Dnešní rybařina a přestupky ?

Co si myslíte o dnešní rybařině? V čem se chovají rybáři nejhůře?Co by se mělo zlepšit?
Autor diskuse: milankocian - Profil , 21.12.2013 všeobecné - ostatní

Jaké jsou nejčastější přestupky?

A) bordel55%

B) nedodržená míra ryby2%

C) nadměrný hluk na rybách1%

D) příliš nevhodné chování k rybám6%

E) rozdělávání ohně0%

F) mají z rybařiny vyloženě "prdel"2%

G) masaři25%

H) pytláci2%

I) jiné6%

Od 21.12.2013 hlasovalo 296 čtenářů.

MrKos - Profil | Po 23.12.2013 12:43:14

Tichej >> masař je ten, který dodržuje aspoň jeden bod z masajského desatera... někteří těch bodů dodržují hned několik


1. Nedělám nic, co by mi BP (případne RŘ) neumožňovaly.

2. Když rybu nezmasím já, udělá to někdo jiný.

3. Pokud ryby berou, je potřeba jich vzít dostatek.

4. Fotkou zabité ryby ukazuji na skutečný stav rybařiny a tím vlastně plním osvětovou funkci.

5. Ryby pouštím, pokud nechytím nějakou pěknou na pekáč.

6. Na zásek dravce se musí po záběru počkat. Co kdyby mi spadla mírová ryba.

7. Ryby beru, protože povolenka se musí vyplatit a ani ten benzín není zadarmo.

8. Když nejdou kapř, tak aspoň vezmu bílou rybu pro slepice. Rybaření se musí vyplatit.

9. Těch pár dravců, co chytím za rok, určitě nikde chybět nebude.

10. Když se někomu nelíbí, kolik a jakých beru ryb, je to jasná známka, že mi závidí úspěch.

hraji - Profil | Út 24.12.2013 9:44:18

Mrknato >> když jsou ty vánoce Pavle, popřeji Ti aby jsi stejnou vůli a energii, kterou zde věnuješ zcela zbytečně a neúčinně MRS, potažmo naší místní organizaci, věnoval napravování věcí ve své organizaci v ČRS. To, že ty něco nejsi sto pochopit neznamená, že to neexistuje či dokonce nefunguje, to znamená pouze to, že máš rezervy v chápání.
Pro třísku v oku druhově nevidíš brvna v oku svém.
Šťastné a veselé.

aleš vavřina - Profil | Čt 26.12.2013 20:55:09

Opět se to tu zvrhlo do klasické MRK-třenice, slovíčkaří se a hledají důvody proč zrovna já mám pravdu. Nejčastějším přestupkem dle mého je neúcta k přírodě a rybě jak soupeři, tak i kořisti. Masaři jsou zde démonizováni a lynčováni, ale nikdo nestanovil kdo jím je. Pokud někdo bere ryby podměrečné, hájené nebo ve větším než povoleném množství není co řešit. Pokud ale někdo ryby bere v množství povoleném BP a dbá dalších ustanovení BP, pak je to slušný rybář a nelze se po něm vozit - zde lze jen upravit BP. Bohužel nepořádek u vody a povrchní přístup k podstatě rybařiny jako takové pramení, dle mého, především ze způsobu náboru nových členů cechu Petrova - heslo "když ho nevezmeme k nám, tak ho vezmou jinde a příspěvky jsou pryč" by mohlo být tesáno do kamene, stejně tak jako "bude mu líp u vody než u počítače" - obé omlouvá neskonalou neznalost nového adepta. Pokud nový zájemce o členství nebude brát istitut členství jako privilegium k výkonu činnosti rybolovu, pokud nebude v sobě mít úctu k přírodě a všem živým tvorům, tak se jen těžko bude plně ztotožňovat se všemi zvyklostmi jež s výkonem sportovního rybolovu souvisí. Rybář je lovec a lov je i o ponechání si potenciální kořisti, volba jak naložit s kořistí je odměnou za úspěch při lovu. A ponechání si úlovku ještě není projevem neúcty k úlovku. Projev úcty je slušné a citlivé zacházení, jakož i rychlé usmrcení s náležitým respektem při dalším nakládání.

kakr - Profil | So 21.12.2013 18:17:11

Úplně by stačilo co bylo v zákoně z roku 2004 a novelou bylo zrušeno.
Po prokázání přestupku a zaplacení pokuty - nevydání povolenky (bezvýjimečně) na 3 roky.
Centrální evidence trestanců existuje, tak by nebyl problém zabránit povolenkové turistice.

Donn79 - Profil | Ne 29.12.2013 21:23:13

Mrknato >> Ty toho občana z vesnice chápeš,no to snad nemyslíš vážně.30 let jsem bydlel na vesnici,ale v životě by mně nenapadlo vyhodit pytel z odpadem do příkopu.To bych s tím spíš zatopil

ondra.soucek - Profil | Pá 27.12.2013 15:51:17

Petan600 >> Ty jsi se ale ptal, proč tam je ta formulace o úklidu před započetím lovu. Z mého pohledu je to správné, protože RS přece nebude dokazovat, kdo bordel udělal.

Jinak já s tím problém nemám. Jednak v porovnání s tím, na kolika vodách a za kolik můžeme chytat, je rybaření doslova za hubičku. Poté je to koníček a ne ústavní právo, takže musím dodržovat pravidla, k jejichž dodržování jsem se dobrovolně zavázal. Chytat na smetišti by se mi stejně nelíbilo. Pokud nechceš uklízet po ostatních, můžeš chytat z uklizených fleků.

Jo a uklízet po prasácích je samozřejmě opruz, ale ten důvod, proč je tam taková formulace jsem doufám vysvětlil. Žádná pravidla nejsou dokonalá.

