Je to dobré složení.

Dobrý den chtěl bych udělat boilies s těchto přísad ale nevím jestli je to to pravé ořechové.
Gluten nebo albumin (co seženu)
ptačí zob
med
melasa
pivovarské kvasnice
vejce
krupice
a jahodová tekutá potrava.
Extra požadavek je aby se to boilies rychleji rozpouštělo protože je určeno pro krátké vycházky děkuji za odpovědi.
Autor diskuse: weobler - Profil , 13.2.2013 kaprařina - nástrahy, návnady

Michal Kučera - Profil | St 13.2.2013 21:02:02

weobler - >> Ahoj, pokud chceš úspěšné boilie na krátké vycházky, nesmíš to skládat, jak když kočička s pejskem pekli dort. Musíš si říct, jaké by takové boilie mělo být. Podle mě je zásadní atraktivita. Rychlá rozpustnost je až druhotný požadavek. Pokud chceš atraktivní boilie, potřebuješ atraktivní sypké a tekuté složky. Já v tvém seznamu vidím jen jednu - kvasnice, zbytek je nosič, melasa s medem spíš slazená lepidla než plnohodnotné atraktory (myslím, že med je lepší v čaji než v boilie :-). Nevím, co je jahodová tekutá potrava, ale už jen ten název mi nahání husí kůži. neznamená to ale, že je nutné, abys použil drahé ingredince, alespoň ne ve velkém dávkování. Atraktivní boilie lze udělat i poměrně levně. Navrhuji ti složení 25% rybí moučka, 10% slazené sušené mléko (Vita.... doplň podle výrobce), 10% ptačí zob (jemně mletý, dobře pojivý), 40-50% nosiče (krupice, sójovka, kukuřice,...), 5-15% atraktorů (kvasnice, Robin red - stačí trochu, rozpustné rybí moučky, játrové prášky, belachan,...) a k tomu esenci (při krátkých výpravách bude důležitá, tady nešetři) a nějakou tekutou potravu (klidně postačí CSL, když přidáš tekutá játra nebo belachan, tím lépe). S tím už se dá na krátkých vycházkách něco chytit. Hodně úspěchů...MiK

Michal Kučera - Profil | St 13.2.2013 22:50:33

mannnik >> ...tak bych 30x přefikl Miss World :-)

Michal Kučera - Profil | St 13.2.2013 22:47:42

klitosaurus >> mám obavu, že většina dříve narozených chce rovnou chytat velké kapry a ty menší je až tak nezajímají...není to úplně dobře, ale chápu je...mně kdyby v 18ti dali vybrat, jestli jednou přefiknout Miss World nebo 30x starou Blažkovou, tak taky volím první variantu :-)

Rostid - Profil | Pá 15.2.2013 9:10:16

nevím, možná si to vysvětluju takhle jen já, ale...nejdřív to musí vonět, aby to kapry lákalo, pak to musí chutnat, aby to žrali s chutí a opakovaně. pokud budu jezdit na krátký výpravy, tak tohle stačí. pokud budu krmit dlouho, pak už by měla hrát roli i výživová hodnota. takhle to v jednoduchosti vidím já.

rices - Profil | St 13.2.2013 22:50:56

Michal Kučera >> :-))) mistr sa pozná :-))))

PYTLAKS - Profil | Pá 19.4.2013 13:02:02

FRANK71 >> jenže se ti stane,že ten kapr ti sežere kuličku a to hned několik aniž by jsi ho chytil a podruhé se ti na to vyprdne,protože zjistí,že to ani nechutná a energii taky žádnou z toho nezíská,stačí trochu ptačího zobu,nějaký mléčný derivát,rybí moučku a směs máš na světě

Petr.J - Profil | Pá 15.2.2013 12:21:51

Michal Kučera >> Já si myslím, že za nějakých 60-100 Kč ze surovin, nakoupených pro zvířata, nebo pro obyčejné lidi, válených doma, jdou vyrobit kuličky, které se prodávají za 250, nepočítajíc výdaje za energie, za práci, přiměřený zisk, rabat obchodníka, daně a kdo ví co v tom ještě je. Samozřejmě je snadnější si zajít do krámu a koupit si to, ale když mě to bvaví, mám na to prostory a zařízení. To co si vyrábím rozhodně není žádná sr-ka.

