají ani kapra, ani candáta a za JEJICH zbývající peníze se ještě zaplatí kafilerka. Hospodář další rok opět dosadí dvojnásobek kapra, dvě tuny tolstoje a kolečko se opakuje. Zajímavý postup a není moc podobných odvětví, kde by to takto fungovalo.

Kubalorenc - Profil | Čt 9.8.2018 14:04:50

Frant44 >> Nepřijde nikdo. tak jako když nám na jaře vychcípali trofejní kapři 70+ a tolstolobici, tak taky nikdo nepřišel. Ani ti srdcaři co pořád mleli dokola jak je to pro ně srdcová voda. Teď už je pro ně srdcová voda někde jinde.

kakr - Profil | Čt 9.8.2018 13:48:26

Zákazem rybolovu se zlepší (odstraní) kyslíkový deficit. Pozoruhodná myšlenka.

bady-87 - Profil | Čt 9.8.2018 11:07:41

Popik >> bohužel, když není kyslík, tak se všechny ryby stáhnou na hloubku. a pak je to jasné. asi bych to nedával za vinu kaprům, ale podle mě se tomu dalo předejít.... to je můj názor.

bady-87 - Profil | Čt 9.8.2018 9:25:42

Jiryyy >> byl to poněták. krásní sumci a pak plno tolstolobíku. naštěstí kapři zatím drží.

Rockwell - Profil | Čt 27.7.2017 20:24:47

No v Ponetovicich je to proflakla voda. Jsou tam pekny kusy a to ty "sportovce" z okoli laka. K mistum je sice zakaz vjezdu, ale na chvili se tam zajet da, slozit veci a odjet na parkoviště. Ale bohuzel mistni a znamy tam muzou vse. Nekdy me to tam pripada jako na dalnici a vsechno smeruje k rybářské chate. Nejlepší je sednout naproti pod les a je klid. Ted je na te chate parta uz asi 14 dni a je to masakr. Becky piva, grill a mega rev. Divim se, ze je jeste nikdo nevyrazil.... No, ale kdo by mel, kdyz tam je pulka mistni RS.

brajen - Profil | St 1.3.2017 20:05:42

Jurgen83 >> Super děkuji ušetřil si my benzin na jiný místa kdybych něco nalezl dám ti vědět.Byl jsem v neděli na 5 a už to vypadá nadějně

Jurgen83 - Profil | St 1.3.2017 20:00:02

brajen >> Ahoj nakoukl jsem do Ponětek ve čtvrtek a byly pod leden a voda tak o metr a pul níž než normálně takže zatím nechytatelný.

alfonz42 - Profil | Pá 15.7.2016 8:34:10

Fishky >> zapoměl jsi tu 250tku :-))

xDanielS - Profil | Čt 14.7.2016 21:41:53

petr79 >> 220 a 240cm

Rockwell - Profil | Út 28.6.2016 13:39:32

Byl jsem tam před třemi dny....na sluníčku asi 50stupňů....celá hladina mlaskala, jak kapři tak amuři, ale nic se nepodařilo...ani chleba, rohlík, plov.boilií, vůbec nic.