RST - Profil | Čt 26.12.2013 20:18:02

tonda1953 >> U řidičů je to jiná písnička, může se stát že přehlédneš značku, ale netvrď mi že jsi přehlédl - zapomněl zapsat rybu, nebo že sis nevšiml bordelu na místě kde sedíš dvě hodiny. Ne rybářské přestupky nejsou z 99% z přehlédnutí ale jsou úmyslné.........

nofish - Profil | Po 23.12.2013 19:10:09

MrKos >> Až do aleluja? Ok. Zeptám se jinak. Každoročně mám kolem 200 docházek cca (možná blíž k 250). Nebudu to teď počítat. Cca do dvaceti ryb. Když jsu na candoše, berou, tak klidně sbalím dva. Pak třeba zas nějakou dobu nic ať už z důvodu že nechci, neberou, berou malí, jakýkoli jiný důvod. Taky nemám u vody co dělat co :-D To samé udělám s línem, nebo pstruhem. Sežeru a pak na ně se*u. Když beru plotice, chytnu si jich 30 a pak na to prdím. Taky špatné že? Proto abych ty ryby mohl chytat udělám cokoli je a bude třeba a je v mých silách.
Lidi platí za to že můžou chytat. Z těch peněz se zaplatí ryby a "věci" okolo.
Víš, neber to osobně ( a nebo jo) ale tohle co tu furt píšeš je typicky české chování. "on má víc než já a to je už moc" (množství je nepodstatné). To samé to tvoje zdražování - "teď melu o zdražování, až nebudu mít peníze, budu nadávat že je to drahé".
Občas závidím lidem s takovým myšlením. S takovým že vidí jen jedním směrem a tam jen "jeden bod".
Netvrdím, že nachytat třeba dvacet kilo línů je normální. Na druhou stranu, stejně z té vody půjdou ven, pokud jich je tam dostatek a budou brát. Je to jako s houbama v lese, jako s jabkama okolo cest, jako se vším. Pokud ses s tím ještě nesmířil, odstěhuj se, tenhle národ jiný nebude.

Mrknato - Profil | So 21.12.2013 21:36:13

milankocian >> Hele, nevím kdo sem dal tu anketu, ale aby jsi byl v obraze, tak body A), C), E), F), G), I), nejsou přestupky na úseku rybářství. Body B) a D) jsou velmi sporné, aby za ně byly uznány. Myslím, že v tom plaveš, jako kapr 35cm na másle....)

Saimon - Profil | So 21.12.2013 17:39:11

bordel u vody....

rover - Profil | Ne 29.12.2013 21:01:40

Donn79 >> Je ! A veliký, ...jak se "stát", resp. organizace, chová k tobě, tak mu oplácíš. Co dál ještě nechápeš ?

tuzemak - Profil | Ne 29.12.2013 10:19:02

koukám,samé právník,pak se nedivím,že kdejaký zloděj chodí po venku,místo aby smrděl za katrem....

Mrknato - Profil | Ne 29.12.2013 10:09:42

hraji >> To máš pravdu, ale má to háček. RS je osobou úřední a ta se řídit zákony musí! Pokud ji MO instruuje jinými povinnostmi, jako dokumentovat prušení jiných interních předpisů, a RS na to kývne, pak v tomto konání již není osobou úřední a nedostává se jí tedy ani zákonné ochrany.

Tedy pokud RS zadrží rybáři povolenku za jiný důvod, než je uvedeno v zákoně, jedná se o krádež a každý občan se krádeži může bránit...... Je pak na obou stranách, jak to bude pokračovat a jistě se bude zkoumat, zda-li BP které uživatel stanovil a prohlásil za součást zákona, tomu odpovídají, protože soud je k tomu jedinou institucí, bohužel.

mrkef - Profil | Pá 27.12.2013 16:37:51

.. já to prostě po nich uklízím ... sice u toho nadávám ... ale
jelikož se nechci vracet do bordelu ... tak to prostě uklidím ... nedělá mi problém
odvést ten pytel autem ... když to jde ...
... ne kvůlivá tomu, že mi to řád nařizuje ... ale kvůli té přírodě ....
si říkám, že dělám dobrý skutek :o)))

Sven - Profil | Pá 27.12.2013 12:45:42

splávkař >> hele Kamile, v plavačce zřejmě plaveš slušně ale do tohohle se fakt nepouštěj. Tady plaveš zcela mimo :-)

Mrknato - Profil | Pá 27.12.2013 11:00:29

kakr >> Já jsem absolvovat též nějaké ty soudy v obchodních sporech a vyhrál, (pomocí advokátů), ale nikdy mi to náklady do sporu vložené, nevrátilo. Vím jaké prkotiny, vazby a společenská objednávka, rozhodují o úspěchu, či prohře. K tomu, abych se soudil, by mně muselo něco dožrat velice moc. Diskuse na MRKu to rozhodně nebudou.

splávkař - Profil | Čt 26.12.2013 22:13:58

nofish >> Ale na tom principu,že když někde chci lovit tak přijímám zodpovědnost za bordel co tam zanechali jiní nevidím nic špatného a naopak by takový bordel u vody paradoxně dokázal udělat z exponovaných a horkých míst jakési hájené úseky a aspoň by něčemu prospěl:-). Nevím o ničem,co by někomu ukládalo povinnost lovit a to dokonce na konkrétním místě.

kritik - Profil | Čt 26.12.2013 21:56:14

nofish >> Čau. Já ti tak maličko nerozumím..... Je místo plné bordelu? Chceš chytat? Ukliď, odnes, recykluj nebo pokračuj dál....
A nebo - udělej znova placku a prasce, co bordel dělají eliminuj....
Místo toho tady pitváš, co je právní pojem bordelu :-)) Vo ničem :-(

Bobertik - Profil | Čt 26.12.2013 21:21:26

nofish >> s pány kakr a hraji nemá cenu diskutovat. Oni mají svoji pravdu a nic než pravdu svoji neberou. Taky už jsem s nimi jednou diskutoval, všichni byli proti jen oni dva se navzájem podporovali a žádný argument nebrali. neříkám, že pořád melou nesmysly, ale někdy to tak je a drží se jich jak hovno košile. Podle pravidel legislativi je metodický pokyn vydaný oprávněným závazný, ale jen v případě, že není v rozporu s právními normami vyšší právní síly, takovým předpisům se říká vnitřní předpis.

nofish - Profil | Čt 26.12.2013 19:27:28

hraji >> řeknu ti jen jedno pane kolego. Ty chodíš kontrolovat (beru v úvahu jjiný svaz). Já nechodím, právě proto že celý ten systém fugování RS s tím jak je v tomto státě zaveden. včetně věcí co popíráš, se mi příčí a nesouhlasím s ním. Nemůžu dělat něco, čemu neveřím. A některé věci mají svazy dobře pod palcem, vím moc dobře proč.
To že kopeš okolo sebe a dál vysvětluješ jak jsou všichni blbí, místo rozumné diskuze, mě neudivuje. Je to klasika. Takže si nebudem kazit ty vánoce a ukončíme to.