PYTLAKS - Profil | Pá 15.2.2013 10:40:04

Michal Kučera >> proč by se musela použít prošlá kukuřice,shnilý šrot?nic proti,ale v zzn zrniny a šroty koupíš určitě čerstvější jak v rybářských potřebách,jinak pohlreich brečí,protože má za to slušné love,tak kdo by nebrečel,pokud budu žrát špagety s oliváčem za stovku jen proto,že tomu jistý pán propůjčil jméno,tak si je přece nebudu doma dělat za dvacku

agig - Profil | Pá 15.2.2013 10:04:47

weobler - >> Co je platný že máme supr nástrahy supr vercajk no máme všechno supr ale ty časy kdy jsme měli docela slušně zarybněné revíry jsou už dávno pryč a to je ten největší problém ;-) chytám ryby již 35 let tak že můžu srovnávat dřív jsme neměli nic supr ale měli jsme ryby dnes máme vše supr a máme ve vodách prt ;-) tak nevím co bylo lepší

bremic - Profil | Pá 15.2.2013 4:55:00

agig >> Není selektivnější nástrahy než syrovej brambor :)

Slavíček - Profil | Pá 15.2.2013 0:34:44

Michal Kučera >> Nic proti tobě . Ty suroviny jsou kvalitní ostatně uvidíš až si to přečteš . Že jsem napsal za 50 kč je protože něco kupuju u tebe ve velkým ale nepočítám práci neživí mě to jako tebe .

Michal Kučera - Profil | Pá 15.2.2013 0:23:47

Slavíček >> v pohodě, už jsme spolu několikrát diskutovali, to nebylo nic proti tobě...šlo mi jen o to, že když si tvé příspěvky přečte nějaký méně zkušený rybář, řekne si, hergot, proč já dávám za boilie 300, když si ho můžu postavit za 52Kč...a tak použije prošlou kukuřici, shnilý šrot, krmné vyčuchlé klíčky a k tomu doma dětem ukradne med, aby se do těch 52Kč vešel...no a pak další tři roky nic nechytne...prostě je potřeba k á říct i bé, jinak lidi, co tě poslechnou, budou brečet jak Pohlreich nad stavem českých hospod :-) good night

Slavíček - Profil | Pá 15.2.2013 0:14:49

Michal Kučera >> Michale na tohle téma si můžeme popovídat přes vzkazy . Osobně vím kolik stojí suroviny a za kolik se míchají směsi co stojí 300 kč . Ale nebudeme to tady řešit protože si tě vážím a kupuju od tebe i některé kvalitní suroviny jako esence a podobně .

Michal Kučera - Profil | Pá 15.2.2013 0:09:36

...i když vím, že Slavíček se léta zabývá mícháním směsí, nesrovnával bych, pokud to tak myslel, směs za pade s hodnotnou směsí dejme tomu za tři stovky...to je porovnávání rohlíku namazeného džemem proti dozlatova smaženému řízku s bohatou přílohou...při posuzování úspěšnosti boilie je potřeba uvědomit si jednu zásadní věc. Je strašně důležité, kdo a kde s tím člověk chytá. Jsou revíry (silně zarybněné vody, hladové vody, ...), kde bude člověk úspěšný i s průměrným či dokonce podprůměrným boilie, a pak bude přesvědčený, jak skvěle funguje, ale jsou naopak vody (těžké svazovky, vody s velkým rybářským tlakem, vody s velkým výskytem přirozené potravy, ...), kde ani průměrné nebo nebo nadprůměrné boilie nemusí uspět. Vím o vodách, kam bych si s přehledem troufl jet s nosičovým boilie posíleným pouze dobrou esencí a vody a situace, kde bych, chtě uspět, sahal jen po těch nejlepších koulích, které mám...tj když vezmu stejné boilie, někde s ním s přehledem nachytám, i když není nic moc, jinde si s ním ani nepinknu... samozřejmě též závisí na mnoha okolnostech, počínaje od počtu a zkušenosti rybářů v okolí přes aktivitu kaprů v těch dnech až po roční období...a úplně nejvíc závisí na samotném rybáři...proto hodnocení daného boilie nikdy není úplně objektivní...někdo nachytá i s méně hodnotným, protože to daná voda umožňuje nebo on je tak dobrý, někdo nenachytá ani s dobrým boilie, protože některé okolnosti jdou proti němu...

