Karas obecný - existuje?

Kdy jste viděli karase obecného naposledy? Literatura uvádí, že se jedná o rybu s minimálními nároky na kyslík a prostředí. Před pár lety se vyskytoval v každém návesním rybníčku. Vliv elektrického agregátu, který je dle místního odborníka příčinou úbytku pstruha potočního nelze na karase aplikovat - není jím loven. Podobná otázka zde byla v roce 2005. Co se od té doby změnilo??
Autor diskuse: kakr - Profil , 26.12.2008 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Hody - Profil | Čt 22.9.2011 21:28:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě jsou znám jeden malý rybníček,který není zničen stříbrňákem,otázkou je jak dlouho to vydrží.

kakr - Profil | Čt 22.9.2011 21:30:34

patlal >>
Z Dunaje do Moravy, z Moravy do Dyje, z Dyje do Jihlavy a Svratky atd.
Rybníky o kterých píšeš neodtékají do kanálu,ale do řek. A těmi řekami zase stříbrňák pronikl do rybníků. No a z rybníků se s násadami dostal do celé republiky a ještě mnohem dál.
Je to velmi prosté......

PetrA - Profil | Čt 22.9.2011 8:39:04

TominoRS >> Co s nimi zamýšlíte? My už delší dobu zvažujeme, že bychom v nějaké menší vodě měli pouze karasy obecné a líny.

kozic - Profil | Ne 15.5.2011 23:02:13

lexo >> Přesně tak. Tento jev se zve gynogenezí.

lexo - Profil | Út 3.5.2011 11:11:34

karas zlatistý mizne z našich vôd pretože ak sa spary samec karasa zlatisteho so samicov karasa striebristeho alebo ak sa spary samec kapra so samicov karasa striebristeho tak vždy z toho "vinde" karas striebristy .......žiadny križenec....čistokrvny karas striebristy....a potom samci kapra a karasa zlatisteho nemaju dost mlieče pre svoje samičky a jednoducho ich neoplodnia......čo je dost normalny jav ...........takže su to poriadne svine ti karasi striebristy......:D a ešte jedna poznamka kedže sa toto deje SAMCI karasa striebristeho ani neexzistuju.....!!!.....neni treba..........neverite ??? šak nejakeho chytte :D uvidite že je to na 99,9percenta nemožne......jedine by sa dal chytit samec karasa striebristeho na takom jazere kde sa už nenachadzaju žiadny samci karasa zlatisteho a kpara.....vtedy sa niektore samice karasa striebristeho "prekonvertuju "na samcov .....:D tolko udava literatura.....a inač u nas na slovensku je karas zlatisty už davno chraneny živočišny druh....