nofish - Profil | Čt 26.12.2013 17:44:25

retrívr >> Ahoj. Moc to žereš :-) Velký kapr (klidně i 10kg) z dobré vody je kilikrát lepší než vysazený vykrmený, hnusný, mastný, dvoukilový "prcek" :-)

syrus - Profil | Čt 26.12.2013 14:46:15

Dawemaster >> Jo a největší IQtykve šponujou vlasce přes zapnutej pípák:)))

nofish - Profil | Po 23.12.2013 18:52:12

MrKos >> 5 línů v igelitce je úplně normální věc. 50 metráků kaprů v revírech místo třiceti a dvaceti metráků lína, je vizitka toho jak se krmí členové svazu kaprem... Jak zaseješ, tak sklidíš. Když zaseješ kapry, nemůžeš sklízet lína...

Občas tě fakt nechápu. Furt by jsi všechno zdražoval aby lidi na ryby nelezli a přitom tu jsou jiné problémy. Vůbec si neuvědomuješ, že ryby jsou ve vodě i díky tomu že je lidi chtějí chytat, že jsou pěníze většinou do jedné ryby, to je věc druhá.

kakr - Profil | Po 23.12.2013 9:27:32

Obrtlik >>
Od 201 kapra, do 200 je vše OK:-)))))

Obrtlik - Profil | Po 23.12.2013 9:25:27

Zdar,akorat nechapu proč je jedna z možnosti MASAŘINA? To že si rybař vezme ulovenou rybu je přestupek?Od kdy?

Mrknato - Profil | So 21.12.2013 22:03:13

syrus >> Kapř má zákonnou lovnou míru 35cm....... Pokud má být jiná, potřebuje vyjímku RO. Jelikož ji nemá, je bod B) u kapř, potočáka , kteří mají lovnou míru stanovenou vyhláškou 197/2004, víc než sporná......

Mrknato - Profil | Ne 29.12.2013 23:24:30

lipenak >> Mám tě za rozumného, proto nechápu, jak problém 10 milionů lidí může dle tebe vyřešit jeden člověk.

Jen takové nápady, sběrné dvory pro všechny, všude a zadarmo, jiná politika pro obaly výrobků, vyšší zálohy na vratné obaly a.j. ...... Pak je záruka, že se na tom budeme podílet (finančně) všichni stejným dílem a ne jen pár breptalů na MRKu, co furt uklízí a tahají domů pytle s odpadem.

Edit: co dělám pro změnu BP, nebo pořádku v přírodě, nemám potřebu tady anoncovat. Dělám co je možné a co zvládám. Na pytle to jako jiní neměřím.

tony.bobo - Profil | Ne 29.12.2013 21:44:40

A,B,D- je největší nedostatek v rybařině který bych trestal doživotním zákazem lovu ryb. G- kde začíná být rybář masařem a co to vlastně masař je pokud je rybáři umožněno odnést denně 7kg ryb. H- pytláci,pytlák je to nejmenší zlo oproti rybáři pytlákovi. E- sice to sám nedělám ale nevidím důvod proč by si rybář nemohl rozdělat malý ohýnek pokud tedy neláme větve okolních stromů a ohniště si uklidí.Jakej je rozdíl mezi rybářem který je za to peskován a člověkem který jde jen stanovat. C,F- k tomu nemám co dodat jsou to banality. I- ?

retrívr - Profil | Ne 29.12.2013 21:22:50

Mrknato >> Pájo, to je někde jinde.Vesnice ve velké míře třídí, myslím, že nemají potřebu ho házet do příkopu. Mám jinou teorii, Pražák jedouci z chalupy je největší nebezpečí. Myslím, že o tom vím tolik, že mi to nikdo není schopen vymluvit.V v těch městech toho moc o životě nevíte.Nic víc, nic míň.

rover - Profil | Ne 29.12.2013 21:12:59

Donn79 >> Tito lidé, kteří to dělají, činí tak dle své vlastní vůle. Ty, dle své vlastní vůle, můžeš jejich konání částečně napravit, např. upozorněním, či při nedostatku odvahy sběrem inkriminovaného. Nemůžeš ale, ovlivnit dlouhodobě zažitý zvyk, vyplývající z mentality národa. Co dál nechápeš ?

Donn79 - Profil | Ne 29.12.2013 21:06:12

rover >> Nechápu to,jen tak sedím na rybách a zdělám plechovku od kukuřice,nebo pytel od boilie a jen tak ho hodí někdo na zem.TOTO NÉCHÁPU!!

nofish - Profil | Ne 29.12.2013 20:54:20

Mrknato >> Špatně to asi je. Teda za současného stavu jo. Já už reagovat radši nebudu, protože je to tu fakt komedie. Hlavně když se někteří snaží pořád tvdit jak je RS nezávislá a přitom aby ti tu placku dali tak tě musí navrhnout uživatel- tedy svaz :-)))
Beru jak je to v praxi, ne že teoreticky by to šlo i jinak.

Bobertik - Profil | Ne 29.12.2013 20:46:53

hraji >> neumíš číst nebo nechápeš text?

rover - Profil | Ne 29.12.2013 20:36:02

retrívr >> Přesně tak. A když jsme zrovna u té RS, tak ta nikdy nic nevyřešila, a nikdy nic nevyřeší, ...jde o pouhý kontrolní, nevýkoný "orgán", působící kladně pouze na člověka "rozumného" ! A jak správně píšeš, každý si vlivem předchozích, resp. nabytých zkušeností, o tom myslí "to" své.

retrívr - Profil | Ne 29.12.2013 20:29:08

hraji >> To s ptáš Ty mne.Ty o tom bordelu víš daleko víc než já.Ten patří tam, ten ví to . Je to kašpařina, jako v celém státě.Divím se, že Ty se tu k tomu vůbec vyjadřuješ.Přece musíš vědět, že tu zcela osobní názory hrají velkou úlohu. A víš co , vůbec asi vlastně nevíš, že téměř všichni z RS vůbec neví kdo je řídí a kam patří. Nikdy jsem s RS neměl prpblém. Jen jednou s debilem, který po tom co mě seřval po sobě nechal tak nepřípustný bordel. Víš, kdybych ho chyt, tak mu tu hubu i ve svém věku rozbiju. No , to jen tak, co vidím . TVé náležitosti jsou pro mne směšné.

retrívr - Profil | Ne 29.12.2013 20:13:01

hraji >> A přijde Ti to normální. Bordel bude vždy působit bordel. Taky mi přijde, že ten bordel se násobí.Mysli si o tom co chceš.