mannnik - Profil | St 13.2.2013 22:52:08

Michal Kučera >> YES! ;-) Dostal si mě!

klitosaurus - Profil | St 13.2.2013 22:40:50

Michal Kučera >> Vzhledem k ročníku narození tazatele,si právě myslím,že si chce spíš dobře zachytat,než se soustředit na ty větší jedince,jako to už dnes děláme my.Je to přirozenej vývoj kapraře,kterým by si měl myslím každej projít.Vyškolit se na rybach 50-70cm,jak zdolávat,jak s nima zacházet atd.Postupem času to přejde v kapří nemoc,jako už mám dnes já a totálně ho to pohltí a bude se soustředit na lov s koulema.Neni dobrý se ve 13-14 letech života vrhnout hned na ten vyšší (a hlavně dražší) level a udělat ze sebe rychlokvašku.Tak to beru já,neboť jsem taky začínal pomalu a jistě.Ale samozřejmě si může hned udělat koule,pokud chce,je to jen jeho volba,ale i kostičky se dají usušit na šutr :-)

Slavíček - Profil | St 13.2.2013 19:48:14

weobler - >> Chce to vydržet doladit všechny věci a dá se vyrobit srovnatelný koule jako koupíš za hubičku .Většina lidí si neuvědomuje že rozdíl mezi domácími a komercí je hlavně v množství atraktorů . Jako příklad uvedu výrobce doporučuje 5 až 10 esence na kg ale komerce má klidně i 15ml . Je to zkrátka nabušený atraktory aby to chytalo rychle nemuselo se tím moc krmit .

kaprař 1 - Profil | St 13.2.2013 18:44:46

Můžěš to zkusit, ale zázrak bych nečekal.Já sem zkoušel domácí výrobu boilie,ale žádný zázrak.Doma je bordel a když nakonec porovnáš cenu a kvalitu,proti tomu kolik ti to vzalo času a všude je binec.Newm.Ale zkusit to můžeš.To poznáš až časem jestli je lepší domácí výroba a nebo koupě.Tím si každý rabář musí projít sám.Každopádně držím palce at se ti to podaří!!!

šmudla007 - Profil | St 13.2.2013 12:44:03

weobler - >> He he :) chybí ti tam kukuřice (CSL, kukuřičná mouka, kukuřičný olej). Kapři milujou kukuřici. Zkus pohledat košíček pod háček a napatlat ten košíček těstem(těsto je na rychlý chytání a krátký vycházky pokud nechceš být ukovanej zafixovanej na jeden flek kde si musíš předkrmovat atd a být rychlejší aby ti zakrmené místo "někdo" náhodou nezasednul.
Rychle rozpustný bojlíz jaksi postrádá logiku odolnosti vůči nežádoucí bílé rybě.
Držím palce s receptem... v Praze moc těch big carpů ve vodě neplave a na násadáka stačí kuku mimo háček dvě tři čtiři zrnka.

Ale jestli je to jako otázka bez otazníku, tak věz starou moudrost: kapr sežere úplně cokoliv co se dá sežrat.. takže sežere i tohle. To jahodový cosi bych tam asi nedával, a hemoglobin či co to je to první nevím co to je.
A když nahradíš část vajec vodou/mlékem(z vodovodu/z vemena) tak se ti ty kuličky budou rychlejc rozpadat(což asi chceš).

Petr.J - Profil | St 13.2.2013 12:42:30

chceš vědět, jestli je to pravé ořechové a ořechy tam nikde nevidím :-)