Muškařský prut na kapra a štiku

Zdravím. V poslední době je pro mě poměrně atraktivní zajít si na rybníček na kapra, na Orlici na štiku a povodit si tak hezkou, velkou rybu, o které se mi na P vodě nezdá. To jako úvod.

Kdysi jsem si pořídil Shakespeare AFTMA Odyssey #7, taková ta levná klasika za pár korun. Nicméně zdá se mi tenhle prut jako dost "klacek". Zkrátka je na mě příliš tvrdý. Na rybníčku chytám kapry řekněme 35-45cm povětšinou, na řece pak štiky 40-60, výjimečně 80. Když to napíšu hloupě, snad mě nikdo neukamenuje, v případě potřeby se ryba na tenhle prut dá vytáhnout dost natvrdo.

Rád bych dostal radu od zkušenějších MP muškařů - jaký prut byste mi doporučili, pokud bych si chtěl souboj víc užít? Myslím tím prut trochu zjemnit. Přemýšlím o AFTMA #6, možná i AFTMA #5, ale nevím. Nejspíš 9 až 10 stop. Zcela upřímně, nevyznám se v rozdělení blanků apod. Šnůru bych použil zřejmě AFTMA 7 intermídu, kterou už mám + plovoučku na řeku. Taky mám v záloze plovoučku AFTMA 4, která by šla použít i na tomhle novým prutu? Třeba kvůli dopadu jemnější šňůry na hladinu menšího rybníčku.

Napadlo mě např. BFC 6/7, který nabízí U Brčála nebo něco podobného. Bohužel nemám moc možnost si prut osahat na živo a zároveň jde přeci jen o okrajovou (tzn. rád bych investoval málo peněz), i když v poslední době se zvyšující část mé muškařiny. Nerad bych zvolil prut, který by byl silně podobný aktuálnímu šejku.

Poradíte? Doufám, že jsem dotaz nepoložil špatně. Díky za názory
Autor diskuse: kreuz18 - Profil , 26.11.2013 muškaření - náčiní, doplňky

Nfraisix - Profil | St 27.11.2013 10:50:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kreuz18 >> v tvém případě bych asi prozatím zůstal u toho šejka a pomalu střádal prachy na novej klacek. ono to pak postupně vykrystalizuje, jestli potřebuješ na MPčko jeden prut nebo dva. Jinak při výběru novýho prutu doporučuju začít s tím, co si můžeš osahat, tzn. třeba nákup od známých v okolí nebo si udělej třeba výlet do Vrchlabí do Hobby-G, ti prodávají mušáků poměrně dost oproti nabídce jinde ve VČ.

NMikšík- jen jednou - Profil | Út 26.11.2013 19:56:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kreuz18 - >> nechal bych to tak
sedmička Oddysey není žádný tvrďák

a pevnější vybavení oceníš, hlavně na větších rybách a při házení much, co kladou veliký odpor

Nšumava - Profil | Út 26.11.2013 15:18:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

poslední dva roky chodín na štiky relativně často a naopak jsem přitvrdil na prut AFTMa 7-8. Důvod je, že používám dost velké nástrahy (a těžké, nasakující vodu) a často fouká pěknej vítr, takže potřebuju mít něco do čeho se mohu opřít. Limit prutu při štikách není o zdolávání - bezproblému jsem vytáhl na trojku štiku hodně přes 60 a rychleji než většinu velikostně menších pstruhů, limit je to, aby se s nástrahou dalo účinně nahazovat.

Nfraisix - Profil | Út 26.11.2013 14:23:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

na ty kapry by šestka měla v pohodě stačit, ale je otázkou, na jak velké strýmry chytáš ty štiky, abys byl schopný to nahodit i s jemnějším mušákem. měl jsem v ruce dva pruty od BFC a nezdály se mi špatné, ale je to tak nějak podobná třída jako ten šejk, tak nevím, jestli bys té koupě potom nelitoval.