Bobertik - Profil | Ne 29.12.2013 10:14:47

hraji >> další právník amatér, co si vykládá jak se chce a po svém. :-)))

Mrknato - Profil | So 28.12.2013 23:55:39

Bobertik >> Na jednu stranu se o RS nikdo nezajímá, nikdo neškolí a ani nikdo neplatí. To, že někdo vydá nějaká "skripta", tak v tom bych problém neviděl. Problém začne, pokud s tím bude RS argumentovat při zadržení povolenky, na pověřené obci, či u soudu a bude mimo zákon. Pak ale v tom zůstává sama, jako ten "pověstný kůl v plotu"......

Bundik_ova - Profil | So 28.12.2013 22:31:55

nofish >> Noufiši, máš pravdu, mluvíš mi ze srdce. Včera jsem se byl projít okolo řeky. Snažil jsem se chytit nějaké tlouště, takže jsem šoulal. Bohužel co cca 50m byl nějaký "camp" bezdíků případně jiných "romantických duší", co si jdou k řece udělat oheň a neřeší co tam po nich zůstane. Abych dodržel literu předpisů, měl bych své místo kde se chystám lovit nejprve "uklidit" - tj. reálně odvést tatru bordelu. A to vše jen proto, že si pár minut povodím splávek. Naprostá békovina. Argument ať jdu chytat jinde je nesmysl, protože kromě těch pár tábořišť je tam kus krásné řeky, kde nikdo krom těch bezdíků a rybářů nechodí. (Ty tábořiště jsou teď v zimě opuštěná, ale bordel tam je stále.) Jak mám postupovat?

Jinak - pokud bobkařím feederem - mám v batohu pytle do koše a nemám problém v rozumné míře uklidit. Ale tohle mi připadá fakt uhozené, tohle je jiná liga.

LudvaBrno - Profil | Pá 27.12.2013 19:01:58

"Dnešní rybařina..." je zavádějící titulek! Stačí si přečíst např. 100 let staré Osudy dobrého vojáka Švejka a je vcelku jasné, že naši společnost trápí stále stejné neduhy. Cyklicky vše se opakuje a je až k nevíře, "jaká hovada rodí se pod sluncem", jak praví Jar. Hašek.

Pepison - Profil | Pá 27.12.2013 18:48:59

Sven >> ano s timto souhlasim.... Ale stejne preventivne nechytam na takovych mistech..nestoji mi za to dohadovat se s nejakym panackem

nofish - Profil | Pá 27.12.2013 17:11:58

kakr >> No tak to už jsme dva. Dva co necháem, že se dá donést bordel k vodě a zlomek těch obalů zpět už ne.
Hele já už se ptám preventivně. Protože jsem letos zažil i kontrolu "profi" a byla to prča. Na kolegu už zkoušeli zadržení povoleky za naprostou prkotinu, protože si chtěli "cosi" dokázat. Když přijde takový blb, tak se pak kvůli němu nedostaneš nějakou dobu a ryby?... to není dobré.
Za mě, klidně ať chodí z životního prostředím i s policií. Jsem pro. Ale ať to dělá alespoň někdo kdo má "papír na to ay posoudil co je bordel".

kakr - Profil | Pá 27.12.2013 17:01:26

nofish >>
Máš pravdu ve všech bodech. Co umí rybáři dobře znám. Nejvíc, mi vadí, že dokáží k vodě donést plné flašky pití, jídlo v igeliťácích a zpátky už nedokáží odnést jen 1/10 toho co přinesli.
Možná Tě malinko uklidním, ještě jsem se nesetkal se zadrženou povolenkou za nepořádek u vody.
A pamatuji dost.

Poslední věta Tvého příspěvku patří 2x podtrhnout.

nofish - Profil | Pá 27.12.2013 16:51:38

kakr >> Zeptám se tě ještě jinak. Reálná situace. Jedu na ryby. Hodím bágl na záda a jdu 15 minut na flek (je tam zákaz, jdu pěšky). Dojdu tam a tam tři pytle bordelu. A co ted? Pytle mám, posbírám to. Nebo je to v pytlích, ale nemá to tam co dělat. To byl třeba můj včerejší "počátek dotazu". Mám uklidit flek, než začnu lovit. Takže to odesu dál, do lesa? Nebo do auta a jedu na skládku, kde to ještě zaplatím? Nebo to odvezu domů a nacpu si to do popelnice a svůj bordel doma hodím sousedovi přes plot?
A mluvím o reálných případech. Aź se vrátí kolega, můžem ti naházet fotky co dokážou "takyrybáři" za pár dní. Klidně půjdu každý měsíc jednou sbírat bordel. Ale ne že půjdu an ryby a "příjdu o papíry" kvůli tomu že se někdo blbě vyspí.

Uzávám, že největší problém je, že se lidi chovají jak blbci a to tady fakt nevyřešíme.

edit: Díky. Máte to holt zas alespoň trošku domyšlenější. 3m je nic. Co je bordel je asi taky relativní pojem, ale alespoň je vidět že se nad tím někdo zamyslel.

PB - Profil | Pá 27.12.2013 16:50:43

No kdo má uklízet po rybářích. Ideálně vzato nikdo, protože po rybářích žádný binec zůstat nesmí. V praxi, dle řádu ten kdo na to místo přijde a chce chytat, je jedno jakou metodou, tedy i vláčař. Nechce-li místo uklízet, nemůže tam začít chytat. Tak je to dané, nemusíme s tím souhlasit, ale to je asi tak všechno co proti tomu můžeme dělat. Spousty bordelu zůstane na břehu po povodni, další tam navezou nepřizpůsobiví, chytat tam ale chtějí jen rybáři a ti se musí řídit danými pravidly. MO řeší brigádně úklid např. Velká Pinka (bývalo to i třikrát do roka), jenže tam je přísun odpadků ze strany rybářů tak extrémní, že organizace rezignovala. Uklízí tedy sami lovící, někteří i z řad členů MRK.

nofish - Profil | Pá 27.12.2013 16:35:51

kakr >> No tak myslím si, že jako rozumný člověk víš co ti řeknu. Je jasné, že si má každý svůj bordel uklízet sám. Po rybářích, samozřejmě rybáři, když už. Ale tady už začínají ta ale... Můžem pak řešit jestli je to teda po rybářích, nebo po stanařích bez povolenek (i to se trošku rozmáhá, kemp se holt musí platit, přehrada zatím ne). Mám uklidit lovné místo. Nespecifikovanou plochu. Od bordelu. Nikde není psáno "od odpadků po rybářích".
Mě to právo právě zajímá. Protože když mi někdo něco nařizuje (nesmyslně, nebo spíš nedomyšleně), chci vědět na co to "napasoval".

edit: Jinak mi totiž do BP můžou dát za chvilku i jiné věci, které zase nepochopím

kakr - Profil | Pá 27.12.2013 16:28:42

nofish >>
Teď mně nezajímá právo. Znovu se ptám, kdo má binec po rybářích uklízet, myslím po rybářích, ne staré pneu, matrace a gauče.
Povodí?? obce?? rybáři formou pracovní povinnosti (brigády)?? nebo kdo??

ondra.soucek - Profil | Pá 27.12.2013 15:27:40

Petan600 >> Třeba aby se nikdo nemohl vymlouvat, že "ten bordel už tady byl".

dada11 - Profil | Pá 27.12.2013 14:29:46

venca1 >> 6 hodin sbírej a pak můžeš hodinku chytat v klidu :-). Myslím že tě chápu, na mém oblíbeným revíru to vypadá podobně, hlavně v létě když je hodně koupáčů. To se tam válejí i použitý vložky a to je radost sbírat.

hraji - Profil | Pá 27.12.2013 14:12:33

venca1 >> tebe něco láká na takovém místě lovit ryby? Takovým místům se vyhýbám bez ohledu na zákon a BP.

Vrtík - Profil | Pá 27.12.2013 13:11:16

venca1 >> asi z toho ze nectes bibli ted si to tady procitam a je to tu slusnej materiál ani se nedivim ze je u vody takovej bordel

splávkař - Profil | Pá 27.12.2013 12:53:43

Sven >> Já bych porybnýho který se zasloužil o uklizení každého kousku bordelu plácal po zádech. Znám takový,taky jsem před mnoha lety uklízel i hodně za hranicí lovného místa a přesto bych se za takové chování vždy postavil a člověku který by mu za to bral placku bych plivnul k nohám,minimálně. Pomáhat mu v tom PČR tak ho pochválím místo toho abych naň štval GIBS.

splávkař - Profil | Pá 27.12.2013 12:35:17

Sven >> A když RS za kterou je krom placky i lidská osobnost promluví rybáři do duše a ten zcela dobrovolně uklidí 2ha písák tak je podle tebe něco špatně-koho bys za to dal zavřít,popravit?? Kdo z nich ti svým chováním nějak ublížil,poškodil zájmy,práva třetí osoby?

Sven - Profil | Pá 27.12.2013 12:26:04

Pepison >> přece nejde o to, jestli se dostanu nebo nedostanu do nějakých potíží.. Gró debaty leží přece zcela jinde...
I já jsem pro čistou vodu a čisté břehy.....osobně jsem i řadu let, pěkných pár metráků odpadků po jiných, společně s dětmi z kroužku posbíral a ve svém autě ten bordel v pytlích odvozil....

BP RŘ sice ukládají lovícímu povinnost, udržovat čistotu v místě lovu:
VI. Chování při lovu
Po příchodu k místu lovu prohlédne osoba provádějící lov místo, z něhož hodlá lovit. Pokud je znečištěno odpadky, před zahájením lovu ryb je uklidí. Osoba provádějící lov je povinna udržovat na místě pořádek a po skončení lovu případné odpadky po sobě uklidit. Je zakázáno ponechávat odpadky na břehu nebo je odhazovat do vody. Za hrubé porušení tohoto ustanovení je považováno, pokud by osoba provádějící lov ryb takto zacházela se skleněným odpadem.


Ovšem zákon 99/2004 Sb. vymezuje v § 16, zcela jasně kompetence RS:
Oprávnění rybářské stráže
Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna
a) kontrolovat
1. osoby lovící ryby nebo vodní organizmy, zda jsou k tomuto lovu oprávněné a zda provádí lov řádně
a způsobem, který umožňuje tento zákon,
2. osobám lovícím ryby nebo vodní organizmy rybářské nářadí, obsah rybářské loďky, nádrže nebo
jiného zařízení užitého k uchování ryb a rybářské úlovky, z hlediska dodržení rybářského práva,
3. osoby lovící ryby pomocí elektrického proudu, zda vlastní povolení příslušného rybářského orgánu
k tomuto způsobu lovu, jakož i zda vlastní potřebné osvědčení prokazující jejich způsobilost k práci s
elektrickým zařízením při lovu ryb a osvědčení dokladující bezpečnou použitelnost elektrického
zařízení k lovu ryb,
4. užívání jezů, stavidel, zdymadel, výpustí a jiných zařízení z hlediska dodržování právních předpisů
a opatření na ochranu výkonu rybářského práva,
5. způsob a rozsah užívání vod a jejich kvalitu;
b) požadovat
1. od osoby lovící ryby nebo vodní organizmy prokázání její totožnosti, předložení platného
rybářského lístku a platné povolenky k lovu,
2. od osoby důvodně podezřelé ze spáchání přestupku nebo trestného činu v bezprostřední blízkosti
rybářského revíru předložení rybářského lístku, popřípadě povolenky k lovu nebo jiného dokladu
opravňujícího osobu k lovu anebo dokladu o nabytí ryby nebo vodního organizmu,
3. součinnost, popřípadě pomoc orgánů Policie České republiky, popřípadě obecní policie, nemůže-li
zajistit vlastními silami a prostředky výkon funkce rybářské stráže;
c) zadržet
1. povolenku k lovu osobě, která se dopustila porušení povinnosti stanovené tímto zákonem, a tuto
doručit nejpozději do 5 pracovních dnů tomu, kdo povolenku vydal,
2. úlovek, rybářské nářadí nebo nástroj osobě, která tím spáchala přestupek nebo trestný čin, nebo z
jehož spáchání je důvodně podezřelá;
d) vstupovat na pozemky, stavby, jezy, rybí přechody a jiná zařízení v souvislosti s výkonem funkce
rybářské stráže, a to v rozsahu nezbytně nutném, a užívat k tomu v nezbytné míře existující přístupové
cesty;
e) ukládat a vybírat pokutu v blokovém řízení za spáchání přestupku podle tohoto zákona a podle
zákona o přestupcích

Pokud jsi dočetl až sem, jistě si zákonitě dospěl k závěru, že není v pravomoci RS toto řešit, podobně jako stanování, rozdělávání ohňů atd.

A to je to, oč tu běží......

MrCement - Profil | Pá 27.12.2013 10:38:29

kakr >> Karle, ale stát ...... to jsme my všichni. Ty si porazil nás všechny a trošičku i sebe. Stát totiž prohra nebolí - stát necítí bolest.

kakr - Profil | Pá 27.12.2013 9:32:05

Mrknato >>
Pošli 1(slovy jeden) judikát, kde je rozhodnuto soudem, že BP jsou v rozporu se zákonem.
Pokud tak neučiníš je veškerá diskuze jen mlácení prázdné slámy..........

Pepison - Profil | Pá 27.12.2013 9:13:19

Sven >> Uz sem to tu psal ..... Tak dobre cti .... pokud se nechces dostat do jakychkoliv potizi - proste na danem miste chytat nebudes . A aktivne nahlasis misto jako cernou skladku treba na MO Mu Ou .... a ne tu dokola resit vec ktera je o ktere se vi a dost lidi stale hleda cestu jak s touto situaci vyjebat..... Mala snaha je mnohem vice nez remcani na MRKu- a nemusi to byt hned tahani pytlu s odpadem do kentejneru ci zberna mista....

Sven - Profil | Čt 26.12.2013 23:09:01

splávkař >>
Na mě kouzla neplatí, spláchnul bych ho i s jeho kouzlem.....

Mrknato - Profil | Čt 26.12.2013 23:03:59

splávkař >> Nemyslel jsem, že jsi až takový ignoant a blb.....ale zdání může klamati. Žádná zákonná RS nemá takové pravomoce, jaké nastiňuješ. Pak se může jednati o zneužití pravomoce osoby úřední. Napiš prosím kdo, kdy a kde se tak choval a koho k tomu zneužil. Jinak jsi hňup.

Mrknato - Profil | Čt 26.12.2013 22:41:32

splávkař >> Prosím tě, kde je v zákoně a vyhlášce uvedeno, že rybář přijímá odpovědnost za binec někoho jiného!!! Tebe už též jeblo?

Ze všeho vyplývá, že zmrdství se stává nejvyšším principem rybařiny. Jinak to neumím rozklíčovati....

syrus - Profil | Čt 26.12.2013 21:55:53

nofish >> Nejhorší je že ti koupáči,houbaři,cyklisti a myslivci dělají bordel taky.Je to v lidech a je jedno jestli je to koupáč nebo rybář.

syrus - Profil | Čt 26.12.2013 21:51:47

tonda1953 >> Proč? Tobě připadá normální co vidíš na těch fotkách? Mě teda ne.Já si takhle teda rybolov nepředstavuju.Tam to vypadá jak na oslavě na zahradě a ne jak u vody.

nofish - Profil | Čt 26.12.2013 21:07:57

Pepison >> Nevím co v tom hledáš, ale není to sranda. Když vynechám to, že podle mě RS nemůže posoudit co je bordel a co ne (když vynechám extrémy) tak by mě zajímalo, jak to je vymyšlené. A proto se ptám člověka co funkci RS vykonává.

RST - Profil | Čt 26.12.2013 19:59:49

Šlapeto >> Souhlasím, bodový systém s jedním bodem. Uděláš přestupek =máš bod = KONČÍŠ = na pořád. Jakákoliv tolerance vede jen rozvoji vychcanosti a podvádění.

Gandy - Profil | Čt 26.12.2013 19:55:15

Téma zní: Dnešní rybařina a přestupky ?

Anketa: Jaké jsou nejčastější přestupky?

Odpověď "G" masaři - mohu se dozvědět, o jaký přestupek se jedná? Má to znamenat odnesení většího množství ryb, než umožňuje RŘ? Pokud ano, proč to tak není popsáno?

Proč tam není "J" kaprařina? To je často souhrn několika přestupků od sakování, nedodržování času pro lov, rozdělávání ohně, až po bordel u vody. ;-)

nofish - Profil | Čt 26.12.2013 19:04:39

hraji >> Myslím, že toto sis mohl kolego odpustit. Sice uznávám že dle legislativy máš pravdu, ale "Metodický pokyn pro rybářské stráže MRS, o.s." něco vypovídá. Je to tedy mětodický pokyn, pravděpodobně určený pro členy MRS, kteří při tom vykonávají i funci rybáské stráže. Vyznívá to z toho textu.
A teď ti řeknu jedno. Známý od dopravky mi k bouračkám řekl "Mám metodické pokyny vydané ministerstvem (nebo kým to říkal). Nehledej v řešení situací logiku. Mám metodické pokyny a těmi se řídím, abych kryl sám sebe a věci řešil ke spokojenosti nadřízených" A to dle vyprávění dělá i v případech kdy jsou ta řešení sporná, "divná".
Není velice pravděpodobné, že RS by se pak těmito metodickými pokyny měla řídit taky? Není to pro ně závazné ze zákona, ale předpokládá se, že když takový papír dostane, bude to dělat jak je psáno.

Hele nic proti tobě, ale pro mě jsi teď třeba kašpar i ty. Vždycky někam vlítneš, někomu vysvětlíš že je úplně blbý, umí prd a zas zmizíš.
Ano, zastávám se kolegy, protože alespoň ukázal jak by se teda měly přestupky řešit (i když jen metodický pokyn) aby to bylo trošku na úrovni a jednotné.

Tohel je fakt komedie. Každý má pravdu a přitom tu 100%-ní nemá nikdo.

edit: MImochodem, ta teorie s tím, že RS němusí být člen svazu je fajn. Ale na to myslí jen zákon. Praxe je trošku jiná...

hraji - Profil | Út 24.12.2013 11:09:11

Mrknato >> v tom se bohužel neshodneme. Protože ty už dávno nevedeš diskuzi.

Mrknato - Profil | Po 23.12.2013 23:44:16

MrKos >> Na tom Vašem MOMRSU3 je pikantních dost věcí.
1) 750 tisíc na cca 30ha revíru. To říkají čilimnící monrsu3. Může to být pravda, nebo ne.
2) O "habánových" autech jsem slyšel mnohé. A) Hummer. B) Audi C) Jeep od Korna, D) Jeep ze salůnu. Může to být pravda, nebo ne.
3) 70000 členi řídí 4 lidi z "půdy" Soběšické.
4) Hospodaří MO, prostřednictvím svazku 100MO u kulatého stolu, nebo ti 4 lidi.....

No, mohl bych pokračovat, ale establišment MOMRSu si dělá buď legraci, porušuje zákon, nebo dělá něco jiného? Nevím o žádném establišmentu, který funguje tím, že si dělá pr*el. Nejen z členi, ale ze všech.....

nofish - Profil | Po 23.12.2013 20:54:57

MrKos >> Člověče, kdysi jsem hodně jezdíval po nocích a v radiožurnálu byl jeden psycholog a mluvil o rozboru chování našeho národa. S troškou štěstí se té změny myšlení prý se štěstím dočkáme. Tipoval minimálně 30 let než k tomu dojde :-)
POdívej se na to z jiné stránky. Zaplatíš si povolení k lovu. Lovu v rámci pravidel. Ryby nejsou ničí, nezaplatil sis žádných 7kg. Jen možost těch 7kg chytit. 7kg je vůbec na mrku věčně omílané téma. Když nechceš aby lidi tahali 7kg línů, tak by snad šlo udělat do BP oje*ávku že lína třeba x ks za určitou dobu. Ne? Zase 7kg... když jde někdo na ryby dvakrát do měsíce, ať si chytí toho kapra a tři cejny, proč ne.
Bohužel znám voly co vyloženě chytají malé candáty po vysazení. A to samí pak brečí že tam nejsou velcí. Ale o to mi nešlo. Jen ukázat, co je větší zlo. Souhlasím s tou hloupostí. Ale na to nepotřebuješ zdražovat povolenky, aby ses takových lidí zbavil. Ti co tahají domů ryby ve velkém budou jedni z mála co ty prachy dají i tak.

MrKos - Profil | Po 23.12.2013 20:43:54

nofish >> no tak ono samosebou také vídám podobné kolegy 3 minuty po záběru čekat se zásekem a to proto, aby candát náhodou neupadnul, ale pořád to nejsou pouštěči, kteří by zažrané mírové candáty pouštěli ... jsou to svazomasaji se vším všudy a opět se dostáváme k tomu, že největší škody ve vodě napáchají právě tito rybáři už tím, jak jsou nenasytní a troufnu si říct i hloupí
já naprosto chápu tvůj postoj a nechat ve vodě 20 mírových zažraných candátů k ničemu nevede , jenomže to je na našich vodách utopie ... těch zažraných candátů tam plovou stovky, ale mírový ani jeden

u toho placení bych se pozastavil - co si tou tisícovkou na rok zaplatili? neomezený lov 365 docházek a 7kg denně? ano, v podstatě ano... a dokud se na to budou takto dívat, tak nemají u vody co dělat

ofšem toho, že lidé začnou myslet do budoucna, se my dva nedočkáme, na to vezmi jed

T.L.Y. - Profil | Po 23.12.2013 20:05:24

Dnešní rybařina nám už hezkou chvíli zaspává dobu.
Co by se mělo zlepšit? - je tu na Mrku spousta diskuzí, které na to dávají možné odpovědi.
ČRS a MRS vydal v roce 2009 Socioekonomickou studii sportovního rybolovu v ČR(vypracovala
Mendelova zeměděl. a lesnická univ. v Brně). Bohužel s distribucí to skončilo asi na výborech MO,
nejspíše bez zpětné vazby. Pokud ovšem členové, kteří chtějí něco opravdu změnit,nedojdou na
volební VČS MO, nepřipraví návrhy na změny a nebudou v nadpoloviční většině, tak opravdu moc změn nečekejme. Pokud to bude obráceně, a ve více MO, tak věřÍm tomu, že ČRS i MRS to začne
registrovat a změny dělat. Mám dlouhodobě pocit, že nadpoloviční názorová většina členstva je jako
hlas boží a ostatní názory nejsou nějak brány v potaz. Potom je asi jediné řešení, aby ta nadpol. část byla trochu jiná.

Mrknato - Profil | Po 23.12.2013 20:01:20

MrKos >> Já bych to nechal na MOMRS3, ta i z těch hříbků vymačká maximum pro rozpočet MO....... kde všici makaj, div se nepřetrhnou..... možná zapisujou i šneky a tlak v žaludku.....

kakr - Profil | Po 23.12.2013 19:44:42

Mrknato >>
Stále kvoká,stále kvoká:-))
Rybářům jsou Tvé "právní názory"hluboce u zadele. Chtějí lovit a jestli ryby koupí Petr nebo Pavel je jim šumák.

kakr - Profil | Po 23.12.2013 18:55:00

Mrknato >>
Kdopak čilimníkům na ÚS peníze přihraje, když je v MO nevyberou ??
ÚS bez MO zajdou velmi rychle na úbytě:-))

Worrn - Profil | Po 23.12.2013 13:23:06

Zase jedna anketka kaprofila, který ho potřebuje líbat a mazlit se. Chybí ti tam přestupky kapromilů...chytání přesčas, přebývající prut, bójky, stavění stanů a kempů kde není třeba.

Tichej - Profil | Po 23.12.2013 13:22:44

kakr >> co je na tom k nepochopení? udělat profistráž bez pravomocí? každej jeden její člen je pak jen atrapou . takováhle bejt nemusí. frantíci, ti maj profi stráž !!
uniforma , zbraň a jasně dané pravomoci, to je to co budí respekt, jinak je to jen švejkovina :-(

Woohooo - Profil | Po 23.12.2013 12:56:35

Tichej >> Spatne si me pochopil :))) naopak ja stari respektuju a mam uctu to sem vzal holt .... nebyla v tom zadna iroine ... Suhlasim vlastne s tebou akorát proste bych to zdrazil ... hele me stoji rocne povolenka 2500 za strewdocesky kraj :) tak sakra když jedna navsteva kina kera trva 2 hodiny stoji 180 kc :), když kupon na MHD me stoji na 4 pasma na mesic 1050 kc :) není asi v poradku ze muzu kadzy den jit k vode po cely rok a chytat ryby :))) se na me nezlob ... ze me to bdue stvat ano bude :))) ale chápu ze to bude mit smysl ... chytani od rana do vecera ... taky me to bdue stvat :) jasne ze jo ale pokud to něco prinese ... sem ochoten to obetovat

Woohooo - Profil | Po 23.12.2013 12:38:53

Tichej >> :))) kolego se vsi uctou k tvému veku ... chápu ze sou mezi rybari lidi co pamatuji casy kdy to stalo daleko méně ... a celkove jiné to bylo ... ale proste svet taky nestoji na miste a taky necouva ... nase rybařina bude taky muset jit kupředu ... revíry upadaj ... zarybneni saptne stezuje si vlastne téměř každý ... P revíry podle deabt nevyjimaje ... a jesli si někdo mysli ze za vsim je par masarek nebo kormoran tak se plete ... bez penez to nejde proste ... pokud to nasim revirum prospeje a bude to znat na rybi populaci, cistote podel brehu tak ja to zkousnu ze budu chytat méně za vice penez .... ano bdue me to srat ... ale radsi budu nasrenej ze se něco dava do poradku a jen me to stve ,,, nez aby me sralo jak se moje oblibene revíry menej ve skladku s malo rybama ...

Woohooo - Profil | Po 23.12.2013 12:26:54

V celem state se rozkradaji peníze a CRS nebude jiste výjimkou ... chtelo by to vse udelat jinak v CRS ... inspiroval bych se nekde v zahranici kde to funguje ... nejsem tak velky stat aby to neslo ... az se udela poradek ve svazu zacal bych to vse pekne zdrazovat a za ty poenize něco delat ... zdrazeni by se netykalo duchodcu, deti do 18 let a zen ...

Tichej - Profil | Po 23.12.2013 12:22:06

syrus >> no až na toto :..je třeba rybář kterej mění kapry ve vezírku,bere kapry co mají sotva míru,..............Nepoužívá podložku pod ryby....chová se k nemírovým rybám jako prase... Obvykle bývá nervozní když ryby neberou............. můžu souhlasit

jakej je rozdíl, když někdo sakuje rybu pro focení, nebo ji někdo mění za větší?
co máš na mysli tím sotva míru? třeba kapr39?štika49? pak jsou obě podměrečný a není co řešit!
co s tím má co dělat podložka?až bude povinná tak ji bude mít každej
věř, že jsem zažil mnoho rybářů, co rybu neberou a k malejm rybám se chovaj hůř než ty prasata

a k té nervozitě: to já jsem nervozní jak prvnička, když neberou :-)) neb vím, že něco dělám špatně :-))

syrus - Profil | Po 23.12.2013 12:06:27

Tichej >> tak třeba- Masařka(masaj atd) je třeba rybář kterej mění kapry ve vezírku,bere kapry co mají sotva míru,bere nezákonné množství(igelitka s kaprem schovaná opodál),zapíše jednoho a po ulovení druhého rychle maže od vody aby se později mohl vrátit nebo se přesune jinam,chová se k nemírovým rybám jako prase.Nepoužívá podložku pod ryby.Po ulovení velké ryby se s ní fotí většinou až doma v kuchyni nebo na dvorku.Obvykle bývá nervozní když ryby neberou,protože nemůže chytnout a všechno je přece drahý-benzín,povolenka atd..Jsou to většinou nejvíce nadavájící individua na to,že se málo vysazuje a že ve vodě nic není.
Je toho spousta,ale víc mě momentálně nenapadá.

Mrknato - Profil | So 21.12.2013 22:14:27

FRANK71 >> Mně je míra kapř též, tamtež, ale pokud se zde bavíme o přestupcích, má to jiný nádech a podtón...... Jestliže BP mohou měnit lovné míry, hájení ryb, rybolovné způsoby, proč by proboha nemohly měnit doby lovu, denní úlovky, počty udic, použití vrší a povolení lovu lukem, harpunou? Proč být furt při zdi? Svaz a MZe to pokreje.......

Mrknato - Profil | So 21.12.2013 19:01:25

kakr >> To si tak někdo jen vykládá... To nikde není zákonem 99/2004 stanoveno. BP jsou "Bludným Holanďanem" v divokých vodách práva. Stejně tak si někdo může myslet, že neloví, pokud si nějakou rybu nepřisvojí.......

Mrknato - Profil | So 21.12.2013 18:46:40

kakr >> Protože neplatí ty 3 roky a rybáři se necítí pevní v kramflecích, nebo to jsou skuteční "delikventi" a přiznaji se, nebo se neodvolají. To je rozdíl. To je ta "jedle".

O tom, zda-li stanovené BP jsou skutečně BP dle zákona nerozhoduje RS, pověřená obec a ani kárná komis svazu. Na to zřejmě zapomínáš. Kapr 36cm v tornistře rybáře, bez vyjímky RO na příslušném revíru je právě ten neuralgický bod, který zatím žádný soud neřešil. Nebo ty máš nějaký judikát?

Mrknato - Profil | So 21.12.2013 18:21:34

kakr >> Vono by bylo dost sporný, co přestupkem je a co ne, k takovému trestu (3 roky). Takové míry kapra 40cm, respektování bianko cedulí vyplněných nýmandy v MO, a.j. věci v BP, které BP být nemohou, ale rozhoduje o nich pouze soud. Tedy spory, které by svaz prohrával......

nofish - Profil | So 21.12.2013 18:06:30

milankocian - >> Rybařina je ve stavu odpovídajícím stavu naší společnosti. Nic více, nic méně. Ať se každý rozhlédne okolo sebe. Asi tak...

Mrknato - Profil | So 21.12.2013 17:57:38

unudle >> Mnozí si slibují, že se bude o jejich otázkách hovořit... A když se o nich bude hovořit 100x, stane se to pravdou a MRK to bude muset vzít v potaz.

unudle - Profil | So 21.12.2013 17:54:22

milankocian - >> A co si od té otázky slibuješ? Že se něco vyřeší, zlepší, nebo se změní myšlení lidí? Zkrátka další otázka o ničem, kde bude jen plno blábolů a vše stejně zůstane tak jak je.